Asus RT-AC86U review


Er is zeker geen gebrek aan routers in de line-up van Asus, met soms lastig bij te houden getallen. Toen de RT-AC86U binnen kwam moest ik ook even checken of dat niet hetzelfde model was als ik een paar jaar geleden al had, maar dat was dus de AC68U. Zelf nog altijd trotse bezitter van een inmiddels tig jaar oude, maar nog altijd onverwoestbare Asus RT-AC66U, een model dat opvallend genoeg na dik 5 jaar nog altijd overal te koop is.

De RT-AC86U dan, een AC2900 klasse router met een focus op.. wel… als we de Asus productpagina moeten beloven: een snelle processor, ingebouwde beveiliging van Trend Micro, en de optie om je netwerk door een app te managen. En nee, ‘USB 3.1 Gen1’ is gewoon USB 3.0 en daarmee nauwelijks vermelding waard. Uiteraard is de AC2900 klasse an sich al een feature, maar om die te begrijpen moeten we toch even zitten. Dit is namelijk een 4×4 stream 5GHz router, waarbij de vierde antenne ingebouwd is en dus niet zichtbaar is, plus 3×3 stream 2.4GHz, en met NitroQAM (waar slechts een heel select aantal clients gebruik van kan maken) kom je dan op 2900 uit. Goed, daar hebben we het straks nog even over.

De kritische volger mag terecht opmerken dat we ‘een snelle processor’, ‘Trend Micro beveiliging’, ‘een app’ en ‘USB 3.0’ slechts enkele dagen geleden hebben gezien voor een lager prijskaartje dan we hier zien, en geen zorgen, ook daar gaan we op in.

De meeste shops voeren de Asus RT-AC86U voor 249 euro, met een aantal op 179 euro. In hoeverre dat aanbiedingen zijn, of vaste prijzen, is niet geheel duidelijk, dus nemen we beide opties mee in de beoordeling.

Uitpakken, bouw, en features


Doos, netjes, weinig poespas, had hooguit wat compacter gekund. De inmiddels bekende redelijk compacte Asus lader vind ik niet vervelend, het is in elk geval fijner dan een flinke unit, en we krijgen er een zwart netwerkkabeltje bij.





De RT-AC86U zelf is fysiek heel goed uitgevoerd. We zien de nodige ‘toffe’ routers, maar de bouw van dit ding is wel goed geregeld. Stukje steviger dan bijvoorbeeld de Archer AC2300 of AC5400. Je kan je afvragen wat de meerwaarde ervan is, maar het voelt wel fijn, en een solide router die als een blok op tafel staat is toch beter dan een dun kastje dat je omver duwt door er naar te kijken. De uitstraling laat zich volgens mij het best beschrijven als ‘bescheiden gamey’, met wel een rood randje, maar niet echt overdreven vormen. Opvallend is het feit dat hij enkel rechtop kan staan, er is geen muur montage mogelijk, en hoewel je hem in theorie plat kan leggen is hij daar duidelijk niet voor gemaakt.







Achterop: WAN, vier maal LAN, USB 3.0 en USB 2.0, en een eenvoudige alle lichten aan-/uit schakelaar.





Op de zijkant nog een WPS knop en een Wi-Fi aan-/uit schakelaar, wat op zich best handig is. Zowel voor praktische redenen (kinderen naar bed, hop), twijfelachtige redenen (zij die overtuigd zijn dat WiFi dodelijk is), of gewoon oer-Hollandse zuunigheid: Wi-Fi uit scheelt toch bijna 4,5 Watt.




Antennes erop is wel handig als je wat prestaties wilt, waarbij wederom opvalt dat Asus vooral de bouw en afwerking hier echt aandacht heeft gegeven. Stevige units, schroeven goed vast, aardig contrast met wat gebruikelijk is.





Specificaties


De specs van de Asus Site:


Network Standard
IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IPv4, IPv6

Product Segment
AC2900 ultimate AC performance: 750+2167 Mbps

Coverage
Very large homes

Data Rate
802.11a : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps
802.11b : 1, 2, 5.5, 11 Mbps
802.11g : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps
802.11n : up to 450 Mbps
802.11ac : up to 1734 Mbps
1024QAM (2.4GHz) : up to 750 Mbps
1024QAM (5GHz) : up to2167 Mbps

Antenna
External antenna x 3
Internal 3dBi antenna x 1 for Wi-Fi

Transmit/Receive
MIMO technology
2.4 GHz 3 x 3
5 GHz 4 x 4

Processor
1.8 GHz dual-core processor

Memory
256 MB Flash
512 MB RAM

Wi-Fi Technology
Beamforming: standard-based and universal
1024-QAM high data rate
20/40/80 MHz bandwidth

Operating Frequency
2.4 GHz / 5 GHz

Encryption
64-bit WEP, 128-bit WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise , WPS support

Firewall & Access Control
Access control:Parental control, Network service filter, URL filter, Port filter

Management
UPnP, IGMP v1/v2/v3, DNS Proxy, DHCP, NTP Client, DDNS, Port Trigger, Port Forwarding, DMZ, System Event Log

VPN Support
IPSec Pass-Through
PPTP Pass-Through
L2TP Pass-Through
PPTP server
OpenVPN server
PPTP client
L2TP client
OpenVPN client

WAN Connection Type
Internet connection type : Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE supported), PPTP, L2TP

Utilities
Router setup wizard; Firmware restoration; Device discovery; printer setup utility

Ports
RJ45 for Gigabits BaseT for WAN x 1, RJ45 for 10/100/1000/Gigabits BaseT for LAN x 4
USB 2.0 x 1
USB 3.0 x 1

Button
WPS Button, Reset Button, Power Button, Wireless on/off Button, LED on/off Button

Features
MU-MIMO
Traffic Analyzer
Adaptive QoS
WTFast Gamers Private Network
AiProtection
Parental Control
Guest Network : 2.4 GHz x 3, 5 GHz x 3
Mac OS Backup
Enhanced media server (AiPlayer app compatible)
– Image : Jpeg
– Audio : mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg
– Video : asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, mov
AiCloud personal cloud service
3G/4G data sharing
Printer Server
– Multifunctional printer support (Windows only)
– LPR protocol support
Download Master
– Support bt, nzb, http, ed2k
– Support encryption, DHT, PEX and magnet link
– Upload and download bandwidth control
– Download scheduling
AiDisk file server
– Samba and FTP server with account management
IPTV support
Roaming Assist

LED Indicator
Power x 1
Wi-Fi x 2
WAN x 1
WPS x 1
LAN x 4

Power Supply
AC Input : 110V~240V(50~60Hz)
DC Output : 19 V with max. 1.75 A current

OS Support
Windows® 10
Windows® 8
Windows® 7
Mac OS X 10.6
Mac OS X 10.7
Mac OS X 10.8
Linux

Dimensions
8.7 x 6.3 x 3.3 inch (WxHxD) ~ inch (Without Bezel)

Weight
1.9 lb

Operation mode
Wireless router mode
Access point mode
Media bridge mode

De meeste features lopen we al doorheen in de software hoofdstukken, dus daar gaan we nu niet extreem op in al is het wel handig om alvast voor jezelf te bepalen waar je waarde aan hecht. Zo viel mij bijvoorbeeld direct op dat je maar liefst drie separate gastnetwerken kan maken (drie per band), en dat er een dual-WAN optie op zit, zodat je een tweede verbinding als backup in kan zetten. Ognetwijfeld dat er wat features zijn die wij eenvoudig voorbij lopen maar met specifieke wensen juist interessant zijn.

Eigenlijk is het meest opvallende nog wel de vierde internne antenne, want 4×4 routers met drie externe antennes zien we niet veel.

Installatie


Installatie heeft Asus goed voor elkaar. Prikte mijn pc erin, opende de browser, en ik werd direct naar de installatiepagina gestuurd. Geen IP hoeven intikken is toch fijn.






Zagen we TP-Link echt handje vasthouden, bijvoorbeeld door meer prosumer zaken als een AP modus ergens in een menu te zetten, stapt Asus het normale zwembad in. Ik zal niet zeggen het diepe, maar het peuterbad met twijfelachtige geur en kleur zijn we direct uit. Router modus? Repeater modus? AP modus? Media Bridge? Genoeg te kiezen, en kiezen zal je. Al blijft het daar in eerste instantie ook wel bij (router, en gaan), want verder is het niet meer dan je Wi-Fi naampje en wachtwoord maken, en eventueel je netwerkoverzicht printen.


Feature-fest


Begrijp mij niet verkeerd, de Asus software is bijzonder aangenaam om in te werken, en over de hele linie eigenlijk best overzichtelijk als je ook maar enige ervaring hebt met welke router dan ook. Echter doen ze niet aan een hou-je-handje-vast basic mode, met enkel wat hapklare brokken waarbij ook maar ietwat lastige vragen onder een ander kopje verborgen zitten. Je kan heel gemakkelijk op de voorpagina even het wachtwoord van je WiFi netwerken aanpassen, maar je ontkomt niet aan het (voor de geek toch positieve) gevoel dat ze dat hebben gedaan om sneller klaar te zijn, niet om leken te helpen.

Een overzicht van het hoofdmenu, want de redelijk brede interface laat zich lastig resizen naar 600px dus laten we de menustructuur niet aan de zijkant van elk screenshot staan. Laat ik het zo zeggen, als je de doelgroep bent van deze router snap je het toch wel. Let wel even op het feit dat het hoofd menu weliswaar links staat, maar de sub menu’s bovenaan, die zie je dus wel in de screenshots.



Main page: Overzicht internetstatus, verbonden clients, eventueel gekoppelde USB storage. Wachtwoordjes aanpassen, CPU/RAM load status inzien, en inzien of er iets op de LAN poorten zit.


Gastnetwerk: Het wordt meteen interessant. Je kan drie gastnetwerken per band opzetten, waarbij je nog opties hebt om te tunen ook, bijvoorbeeld door er tijdslimieten op te zetten, client limieten, datalimieten etcetera. Een mooie meerwaarde boven de typische ‘één is genoeg’ opties lijkt mij.


AiProtection van Trend Micro is een interessante, maar ook een lastig onderwerp om te bespreken. We zagen het bij wat TP-Link modellen ook al, en voor een groot deel komt het neer op ‘vertrouw dat Trend Micro weet wat ze doen’. Door Trend Micro aangewezen ‘foute’ sites komen er simpelweg niet door, maar dat zijn sites die bij hen bekend staan als malware-serverend, en dat is niet iets wat ik heel graag bewust op ga zoeken. Ook de infectie-blocker van binnen naar buiten moeten we maar aannemen als ‘mogelijk handig’, al is Trend Micro natuurlijk geen kleine of onbekende club.



Wel gecharmeerd ben ik door de ingebouwde security check, die een aantal logische settings even doorloopt en je wat adviezen geeft met betrekking tot de veiligheid. Zeker voor de security-noob, maar ook die niet die-hard toch een handige extra.


Onderdeel van het AiProtection pakket zijn ook de filters voor ouders. Redelijk bekend verhaal: je blokkeert clients van bepaalde soorten content, of past tijd-limitaties toe.




QoS: Komt met wat analyzetools, wat al een leuke plus is boven de typische ‘pas een instelling toe en neem maar aan dat het werkt’. Je kan wat automatische QoS modi kiezen, handmatig specifieke devices en applicaties managen, of gewoon de bandwidth van sommige clients knijpen zodat je er minder last van hebt. We beginnen een trend te zien: je hebt heel veel te kiezen.





Game Boost is.. tja. Wel.. er valt wat voor te zeggen I guess. Twee van de drie opties die we zien, AiProtection en LAN boost, zijn in feite herhalingen van andere delen van de software. Asus geeft correct aan dat het gebruiken van de AiProtection tool een extra stap is in je netwerkverkeer, en dus iets van invloed op de prestaties kan hebben. Ik zeg ‘kan hebben’, want we merken geen verschil in onze bandbreedte of response bij typische taken, maar als je dan toch op hoog niveau gaat esporten dan neem je geen enkele milliseconde risico right? LAN boost zet gewoon de bovenstaande Adaptive QoS in op games, dus ook dat is op zich prima, zij het eigenlijk pas nuttig zodra je echt een zware netwerkbelasting ziet van andere clients.


Het is echter de WTFast dienst waar ik wel vraagtekens bij zet, want dat is voor een heel groot deel gewoon marketing geblaat. En dan niet dat beetje ‘gezonde’ marketing waar we wel om kunnen lachen en ergens onvermijdelijk is omdat letterlijk elke fabrikant er aan mee doet, maar gewoon ronduit nonsense. “Gamers Private Network” klinkt super sexy maar zegt in feite niets, en “automatically selects the most efficient route for your game packets” en “reducing ping drop and packet loss” is regelrechte bullshit van het bedrijf achter WTFast (Niet Asus overigens). Kort samengevat: er -zijn- in theorie situaties waarin het winst kan geven, maar met één DSL en één glas verbinding is het simpelweg een verslechtering en wil je dat ding niet aan hebben, en we hebben geen reden om aan te nemen dat het bij welke respectabele ISP hier anders is. Welke packet loss of ping drop hebben we het tenslotte over tegenwoordig? Misschien als je in één of andere uithoek van de wereld zit met een provider die net een veilig linkje weet te leggen naar één van die servers van die club. Ik weet niet hoe de relatie in elkaar zit, maar ik zie Asus hun naam liever niet aan dit soort twijfelachtige samenwerkingen hangen.

Goed, terug naar wat wel zin heeft: Heel veel USB opties. Apple liefhebbers zullen blij zijn met Time Machine support, mensen voor wie uptime cruciaal is zullen blij zijn met de optie om 3G/4G dongles te koppelen als backup verbinding. Standaard worden USB sticks of externe HDD’s gewoon direct het netwerk in gedeeld, althans voor mensen met een loginnaam/wachtwoord voor die opslag. Met AiCloud kan je toegang van buiten tot die data mogelijk maken.




Zo belanden we in het tweede deel van het menu, de ‘advanced settings’ gezien we het tot dusver natuurlijk over absoluut lekenvoer hadden. Onder ‘wireless’ een bekend verhaal, wat details van de draadloze netwerken tunen, WPS instellen, eventueel wat filteren, je eventuele Radius server instellen, en mocht je willen zaken goed finetunnen in het ‘pro’ stukje. Daar zien we de nodige interessante zaken: Wi-Fi schema instellen, Airtime fairness tegen die hinderlijke antieke WiFi clients die je netwerk vertragen, MU-MIMO (goed, dat is vooral theoretisch interessant), en Beamforming.



Lan features, bekend verhaal, wel zien we de IPTV optie graag.




WAN dan, normaliter vrij suf en bekend, en uiteraard ontbreken zaken als port triggers, port forwarding en DMZ niet, maar nu extra interessant vanwege de dual-WAN optie. We zagen al dat we de USB poort kunnen inzetten als tweede WAN in combinatie met een USB dongle, maar je kan ook één van de LAN poorten als tweede WAN inzetten. Heb je twee lijntjes, dan kan je uptime praktisch garanderen. Iets wat we niet vaak zien. DDNS ook even aanhalen, met de nodige bekende opties inclusief Asus hun eigen DDNS service.






NAT Passthrough valt onder WAN, maar dan halen we meteen de VPN opties er even bij: PPTP en OpenVPN opties zijn aanwezig.




IPv6 volgens mij vanzelfsprekend inmiddels. Dito voor wat standaard URL/Keyword filters, en specifieke services filters zien we ook wel vaker, al is het wel leuk om bepaalde zaken dan weer enkel te blokkeren gedurende bepaalde tijden. Met een beetje tweaken kom je dus heel erg ver. Wel opvallend is de limit van 32 in dit filter, en ook de port forwardings. Ik weet niet of dat in meerdere routers zo is, ik kom er in elk geval nooit aan, maar het wordt ook zelden specifiek vermeld.



Andere zaken zoals logging, ingebouwde firmware updates, instellingen opslaan en dergelijke zijn volgens mij ook vanzelfsprekend.


Als laatste sluiten we dan nog even af met een hele mooie voor de netwerk tweaker, de Smart Connect afstelling. Veelal is dat een aan/uit schakelaar, maar je kan die hier tot in detail tunen.



App


De Asus Router app is zoals we inmiddels zouden verwachten ook geen ‘basic’ beestje, maar we gaan niet alle settings door. In de basis zien we daar een live data overzicht, wie er verbonden is, de optie om de netwerkwachtwoorden en gastwachtwoorden aan te passen, en daarna krijgen we feitelijk weer het hoofdmenu, maar dan in pictogrammen gesplitst.



Je hebt niet elk detail tot je beschikking, maar waarom zou je. De meeste praktische zaken heb je op deze manier binnen handbereik, and then some….


Testmethode


Met een nieuwe testomgeving tot onze beschikking hebben we ook een nieuwe vaste methode opgezet voor router reviews: één vaste plek voor de router, op ca 80cm van de muur vrij geplaatst.

Wat meten we in router reviews:
– Stabiliteitstest: Twee laptop clients, één draadloos en één bedraad, die beide vele honderden gelijktijdige verbindingen opzetten om een crash of dataverlies te forceren. Dit om uit te sluiten dat een fanatieke torrenter de router kan overbelasten. Dit resulteert in een ‘pass’ of ‘fail’, in het laatste geval wordt dat specifiek besproken.
– Het gemiddelde stroomverbruik over 10 minuten met alle instellingen ‘uit de doos’
– Het gemiddelde stroomverbruik over 10 minuten met WiFi netwerken uitgeschakeld. Oftewel: heeft het zin om gebruik te maken van eventuele besparingsfeatures.
– Indien opslag mogelijkheden beschikbaar zijn testen we de download en upload snelheid van de desbetreffende opslag optie, veelal een USB poort, in MB/s. Dit doen we met een externe USB 3.1 behuizing met een SSD waardoor de beperkende factor de aansluiting op de router is.

En dan waar het de meeste mensen om zal gaan: De WiFi snelheid. We testen de gemiddelde download snelheid op de 2.4GHz en 5GHz frequentie op drie verschillende locaties rondom de router:
– Op 5 meter van de router met line-of-sight
– Op 30 meter van de router met line-of-sight
– Op 10 meter diagonaal van de router met dik betonnen plafond tussen beide.

Om kleine nuanceverschillen in antenneopstellingen de ruimte te geven optimaal te presteren herpositioneren we de client antenne een aantal keer binnen een beperkte straal.

Elke individuele draadloze test is an sich redelijk vlot uit te voeren, echter gezien de vele invloeden op WiFi signalen zijn uitschieters en schommelingen eerder regel dan uitzondering. Elke test wordt daarom meerdere malen uitgevoerd over een langere perioden om tot een betrouwbaar resultaat te komen, en daarbij worden noemenswaardige uitschieters buiten de berekening gehouden.

De test clients zijn voorzien van een TP-Link AC1200 USB 3.0 adapter, een 2×2 adapter waarmee in theorie 867MHz op 5GHz 802.11ac verbindingen en 300Mbps op de 2.4GHz band mogelijk is. Daarmee testen we bij luxere routers dus niet alle, maar twee van de aanwezige datastromen gelijktijdig en mensen met zeldzamere 3×3 en 4×4 clients zullen het doorrekenen zelf moeten doen. Daar speelt echter nog een belangrijke reden: we zien met de 2×2 test consistente herproduceerbare resultaten, 3×3 resultaten zijn bij ons tot dusver minder consistent tussen verschillende modellen routers en dat goed testen zou de test verder erg compliceren (meerdere verschillende client antennes per device en locatie). Een 4×4 setup zou een PCIe insteekkaart vereisen; praktisch te lastig om met een testbench en monitor door het pand te rennen dan met een laptop 😉

Praktische snelheden met dergelijke 2×2 clients in normale omgevingen, rekening houdend met andere netwerken in de omgeving, liggen uiteraard lager dan de theoretische, en het is niet redelijk om van een twee stream 5GHz –ac netwerk daadwerkelijk 800+ Mbps te halen. Een ruwe indicatie is dat je op 5GHz –ac tot ca 430 Mbps stabiel mag verwachten of op 2.4GHz ca 100 Mbps tot ca 120 Mbps stabiel neer zal zetten, en dat zijn de uitgangspunten voor de korte bereik testen. Pieken en uitschieters in de 500-600 Mbps range komen redelijk frequent voor zelden langdurig houdbaar.

Totdat wij over kunnen gaan naar een 4×4 test client houdt dit in dat in deze directe vergelijking het voordeel van een 4×4 router over een 3×3 model niet altijd direct duidelijk zal zijn, dit is absoluut belangrijk te onthouden en voor ons belangrijk om aan te geven dat deze data bedoeld is ter onderbouwing van de ervaring, en niet als een absolute waarheid geïnterpreteerd dient te worden. Voor prestatie vergelijkingen in de toekomst zullen we dan ook enkel routers in dezelfde klasse naast elkaar zetten om misverstanden te voorkomen.

Op dit moment kunnen wij MU-MIMO nog niet behoorlijk testen en blijft MU-MIMO dus verder buiten beschouwing. Dit is een grote wenst maar het aanbod aan MU-MIMO clients blijft zeer beperkt. Het geeft echter wel aan dat we, inmiddels na maanden MU-MIMO router’s zien passeren, toch wat kritisch mogen zijn over het concept. Mooi dat het in theorie is, zolang het lastig is om in test te krijgen, en nog lastiger is om als consument in de praktijk te krijgen, lijkt het niet veel meer dan een mooi marketing verhaal.

Naast de prestaties noteren we : aansluitingen, antenne layout (datastromen), en controleren we de aanwezigheid van enkele populairste router features: DFS voor optimale 5 GHz prestaties in drukke omgevingen, gasten netwerk, ouderlijk toezicht, QoS, VPN en MU-MIMO, tot zover dat laatste echt zinvol is.


Prestaties



Samengevat: sterke 5GHz prestatie, sterke 2.4GHz prestatie, en een aardige maar niet fenomenale USB storage prestatie met 39 MB/s read en 34 MB/s write, waarbij het opvallend is dat elke schrijfactie wordt gestart met een flinke burst, tot ca 75MB/s, alvorens het terugvalt naar 35 MB/s. Dit zijn, op 1MB/s marge na, exact dezelfde getallen als de TP-Link Archer C2300 overigens, die ook exact dezelfde Broadcom BCM4906 CPU op 1,8GHz gebruikt (maar een andere antenne layout en radio soc gebruikt).



Op WiFi vlak lijken zowel capaciteit als bereik meer dan dik in orde, met ook hier bijna geen verval richting onze vaste test plek op 30 meter afstand. Verschillen die we zien wanneer we met één oog op wat andere resultaten terugkijken zijn eigenlijk niet heel erg spannend om op in te gaan.

