Zoef Sien en Zoef Miep review


We testen en reviewen redelijk wat af, maar gelegenheden om forse vergelijkende testen te doen hebben we niet dagelijks. In de afgelopen maanden hebben we echter de kans gehad om met maar liefst vijftien verschillende robotstofzuigers varierend van 109 tot 999 euro aan de slag te gaan, en dat was een hele ervaring. Niet alleen vanwege het aantal, maar ook omdat het toch een hele andere tak van sport is dan hardware componenten.

Voor een totale roundup zal je voorlopig even geduld moeten hebben, maar die dient wel als een mooi referentiekader voor ons om een aantal specifieke modellen eens in-depth uit te lichten. Hoewel je ook robotstofzuigers voor subjectieve elementen kan overwegen, bijvoorbeeld vanwege de looks, gaat het uiteindelijk om één ding: is het een goede stofzuiger. Dat vaststellen kan niet zonder vergelijking, maar met de nodige ervaring durven we er ons nu wel vol overtuiging over uit te laten.

Eén ding moeten we de mannen achter Zoef robots meteen geven, want met hun merk- en productnamen, in ons geval de Sien en de Miep, lekker eenvoudig Hollands uitgevoerd vallen ze toch wel op. En gezien robotstofzuigers voor een hele grote groep interessant kunnen zijn zien we er wel wat in om de producten simpele naampjes te geven. Eén van de duidelijke focuspunten is ook om het de wat meer eenvoudige doelgroep het ook makkelijker te maken op de lange termijn, want kan je alle zaken als filters, extra borstels of extra dweilen direct bij ze bijbestellen.

De Zoef Miep kost 139 euro, één van de goedkopere modellen in onze vergelijking, en de Zoef Sien neigt met 249 euro meer naar de middenklasse.

Huisregels


Een robot die het stofzuigen uit handen neemt? HEBBEN! … of?

Goed, we zijn voldoende overtuigd dat het de nodige uurtjes uit kan sparen, maar gebruik en het bereiken van een gunstig resultaat met deze robots vereist dat je een aantal zaken op orde hebt om teleurstellingen te voorkomen. En als je denkt dat even 1000 euro per stofzuiger investeren een clusterbom oplossing is op deze opmerkingen: think again.

Een robotstofzuiger is altijd puur ondersteunend. Zelfs het meest luxe model neemt niet weg dat je nog een vaste (eventueel draadloze) stofzuiger in huis dient te hebben. Geen robot heeft de kracht die een stevige ca 100 euro kostende A-/B- merk bedrade stofzuiger heeft, en die wil je hebben wanneer je grote hoeveelheden rommel hebt (robots hebben kleinere reservoirs), randen en hoeken 100% schoon wil hebben, of een kleed of vloerbedekking echt goed wil reinigen. Een geschikte robotstofzuiger doet het aantal momenten dat je zelf moet of wil stofzuigen dus afnemen, in meer of mindere mate afhankelijk van je eisen en investering.


Ook cruciaal is dat zelfs de slimste robot veel tijd verliest wanneer je zelf niet opruimt, en dit zijn robotstofzuigers, geen robotopruimers. Laat je overal sokken slingeren dan vinden ze dat niet leuk. Heb je een enorme kabelbende in een plek bereikbaar voor de robot dan is het vragen om problemen. Wil je snel een goed resultaat? Hou dan je rommel van de vloer. Je hoeft niet dagelijks de stoelen op de tafel te hangen, maar een beetje ruimte geeft een hoop winst.

Wij kunnen niet bepalen wat voor jou echt belangrijk is. Kijk goed naar je omgeving, zie wat de balans is tussen harde en zachte vloeren, en bedenk vervolgens welke andere features je echt wil. Is een vooraf ingestelde planning genoeg? Wil je per sé een app controle zodat je onderweg naar huis de robot even aan het werk kan zetten, of vind je dat allemaal onzin? Let ook op de hoogte die voor jouw ruimte geschikt is, daar zit ook veel verschil in.

