Dirt Devil Blade 32V & Cavalier review
Gedurende onze ervaring met 15 robotstofzuigers de afgelopen maanden is er natuurlijk ook redelijk wat gesproken met mensen in die industrie over waar we verwachten dat die robot markt precies heen gaat, maar ook in zijn algemeenheid over de ontwikkelingen van die basis taak waar we dagelijks, of toch frequent, veel tijd aan kwijt zijn: het huishouden.
Eén van de zaken waar zowel de fabrikanten als de huidige gebruikers ervans het over eens zijn is dat de draadloze stofzuiger marktaandeel gaat pikken van de oude, vertrouwde stofzuiger met kabel. En als ‘trotse’ bezitter van een flinke Philips Marathon zakloze nogwat kan ik mij er ook wel wat bij voorstellen. Ik bedoel, het ding werkt, heel goed zelfs, maar je sleept er redelijk mee in de rondte, en van een kabel in de muur stoppen wordt je natuurlijk best moe. Ok, dat is bewust overdreven, maar we zullen gaandeweg bespreken dat wanneer je dat –niet- hoeft te doen het toch best wel fijn is. Overigens, zakloze stofzuigers zijn leuk en aardig, maar ik heb er niet minder werk aan dan de voorganger met zak, dus die keuze zou ik volgende keer nog eens langer bij stil staan. Wel fijn toch, dergelijke echte gelijkheid tussen modellen met en modellen zonder zak zo anno 2018?
Waar gaan we mee aan de slag? De Dirt Devil Cavalier, wij hebben het 21,6V model, is een instapper met een prijskaartje tussen de 120 en 130 euro. Hij dubbelt als een kruimeldief, maar daar gaan we het zeker nog over hebben. De Dirt Devil Blade is het model waarmee ze de aanval op de massa openen, een model waarbij Dirt Devil de indruk wekt dat dit voor een ‘typisch’ huishouden een waardige vervanger is voor de ouderwetse stofzuiger. De Blade komt in zowel 24V variant a 199 euro, en een iets krachtigere, iets langer-van-adem 32V variant a 229 euro; de laatste leek ons wat prijs-prestatieverhouding dan ook interessanter.
Per model zijn er dan nog wat varianten wat je kan herkennen aan de toevoeging (-1 tot en met -4), waarbij je bijvoorbeeld extra’s zoals parketborstels en dierenhaarborstels krijgt en de stofzuiger in een ander kleurtje is uitgevoerd. Wij testen van beide het basismodel, oftewel de DD698-1 en de DD777-1, maar let dus even op de getallen aan het einde als je bijvoorbeeld specifiek zo’n extra borstel zoekt.
Bouw en features Dirt Devil Cavalier
We beginnen met de Cavalier. Prima stevig doosje, met daarin een flinke plastic ophanging die je met twee schroeven aan de muur zet en waar je de stofzuiger en de twee accessoires in kwijt kan. Volgens de doos krijg je er een accessoire met bostel, een stuk voor je bank, en een korte zuigmond bij, maar die zaten helaas niet in onze doos dus ik kan ze niet showen; iets wat met review samples wel eens gebeurd dus daar liggen we even niet wakker van.
Accu zit er los bij en klik je erin, de oplader is compact en heeft een kabel van 2 meter.
En dan kijken we naar de core unit. Opvallend licht, wel lekker fris kleurtje. Niets voelt kwetsbaar of matig, maar dat hier niet de power van een tig kilo stofzuiger in gaat zitten lijkt onvermijdelijk. Zuigen gaat door middel van de trigger aan te halen, maar er zit ook een clipje op om hem vast te zetten; scheelt weer wat krachttraining.
Schoonmaken is eenvoudig genoeg, bakje los, stoffiltertje voor de bak los, en het filter van de unit zelf trek je ook eenvoudig los.
De zuigkop ziet er ook frisjes uit (nu nog wel in elk geval), maar ook hier valt op dat het wel wat licht is. Een beetje zoals je bij een betaalbare stofzuiger verwacht. Met zo’n 22 centimeter breed, ca 18 exclusief frame, is hij ook net een tikkeltje klein als je nu een degelijke bekabelde unit gewend bent. Wel zien we een feature die ik inmiddels wel erg weet te waarderen: een automatisch draaiende borstel, deze bedien je met de turbo knop bovenop. Dat ding gaat als een zot tekeer, en voelt als een soort polijstborsteltje. Het heeft in elk geval meer impact dan wanneer je enkel meer zuigkracht ertegenaan zet.
