Tile Mate en Tile Slim review


Bluetooth trackers kenden we wel: druk een knopje in je app, en dat blokje dat je aan je sleutels, telefoon, portemonnee, of wat dan ook had gehangen piept. Het praktische nut spreekt voor zich, en als ik de tijd die ik wekelijks kwijt ben aan het zoeken van mijn sleutels afzet tegen een gezond uurtarief dan had ik er eigenlijk al heel lang geleden één moeten gebruiken, maar dat terzijde.

Tile kwam op ons pad toen we voor onze grote kerstcadeau inzamelijk (inmiddels in volle gang) op zoek waren naar leuke bedrijven met leuke cadeautjes voor onze lezers. “We hebben hele leuke Tile trackers!”. Vol enthousiasme aangehoord waarom deze dingen extra sexy zijn, en toegegeven: we werden er best enthousiast over. Resultaat: we gaan er vandaag twee bekijken, en als ze aanspreken: van vandaag tot en met dinsdag kan je je ook nog aanmelden voor de giveaway om er twee te winnen!

We bekijken de Tile Mate, een redelijk compact geval met een gaatje voor de sleutelhanger, en de Tile Slim, een extra dunne variant bedoeld voor in bijvoorbeeld de portemonnee.

Uitpakken, bouw, en features


Aantrekkelijke cadeautjes zijn Tiles in elk geval wel met de nette, duidelijke verpakkingen. Goed verhaal, niet overdreven, maar ze lijken zich wel bewust dat je dit soort producten een beetje moet presenteren als je wilt concurreren tegen de stortvloed aan basic trackers uit het oosten.



Beide Tiles doen in feite precies hetzelfde, maar hebben door de vorm een andere doelgroep. De Tile Mate kunnen we een beetje het basismodel of go-to model noemen. Ca 3,3 bij 3,3 cm en 4mm dik en voorzien van een gaatje om hem aan van alles en nogwat te hangen maakt hem prima veelzijdig, en voor die paar gram dat hij weegt hoef je het ook niet te laten.




Hoewel licht, en dat willen we natuurlijk ook, kan hij flink wat kracht uit de vingers verdragen. Het is niet ondenkbaar dat ik hem met volle kracht kan breken, maar dit breek je niet zomaar. Ruim stevig genoeg dat we er geen praktische beperkingen in zien, en de balans tussen ‘netjes’ en ‘onopvallend’ is prima. Hou er wel rekening mee dat er weliswaar een waterdicht model bestaat dat deze dat niet is.

De Tile Slim is een wat meer niche alternatief, 5,3 bij 5,3 centimeter, maar dan slechts 2 millimeter dik. Tile richt dit model meer op je portemonnee of jaszakje, en daar kunnen we ons ook in vinden. De geringe dikte heeft uiteraard consequenties voor de kracht die het plastic kan verdragen wanneer je hem probeert te buigen of breken. Ik heb hem inmiddels de nodige uurtjes in mijn broekzak (achter) gehad, en zij die mij kennen kunnen zich voorstellen dat het een stevige test is voor de Tile Slim wanneer ik op mijn portemonnee ga zitten, maar tot dusver houdt hij daar stand. Tussen de vingers echter merken we dat de limiet sneller bereikt wordt, al moet je nog wel een beetje inzet tonen. Overweeg je hem voor wat meer breekgevoelige situaties dan een portemonnee zou ik proberen te kijken of je toch geen Mate kwijt kan, want met een compactere bouw zit daar wel wat voordeel in.




Geen gaatjes in de Tile Slim, dus het is specifiek een model om ergens in te doen, danwel ergens op te plakken. In de voorbeelden van Tile zetten zij hem bijvoorbeeld op tablets, maar dan vind ik hem nog wel aan de forse, opzichtige kant. In portefeuilles, laptopsleeves en dergelijke zie ik er zekel wel brood in.


In de Praktijk


Vrouwlief is absoluut fantastisch, maar ze krijgt het regelmatig voor elkaar om de mega pot sudocreme waar we met een 1,5 jarige kleine toch best afhankelijk van zijn kwijt te raken. De slogan “attach it to whatever you tend to lose” bracht mij op het idee om hem daar maar op te plakken, mocht je je afvragen waarom er in godsnaam een Tile met de naam Sudocreme in de app zit.

But I digress. Je installeert de Tile app, je maakt een account of logt in met Facebook, en je voegt Tiles toe. Dat is letterlijk op het plusje drukken, op het knopje op de Tile drukken, en hem een naampje geven. Simpeler kan het echt niet.


Vervolgens heb je je overzicht van Tiles, kan je op een Tile klikken, druk je op find, en de Tile gaat één van de instelbare ringtones afspelen. Luid genoeg om hem eenvoudig te achterhalen, niet te luid dat je het niet ’s avonds kan gebruiken zonder dat je kinderen uit belt pest.


Dat is uiteraard, de basis van zo’n tracker. Echter gaan we een stukje verder: ook de telefoon zelf wordt als Tile gezien, en kan je de ringtone laten spelen door twee keer op een gekoppelde Tile te drukken. Zelfs in de stille stand maakt de Tile app dan een geluidje.

Echter de grote meerwaarde van Tile is dat het een soort groot ‘zoek je spullen’ netwerk is. Wil je specifieke Tiles met bekenden delen? No problem. Maar belangrijker: ben je wat kwijt, klik de Tile aan en je ziet waar hij voor het laatst is gespot. Zo kwam ik er twee dagen na installeren al achter dat ik mijn portemonnee op kantoor ben vergeten, wat ik dan op de map terug kan zien. Tile vliegt je verloren spullen niet terug, maar het is een enorme geruststelling om dat te zien in plaats van dat je als een malle door je auto zit te snuffelen of door alle lades in de gang ‘want volgens mij lag hij daar’.


En vervolgens gaat het nog verder: vindt een andere Tile gebruiker jouw Tile die als verloren is gemarkeerd dan krijgen zij (en jij) daar een notificatie van, en kan je zien waar die spullen dan liggen. Eigenlijk ook een simpel concept, maar wel een aantrekkkelijke.

Het succes van dat onderdeel staat of valt met aantallen, en dat element is lastig schatten. De kaart in mijn omgeving geeft aan dat ik 590 Tile gebruikers binnen de cirkel heb, maar met half Den Haag binnen de cirkel zegt dat ook niet bijster veel. Het zijn er aardig wat lijkt mij, maar in hoeverre je op dat systeem wil vertrouwen zal afhangen hoe dicht je bij de mensenmassa zit. Verlies je iets in de buurt van het centrum is dat natuurlijk wat anders dan wanneer je ergens in een uithoek je Tile kwijt raakt.

Gelukkig zijn wij gezegend met wat interessante kennissen, waaronder één hele toffe peer die naast een zeercapabel tech-geek ook een beetje hipster is (je weet wel, type alles Apple, strakke manbun, Amsterdam 4tw enzo) met wie ik over Tile kwam te praten. Hij zweert bij Tile (en heeft er geen aandelen in, tot zover ik weet), en gezien de praktijkervaring kan ik mij dat goed voorstellen, Tile heeft wel een beetje dat Apple appeal in zich zitten: wit, weinig knoppen, functioneel. En één ding is zeker, in Amsterdam heb je zeker geen gebrek aan Tile gebruikers. Overigens geen zorgen als je geen Apple fan bent (hallo!), want zoals je ziet gebruiken wij Tile ook lekker op Android. Met alles vanaf iOS 7 en Android 4 en nieuwer supported is compatibiliteit niet echt een issue.

Duurzaam?


Eén van de dingen waar je in de eerste dagen en weken niet tegenaan loopt is uiteraard de batterijduur, dus of de claims dat je er minimaal (correctie: gegarandeerd) een jaar mee vooruit kan waar zijn of niet kunnen we ook niet eenvoudig bevestigen, al gaat Tile ook al eventjes mee en zien we bij wat naslagwerk ook niet direct redenen om aan te nemen dat het niet zo is.

Waar ik wel erg benieuwd naar ben als iemand die niet allergisch is voor een schroevendraaiertje is hoe het zit zodra de batterij leeg is. Nu heb ik er zelf niet het mes in gezet maar op basis van teardowns zien we dat dat wel nodig is als je de batterij zou willen vervangen, maar dat de batterij vervolgens alsnog vastgesoldeerd zit. Dat maakt het vervangen niet direct onmogelijk, maar wel verdomd onpraktisch.

De argumenten van Tile voor dit design zijn terug te lezen op de site bij het hoofdstuk reTile. reTile is het programma waarmee je na een jaar met korting je Tiles kan vervangen. Ze claimen “tot 40% korting”, maar gezien je de prijzen pas ziet zodra je Tiles eligible zijn (11 maanden na registratie) kan ik dat nu niet inzien, noch oordelen hoe dat verhoud met shipping costs uit de good ol’ USA vs straatprijzen in NL. Je proeft het al, ik voel een minder scherpe deal dan de 40% doet vermoeden aankomen.

De argumenten voor deze design keuzes zijn duidelijk omschreven: Zo zijn Tiles ontworpen om ‘hassle-free’ te zijn, dus geen laad of batterij-vervang-gedoe, blijf je up to date met de meest recente Tiles, krijg je korting op nieuwe, is het eco-friendly want zij recyclen ze voor je (99% recyclebaar), en zijn ze veiliger want zijn ze water-resistant en veilig voor kinderen en huisdieren die niet per ongeluk je batterij op kunnen eten.


Dergelijke argumenten, tja, maak je eigen mening op, maar moet ik nog zeggen dat ik daar niet heel er overtuigd door raak? Het geheel moeten vervangen van je tiles ten opzichte van een snelle batterij swap is in mijn optiek niet minder hassle (maar meningen verschillen?), up to date blijven met nieuwe Tiles kunnen we zelf wel bedenken wanneer we dat willen, eco-friendly zou nog leuk zijn voor de US maar als je reTile’d van buiten de US geven ze aan dat je ze zelf maar naar een recycle station moet brengen (wat ik ook kan doen nadat ik de batterij 2-3x heb vervangen, nietwaar?), en dan resteren eigenlijk de laatste argumenten nog…

.. net. Want geheel waterdicht zijn de Mate en Slim niet en water-resistant kan prima worden gecombineerd met iets wat je open kan maken, een stevig huisdier knaagt echt niet makkelijker door een constructie met een klein schroefje dan dit, en met batterijen in grofweg 80% van het hedendaagse kinderspeelgoed is het risico dat een variant op de Tile die je zou kunnen openen in huis zou brengen beperkt tot wanneer het kindje niet de Tile vindt, maar de lade vindt waar de batterijen in liggen voor tig andere doeleinden, en ik mag hopen dat ouders dat toch ruim uit het zicht houden.

Met alle respect, maak vooral je eigen keuze over dit verhaal, maar we hebben de nodige ervaringen met marketing oogpunten en dit kunnen we echt enkel in die categorie plaatsen. Het eindresultaat met mensen die dit ding in de prullenbak gooien ‘want terugsturen doen ze niet aan hier’ is echt niet beter voor het milieu, echt niet beter voor mijn kinderen en laten we verder gewoon ophouden. Dit is Apple logica: het is zoals de fabrikant het ziet, en binnen die lijntjes moeten wij kleuren. Oftewel, je aanschaf heeft een levensduur van een jaar, wellicht nog iets langer, en daarna moet je de portemonnee trekken (voordat je hem kwijt raakt met een lege Tile erin).

Duidelijke taal mag ik hopen, maar de grote vraag is natuurlijk: so what? Hoewel ik het niet ter discussie vind staan dat dit overduidelijk onderdeel van het verdienmodel is vind ik zeker niet dat het per sé een probleem moet zijn. Tal van moderne apparatuur is niet of nauwelijks reparabel, en laten we een batterijtje vervangen in een Tile onder die noemer scharen. Er zit een vorm van dienstverlening bij het product, en daar betaal je verder niets voor, en Tile lijkt ervoor gekozen te hebben om het op deze manier een beetje meer profitable te houden. En heel simpel, zolang je geen moeite hebt met een beetje meer betalen hebben ze in elk geval een oplossing bedacht waar je liever lui dan moe bij kan zijn, en daar valt best wat voor te zeggen.

Mijn enige prioriteit als reviewer is vooraf duidelijk maken waar je instapt zodat het niet als een verrassing komt, en om wanneer er onzin wordt gesproken daar wat gas tegenin te geven. Dat maakt onze gebruikelijke opmerking dat je vooral zelf de prijs af moet wegen niet anders, tenzij je dit een principekwestie zou willen maken, wat wij niet doen. Kijken we naar de prijs van een vier pack a 75 euro, dan komt dat grofweg neer op 1 euro 50 cent per maand per tile (inclusief aanschaf tot aan vervanging), eventuele kortingen bij reTile even buitengesloten gezien ik daar geen inzicht in heb. Op basis van de tijdsbesparing tot dusver vind ik dat geen slechte value deal, en zeker wanneer je niet heel strak op de kleintjes hoeft te leggen niet, ondanks dat het m.i. dus goedkoper had gekund of efficienter voor mensen voor wie ook maar een klein beetje moeite niet te veel was geweest.


Conclusie


Het klinkt allemaal zo simpel, maar die Tiles zijn toch verdomd handig. Bluetooth trackers kennen we, maar gezien de hoeveelheid keren dat ik juist mijn telefoon kwijt ben is het minstens even waardevol dat ik ook met de Tile Mate aan de sleutelbos snel mijn telefoon kan vinden, in plaats van enkel andersom. Dat je Tiles kan delen met bekenden is ook zeker fijn, en helemaal fijn is de optie dat wanneer een andere Tile gebruiker een verloren object vindt er ook direct een link wordt gelegd naar de eigenaar, al zeggen we dat met de kanttekening dat we lastig kunnen inschatten in welke delen van Nederland dat echt zekerheid geeft. In het centrum van steden vermoeden we het als we de kaart van Den Haag en Amsterdam zien, maar in grote delen van het land zal je dat element op een wat lagere waarde schatten.

Om eerlijk te zijn heb ik daar niet zo’n probleem mee. Als twee-kanten-op tracker met wat privé deel opties zijn ze al geweldig, en met dit soort functionele, vlotte en mooie no nonsense applicatie erachter, plus een keurige uitstraling en bouw heb ik ook geen problemen met het feit dat ze wat duurder zijn dan menig alternatief (Zeker wanneer je merkloze of Chinese alternatieven bekijkt). Daarbij bieden ze wat verschillende form factors die je allemaal binnen één app kan combineren, en dan zien we dat het aan gebrek aan flexibiliteit ook niet ligt bij Tile. Een losse slim is met 35 euro wel echt aan de prijzige kant, de 25 euro Mate houdt die schade dan duidelijk beperkter, maar met aantrekkelijke vier-packs (twee slims, twee mates) voor 75 euro dan vind ik het echt zo gek niet en ik zou er de optie om mijn telefoon mee te vinden ook niet voor willen inleveren.

Of we ze dan meteen op alle potjes Sudocreme (6 euro per stuk ofzo?) gaan plakken valt nog te betwijfelen, maar aan de sleutels, in de portemonnees? Of wellicht zelfs gewoon ééntje in de auto voor het geval dat. Er zijn genoeg scenario’s te bedenken waarbij je die paar euro graag over hebt voor wat gemak of zekerheid, of zoals ik eerder al aangaf: puur vanuit de optiek van de tijdsbesparing van de dagelijkse sleutel- of telefoon zoektocht maakt een beetje investering al snel een hele redelijke.

Dat we een duidelijke kritische kanttekening hebben bij de designkeuze voor een niet-vervangbare batterij en daarmee dus een verwachte levensduur van een jaar ‘and change’ per Tile, mag duidelijk zijn, en wegen we ook als meest significante minpunt op de totale score. Het heeft ons er niet van weerhouden dezelfde week nog een vier pack erbij te halen, want de kosten-baten afweging is alsnog één die voor ons dik prima is, maar het moge duidelijk zijn waar we graag nog wat verbetering zien. Als je er voor gaat zouden we wel echt richting de pakketjes van vier Tiles in één doosje gaan, want 75 euro voor twee Slims en twee Mates is toch flink aantrekkelijker dan 35 euro voor een losse Slim.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.