Inno3D iChill GeForce GTX 1080 Ti X3 Ultra review
Nummer drie door de deur van de totaal vier GTX 1080 Ti’s hier in huis komt van Inno3D, voor ons extra leuk omdat na een paar generaties MSI en ASUS toevoer het wel eens tijd was om wat meer merken in handen te krijgen nietwaar? Voluit heet de kaart die we bekijken de Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra, en daarmee is het een beetje de middenklasse van de Inno3D GTX 1080 Ti line-up. Erboven treffen we de X4 AIR BOSS aan met extra ventilator aan de zijkant, en zo te zien komt er ook nog een semi-watergekoeld model aan. Vergeleken met de drie concurrenten is de Inno3D GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra nipt de goedkoopste; ruim onder de ASUS Strix OC, een paar tientjes onder de MSI Gaming X, en nipt (maar dan ook echt nipt) onder de Gigabyte Aorus.
Tenminste, als we uit gaan van de CaseKing.de prijs van 829 euro, de voorraden van welke GTX 1080 Ti lijken vooralsnog niet echt over te houden en ook de X3 Ultra’s die momenteel het land in komen lijken eerst de lopende preorders te vullen. Let ook op het feit dat er een X3 Ultra en een niet-Ultra X3 is met lagere kloksnelheid; de naamgeving bij verschillende prijsvergelijkers en shops is namelijk af en toe wat verwarrend: wij bekijken de –Ultra-. Ondanks de lagere prijs beloofd Inno3D echter wel een stevige overclock, en opvallend: het geheugen uit de fabriek overclockt te hebben, dat was bij ASUS en MSI in elk geval niet significant het geval.
Alvorens we naar de specifieke Inno3D uitvoering gaan kijken eerst weer even een blik op de onderliggende Nvidia chip, de GP102. Als onderdeel van de Pascal generatie is ook deze chip op 16nm gebakken, maar ten opzichte van de GP104 in de GTX 1080 is de chip wel bijna 5 miljard transistors rijker, bovenop de reeds 7,2 miljard in de GTX 1080. Ten opzichte van de Pascal Titan is het echter een afname van ca 20%, waarbij het verschil zit in de double-precision floating point capaciteit die vooral bij workstation-ish taken tot hun recht komen, en niet bij gaming waar de GTX 1080 Ti uiteraard op richt. Ook anders dan de Pascal Titan is de keuze voor 11GB GDDR5X geheugen in plaats van HBM, maar ten opzichte van de GTX 1080 is de bandbreedte weer flink toegenomen, net als uiteraard het brute aantal rekenkernen. Hoe dan ook, op papier is het een ijzersterke kaart.
Het TDP van de GTX 1080 Ti is 250 Watt, een flinke portie boven de 180W van de al erg krachtige GTX 1080, in dat opzicht lijkt er dus wel weer een goede reden om voedingen boven de 550W in het vizier te houden, al komen we daar aan de hand van metingen straks nog op terug.
De GTX 1080 Ti mag dan wel de nieuwste powerhouse van Nvidia zijn, de Pascal basis houdt in dat de fundamentele featureset ten opzichte van de GTX 1080 en GTX 1070 niet is veranderd. Zaken zoals de hardwarematige x265 / HEVC decoding, wat we overigens ook al op de GTX 950 en 960 tegen kwamen, zijn zodoende ook weer van de partij. Ook Ultra HD (4K) beelden op 60FPS naar je moderne televisie sturen is geen enkel probleem dankzij de HDMI 2.0b poorten.
Voor de gamers is er nog altijd ‘Fast Sync’. Lang verhaal kort: De al-oude V-sync instelling voorkomt ‘screen tearing’ maar zorgt in feite voor een marginale vertraging. Geen vertraging die de gemiddelde casual merkt, maar funest voor competitieve play. Fast sync lost dit laatste grotendeels op en maakt in theorie dus een einde aan screen tearing, wat zeker nog speelt op niet-extreem-snelle schermen.
Voor gamers met een meer artistieke of sociale insteek (lees: streamen of anderzijds delen van gameplay) is Ansel wederom aanwezig, en inmiddels ook al iets verder geïmplementeerd dan bij de release. Games die dit ondersteunen laten je wanneer gewenst een screenshot maken, maar geven je op dat moment volledige camera vrijheid om dit te doen. Het maakt je game niet sneller, maar met de populariteit van het delen van de ervaringen toch een slim bedacht nieuwtje.
