Synology NAS experience part 4 – Betaalbare backup metBackblaze B2.




In het vorige deel koppelden we maar liefst 1000 Gratis Gigabytjes extra opslag aan onze Synology DS916+, maar met de duidelijke kanttekening dat dat weliswaar een leuk vangnet en een mooie extra is, maar toch zeker geen volwaardige backup is. De definitie van een backup is in mijn optiek echter wel voor een groot deel subjectief; ook backups die niet voldoen aan de keiharde definitie waar de meest neurotische Tweaker aan vast zal houden zal voor veel gebruikers (en doeleinden) wel degelijk kunnen voldoen. Dat heet risico management, waarbij je bepaalde risico’s neemt en incalculeert afhankelijk van de waarde van de bestanden in kwestie. Zo kan je met handig gebruik van USB sticks of externe HDD’s ook een vangnet vormen, of zelfs met een gratis online opslag, zelfs al zijn het geen waterdichte oplossingen.

En toegegeven: we gaan in dit stuk weliswaar naar een echte backup kijken, waarbij het grote verschil met de eerdere sync tool vooral versioning is (het aanhouden van oude versies van bestanden zodat bij wat voor risico dan ook je altijd terug kan vallen op verschillende eerdere kopieën) en het ontbreken van een directe toegang tot je backup bestanden wat een uitzonderijk vernuftig virus kan misbruiken, maar ook daarbij moeten we zeggen dat er wel degelijk nog risico’s bestaan. Met de term ‘goede backup’ moeten we dan ook voorzichtig mee zijn dat het geen verwachtingen creëert die niet realistisch zijn. Zo kan het bedrijf waar we onze data gaan opslaan, in dit geval Backblaze, ook failliet gaan of door zware calamiteiten getroffen worden. Blind vertrouwen is dan ook nimmer verstandig, en als je met echt gevoelige data te doen hebt laat je dan informeren door een professional of wellicht eenvoudiger: gebruik meerdere backupfaciliteiten.




Backblaze is echter een flinke backup club met solide reputatie, en is vooral bekend vanwege hun blogs over de betrouwbaarheid van vele harde schijven in hun 24/7 heavy storage faciliteiten; interessant leesvoer. Ook hun dienstverlening is voor velen vast bekend, met een 5 euro per maand unlimited backup opslag optie voor een enkel systeem. Daarmee is het een grote concurrent van een andere bekende: Crashplan. En toegegeven, ik gebruik Crashplan zelf ook en ook daar heb ik uitstekende ervaringen mee in backup- en herstel.

De reden waarom we in deze Synology ervaring voor Backblaze kiezen is echter een (vrij) nieuwe dienst van Backblaze: Backblaze B2. Een spartaanse directe opslag op de servers van Backblaze met een extreem lage opslagprijs per Gigabyte: 0,005 cent per maand. Een slimme rekensom leert ons dat we vanaf 1000GB opslag weliswaar hetzelfde kwijt zijn als bij het personal abonnement waarbij onbeperkt data zit, maar de mogelijkheden van B2 gaan veel verder (je kan er zelfs een hele eigen storagedienst op bouwen, maar ook zaken zoals toegangsrechten heb je veel meer flexibiliteit in), en even interessant: Als je ‘slechts’ tientallen of een paar honderd Gigabyte veilig wilt stellen is het een echte gunstige prijsvechter.

Wat je reden echter mag zijn, Backblaze B2 valt best veel voor te zeggen, en extra zo op een Synology NAS. Het nadeel van de spartaanse optie is dat het niet komt met een handig softwarepakket of andere applicatie voor op je eigen pc. Normaliter moet je daar zelf iets voor bedenken, maar laat er voor Synology nou precies een hele mooie backup tool bestaan.

Voor dat we dat doen moeten we echter een account bij Backblaze B2 maken, en in de interface online dienen we een ‘Bucket’ aan te maken. Gezien de eerste 10 GB gratis is kan je dit eenvoudig doen zonder creditcard details of wat dan ook. We houden het eenvoudig, en maken één bucket voor onze NAS (spelen kan je zelf doen). We geven onze bucket een naam (want super belangrijke spullen gaan in de backup, toch?), maken het een privé bucket, en kort daarna zien we wat relevante informatie die we straks nodig hebben.








Voor onze Bucket kunnen we wat instellingen selecteren. Zo kunnen we alle versies van het bestand die ooit zijn gemaakt aanhouden, maar dat kan mogelijk veel data kosten, we kunnen custom regels maken per map (bijvoorbeeld alle versies van je memoires, maar alleen een handje vol versies van je videomateriaal), of je kan bijvoorbeeld selecteren om van een aantal dagen alle versies vast te houden. Dat laatste is een balans tussen veilig en ruimte besparen, wederom een eigen afweging en risico-management. Meerdere versies is uiteraard wel verstandig om dataverlies tegen te gaan, daar willen we tenslotte de backup voor. Voor nu kiezen we vlot een optie, maar tweak naar hartenlust je versioning per map afhankelijk van hoe belangrijk je data is voor je.




Terwijl we inloggen op de Synology is het wijsheid om de website van Backblaze open te houden. Daar vinden we namelijk een aantal complexe sleutels zoals de Account ID en Application Key, welke we nodig hebben om de koppeling in Synology te maken.




In de Synology Cloud Sync app (Installeren via Packages -> Backup -> Cloud Sync) kan je Backblaze B2 direct selecteren als backup locatie). Account ID en Application ID erin… bucket selecteren waarin we de backup kwijt willen…




… en vervolgens zijn we bijna klaar maar kunnen we nog wel een beetje ‘tweaken’. We stellen in welke map van onze NAS gaan we synchroniseren naar de Backblaze B2 backup, we kiezen een map in ons Bucket waar alles in komt, en net als in deel 3 kunnen we ook hier selecteren of de synchronisatie beide kanten op gaat of dat we enkel aanpassingen van onze NAS naar Backblaze sturen. Het is een backup, dus ‘Upload local changes only’.




Consistency check is een extra check die je naar gelieve in kan schakelen als je data gevoelig is. Ook encryptie kan je je eigen keuze in maken. Bij Backblaze staat alles al encrypted op de server, dus normaliter kan niemand erbij, maar als je wilt kan je je data dus al versleutelen voordat Backblaze het wederom versleuteld verstuurd. Let op: Herstel vereist dan wel een Synology NAS met dezelfde account security als je huidige NAS, dus het is weliswaar in theorie veiliger, de kans dat je als leek bij een grote schade ooit het herstel bemoeilijkt is aanwezig. In onze optiek wel handig: files die je op je NAS verwijderd blijven lekker in de Backblaze opslag staan; kost wat ruimte, maar wel een extra vangnet.

Indien gewenst kunnen we de backup enkel op bepaalde dagen of tijden laten lopen. Ook kan je kiezen om bepaalde bestandstypen wel/niet mee te nemen in de backup of bestanden over een bepaald formaat niet mee te nemen.






We ronden af, drukken op OK, en kijken wat er in de Backblaze B2 omgeving gebeurd. Enkele seconden later verschijnt de door ons geselecteerde map “belangrijkspulopde916” in onze bestandenlijst, oftewel de backup loopt!




Met de eerste 10 GB gratis (en geen payment details nodig) is het natuurlijk ook een prima veilige optie voor de kleinste opslag eisen en ook één waar je eenvoudig even mee kunt spelen voordat je er geld in investeert. Het is geen 1000 GB zoals bij TransIP Stack, maar laten we vooral niet vergeten dat we hier versioning ingebouwd hebben en nog krachtigere tools. Oftewel een ‘echte’ backup.

Er zijn twee addertjes onder het gras die we niet moeten vergeten. Allereerst kan je daadwerkelijke data gebruik met versioning flink hoger uitpakken dan je op je NAS lijkt te zien, zeker met tig versioned videobestanden kan dat oplopen, zelfs al past Backblaze compressie toe. Positief is wel dat inzicht in je opslag en verbruik via de web omgeving heel duidelijk is en helder over eventuele kosten. Ook het feit dat je limieten in kan stellen en waarschuwingen kan krijgen op je telefoon of e-mail geeft aan dat ze er niet op uit zijn om je een oor aan te naaien.




Het andere addertje is dat de kosten van herstel per Gigabyte wel een stuk hoger liggen. Opslaan is goedkoop, herstel is een stuk duurder per Gigabyte. Ook hier valt het op zich best mee, want andere diensten rekenen hier even goed (nog) hogere kosten voor. En laten we wel wezen, als je 1000 GB aan data kwijt bent door een virus of calamiteit dan tik je die 20 euro volgens mij met heel veel plezier af om die data veilig terug te krijgen. Je kan in theorie 1 GB per dag gratis downloaden, maar ik vermoed dat dat voor velen toch te lang gaat duren. Vergeet ook niet dat de opslag enkel betaalbaar –kan- zijn wanneer je gebruikers niet te pas en te onpas datastromen laat genereren. Vergeet ook niet dat herstel vanuit andere oplossingen zoals Crashplan Unlimited bijvoorbeeld keihard gelimiteerd worden om constant actief herstel tegen te gaan. Geen onredelijk standpunt dus van Backblaze, maar desondanks één om even rekening mee te houden.




What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.