Corsair H150i Pro review


Je zal het waarschijnlijk niet vermoeden, maar in de ca 600 reviews in onze geschiedenis zijn we nog nooit in-depth ingegaan op een all-in-one waterkoeling van Corsair. En als we dan toch ‘firsties’ doen, dan meteen maar goed nietwaar? We gaan namelijk kijken naar de vers-van-de-pers Corsair H150i Pro RGB.

RGB, Corsair MagLev fans, Corsair Link integratie, 5 jaar garantie, en een toch indrukwekkende lengte van 360mm; mijne is toch wat kleiner dan dat. Tegelijk met de H150i brengt Corsair ook de H115i Pro uit, de 280mm variant waarbij we verder toch vooral dezelfde features zien. Prijskaartje van de H150i Pro staat op 169 USD, waarbij we dus even moeten aanzien hoe dat in Nederland uit gaat pakken. We gaan gemakshalve uit van grofweg eenzelfde prijs in euros.

Positionering en specs


Wat zegt Corsair zelf over hun nieuwe product?

H150i PRO Low Noise 360mm RGB LIQUID CPU COOLER
The CORSAIR Hydro Series H150i PRO is an all-in-one RGB liquid CPU cooler with a 360mm radiator
built for low-noise cooling performance and bold styling with an RGB LED pump head. Three included
120mm ML Series magnetic levitation PWM fans provide great airflow while producing no more than 25
dBA of noise, pushing the performance of your build while staying whisper quiet. Take control with
CORSAIR LINK software and customize lighting, monitor temperatures and precisely adjust fan speeds,
or stop cooling fans entirely with the H150i’s Zero RPM fan mode. Easy to install and compatible with
most major CPU sockets, the H150i makes it easy to cool your system in silence and style.

Met bijbehorende specs:




Weinig verrassingen, hooguit dat TR4 ontbreekt wellicht. Corsair zegt deze in de loop van Q1 aan te gaan bieden als optioneel accessoire.

Uitpakken, bouw en features


Doos, netjes, typisch ingedeeld, prima handleiding, gewoon goed voor elkaar.




Waar het om gaat. Een lekkere flinke all-in-one. Strak zwart, Corsair Logotje, redelijk hoekige afwerking: het plaatje klopt wel. Heel veel originaliteit? Neu, maar je kan ook maar zo veel kanten op met een radiator nietwaar.




Nette zwarte tubes zorgen voor een strak geheel, niet te stug, niet te kort, ook een beetje ‘by the book’, maar wel netjes.



Wat de pomp constructie betreft kiest Corsair om wat leven toe te voegen buiten de RGB verlichting, namelijk een zilver en zwart combi. De mogelijke samenhang met Corsair Dominator Platinum geheugenmodules voelen we wel aankomen. Bouw- en afwerking netjes, het geheel is netjes stevig, maar ook hier gaat op dat ze niet enorm buiten de bekende lijntjes kleuren. Contactoppervlak onderop van koper, en we zien koelpasta en de Intel brackets al vooraf aangebracht.




Drie 120mm fans maken het geheel compleet. Corsair zet hier hun ‘MagLev’ of Magnetic Levitation bearing fans in. Het zijn opvallend stevige units, op gevoel zijn er weinig fans die beter aanvoelen, waarvan we weten dat ze stil hun werk kunnen doen, en de uitstraling ziet er ook keurig uit. Het zijn echter geen RGB fans, als je deze units in RGB uitvoering wilt moet je stevig bijbetalen. Opvallende feature bij deze fans is dat je ze geheel uit kan schakelen als je dat wilt, net als we bij GPU koelers zien. Maximale RPM is met 1600 RPM redelijk fors, maar een beetje power voor die zwaardere OC momentjes, danwel wat grafiekjes pushen, kan geen kwaad zolang je ze maar flink kan dimmen (en dat kan).



Fans op het rad schroeven, en presto: Corsair H150i Pro totaalplaatje:






Montage


We zagen het al aankomen, en de montagekit verduidelijkt het verder: aan de basis van deze Corsair kits staat Asetek en hun all-in-one ontwerp. Voorspelbaar gezien de stevige patenten van Asetek en het feit dat we tot dusver meer ‘eigen’ designs deze prestaties niet zien evenarne dan wel, en ook zeker geen schande gezien de jarenlange ervaring erachter.


Installatie is dan ook iets wat we inmiddels blind kunnen doen. Bracketje achter je moederbord, schroefje erin, pomp erop, schroefje erop, klaar.







USB kabeltje aan de zijkant voor Corsair Link integratie, één SATA aansluiting voor prik, en een fan splitter om de drie fans op één header aan te sluiten.






Uiteraard zien we geen geheugen of PCIe slot overlap, maar dat was te verwachten.




Uitstraling is subjectief, maar we vinden het grijs (zelfs als het iets lichter is) aardig combineren met de grijstinten van deze Asus ROG Maximus X Hero. En hoewel we geen Dominator Platinum in het zilver hebben, past zwart natuurlijk bij alles, of in dit geval Vengeance RGB modules.

Testmethode


We zijn al even bezig met de overgang naar de Intel Core i7-8700K. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede vaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen.

Eigenlijk is het nog wat vroeg want na nog wat aanpassingen moeten zelfs koelers die we recentelijk hebben getest -wederom- het platform op, maar met een paar stevige units al in de grafiek, plus het feit dat het nieuwe jaar een mooi moment is voor een schone start, konden we het niet laten om toch voor de 8700K resultaten te gaan. Vast voltage als voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en meten maar. Open testbench, geen verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur. Een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden C. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij als maximale afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met degelijke tot zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking, zij het met praktische insteek.

Testresultaten


Aaaand we have a winner!


Ok, het is allemaal heel erg krap op elkaar wat de topmodellen betreft, en natuurlijk heeft Corsair met de H150i Pro ‘de grootste’ in de grafiek. Hoewel we met de 8700K de vereiste koeling weer een stapje hoger leggen blijft de vraag nog altijd in hoeverre een 360mm radiator, of ook een 280mm radiator, echt nodig is op mainstream platformen. Ga je een X299 hard trappen en 500 Watt uit de muur trekken, dan gaat het echt interessant worden, maar helaas is een dergelijke setup erbij voor deze vergelijkingen vooralsnog een pittige horde en blijven de verschillen zoals te verwachten (mits het goede units zijn) gering.

Toch kunnen we harde conclusies trekken, want we zien verschillen, en met de nieuwe testmethode waarbij aanzienlijk nauwkeuriger wordt gekeken zien we die temps even goed oplopen bij kleine aanpassingen zoals het aanpassen van de pomp- en fan snelheid; de beperking zit zeker niet enkel in de processor zelf en de interne overdracht. Plus dat deze verschillen ook te reproduceren zijn over meerdere momenten en montages, zij het met de nodige bijzondere aandacht voor het installatieprocess.

Wat zien we? Nipt, tienden, koeler dan de uber-air-Noctua, en een mooie graad-en-een-half boven de net kleinere 280mm Kraken X62.


Ook wat geluidsproductie betreft valt het alleszins mee. 45,5 dBA met pomp en fan op volle toeren is een redelijke bak geluid, maar het is wat minder dan de Cooler Master en NZXT vol open, en niet onbelangrijk: veel minder dan wat voorgaande modellen van Corsair deden met fans en pomp in de performance mode.

Om onze vaste 40 dBA meting te halen moeten we echter zowel de fans als de pomp wat terugschroeven. De pomp van ‘performance’ mode naar ‘balanced’, en de ventilatoren komen op ca 1100 RPM om precies op de grens te vallen.


Op die 40 dBA meting zien we dat de Corsair H150i Pro dan toch net zijn meerdere moet erkennen in de ultieme luchtkoeler, maar wederom scheelt het weinig, praktisch helemaal. Ook het gat met de NZXT X62 is hier minimaal, al blijft hij er nipt voor. Kortom: gewoon een goede prestatie.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen kan bereiken.

Software en RGB


Binnen de Corsair Link software kunnen we nog het een en ander aanpassen. Ook kunnen we temps uitlezen, per fan RPKM uitlezen, en de kleur naar wens stellen. Ook is het mogelijk om notifications oftewel een soort van waarschuwingen in te stellen, bijvoorbeeld dat bij een bepaalde temperatuur de LED kleur verandert, dat de pc wordt uitgeschakeld, alle fans naar 100% gaan of dat een bestand wordt uitgevoerd, en dat is een leuk idee.





Wat fans betreft kan je wat presets kiezen, je eigen curve maken, de zero rpm optie gebruiken, en moet je enkel even opletten dat je de fans in een groepje zet en als één beheert, want als je niet oplet dan pas je enkel de settings van één van de ventilatoren aan. Wat zero rpm betreft? Tja, net zoals met grafische kaarten twijfelen we een beetje over het concept. Natuurlijk is het harstikke mooi, en heeft het vermoedelijk goede gevolgen voor de levensduur van de fan (wat zeker bij lastig te vervangen GPU fans fijn is), maar ook met een paar honderd RPM op je fans zal je ze nimmer horen, blijft je processor toch net wat koeler, en dikke kans dat de temps in de case profiteren van de extra airflow die de fans meebrengen voor de rest van het systeem. Als je wilt kan het, maar wij neigen te stellen dat je ze beter gewoon op een rustig, onhoorbaar volume door laat draaien.


De pomp is ook instelbaar. Performance is hoorbaar maar koelt wat beter, leuk voor die oc sessie, maar voor de meeste gevallen is ‘balanced’ dik prima. Om dat subjectief te horen moet je heel dichtbij zitten en uitstekende oren hebben; de meerwaarde van quiet zit echt in de mensen met haviksoren.


Wat de kleuren betreft: bekend verhaal, wat effecten, status-afhankelijke kleurtjes, en dan houdt het op. Mogelijk dat de integratie met de Corsair Commander units meer opties geeft, maar heel denderend is het aantal opties niet. Maar goed, de grote concurrent komt er met zijn software ook niet zonder kritiek vanaf, dus het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Het resultaat: zie en oordeel zelf.







Conclusie


Met Asetek aan de basis van de ‘grote’ jongens in AIO land tegenwoordig was het redelijk te voorspellen wat we van Corsair mochten verwachten. Uitzonderlijk stille pomp in de standaard modus (of nog stiller in quiet, als je dat echt nodig acht, wij niet eigenlijk), maar met de optie om hem in performance mode te zetten voor wat extra koeling, 5 jaar garantie wat toch fijn is, en prestaties waar geen kwaad woord over te zeggen valt.

Het is dan vooral aan de fabrikant zelf om te zorgen voor degelijke fans, geen fouten maken bij de hitte overdracht, en te zorgen voor een chique uitstraling. Wat de fans betreft hebben we prima modellen in de vorm van Corsair MagLevs die zowel zeer stil hun werk kunnen doen op lage RPM, als wat forser kunnen blazen voor zij die elke graad winst de voorkeur geven; die keuze kan nooit kwaad. Leuke toevoeging is dat je de ventilatoren ook kan laten stoppen, al zien we zelf toch meer praktisch nut in ze heel zachtjes te laten draaien; dan hoor je ze ook niet, en helpt de airflow in menig case. Wil je RGB ventilatoren, dan moet je wel bijtikken, want de RGB zit enkel in de pomp.

Wat vinden we van die pomp constructie? We hebben geen problemen met niet-overdreven uitstralingen, maar we krijgen hier ook niet het gevoel van dat dit het meest geinspireerde AIO concept ooit is. Het is wel breed inzetbaar, en dat is altijd een plus, past goed met o.a. hun eigen Dominator Platinum geheugen, en er zit wel RGB in natuurlijk. Maar ergens had ik iets verwacht waarmee ze echt heel hard zouden knallen in de moderne tijd met RGB, infinity mirrors en weet-ik-veel-wat allemaal. Dat had gekund met die echt briljant mooie RGB fans van ze, of een pomp die ons echt van onze stoel had laten vallen, maar het blijft gewoon allemaal een tikkeltje ingetogen, wat gewoontjes? Verkeerd? Nop, maar vuurwerk?

Met Corsair link kunnen we de nodige zaken aanpassen zoals pomp snelheid, fan snelheid, en kleur effecten. Het mist wat van de software flair die we van Corsair Cue kennen voor randapparatuur, maar we kunnen het feit dat het pakket licht, snel, en zonder bs draait ook wel waarderen; geen semi-verplicht inloggen, niet veel uitgebreider dan nodig, en eenmaal ingesteld blijft het ook gewoon lekker werken. Voor mensen met een afkeer tegen wat NZXT met het grote Cam pakket doet is dit in elk geval een flink stuk lichter, al hadden we ook gehoopt dat Corsair bijvoorbeeld iets had kunnen doen met de RGB headers die tegenwoordig op al die moederborden zitten, ook Corsair houdt nog stevig vast aan hun eigen RGB-combinaties.

Met een top koelprestatie, uitstekende prestaties bij de vaste geluidsproductie, en bovenal de mogelijkheid om -echt- stil te functioneren, heeft Corsair hier objectief een hele degelijke kit in handen, en één die we met overtuiging een positieve aanbeveling durven te geven. Je zal je vooral af moeten vragen wat jij nu aantrekkelijk vindt, want het komt niet als verrassing dat de betere kits op de markt wat prestaties allemaal erg dicht op elkaar zitten en dat het dan voor een groot deel op de looks aankomt. Met dat in het achterhoofd is het ook even afwachten zijn hoe de Corsair H150i Pro en zijn 280mm broer, de H115i Pro, het wat straatprijzen betreft gaan doen, want die kunnen hier een flinke positieve zwieper aan geven, maar het product ook onder flinke druk zetten.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.