Cooler Master MasterAir MA610P review


De oplettende lezer heeft deze koeler natuurlijk al weken geleden gespot in onze Cooler Master H500P build, maar de overstap naar ons nieuwe testplatform had wat voeten in de aarde en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen deze unit nog op de 7700K te reviewen. Inmiddels is hij dus hertest en is het tijd voor wat persoonlijke aandacht voor deze nieuwe ‘mainstream RGB’ koeler uit de stallen van Cooler Master.

Focuspunten: Opvallende uitstraling, RGB, en… meer RGB. En vast wat geneuzel over kwaliteit en ontwerp, maar vooral RGB (sorry Engineers die vast heel hard aan het heatsink design hebben gewerkt).

Uitpakken, bouw en features


Aardig doosje, met intern een doosje met alle accessoires zorgvuldig erin gepropt.



Specs:



Dat Cooler Master iets ‘anders’ probeert neer te zetten is redelijk duidelijk. Veel plastic elementen op wat verder een redelijk ‘typisch’ heatsinkje lijkt te zijn (daar komen we zo nog even op terug). Transparante fan blades zijn al een indicatie dat we de RGB kant op gaan.




Bovenop een vergelijkbaar verhaal. Duidelijke focus op form. Voelt kwalitatief prima aan, oogt ook meer dan prima, en het lijkt vooral zaak om voor jezelf te bepalen of je dit aantrekkelijk vind of niet. Wanneer we ons realiseren dat de processorkoeler markt zwaar verzadigd is met prijs-prestatie units dan is de focus op een model met een duidelijk andere stijl in elk geval geen gekke stap.




Montage


Montage is redelijk standaard wat we bij Cooler Master hebben gezien de laatste jaren. Schroefjes in backplate, backplate achter moederbord, stand-offs erop.




Afhankelijk van je CPU installeer je dan de AMD of Intel clips, deze schroef je op het koelblok waarbij het handig is dat je de fans er even af haalt. Gezien ze met plastic clips vast zitten is dat zo gepiept. We installeren hier de Intel clips en zien onderop dat Cooler Master kiest voor de niet onbekende ‘Direct Touch’ heatpipes. Lang verhaal kort: alle keuzes van vrijwel elke fabrikant worden overgoten in marketing saus, in de regel is een goed contactoppervlak echter een betere (maar duurdere) oplossing. Ook het onvernikkelde koper is een indicatie dat dit als heatsink niet het meest luxe model is, al zien we daar natuurlijk weer weinig van.






Enfin. CPU in het socket, koelpasta van Cooler Master erop waarbij opvalt dat die flink smeuiig is, en de schroeven vastzetten. Eitje. Daarna de fans er weer terug op uiteraard.





We zien dan dat het eerste PCIe slot vrij blijft bij een standaard layout moederbord. In dit geval tikt hij echter wel net tegen het eerste geheugenslot aan. Dat is geen issue met standaard hoogte werkgeheugen (a la Vengeance LPX of Fury modules), maar de door ons gebruikte Corsair Vengeance RGB module zou in het eerste slot onder druk van de koeler staan; dat is niet gewenst.





Net als bij andere recente Cooler Master koelers kan je de RGB header aansluiten op je moederbord, of als jouw moederbord geen RGB header heeft dan kan je de meegeleverde controller gebruiken. Met de controller kan je effecten en kleuren afstellen, helderheid aanpassen, maar nadat je dat eenmaal doet zal je de controller vermoedelijk ergens in je case verstoppen. De Aura Sync / Mystic Light / RGB Fusion ondersteuning is m.i. in elk geval één van de interessantste features, maar de extra controller vinden we natuurlijk niet vervelend als extratje.



De MA610P in de Cooler Master H500P




Testmethode


We zijn dus al even bezig met de overgang naar de Intel Core i7-8700K. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede vaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen.
Eigenlijk is het nog wat vroeg want na nog wat aanpassingen moeten zelfs koelers die we recentelijk hebben getest -wederom- het platform op, maar met een paar stevige units al in de grafiek, plus het feit dat het nieuwe jaar een mooi moment is voor een schone start, konden we het niet laten om toch voor de 8700K resultaten te gaan. Tot in detail vast voltage als voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors met AIO’s of luchtkoelers, en meten maar. Open testbench, geen verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur. Een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test.
Nadat beide tests tweemaal op verschillende tijdstippen zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden C. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij als maximale afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.
Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met degelijke tot zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ‘typisch’ tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.
Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking, zij het met praktische insteek.


Testresultaten


‘Helaas’ hebben zich vooral waterkoelers zich tot dusver aangeboden, maar geen zorgen, meer concurrentie is onderweg. Het is dus een klein beetje zoeken naar wat een goede concurrent is om mee te vergelijken. De iets goedkopere (maar niet RGB-pimped) Scythe Fuma is een bekende prijs-prestatievechter en een interessante vergelijking wanneer je gewoon een goede luchtkoeler zonder poespas zoekt, en anderzijds is Cooler Master’s eigen ML240L een hele leuke concurrent om de MA610P naast te leggen: beide hebben een flinke bak RGB en kosten grofweg hetzelfde, en daarmee is het een klassieke lucht vs air discussie:


Dat de MA610P achter de Fuma ging komen was te verwachten, dat is tenslotte een zwaarder dual-tower model, en dat de ML240L ook wat koeler zou zijn was ook geen complete verrassing; dat is tenslotte een 240mm AIO. Het is echter het relatief bescheiden verschil dat mij opvalt, ik had gezien het toch niet uitzonderlijk ogende onderliggende heatsink design daar eigenlijk een wat groter gat verwacht. Prima positief dus.

Geluidsproductie dan op volle toeren.


Op volle toeren ontloopt de MA610P de Fuma praktisch niet, en is de ML240L een flinke bak luider. Met ca 42 dBA is deze MasterAir redelijk aanwezig, maar niet extreem luidruchtig, en zoals we vaker zeggen: 100% fanspeed is zelden interessant. We testen dat dan ook vooral om een beetje perspectief te scheppen wanneer fabrikanten denken dat ze even snel kunnen scoren in de maximale koeling grafiek door tig-duizend RPM fans toe te voegen.

Nu dan op een 40,0 dBA geluidsproductie:


De iets lagere fanspeed kost één hele graad. Een concessie die wij in de praktijk absoluut zouden accepteren. Het gat met de Fuma neemt marginaal toe, het gat met de ML240L neemt iets af gezien die laatste op volle toeren echt flink luider is, en wederom moeten we stellen dat het gewoon een hele nette prestatie is. Vergeet niet dat de Intel Core i7-8700K een pittige CPU is, de pittigste in de huidige mainstream klasse, en we zien deze koeler toch ook vooral als een Socket 115X oplossing meer dan een X299 model.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen kan bereiken.

RGB!


Uiteraard nog even wat RGB pics voor we afsluiten, want daar focust dit model zich toch heel specifiek op. Lekker in sync met het moederbord, flinke bak licht ook dat eraf komten het verlichte logo en de kleine randjes erin vinden we subjectief ook aantrekkelijk. Je ziet de MA610P in de Cooler Master H500P (muv de eerste foto)






Dimmen kan ook, in dit geval via het moederbord en/of case, maar de helderheid is ook te dimmen via de meegeleverde controller.





Conclusie


Het is 2018, en de #RGBAllTheThings trein is al lang op volle vaart. En in dat opzicht is de MA610P wellicht niet het meest met originaliteit gevulde product; het was niet de vraag ‘of’ we dit soort koelers gingen zien, maar ‘wanneer’. Desondanks moet een fabrikant het dan nog wel doen, en hoewel de pc markt, waterkoeling en fans zeker, des te voller wordt met RGB loopt de productcategorie luchtkoelers er vooralsnog zeker niet mee over. Het is een productcategorie waar vooral de merken Noctua, Scythe, Gelid, be quiet! en Cooler Master zelf de dienst uit maken, en de eerste vier zijn nu niet bepaald RGB voorlopers. Cryorig was eerder met de Quad Lumi, maar die stroomde niet zo over van de RGB als deze Cooler Master. Voorspelbaar product wellicht, maar het neemt niet weg dat Cooler Master met hun nieuwe RGB line-up wel echt nieuwe keuzes biedt.

Of je die mega hoeveelheid RGB wilt is natuurlijk iets wat je zelf moet bepalen, wij denken dat er vraag naar is, en zeker in de implementatie zoals we hier zien waarbij je de RGB headers op je moederbord kan gebruiken om het geheel makkelijk in sync te brengen. De extra LED controller is fijn, maar met een recent moederbord is dit gewoon erg gemakkelijk. Installatie is verder soepel genoeg, kwaliteit van wat je ziet maakt subjectief een prima indruk, en dat we wat interne details zien die ons doen vermoeden dat het niet het meest luxe heatsink design is mag dan wel zo zijn, maar kunnen we in de complete opstelling ook weer niks van zien.

Relevanter is dat de prestaties op gebied van koeling en geluidsproductie ook gewoon prima zijn. Niet ultiem, zeker niet ultiem-per-euro, maar hij houdt een i7-8700K zonder veel moeite bij en houdt het gat met de top van de luchtkoeler markt (wat de D15 en Fuma toch zijn) en zijn CM 240mm AIO broer toch erg bescheiden. Minimale geluidsproductie noemen we fluisterstil met de 600RPM (al kan dat wellicht nog ietsjes lager voor de meest gevoeligste oortjes onder ons die een veertje in de verte kunnen horen vallen), en met een beetje PWM profiel hoef je hem ook onder load niet of nauwelijks te horen. De geluidsproductie is daarmee het voornaamste voordeel boven de ML240L waterkoeler die grofweg hetzelfde kost (lees: spotgoedkoop is voor waterkoeling), iets koeler is, subjectief wellicht nog wat falshier is maar het wat geluid echt aflegt tegen deze.

Dan rest eigenlijk toch vooral die vraag of je dit mooi vindt, en of je een beetje extra wil betalen voor het design en de RGB. Want met prijzen ca 65 euro kunnen we eenvoudig genoeg stellen dat de meerprijs daarvoor iets van 20 a 25 euro is. Daar vind je echter niet makkelijk (lees: totaal niet) twee PWM RGB fans voor met controller en/of sync functionaliteit. Is het nog wel wat geld enkel voor een visuele boost? Sure, maar wel minder dan wat de standaard in de markt tegenwoordig lijkt te zijn. We kunnen streng over de prijs zijn als er unaniem betere alternatieven (die dus ook stevige RGB bieden) voor minder geld zijn, maar dat is nu eenmaal niet het geval.

Hoewel Cooler Master hier en daar hard zijn best probeert te doen om ook ‘premium’ te zijn blijf ik, als dinosaurus die al even mee gaat, de reputatie in mijn achterhoofd houden van een bedrijf dat gewoon goede (niet per se -top) dingen doet voor een net even wat leukere prijs dan de concurrentie, of in elk geval toch een redelijke prijs. En wanneer ze dat doen, zoals met deze MasterAir MA610P luchtkoeler maar ook met hun RGB-fan kits met controller die je al een beetje tussendoor zag komen, dan moet ik ze daar ook de passende credits voor geven: Dit is weliswaar geen uitzonderlijke top koeler, maar wel gewoon een prima koeler, met een meer dan (of eigenlijk minder dan) redelijk / acceptabele meerprijs voor de stevige visuele extra’s, punt.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.