Klik, klik, en klaar:
Bouw en features Dirt Devil Blade 32V
De Blade 32V is duidelijk een ander beest. Flinke unit, opvallend stevig, tikkeltje zwaar zelfs maar dat komt mijn gevoel in elk geval ten goede, en in mijn optiek toch een lekker design met die rode gehoekte elementen. Ik kreeg in elk geval spontaan zin in stofzuigen (en dat gebeurd nie vaak). De trigger maakt hier plaats voor een eenvoudige aan/uit knop op de hoek van het apparaat.
Waar de Cavalier het met een enkel status LEDje doet heeft de Blade een iets uitgebreider LED gebeuren. Met de boost modus gaat hij wat harder werken, en de brush bar doet wat de Turbo knop op de Cavalier doet: de borstels flink laten spinnen.
Ook de Blade laat zich eenvoudig uit elkaar klikken, en het praktisch gemak van legen is iets wat gewoon erg fijn is, zeker gezien de hogere frequentie waarmee je het moet doen; je hebt tenslotte niet zo’n grote bak als bij bedrade modellen.
De klasse-upgrade voelen we vooral ook in de kop, die is wat breder, maar vooral een heel stuk zwaarder. Met deze kunnen we een redelijke druk zetten. Eigenlijk is de borstel natuurlijk de oplossing tegen hoeven te drukken, maar af en toe een beetje harder aanzetten tegen kleden is toch wel fijn.
Smaken verschillen, maar ik vind ze wel hip:
Accessoires:
Wederom een borstel, korte kop, compact ophanging (zonder accessoire ruimte), en een vergelijkbare oplader. Zoals gezegd, er zijn andere Blade varianten met o.a. koppen voor dierenharen en parquet, mocht je dat zoeken.
In de praktijk
We hebben beide units inmiddels een tijdje in gebruik, en over één ding zijn we het beide eens: draadloos is heerlijk. Niet zozeer voor de grote stofzuig beurt en het feit dat je dan een paar keer een stekkertje moet verplaatsen, maar vooral vanwege de eenvoud waarmee je ze ‘even’ tevoorschijn haalt. Even een rondje na het ontbijt, even een rondje na een drukke kookbeurt, even een rondje nadat de kleine weer in de kast is geklommen en de suikerpot wist te bereiken. Je pakt hem sneller en daarmee vaker, en bent dan veel sneller klaar. Het is in elk geval een stuk fijner en gemakkelijker dan de grote stofzuiger, op je knieën met de kruimeldief, of nog erger: met de ouderwetse stoffer en blik in die situaties waarin voorheen de grote stofzuiger toch net even te veel moeite was. Nee: we willen niet terug. Biede modellen vervullen die ondersteunende rol in elk geval prima.
Een grote schoonmaak voelt door het draadloze niet eens heel anders, of daarvoor hoef je hem m.i. niet te kopen. Ja, het is net allemaal wat makkelijker en vrijer, maar die paar keer een kabeltje verleggen: het was geen drama, laten we er ook niet ineens drama van maken. Bij het stofzuigen van bijvoorbeeld bovenop de kasten zien we echter weer wel voordeel. Want hoewel ietsjes zwaarder is het eenvoudiger dan een hele stofzuiger aan één hand optillen. So far, so good.
Zoals we hadden verwacht was het toch echt de Blade die ons het vertrouwen gaf dat we de bedrade unit een tijd lang echt zouden opbergen. Hoewel de Cavalier met zijn lage gewicht opvallend soepel in gebruik is missen we de overtuiging dat die zuigkracht echt de kleden goed weet te schonen, zelfs met de borstels in de turbostand waarbij ze echt als een malle draaien. Op harde vloeren ok, maar kleinere, simpele kop en het mindere vermogen maakt toch een wezenlijk verschil, plus het lage gewicht van de constructie maakt het druk zetten bijvoorbeeld op zachte vloeren lastig. Objectief lastiger te onderbouwen (synthetische tests a la robotstofzuigers zijn niet zo relevant hier) anders dan dat een tweede ronde na de Cavalier bijvoorbeeld met de Blade toch echt nog even dat geluid van ‘ik pak wat’ gaf bij het doorlopen van wat halfhoog kleed.