Vooral ook vanwege de volledige verwatering van het AC-klasse concept. Voorheen snapte de meeste techies wel dat een AC1200 een 2×2 stream router was (300+866), maar met technieken zoals Qam, extra banden en soms ogenschijnlijk willekeurige optelsommen en afrondingen hebben we het af en toe over getallen die zelfs de doorgewinterde netwerkgeek even doen twijfelen. 2167MHz op de 5GHz band zou normaliter dus op een 5×5 stream wijzen (wat volgens mij helemaal niet bestaat, en sowieso geen clients voor zijn), maar dat is dus een met Qam opgeblazen 1733MHz 4×4 oplossing. Het probleem is natuurlijk dat je niet als uitzondering in de markt je aan regels wilt gaan houden, want dan klink je in de oren van de consument minder interessant dan de concurrent die wel wat opblaast, en helaas kijkt menig koper echt niet verder dan naar een hoog AC getal, net als ze naar Gigahertzen en Terrabytes kijken.

Het grootste probleem is nog wel de snelheid waaraan de meeste clients vast zitten. Mobiele devices, laptops inclusief, met meer dan een twee stream antennelayout zijn erg zeldzaam. 3×3 kom je al snel op externe USB sticks of inbouwkaarten uit, en 4×4 bestaat ook wel maar is zeldzaam, prijzig, en fysiek dermate fors dat we die vooral als uitbreidingen van vaste systemen zien.

Daarin ligt de uitdaging van menig high-end router, want de maximale doorvoer van zo’n 4×4 verbinding is namelijk hoger dan wij praktisch kunnen meten, om over de praktische toepassing nog maar te zwijgen, mensen met dikke externe antennesetups daargelaten uiteraard. MU-MIMO zou in theorie de oplossing moeten zijn, zodat bijvoorbeeld twee van de vier antennes device A voorzien, en twee device B, maar totdat MU-MIMO clients echt breed beschikbaar komen is dat toekomstmuziek. Tri-band routers zijn in dat opzicht dan nog wel praktisch haalbaar, zeker met een beetje aandacht voor je afstelling kan je daar winsten mee bereiken, en wanneer je dual-band router dan prijstechnisch dicht bij je tri-band alternatief zit is dat dan best lastig. Of wanneer je twee access points overweegt bijvoorbeeld, want ook dat kan voor leuke bedragen.

Het is dus niet zo dat er ook maar iets mis is met de prestaties, maar het is een probleem dat het aantal scenario’s waarin je daar gebruik van kan maken van een heel krachtig 5GHz netwerk zo beperkt is. Al koop je een router niet voor een korte periode, en met de rumour mill al op volle gang dat er toch echt meer devices gaan komen met 3×3 en 4×4 setups gaan we het zeker niet vervelend noemen dat het hierin zit.

Stroomverbruik dan: 9 Watt is best netjes voor deze featureset en hardware. Nog netter is de bijna halvering met het uitschakelen van de WiFi, wat de onderliggende hardware dus best zuinig maakt. Mocht je een beetje kunnen tunen wat je WiFi tijden betreft valt er dus ook nog wat stroom te besparen.

Verder natuurlijk weinig kanttekeningen hier. Dikke chip, dikke antennes, die krijgen we niet snel plat. Lange termijn is altijd het meest interessant maar feitelijk niet te testen. Ik hoop alleen dat dit model net zo lang ondersteuning blijft krijgen als de AC66U.


Conclusie


De Asus RT-AC86U is een mooi product, dat staat niet ter discussie. Het is fysiek één van de knappere routers, en dan hebben we het over de bouw, afwerking, en het feit dat hij goed stevig staat (dat zien we wel eens anders). WiFi prestaties zijn uitstekend, verval over 30 meter is minimaal, usb prestaties zijn bruikbaar, en het verbruik is ‘netjes’.

Wat wel reden voor discussie is is het hele 4×4 concept, en de bijpassende prijs. Feit is dat er in veel scenarios prestatie-technisch weinig te winnen valt met een vier stream router boven een drie stream model. Het aantal clients dat voldoende antennes heeft om ze aan te spreken is gewoon ernstig beperkt, en op hele korte termijn zal daar niet heel veel verandering aan komen. Heb je een 4×4 client is het natuurlijk wat anders, maar het gros van de gebruikers komt daar niet aan. Of we de Asus RT-AC86U nu op 179 euro of 249 euro beoordelen, hij staat hoe dan ook onder druk van modellen tussen de 120 en 150 euro (als we speciale Black Friday taferelen even negeren), zeker wanneer we ook daar een paar van de mooie features al aantreffen zoals het ingebouwde beveiligingspakket van Trend Micro.

Asus routers zijn echter populair voor een reden. Nu is het geen garantie dat dit net uitgebrachte model ook 5 jaar of langer updates krijgt, maar het feit dat de AC66U na 5 jaar nog van updates en security patches wordt voorzien een hele dikke plus. De interface zelf is in mijn optiek ook erg prettig en vlot en erg goed gepolijst wat het heel fijn in gebruik maakt, al hebben ze zeker geen alleenrecht op ‘prettige en vlotte’ interfaces en je moet wel heel Asus-trouw zijn om daar tientallen euro’s extra voor over te hebben.

Dus zoals vaker in netwerkland komt het dan al snel op de featureset aan, en dan is Asus (wederom zoals vaker) toch echt wel een hele leuke. De uitgebreide informatievoorziening in de interface gaf de prosumer insteek al een beetje aan, en de featureset onderstreepte dat dan ook: als je goed wilt tweaken, dan zit je hier goed. Zaken als smart connect tot in detail kunnen tunen zijn leuk (en zo zijn er nog de nodige), maar we zien ook de nodige features met hele duidelijke praktische voordelen. Denk aan het kunnen opzetten van meerdere gastnetwerken (met de nodige finetuning per netwerk), of het feit dat je de USB poort of een andere LAN poort als tweede LAN en backup internet voorziening in kan zetten. Voor de echte massa zal dat abracadabra zijn met twijfelachtig praktisch nut; zij zullen de extra investering van minimaal enkele tientjes, mogelijk een verdubbeling van een mainstream 3×3 model, daar lastig kunnen verklaren. Echter genoeg prosumers of kleine zakelijke gebruikers die juist in die eindeloze tweak opties of het hebben van een backup verbinding hun meerwaarde zullen vinden. De meerprijs kan, maar hoeft dus zeker geen discussie te zijn.

Dan rest nog wel de vraag wat precies het geschikte prijspunt zou zijn voor de AC86U, want Asus maakt het zichzelf niet makkelijk met hun eigen aanbod. De iets oudere RT-AC87U (Eveneens 4×4) zit namelijk op 175 euro, de AC88U met 8 netwerkpoorten op 279, en de tri-band RT-AC3200 zit op 199 euro. Wat de meerwaarde is van twee jaar jonger zijn dan de AC87U is ons helaas niet duidelijk, behalve mogelijk een iets langere support periode, maar dat lijkt dus wel grofweg het prijspunt waarop of onder we de AC86U zouden verwachten. De momenteel weer actuele 249 is in elk geval pittig, want dan heb je dus een Asus Tri-band voor minder, of een model met extra LAN poorten voor nauwelijks meer. Als je specifiek gebruik wilt maken van de genoemde voordelen zoals meerdere gastnetwerken, dual-WAN, de tweak opties an sich of 4×4 clients dan is de prijs zo net boven de 150 euro sowieso al het uitgangspunt, dus als Asus in die regionen kan blijven dan hebben ze met deze AC86U een goede kanshebber in handen, maar dat er rond dit prijspunt toch heel veel te kiezen valt mag duidelijk zijn.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.