Thermaltake Core P3 Snow Edition review
Is het een case review? Een.. frame review? Een showcase review? Ik ben er nog niet helemaal over uit maar we gaan toch kijken naar de Thermaltake Core P3 die sec wel in de ‘behuizingen’ productcategorie valt. Thermaltake valt de laatste jaren op met veelal bizar grote behuizingen, maar ook de Core P5 showcase was er één waarmee ze flink de spotlights wisten te stelen. Volgens mij kwam ik op elke tweede stand op CeBit wel een P5 showbuild tegen.
Met de Core P3 willen ze dat succes doorzetten en vooral ook toegankelijker maken, want de P5 kwam pas echt tot zijn recht met custom waterkoeling. De iets compactere P3 is in staat om met de meeste AIO’s om te gaan, en gezien wij om praktische redenen wel fan zijn van retail hardware boven dagenlang koeling knutselen was het dan een mooi moment om eens bij ThermalTake te gaan snuffelen.
De Thermaltake Core P3 kost je normaliter zo’n 129 euro voor de zwarte variant, of 139 euro voor de witte ‘snow’ versie. Wij gaan hem echter aankleden met een Tempered Glass zijpaneel, een RGB voeding, en een dikke 360mm RGB voeding om het Tt feestje compleet te maken.
Alles begint met een lekker forse doos, ok dat kennen we, en dan intern een geheel gesloten piepschuim verpakking, dat is weer eens iets anders. Met het frame eruit zien we eronder alle accessoires netjes uitgelijnd.
Wat zit erin? Heck, de helft hadden we op dat moment eigenlijk geen enkel idee van:
Boekje, voetjes, stand-offs voor het zijpaneel snappen we nog. Ook het GPU bracket en expansieportsloten spreken redelijk voor zich.
Maar dan wordt het lastiger: nog iets expansiesloten? Iets voor drives.. voedingen? Dat zwarte ding is zeker voor voedingen. Staat vast in de manual, we komen er vanzelf wel bij aan dacht ik zelf.
Oh, eitje: een riser voor je GPU en zakjes met schroeven.
Het meeste zal voor zichzelf spreken dachten we, dus gingen we lekker aan de slag. Het frame van de P3 voelt lekker stevig aan, witte kleurstelling zijn we zelf ook wel fan van, en een beetje branding moet best kunnen. Wel valt op dat het frame een enorme gatenkaas is om de vele inbouwmogelijkheden te kunnen voorzien.
Aan de rechterkant treffen we het i/o gedeelte aan, twee USB 3.0 poorten, twee USB 2.0 poorten, en je audio aansluitingen. Ook hier weer een bescheiden logo.
Achterop is de case grotendeels gesloten, met enkel gaten voor de airflow en schijfmontage. Die cover halen we eraf om in te bouwen, wat ons wat inbouwopties geeft voor 3,5” drives en SSD’s uit het zicht. Gezien alles open is valt er redelijk weinig uit te leggen, het is letterlijk bouwen en gaan.
We gaan aan de slag met de ASRock Z270 Extreme4 plus de Thermaltake Water 3.0 Riing RGB 360 AIO koeler. Eigenlijk geen enkele uitdaging in het plaatsen daarvan.
Ondanks de alternatieve opties kozen wij voor een horizontale plaatsing van de ThermalTake Smart Pro RGB 650W voeding, want als we al RGB gaan met de waterkoeling kan de voeding ook wel mee, en omdat we de Gigabyte Aorus Xtreme kaart ook lekker vinden kiezen we om de GPU goed te showen en verikaal te plaatsen met behulp van het grote expansiebracket en de meegeleverde riser.
Achterop gaan we voor een enkele SSD, en zien we vooral dat er meer dan genoeg ruimte is om de kabels goed weg te werken. Nu hebben we niet de meest extreme build, maar zelfs een SLI setup of wat extra opslag zal geen problemen geven met het wegwerken; prima bouwen.
Voorin wil je natuurlijk wel even wat aandacht aan de kabels besteden, maar met genoeg gaten om alles naar achteren te leiden kost het netto eigenlijk niet meer of minder tijd dan een beetje typische cases.
En dan.. tja, fire it up.. altijd fijn om te zien dat alles werkt … en meteen een half uur kwijt te zijn aan RGB spelen en foto’s schieten.
We hebben heel even naar het meegeleverde Acryl venster gekeken, en tot zover Acryl vensters gaan is het eigenlijk best ok. Het is best dik, dus de vergelijking met een typische case met Acryl venster gaat niet op, maar inherent aan het materiaal is het lastigere onderhoud, het risico op dof worden, en de ruim mindere krasgevoeligheid ten opzichte van glas. Zelfs een microvezeldoekje kan al ongewenst effect hebben. Wij hebben daarom direct de stap naar Tempered Glass gemaakt, en als je het mij vraagt: ik zou er geen moment over twijfelen.
Met lekker stevige stalen armen staat het glas op een ruime afstand van je bord, dus dikke GPU’s, dikke luchtkoelers, of zelfs flink wat custom water hardware zal prima te passen zijn, al gaat dat onze tijd per behuizing wel te boven. Dat de P3 optuigen met wat mooie hardware echter geen grote uitdaging is bewijst de beste man die deze behuizing ergens in de avond kwam oppikken, en (na nog een heel eind moeten rijden) enkele uurtjes later zijn complete build doorstuurde. Mooi werk Sam aka PuChiMao (twitch)! (Briljante naam overigens 😀 )
Specs zijn bij de typische cases zelden heel interessant, we zien afmetingen, wat beperkingen van GPU of voedingslengte, en de inbouwopties zijn meestal een lijstje met een aantal drives en dergelijke.
Bij de P3 moeten we er nog wel even wat aandacht aan besteden, want er zijn tal van opties die we niet allemaal kunnen laten zien. Zo vraag je je wellicht af waarom je een RGB voeding zou willen wanneer je er maar een klein beetje van kan zien, maar wanneer je een kleiner moederbord gebruikt zou je hem op zijn kant kunnen draaien zodat je de RGB Riing fan wel ziet. De ruimte die wij voor een dikke AIO gebruiken zou je ook voor SSD’s kunnen inzetten, en als je wilt hoef je de GPU niet op zijn zijkant te showen maar kan hij met het meegeleverde bracket er ook op normale wijze in. Er zijn dus best wat mogelijkheden.
Uiteraard zien we ook de standaard specs, en hou er zeker ook rekening mee want met 512mm x 333mm x 470mm is het echt geen klein kastje. Van enorme beperkingen is overigens weinig sprake, al moet je wel rekening houden met de meest extreme GPU’s wanneer je ook een zichtbare AIO wilt, onze MSI GTX 1080 Ti Lightning Z liet zich bijvoorbeeld niet combineren in de standaard plaatsing: gebruik van de riser is dan nodig.
Interessante optie is de wall-mounting optie, al zal je daar wel de hardware voor moeten aanschaffen. Horizontale ‘test bench’ plaatsing kan ook, maar onderschat het vereiste oppervlak dan niet; verticaal lijkt de voor de hand liggende plaatsing.
Voordat we afronden, nog wat RGBPower…
Het is vast geen verrassing meer dat ik heel erg te spreken ben over het concept wat Thermaltake hier neerzet. De laatste jaren is er meer en meer aandacht geweest voor de uitstraling van je systeem, en dit is wel een hele bijzondere manier om dat te kunnen doen. Ik vond de P5 al tof, maar de iets kleinere P3 is zoals ze ook in gedachten hadden gewoon een stuk toegankelijker door met standaard AIO’s te kunnen werken in plaats van vele uren en honderden euro’s investering te eisen in custom loops. Aan de andere kant, 360mm AIO’s zijn ook niet bepaald ‘goedkoop’, en ongetwijfeld dat je voor jezelf wat duurdere hardware uit gaat zoeken om te zorgen dat het echt helemaal lekker samen gaat. Zo gaat de Gigabyte GTX 1060 Aorus Xtreme wel heel lekker in deze Snow Silent versie met Riing 360mm RGB AIO, maar alles kent zijn meerprijs, maar het resultaat is om te smullen en dat is het hele punt van deze case nietwaar?
Hoewel 139 euro best geld is voor ‘een case’, zeker wanneer hij zo eenvoudig oogt als deze, zien we kwalitatief toch een prima product. De dik 10 kilo aan gewicht die erin zit (ex tempered glass) is ook meer dan menig degelijke ATX case weegt, dus dat is al een indicatie dat het echt wel een degelijk beestje is. Ook de manier waarop alles verpakt zit toont ook aan dat er echt aandacht voor dit product. Wel denk ik dat de meerprijs voor de tempered glass versie veel te hoog is, zeker omdat je mijns inziens een show build tegenwoordig echt liever achter glas zet dan Acryl. Zo’n 36 euro bijtikken voor een enkel glazen paneel is dan fors. Thermaltake: weg met de upgrade kit, en maak glas gewoon standaard.
Het voornaamste om rekening mee te houden is het regelmatig even uitblazen van je PC, anderzijds is alles goed toegankelijk en hoewel je het wat vaker wil doen dan bij een gesloten case is het relatief gezien weer erg weinig werk per keer. Praktisch gezien vind ik het dus niet echt een spannend punt. Hetzelfde gaat op voor de koeling, open air maakt ook dat niet iets relevants om bij stil te staan. Geluidsproductie natuurlijk wel, want hoewel degelijk gebouwd om vibraties een non-issue te maken zit er niets tussen jou en je componenten, maar dat los je ook weer op door gewoon stille hardware te kopen eh, genoeg te vinden.
Hij zal niet voor iedereen zijn, maar dat kunnen we voor elke case zeggen. Maar wat mij betreft is het echter een hele leuke om eens te overwegen als je echt iets anders dan anderen wilt en iets anders dan al jaren gebruikelijk is. Het feit dat een behuizing weer zo veel enthousiasme los weet te maken is ook echt een compliment en dat is precies waar #pcmr om draait.
Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: