Synology NAS Gids deel 3 – 1000GB Gratis opslag in de cloud via TransIP Stack.
Nadat we onze Synology 916+ een tijd geleden hadden geinstalleerd hebben er bovenal veel op gewerkt, althans in de bestanden die erop staan opgeslagen. En we zijn al even onderweg en we hebben nog geen crashes, hiccups of andere issues ervaren. Natuurlijk verwachten we dat ook, maar dat neemt niet weg dat het een fijne wetenschap is.
Wat gaan we dit keer doen: 1 TB aan gratis extra cloud storage aan onze Synology koppelen, en een automatische synchronisatie aanmaken tussen je NAS en de cloud storage. Jawel, gewoon 1000GB aan extra opslag, voor niks, om leuke dingen mee te doen. Meteen een mega dikke disclaimer: Wat we hier gaan doen is –geen- waterdichte backup. We voegen weliswaar een enorme zwik ruimte aan ons platform toe, en in geval van fysieke schade aan je NAS kan deze oplossing als een backup dienen, maar als jij een crypto virus binnenhaalt en die overschrijft al je cloud opslag data dan is het gewoon weg. Geen zorgen: in deel 4 gaan we een echte backup maken.
Het Nederlandse TransIP biedt met Stack 1000GB gratis online opslag aan. Gratis? Ja echt, gratis en voor niets. Gratis zoals de zon gratis op gaat. Geen addertjes, geen relevante limieten (ongetwijfeld als je misbruik gaat maken…), geen verplichtingen, geen vereiste creditkaartgegevens, en je hoeft zelfs je ziel er niet voor af te staan. Het enige wat je moet doen is je aanmelden en wachten op je invite code, wat bij de release weliswaar even duurde, maar tegenwoordig in een kwestie van minuten wordt toegezonden.
Starten is eenvoudig: Je meldt je aan op https://transip.nl/stack, je vult de code die je krijgt toegemaild in op de website, je maakt je account met stacknaam en wachtwoord, en voor je het weet heb je 1000 GB voor nop.
De reden om Stack te gebruiken in deze reeks is dat ze een goede implementatie hebben met Synology en het eenvoudig is om die gratis Terabyte aan je NAS te koppelen alsof het een extra harde schijf is. Ook die installatie stelt geen paasei voor. Open File Station -> Tools -> Remote Connection -> Connection Setup (Let op: Ik gebruik een Engelstalig Synology OS).
Vervolgens kies je WebDAV, vul je de hokjes als volgt in (uiteraard jouw stacknaam, stack gebruikersnaam en wachtwoord aanpassen), en nadat je apply drukt heb je direct naast je eigen in de NAS aanwezige mappen de extra WebDAV stackstorage opslagruimte! Meer is het niet, je hebt nu gewoon een extra map waar je die 1000GB aan data in kwijt kan. Doe ermee wat je wilt zou je denken.
Daar kan je genoegen mee nemen, gewoon extra ruimte die je flexibel kan benaderen vanaf andere devices, etcetera. Wij gaan echter iets verder door, en zetten een automatische synchronsatie op van een map (of mappen) op je NAS naar deze Stack storage. Wederom: geen waterdichte backup, maar wel iets van een vangnet.
Met behulp van Synology Cloud Sync kunnen we dit opzetten. Package Center -> Backup -> Cloud Sync installeren. Daarna openen we Cloud Sync en kiezen we wederom voor WebDAV en vullen we jouwstacknaam.stackstorage.com/remote.php/webdav als server in, en onze account en wachtwoord van de Stack ruimte.
De volgende instellingen zijn naar eigen wens in te vullen. Hier kiezen wij voor een generieke naam, selecteren we dat we de ‘my pictures’ folder automatisch gesynchroniseerd willen hebben naar de root folder of hoofdmap in onze Stack storage, en kunnen we kiezen welke vorm van synchronisatie er plaats vindt. Standaard is Bidirectioneel, oftewel een aanpassing aan de NAS of Cloud kant wordt doorgevoerd naar de andere kant, maar je kan er ook éénrichtingsverkeer van maken. Wij selecteren hier “upload local changes only” oftewel aanpassingen in de My Pictures map op de NAS worden doorgevoerd op de Stack opslag. Ook kiezen we voor Encryptie, zodat de bestanden door iemand die toegang krijgt tot onze Stack de data niet kan uitlezen, al moet je er wel rekening mee houden dat je die data dan later enkel via een Synology NAS met dezelfde logingegevens kan uitlezen. Ben je een eenvoudige gebruiker en wens je enkel wat niet gevoelige data weg te zetten is het uitschakelen van encryptie wellicht eenvoudiger.
Schedule is wel handig om naar te kijken. Onze My Pictures folder is gigantisch, en constant syncen vertraagd de verbinding dan. Enkel in de nacht synchroniseren beperkt impact op ons gebruik.
Een ander, veel groter voordeel is dat dit een extra buffer geeft in geval van problemen met de data op je NAS. Stel dat je slechts elke zondag nacht de backup laat maken en woensdag wordt al je data geinfecteerd, dan is de kans groot dat je Stack data alsnog te benaderen valt. Het is niet ondenkbaar dat er wel iets mee gebeurd, maar de meeste virussen zijn er niet op gericht om via een bepaalde omweg toch in je Stack storage te komen, of zelfs om binnen je Synology OS je WebDAV te benaderen. Nogmaals: Niet waterdicht, maar vele malen veiliger en beter dan het niet hebben van een vangnet.
Dat Stack gratis is is natuurlijk erg leuk, maar uiteraard zit er wel een verdienmodel aan Stack vast voor TransIP. Het blijft een bedrijf natuurlijk en zoals we allemaal weten zijn bedrijven evil en willen ze geld. Althans ik mag toch hopen dat ze hun werknemers meer betalen dan gratis opslag.
Hoe dan? Wil je meer dan 1000GB dan mag je ervoor betalen, al is 10 euro voor een extra 1000GB erbij geen onaardige prijs. Ook krijg je daar dan wel een ‘echte’ backup functie bij, terwijl dat juist de zwakke plek is van het gratis abonnement, zeker wanneer de veiligheid van je data echt van belang is voor je zal de bovenstaande oplossing simpelweg niet voldoen. Ook zien we in het overzicht nog wat andere voordelen waar je naar kan kijken, zoals je eigen persoonlijke webadres kunnen koppelen (als je een domein koopt), en het feit dat je data in Nederland wordt opgeslagen zal toch als positief ervaren worden. Voor de liefhebber: foto’s direct vanuit je Stack met anderen delen kan ook, maar wij houden hier inhoudelijk verder bij de opslag en synchronisatie koppeling met een Synology NAS. Echter wanneer ik iets schrijf over een dienst van een merk (en voor de goede orde ik schrijf dit als tevreden gebruiker van Stack, ik ken ze verder niet) vind ik het niet meer dan redelijk om netjes aan te geven hoe zij eventueel een boterham kunnen verdienen. Wel vraag ik mij af hoeveel mensen er daadwerkelijk voor betalen, want het gratis aanbod van deze club is toch wel bijzonder sterk, zeker in combinatie met een Synology NAS.
What’s next? Jullie feedback bepaalt welke stappen we verder gaan doorlopen met deze Synology NAS. Als je specifieke elementen graag uitgelicht zou zien: laat het ons weten! In deel vier gaan we in elk geval alvast kijken naar een degelijke en zeer betaalbare cloud backup mogelijkheid.