Je merkt de eerste dagen wel dat de Blade wat zwaarder is, het gewicht zit tenslotte aan je arm in plaats van op de grond maar dat ben je vergeten voor je het weet. Zelfs vrouwlief, een schat maar geen krachtpatser, heeft geen moeite met die 3kg in huis, wat weer een enorme opluchting is voor mij. Met ons beoogde gebruiksdoel om de Cavalier in te zetten op kantoor waar enkel harde vloeren liggen denken we dat we de toepassing van die stofzuiger goed hebben ingeschat, al zou je hem ook als lichtgewicht ‘extra pittige, extra lange kruimeldief on steriods’ kunnen zien bijvoorbeeld in de keuken terwijl je nog een grote unit hebt voor de grote schoonmaak, maar de vervanger van de vaste stofzuiger is het m.i. niet tenzij je nu al genoegen neemt met een heel simpel modelletje.
We richtten ons nu dan vooral ook op de Blade, want we waren toch vooral op zoek naar die ervaring waarbij de bedrade grote stofzuiger echt niet nodig zou zijn. In de standaard modus is het een aardige stofzuiger, geen krachtpatser of monster, maar best ok. Om een echt voldaan gevoel te krijgen gebruiken we echter de boost modus, of de brush bar, waarbij de borstels dus flink tekeer gaan zodat je niet hoeft te pushen. De subjectieve ervaring benadert die van onze inmiddels wat oudere Philips Marathon nogwat, en dat is op zich best ok. Het enige praktische probleem is dat je met de boost- of brushbar modus vlot door de accu gaat, helemaal als je zo combineert. Ca 120-150m2 aan harde vloer met wat kleden en praktische obstakels gaat dan, maar dan is het feestje op en dan moet hij enkele uren aan de lader.
Nu kan je in die korte tijd dus een aardig oppervlak stofzuigen, dus dat is niet direct het probleem, maar het zet ons wel aan het denken. Enerzijds moet je niet vergeten op te laden, want dan ben je toch wel een paar uurtjes verder en je kan niet ‘even’ aan de kabel werken, en anderzijds betekent een volledige schoonmaak dus een volledige laadcyclus op ed accu, en daarmee moeten we ons dus afvragen hoe de accu stand gaat houden in de loop der jaren, dus we houden zeker een slag om de arm wat levensduur betreft.
Vanuit een praktisch oogpunt vroegen wij ons ook af waarom de oplaadfunctie niet ingebouwd zit in het ophangmechanisme, want het handmatig de kabel er in moeten prikken vereist toch enige creativiteit met het elegant ophangen, maar het viel op dat bijvoorbeeld een Dyson van 500 euro die functie ook niet biedt. Wij vermoeden dat het constant (onnodig) laden wellicht een groter risico vormt, maar zeker zijn we niet.
Hoe dan ook, draadloos is top, maar je moet zeer even de routine van het laden krijgen. De hele compacte ophanging van de Blade heeft overigens onze voorkeur, waarbij de accessoires (Die wij niet constant gebruiken) in een lade liggen, maar dat zal een subjectief dingetje zijn gezien we anderen hoorden klagen dat zij liever een Cavalier-stijl grote ophanging hebben met alle accessoires erbij. Verder is er nog wel de praktische overweging dat het bakje vaker geleegd moet worden dan die van de gemiddelde vaste stofzuiger, en dat het legen op zich ook geen hele elegante affaire is, maar dat is die van het legen van onze zakloze stofzuiger waar op dat moment 5x meer in zit ook zeker niet. Buiten legen is het makkelijkst, maar gezien de afmetingen lukt het ook prima boven de prullenbak, dat lukt met zo’n grote unit in elk geval niet.
Conclusie
Iets waar we niet aan voorbij willen gaan is het gevoel dat wanneer we vandaag de dag op zoek zouden gaan naar de ultieme bedrade stofzuiger van pak em beet 150 euro we daar toch meer zuigkracht zouden verwachten dan van een draadloos model. Hebben we zo’n selectie om te vergelijken? Nee, maar we durven die schatting wel te maken. Gezien de kosten van een accu en het feit dat de motor nu eenmaal veel compacter moet zal de zuigkracht per euro van een draadloze stofzuiger de komende tijd. Oftewel: je krijgt bij draadloze oplossingen of een mindere stofzuiger voor hetzelfde geld (voor die 200 euro plus kan je toch krachtige monsters kopen), of je betaalt meer bij dezelfde prestaties meer dan met het gemak van draadloos.
Maar laat het feit dat het echt gemak is dan niet ter discussie staan. Niet eens zo zeer voor de volledige poetsronde, dan is dat draadje nog best te overzien, maar het feit dat je hem te pas en te onpas tevoorschijn tovert is het echte in de praktijk. ‘Even’ na de lunch, of ‘even’ zelfs terwijl je nog gasten door je huis hebt hobbelen waarvan er één weer eens de chipsbowl niet recht nog houden. Ja, situaties waarvoor jaren geleden de kruimeldief een keer werd geïntroduceerd en je niet per sé een super stofzuiger nodig hebt, maar wanneer je dan een capabele stofzuiger tot je beschikking hebt dan ben je dolblij dat je niet met zo’n kruimeldief moet prutsen die toch echt nimmer de kracht heeft die je wilt. Wel moet je ze gezien de afmetingen wat vaker legen dan een standaard stofzuiger, maar een klein bakje legen is ergens ook minder erg dan de mega filters schoonmaken van onze zakloze Philips.
De Cavalier is overduidelijk ondersteunend in huis, daar kunnen we niet omheen. Prima voor ons op kantoor met enkel harde vloeren, maar voor de grote schoonmaak in huis, zeker met veel kleden, ontkom je niet aan de vaste stofzuiger voor de grote beurt. De Blade 32V geeft ons wel de indruk dat we de vaste stofzuiger flink langer kunnen opbergen, al is het op het randje wat betreft diepere kleden. Ik neig te zeggen dat je de vaste stofzuiger gewoon lekker aanhoudt en slechts ééns in de tig weken een keer pakt wanneer het echt nodig is (of de accu leeg is), want voor 99% van het werk zijn we meer dan dik tevreden over de Blade 32V, zeker met die automatisch draaiende borstels (wat de Cavalier ook heeft).
Commentaar? Altijd wel wat. Sowieso zou ik geen moment twijfelen tussen de 32V en de 24V; klein verschil, maar dat beetje extra pit en batterijduur wil je pakken zeker gezien je jezelf een goed oplaad ritme moet aanleren; je wilt niet leeg komen te staan. Ook mensen die denken dat de Blade 32V handig is voor bij hun oude omatje in huis eerst even laten voelen; 3kg is niks voor ons 30’ers, maar mijn lieve omatje die de AOW leeftijd ergens vorige eeuw heeft bereikt kan hier toch lastig mee overweg. Oh, en ‘stil’ is anders, vooral de Blade met brush / boost maakt een flinke bak herrie, al kan ik er niet wakker van liggen dat een stofzuiger een bak geluid maakt.
Draadloos stofzuigen gaat ongetwijfeld de toekomst zijn, een toekomst die tot dusver vooral erg prijzig was. Wat dat betreft maakt iets als de Blade 32V dat concept al een heel stuk toegankelijker, want de vraagprijs ligt ruim onder want we de meeste concurrenten zien doen. Wel wachten we stiekem natuurlijk op het tijdperk voorbij de huidige accutechnieken voordat we echt allemaal geheel over zijn, maar dat gaat voor de hele markt op. Het zal een kwestie van tijd zijn dat we modellen in de prijsklasse van de Cavalier gaan zien die meer dan een secundaire ondersteunende rol zullen spelen in huis, maar ook met de modellen van vandaag zal je binnen de kortste keren merken hoe veel sneller je dit soort dingen erbij pakt, het is na enkele weken al lastig voor te stellen hoe het zou zijn zonder die Blade 32V erbij in huis.
We geven de ‘Recommended’ award aan de Blade 32V, en de Cavalier gaat met ‘Approved’ naar huis
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: