Ducky Shine 6 Special Edition review
Another year, another Ducky. Al zeg ik dat eigenlijk verkeerd want de Ducky Shine 6 kwam al in 2016 uit, het duurt alleen even voordat we ze in Nederland krijgen, en voordat ik er een review van maak, maar dat terzijde. Mechanische toetsenborden van Ducky staan in de regel voor een goede bouwkwaliteit, een redelijk no-nonsense uitstraling, en uiteraard de extra spatiebalk waaraan je kan herkennen welk Chinees jaar het is.
In het geval van deze Shine 6 Special Edition gaat het om het jaar van de aap, en zoals ‘Special Edition’ doet vermoeden is de term ‘no-nonsense’ niet helemaal correct, want we gaan namelijk kijken naar een toetsenbord met een opvallende kleurstelling waar je lastig omheen kan. Voor de liefhebbers van gewoon zwart, geen paniek, de standaard variant Shine 6 zal naar verwachting in Juli in Nederland beschikbaar komen.
Voor de Ducky Shine 6 Special Edition mag je ongeveer 149 euro uitrekenen. Beschikbaarheid van Ducky is in de regel niet breed, enkel Alternate lijkt ze standaard in het assortiment te hebben.
Verpakking? Prima, leuk gedaan, weinig echt noemswaardig. Intern: Handleiding, kabel (rubberized), en de bekende extra spatiebalk, in dit geval ‘2016 Year of the Monkey’, verder een ogenschijnlijk apart rubberen aanhangsel, daarover straks meer, en wat toch wel de schattigste keycap puller is die ik ken.
[anchor=c][/anchor]
Het eerste wat natuurlijk opvalt is de bijzondere kleur. Een niet overdreven flashy blauw-paars frame zie je niet elke dag. Ik vind extra keuzes op de markt enkel positief, al lijkt het aannemelijk dat de toch nadrukkelijk aanwezige kleurstelling een reden zal zijn voor het gros om voor de niet-Special Edition te gaan die zwart uitgevoerd is. Bouwkwaliteit is verder meer dan keurig zoals we van Ducky hadden verwacht, materialen voelen goed afgewerkt, en ruwe kantjes ontbreken.
De standaard indeling zal ongetwijfeld voor positieve reacties zorgen, en dat ik geen fan ben van de EU layout die we soms in Nederland hebben is vast bekend; prima zo. Verder is het een standaard full size bord, waarbij de aanwezigheid van fysieke, mechanische volume knoppen toch positief genoemd mag worden.
Één van de Special Edition features is de aanwezigheid van half-hoge caps. Dat maakt de aanslag zelf niet anders, de switches zijn tenslotte hetzelfde, maar de keycaps zelf lopen minder ver door waar door we een uniek beeld krijgen en vooral straks ook meer LED actie zullen zien.
Noemenswaardig anders ten opzichte van de Shine 5 is de achterzijde, dit heat-sink achtige ontwerp spreek persoonlijk in elk geval aan.
Onderop herkenbaar Ducky, al was het maar dat ze weer een andere constructie hebben bedacht voor de pootjes achterop. In dit geval afneembare rubberen voeten. Een prima oplossing, maar constant switchen tussen vlak en iets verhoogd zit er dus niet in.
De USB kabel zit in het midden, iets verzonken dus uit het zicht, maar verder niet verstevigd aangesloten.
Halen we de spatiebalk eraf zien we het onderliggende rode PCB, een zwart stalen plaat waar de switches op zitten, en Cherry stabilizers; mijn persoonlijke voorkeur. Meteen even de opvallendere spatiebalk maar tonen…
Onderliggende switches zijn in dit geval de Cherry MX Speed Silvers, lichte lineaire switches met een hoger dan gebruikelijk actuatiepunt; 0.8mm verschil klinkt niet spectaculair, maar op een 2mm standaard actuatiediepte wel degelijk fors. Het is daarmee primair een gamer switch, al kunnen anderen een lichte snelle aanslag vast ook apprececieren. Als persoonlijk liefhebber van zwaardere modellen is het zeker weer even wennen, nog wat meer dan bij MX Red (even licht, maar dan wel lagere actuatie), want met een beetje stevige vingers die op de toetsen rusten is de kans op per abuis doordrukken wel aanwezig. Switch keuze is echter subjectief, en andere Ducky uitvoeringen moeten ook naar Nederland komen.
Eveneens opvallend is de mouse bungee om de kabel van je muis vast te houden. Een leuke feature als je zoiets wilt, zeker gezien je voor een beetje leuk los model toch ook weer wat geld uit mag rekenen. De positie is echter vast, dus dat heeft wel wat consequenties. Speel je als CS:GO fanaat met je toetsenbord vrijwel 90 graden naar rechts gedraaid, dan zit dat ding niet lekker, maar gelukkig is gebruik geen vereiste 😉
De specificaties en feature focus voor de goede orde:
Werken op de Shine 6 is als mech fanaat weinig anders dan anders. Dat het een kwalitatief keurig bord is wisten we al, en dat voel je ook vergeleken met een budget model, maar verder is het Cherry zoals Cherry hoort, en zaken als half-hoge keycaps hebben geen invloed op de praktijkervaring, enkel op de uitstraling. Als model met een solide stalen plaat waar de switches op zitten, plus het feit dat Ducky voor de Cherry stabilizers voor grotere toetsen kiest, maakt de Shine 6 net als zijn voorgangers een soort schoolvoorbeeld voor degelijke mechs. Als echte ramplank dus geen moment klagen.
Opvallend in dit specifieke model is de aanwezigheid van de MX Speed switch, een lichte, sneller actuerende switch die vooral op gamers is gericht en zodoende wat extra opvalt in een neutrale, wat meer zakelijk toetsenbord. Actuatie geschiedt merkbaar hoger of eerder wanneer je voorzichtig de actuatie opzoekt, maar wat het daadwerkelijke verschil is in de praktijk wanneer je mid-actie de knop hardhandig tegen de plaat werkt valt te betwijfelen. Het is een solide theorie, en voor wanneer elk beetje telt is het een leuk gamer alternatief, maar meer dan een minuscuul onderdeel van je totale game verbetering zal het niet zijn. Anderzijds, als je toch een lichte switch prefereert en ook wat games speelt, waarom ook niet?
Praktisch gezien is de keuze tussen softwarebesturing voor de extra features of alles via de toetsenbord zelf aanpassen een beetje een keuze van wat jij the lesser evil vindt. Zoals we vaker zien bij fabrikanten is software development geen core business van Ducky, wat resulteert in beperkt intuitieve software en wat ruwe kantjes. Op zich is het ‘ok’, maar voor een merk dat ik product inhoudelijk redelijk hoog heb zitten voelt de software een klasse, of drie, lager, en dat is jammer. Je kan LED profielen maken, verlichting aanpassen, maar verder houdt het wel redelijk op.
Nu ben ik sinds eerdere Shine modellen wat behendiger met de verlichting aanpassen direct via het toetsenbord, en dat werkt m.i. dan ook wat soepeler dan de software, maar als je dit je eerste Ducky wordt dan zal je de handleiding er echt even bij willen hebben want er zitten veel opties is en het vereist echt even gewenning. En als je de handleiding pakt zal je die waarschijnlijk ook een paar keer willen lezen, want ook aan de toegankelijkheid van de handleiding valt wel wat op te merken. Ergens charmant, ergens onnodig, maar wat denken jullie van macro instructies als dit?
Maar het resultaat mag er van mij best zijn. Waar veel gaming merken gaan voor dikke fonts om de helderheid te verhogen, al dan niet met witte ondergronden voor extra effect, kan ik de dunne letters an verfijndere uitstraling van de verlichte caps zelf zeker waarderen. In lichte omgevingen beperkt het de helderheid natuurlijk wel, maar in het donker zit er meer dan genoeg in. Thoughts?
Ook aardig is de LED balk aan de zijkant, al is het effect bescheiden vergeleken met bijvoorbeeld wat Corsair op de K95 doet, een beetje extra (en optioneel niet te gebruiken) is niet vervelend:
Nog wat LED pics, een enkele kleur kan, of je kan het zo gek maken als je zelf wilt:
Toch ben ik positief over de (indien gewenst) software vrije werking, want de Shine 6 behoudt zijn volledige functionaliteit op operating systems anders dan Windows, of bijvoorbeeld wanneer je hem op een zakelijke laptop gebruikt waarbij software niet te installeren is of voor andere reden ongewenst is. Wennen gaat vanzelf, de deur dicht zetten voor de halve functionaliteit door een software vereist is lastiger om mee om te gaan, en ik denk dat een model als dit toch ook een redelijk groot niet-gaming appeal heeft. Dat RGB wat ‘gamey’ is snap ik, maar met RGB kan je ook gewoon éénhele specifieke achtergrondkleur kiezen, en dat komt veel breder tot zijn recht.
Ducky is op een aantal vlakken best voorspelbaar. Je weet dat ze degelijke toetsenborden maken, o.a. met plate mounts en Cherry stabilizers en Cherry MX switches uiteraard voor een solide, vertrouwd mech gevoel. Kwalitatief ook wederom weinig op te merken bij de Shine 6. Hooguit dan dat we niet moeten vergeten dat de rest van de wereld ook niet stil zit. Waar typische game gear fabrikanten zich ook meer op kwalteitsbordjes gaan richten (K95 Platinum om een voorbeeld te noemen) neemt het traditionele kwaliteitsvoordeel van merken zoals Ducky wel wat af en anderzijds zien we Ducky ook een beetje de gamer-kant op gaan niet enkel met RGB verlichte switches, maar ook extra LEDs in het frame (in dit geval de zijkant), vermoedelijk om die nieuwe mech doelgroep aan te trekken. Zo verwatert het traditionele gat tussen een ‘degelijke’ en een ‘gamer’ mech een beetje, en in mijn optiek is dat geen strijd die Ducky moet willen voeren. Ik vrees namelijk dat ze in die strijd niet kunnen gaan opboxen tegen de game giganten, en zich beter kunnen blijven focussen op een bovengemiddelde bouw van het frame en de keycaps, en de innovatie toch vooral op dat vlak te blijven zoeken.
Want hoe prima de kwaliteit van deze Ducky Shine 6 dan ook mag zijn, op dat fysieke vlak is geen sprake van echte vooruitgang voor zij die reeds een Shine 3, 4 of 5 hebben (al weet ik niet meer zeker of de Shine 3 al double shot keycaps had). Anders zijn vooral het design, m.i. best een chic design overigens (meningen over de kleur terzijde, de niet SE komt in het zwart) en de toevoeging van de mouse bungee en half-hoge keycaps voor de Special Edition; leuk, opvallend, maar desondanks toch vooral details bovenop de degelijke mech ervaring. RGB verlichting was uiteraard onvermijdelijk, niet alleen voor de show maar de optie om elke kleur weer te geven maakt desktop-matching toch echt eenvoudiger, en het feit dat je niet software gebonden bent maar alles in het toetsenbord zelf kan regelen is en blijft een duidelijk argument in het voordeel van Ducky boven de meeste gamer-merken waarbij je toch echt software gebonden bent. Dat Ducky nu ook een software optie biedt is natuurlijk leuk, en voor de beginner neemt de toegankelijkheid wat toe, al is er nog wat development werk aan de winkel in dat pakket, iets wat ik gezien de software-vrije optie (en geschiedenis) niet al te zwaar laat wegen.
Ook de in dit model aanwezige Cherry MX Speed Silver neigt een beetje richting de gamer doelgroep, al zullen er de komende weken en maanden ook Shine 6 modellen met andere switches naar de markt komen, dus dat onderdeel blijft subjectief, al is het aanbod MX Speed Silver bordjes niet spectaculair en het feit dat Ducky ze weet te leveren weer positief. De loyaliteit aan Cherry kan ik in elk geval waarderen, want ik blijf erbij dat die switches niet alleen een veilige, maar bovenal ook een uitstekende keus blijven. Het voelt als een wat aparte combinatie om een enthousiast (niet specifiek gaming) merk een uitvoering te zien maken dat half-enthousiast en half-gamer is, maar ik kan mij een zwarte Shine 6 met iets als Cherry MX Brown of Blue nu uitstekend voor mij zien, en dan heeft Ducky toch prima papieren. Besides, een keer in durven zetten op wat anders zoals half hoge caps en een blauw frame verdient enkel een positieve notitie.
Hoe dan ook zien we een keurig toetsenbord, een aantal duidelijke, herkenbare features, en is de Ducky Shine 6 (al dan niet Special Edition) een bord wat inhoudelijk niet teleur stelt wanneer de features binnen je straatje passen en de uitstraling je aanspreekt. Zoals de reputatie van Ducky dicteert: gewoon een degelijke mech.
Edit: En terwijl ik schrijf dat ik hoop dat Ducky de innovatie op gebied van kwaliteit gaat behouden zie ik dat er zwarte Ducky Shine 6 modellen onderweg naar Nederland zijn met PBT keycaps. Ik heb niets gezegd, de liefhebber weet denk ik genoeg 😉
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/ducky-shine-6-special-edition-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]