Denk ook aan zaken zoals zone afbakening, zodat je eventueel kan voorkomen dat de robot ergens terecht komt, of wellicht vindt je een HEPA filter juist belangrijk. Zaken die genoemd zullen worden, maar waarbij je je eigen keuzes moet maken.

Uitpakken, bouw en features Zoef Sien


We beginnen ons Zoef avontuur met de Sien, wat begint met een stevige bruine doos, een Nederlandse handleiding, een eenvoudig basisstation met een 180cm lange kabel erbij. We zien verder een IR gebaseerde zone afbakening, oftewel een vuurtorentje om te voorkomen dat lieve Sien een bepaald gebied in gaat, verder nog een extra filter en extra setje borstels.









Sien kan ook dweilen, en komt met een keurig uitgebreide afstandsbediening waarmee we schema’s kunnen maken, verschillende rij-modi kunnen selecteren, en tot zover afstandsbedieningen gaan hebben ze het goed voor elkaar. Behalve dan dat je zelf batterijtjes moet hebben, knullig wanneer je die twee AAAtjes net niet hebt liggen dus die doen ze er voortaan beter bij. Welke modi het handigste zijn is sterk situatie afhankelijk, maar wanneer de robot in je aanwezigheid aan het werk is het fijn dat je hem handmatig even een spot clean kan laten doen, of een extra rondje langs de randen kan laten gaan.



Sientje, en ja dikke kans dat je haar na een tijdje gewoon zo gaat noemen is een geheel uit zwart kunststof vervaardigd model. Afwerking zeer redelijk in orde, maar modellen als de Roomba’s, Xiaomi of Neato’s zijn toch materiaal-technisch wel een stapje omhoog. Afstandsbediening en planning terzijde, ze kan ook aan de slag door even op het knopje te drukken. Met ca 9 centimeter hoogte is het geen kort model, eerder ‘gemiddeld’.





Onderop zien we ook hier de kruimeldief-stijl mond, basic maar prima stevige wieltjes, en een setje borstels die het vuil richting de mond duwen.





Bovenop opent het klepje eenvoudig en kunnen we het filterbakje aan het handvat eruit halen. Simpel HEPA filtertje, maar beter dan de basic filters uit bijvoorbeeld de Dirt Devils.



De specs van de Sien:


Uitpakken, bouw en features Zoef Miep


Miep is de simpele dame zoals de doos doet vermoeden. Geen fratsen, geen basisstation, maar één setje extra borstels en een laadkabel om hem handmatig aan te leggen.





Waar Sien een beetje een typische vorm kent is Miep wel een wat opvallendere verschijning. Met 6,5 cm hoogte vrij laag, soort space-bug door de kamer rijdend geval. Je drukt op Miep haar knopje, en ze begint vrolijk door de kamer en tegen dingen aan te rijden. Sien is in dat opzicht een wat rustiger type die iets eerst toestemming vraagt, er, iets rustiger aan doet.





Met één vinger druk schuif je de bovenkant van Miep af en kunnen we bij het filter en het opvangbakje.



Onderop, vrij typische wieltjes voor het instapsegment, een fysieke schakelaar, en twee eenvoudige borsteltjes.




De specs van de Miep:


Testmethode


Welke features je belangrijk vindt is grotendeels subjectief, echter verwachten wij dat een robotstofzuiger in de eerste plaats die absolute kerntaak goed kan. Om dat te testen hebben we een opstelling gemaakt waarin elke robot een vaste hoeveelheid cornflakes, rijst, en bloem op moet zuigen van zowel een harde vloer als een stuk vloerbedekking (laagpolig). Cornflakes zijn gekozen zodat we kunnen zien hoe elke robot met wat grotere objecten om gaat, en het interessante daaraan is dat je ziet dat sommige stofzuigers daar moeite mee hebben en het dan voor zich uit gaan schuiven. Rijst is wat zwaarder en vereist dat er genoeg zuigkracht aanwezig is, en bloem is natuurlijk licht; lastig uit vloerbedekking te zuigen, en op harde vloeren lopen stofzuigers het risico dat ze het alle kanten op blazen.

Wanneer een robot steken laat vallen gaat dat vaak op verschillende manieren afhankelijk van de opbouw. We kennen uiteindelijk dan ook een score toe welke een combinatie is van de hoeveelheid opgezogen testmateriaal met de subjectieve observatie van wat er eventueel mis is gegaan. Een robot die 10 gram bloem op één plek laat liggen is natuurlijk minder erg dan een robot die 7 gram bloem over de hele vloer heeft verspreid. Het doel is dat een robot werk uit handen neemt, dus hoe meer werk blijft liggen hoe lagere de score. Ook de prestaties langs de randen en in de hoek is een combinatie van gemeten hoeveelheid en subjectieve afweging hoeveel werk voor ons resteert.

Het is belangrijk te onthouden dat niet elke stofzuiger gemaakt is om op vloerbedekking te werken. Echter is de kans in huiselijk gebruik groot dat er hier en daar toch ergens een kleedje ligt. Daarom testen we elke stofzuiger hoe dan ook op zachte vloeren, maar blijf dan vooral je eigen doeleinde in het achterhoofd houden. Denk je aan een stofzuiger voor een kantoorruimte met enkel een harde vloer? Dan negeer je die resultaten natuurlijk.

Van elke robot kijken wij of hij niet van een trap valt, of hij over een stevige kabel van ca 0,5 cm komt, een plint van 1 cm komt, en natuurlijk wat algemene zaken zoals geluidsproductie, of hij niet te veel troep verliest wanneer je hem oppakt, en de kicker: we proberen in kaart te brengen hoe effectief de navigatie is. Dat laatste is een lastige, want elke robot kent zijn eigen voor- en nadelen wat dat betreft. De geluidsproductie wordt gemeten op één meter en in de modus die wij het meest nuttig achten. Sommige robots hebben een turbo modus voor kleden, andere robots zijn zonder de turbomodus niet overtuigend wat permanent gebruik van die modus de logsiche stap maakt; dan vinden wij dat resultaat het meest van toepassing.

Naast de kunstmatige opstellingen hebben de meeste robots de nodige praktijkdagen meegemaakt, we bespreken we per robot onder het hoofdstuk prestaties of er nog significante zaken aan het licht zijn gekomen.

Prestaties


Van de goedkoopste units gingen we niet de beste prestaties verwachten, maar wel value en een goede prestatie ten opzichte van de concurrentie. En dan kunnen we vrij kort over de Zoef Miep zijn, het lukt haar daar niet om een rol van betekenis te spelen. Had ik Miep los van de vergelijking voor mij neus gekregen had ik het vermoedelijk gehouden bij “aardig hulpmiddel voor omgevingen enkel met harde vloeren”, maar de vergelijking toont maar weer eens aan dat daar de echte meerwaarde in zit, we zien namelijk dat de Dirt Devil Fusion 2.0 als eveneens basisstation-loos model een betere prestatie neerzet op harde vloeren, ook op een kleed of stuk vloerbedekking nog redelijk werkt terwijl Miep op een laagpolig kleed geen enkele rol van betekenis weet te spelen en nog zo’n 30 euro duurder is en nipt wat meer geluid maakt. De aanwezigheid van een HEPA filter en een halve centimeter minder hoogte, of het feit dat ze wel lekker onopvallend neutraal oogt, zijn in mijn optiek leuk, maar niet voldoende sterke argumenten tegen een simpelweg betere stofzuigerprestatie.

De Sien doet het echter een stuk beter, zo is dit model wel in staat het gros van de cornflakes op te ruimen, al zien de vrij vlot draaiende borstels wat lichtere zaken wel ietwat eenvoudig naar de kant tikken waarbij je vervolgens dan maar moet hopen dat ze er nog eens langs rijdt om het op te pikken. Ook op de vloerbedekking levert Sien een redelijke prestatie af, al merken we wel dat de motor nog wat kracht tekort komt om bijvoorbeeld bloem eruit te halen maar dat zien we de goedkopere (niet geïmporteerde) modellen ook niet doen.

Als stofzuiger is het echter gewoon een fijn hulpmiddel, en de nodige features zoals de afstandsbediening, het basisstation en de planning helpen daar zeker bij. Maar vooral ook het verschil in navigatie en het feit dat Sientje een stuk voorzichtiger te werk gaat dan de wat fanatiek tegen objecten oprijdende Miep is een mooie upgrade. In ons testveld had deze Sien de mazzel dat er weinig direct in de buurt zat wat prijs betreft, de eerste significante stap omhoog waren de iRobot Roomba 680 en de Neato Botvac D3, beide wel echt betere stofzuigers, zitten op 359 en 429 euro respectievelijk, dus die vergelijking is wat scheef.


De positie in onze vergelijking staat hierdoor vooral onder druk door de Chinese alternatieven zoals de Alfawise A6 en de Xiaomi; die laatste is simpelweg een (aanzienlijk) betere stofzuiger voor in theorie hetzelfde bedrag, maar Zoef neemt wel de nodige risico’s uit handen zoals eventuele importkosten of BTW, of wanneer je garantie nodig hebt met je Chinees heb je toch pech. In ons stofzuigeravontuur kwamen we de Sien overigens wel een paar keer tegen op Chinese sites, zij het niet met de naam Sien (helaas ook geen leuke Chinese variant daarop trouwens). Geheel zoals te verwachten was zit er dus een grote Chinese fabriek achter die hun producten ook aan anderen verkoopt. Mogelijk dat er wat kleine aanpassingen gemaakt zijn specifiek voor Zoef maar het geef toch het beeld dat Sien in China je grofweg 150 euro zou kosten. Kijken we dan naar BTW en importheffingen en garantievoordelen dat is de meerprijs niet heel onredelijk; de meeste producten gaan echt over de kop. De positie van 150 euro Chinees strookt overigens wel met onze praktijkervaring, waarbij de 180 euro kostende Alfawise een leuke (bescheiden) upgrade is, en de 250 euro kostende Xiaomi een klasse of 2 beter dan beide.

Als je een gokje wilt wagen valt er dus wel wat te besparen, maar ik denk dat de diensten die Zoef biedt gewoon als netjes genoemd mogen worden en zeker niet als onredelijk duur. Wat in mijn optiek het meest in het voordeel van Zoef spreekt is het feit dat ze de Emma, een technisch vergelijkbaar model waarbij je de dweil feature en de zone afbakening inlevert, voor 179 euro in de markt zetten. De dweil feature zijn we eigenlijk helemaal niet zo weg van tenzij je echt alleen met harde vloeren werkt en enkel gebruikt wanneer je in de buurt bent, op welk model dan ook overigens, en wanneer je 249 euro toch net wat te duur vindt lijkt Emma dan een veel logischere keuze dan importeren. En dan heb je dus voor 179 euro wel een basisstation en nette featureset, plus een betere prestatie dan de 109 euro kostende Dirt Devil. Vanuit het value-for-money perspectief klinkt dat toch heel positief. Maar goed, we hebben het over de Sien, die wat mij betreft ook in dat straatje valt, zeker wanneer je de afbakening echt kan gebruiken of de robot dweilfunctie alsnog wilt gebruiken wanneer je zelf in de buurt bent en bijvoorbeeld kleedjes even opbergt.



Conclusie


De Miep gaan we verder weinig woorden aan vuilmaken. Die prestaties en featureset op dat prijspunt is gewoon niet aantrekkelijk; er is overtuigend beter spul voor minder geld, iets beter en featurerijker spul voor hetzelfde geld, en hoewel we hier en daar net even haar eigen kleine unieke elementjes zouden kunnen aanstippen staat dat gewoon niet in verhouding tot die andere punten. In een vacuum is het geen onaardig ding, maar de meerwaarde van veel vergelijkingsmateriaal wordt weer eens duidelijk.

Sien dan. De Zoef Sien is een prima robotstofzuigertje voor erbij in huis dat je de nodige uurtjes kan uitsparen. Niet de goedkoopste, maar met een gepaste all-round prestatie en een nette featureset zoals basisstation, afstandsbediening en een redelijk uithoudings vermogen ook voor iets grotere appartementen of verdiepingen voelt het plaatje wel in orde; die extra uitgave boven de budget modellen is een aantrekkelijke stap. Daarna zien we pas beter wanneer we een stuk meer uitgeven, of de nodige (kosten en garantie) risico’s voor lief nemen door direct uit China te bestellen, en dat zet de Zoef Sien in onze vergelijking in een prima positie.

Dat Sien ook direct uit China te bestellen zonder de Hollandse naampjes is voor een lagere prijs is vermoedelijk geen schokkend nieuws. Vermoedelijk iets wat Zoef niet wil horen maar wanneer je dezelfde producten (tenminste, zonder bril zijn ze gelijk) op de eerste pagina van Aliexpress ziet kunnen we er gewoon niet omheen. Mogelijk zijn er wat kleine aanpassingen gedaan, maar ik heb er een hard hoofd in dat die verder zullen gaan dan ‘nuance’. Maar los van het feit dat je met pech de halve besparing al kwijt bent wanneer de douane even ‘ho’ zegt denk ik dat het behoud van garantie de moeite waard maakt. Je betaalt wat meer, maar voorkomt rekeningen achteraf, hebt je voorzieningen zoals de wet koop op afstand om te retourneren, loopt geen risico bij het ontvangen van een DOA of transportschade, en dit is een gemotoriseerd en mechanisch product waarbij garantie een iets andere waarde kent dan bij je Chinese ‘lego’ of smartphonehoesje order. Vergeet ook niet dat de iets goedkopere Alfawise A6 (inmiddels vervangen door de WiFi uitgevoerde X5) bijvoorbeeld wel de wat betere stofzuiger is, maar dat je wanneer je accessoires nodig hebt flink moet shoppen. Ben je een China avonturier, prima, daar zal geen bedrijf in Nederland veel tegen kunnen doen, maar het gemak dat de Nederlandse basis van Zoef toevoegt en de voordelen die we noemen zijn geen zaken die je eenvoudig overboord moet gooien.

De extra dweil feature van Sien is leuk wanneer je dat goed kan gebruiken en het niet erg vindt om even je huis wat voor te bereiden op een dweil sessie, en als je dat graag wilt dan kan Sientje dat, maar ik blijf van mening dat die ‘feature’ niet opbokst tegen stofzuigerprestaties-voor-je-geld en het dweilen dan zelf in de hand houden. Zien we dan dat de dweil-vrije, zone afbakening vrije maar verder (op papier) technisch gelijke variant op de Sien, de Zoef Emma, 70 euro minder kost (en daarmee slechts 40 euro meer dan de Miep), dan lonkt die toch stevig en zou dat wel eens één van de aantrekkelijkste value-for-money robots zou kunnen zijn. Wel een lage prijs, maar dan wel met betere prestaties dan een echt budget model plus luxe van een per dag instelbaar schema of een automatische oplaadfunctie. We hebben die Emma nog niet getest om ons vermoeden te bevestigen, maar die staat zeker hoog op de wenslijst voor vergelijking ronde twee.


‘Recommended’ voor de Zoef Sien



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.