Terug naar de ouderwetse werkelijkheid van het reviewen: De specificaties:
GPU Engine Specs:
CUDA Cores 3584
Graphics Clock-Base Clock (MHz) 1607
Boost Clock (MHz) 1721
Memory Specs:
Memory Clock 11.4
Standard Memory Config 11GB
Memory Interface GDDR5X
Memory Interface Width 352-bit
Memory Bandwidth (GB/sec) 501.6
Bus Support PCI-E 3.0 X16
Feature Support:
Multi-Projection Yes
VR Ready Yes
NVIDIA Ansel Yes
NVIDIA SLI® Ready Yes – SLI HB Bridge Supported
NVIDIA G-SYNC™-Ready Yes
NVIDIA GameStream™-Ready Yes
NVIDIA GPU Boost™ 3.0
Microsoft DirectX 12 API with feature level 12_1
Vulkan API Yes
OpenGL 4.5
OS Certification Windows 7-10, Linux, FreeBSDx86
Display Support:
Mulit Monitor Yes
Maxmium Digital Resolution 7680×4320 at 60 Hz RGB 8-bit with dual DisplayPort connectors or 7680×4320 at 60 Hz YUV420 8-bit with on DisplayPort 1.3 connector
HDCP 2.2
Standard Display Connectors HDMI 2.0b, 3x DisplayPort 1.4, Dual-link DVI-D
InternalAudio Input for HDMI Internal
Standard Graphics Card Dimensions:
Length 302.5mm
Height 110.5mm
Width 2.5slot
Thermal and Power Spec:
Minimum System Power Requirement (W) 600
Supplementary Power Connectors 6+8-pin
Accessories:
Driver CD Kit Yes
Mouse Pad Yes
3D Mark Yes
VR Mark Yes
Het gros van de features wordt uiteraard door de Nvidia GTX 1080 Ti chip zelf bepaald, maar wel valt op dat naast een fabriek overclock op de core er ook een significante overclock op het geheugen zit, iets wat MSI en ASUS niet deden (niet significant in elk geval): 11,4GHz in plaats van 11. Omdat Inno3D gebruik maakt van het Nvidia reference PCB zijn vermoedelijk de basis aansluitingen ook gelijk gebleven: 3x DP, één keer HDMI (in tegenstelling tot de 2/2 opstelling van ASUS/MSI). Wel hebben ze een DVI poort toegevoegd alvorens de kaart in massaproductie is gegaan, iets wat op deze pre-productie versie nog niet te zien is.
Met iets meer dan 30 centimeter is het een flink lange kaart, maar de 110,5mm hoogte maakt hem wel redelijk ondiep, een voordeel voor dat handje vol opvallend smalle cases. De 600W minimum gesteld voor je voeding nemen we wederom met een flinke dosis zout, straks zullen we weer zien dat het een aardige overschatting is.
Verder even de gebruikelijke plaatjes van de fabrikant. We zien een focus op een flink koelblok met een vernikkeld contactoppervlak, ventilatoren die stilstaan in idle, een backplate, en twee LED elementen: wit licht in de ventilatoren, en een kleur LED in het iChill deel van de zijkant. De eerste is aan te passen met de Nvidia software, de laatste is afhankelijk van de belasting op je GPU. Je kan dus niet zelf instellen welke kleur hij weer geeft, maar de kleur geeft jou aan wat de status is. Een leuke feature, maar voor zij die hun kaart graag één (matchende) kleur willen laten tonen m.i. een gemiste kans.
De verpakking van Inno3D ligt redelijk in lijn met wat we van recente Nvidia board partners gewend zijn, aan de buitenkant in elk geval weinig wat anders is.
Intern de benodigde hoeveelheid schuim, en vervolgens wel iets ongebruikelijks: naast een leuke case badge zien we namelijk een muismat. Een wat opvallende keuze voor een extra wellicht, maar hij mag er zijn!
Wie eerder Inno3D kaarten gezien heeft zal de iChill X3 uitvoering van de GTX 1080 Ti niet onbekend voorkomen, de lange, vrij smalle uitvoering met opvallende overkapping van een deel van de ventilatoren heeft Inno3D tenslotte eerder laten zien. Wel valt op dat deze kaart praktisch geheel zwart is, waar ze voorheen zilver waren. Zoomen we in dan zien we genoeg visuele details, op een afstandje zou ik de iChill X3 uitvoering “bescheiden bruut” willen noemen: wel groot, best dik, maar hij slaat niet door.
Hetzelfde kan je zeggen voor de backplate: Netjes, mag ook bijna niet anders op een kaart in deze klasse, maar geenszins overdreven. Pluspunten voor brede inzetbaarheid in elk geval, want zwart overheerst en met wat kleine witte en zilverkleurige accenten kan je hem praktisch overal wel in kwijt. Hetzelfde ging op voor de ASUS Strix variant, maar bijvoorbeeld MSI en Gigabyte houden een redelijk zichtbaar kleurschema aan. Gezien het prijsverschil met de ASUS maakt dat de Inno3D van de vier 1080 Ti’s hier aanwezig in elk geval de meest betaalbare breed inzetbare.
Op deze kaart zien we drie maal DP en één maal HDMI. Als vroege sample is het aannemelijk dat deze handmatig in elkaar is gezet om reviewers tijdig te kunnen voorzien, maar aan het uiteindelijke model is nog een DVI poort toegevoegd. Mij is verzekerd dat de kloksnelheid en geheugensnelheid niet zijn gewijzigd.
De iChill X3 koeler komt ook met verlichting. In de ventilatoren zit een witte verlichting welke je met de Nvidia software in- of uit kan schakelen, of laten ademen. Voorop zit het iChill logo welke met RGB LEDs is voorzien. De LED kleur veranderd vanzelf afhankelijk van de belasting van de kaart (of de fan RPM, wat maakt het uit). Blauw in idle, groen naarmate de kaart aan het werk gezet wordt, en uiteindelijk rood wanneer de kaart volle bak staat te werken, overigens met wat tussenkleuren terwijl de kaart van de ene naar de andere status gaat.
Het is een opvallende feature, maar ook één die mij af doet vragen waarom er geen optie in zit om één kleur te forceren. Nu zit niemand te wachten op ‘yet another’ matige software applicatie die ze moeten draaien om één element, maar ik kan mij ook voorstellen dat iemand met een dikke zwart/rode build niet zit te wachten op een blauwe led terwijl de koeler in idle is (quick fix: minder lezen, meer gamen? 😉 ). Wel een gemiste kans om de brede inzetbaarheid die de basis kaart biedt optimaal te gebruiken.
De testopstelling is nu als volgt:
Processor: Intel Core i7-6700K
Moederbord: MSI Z170A Gaming Pro Carbon
Geheugen: Kingston HyperX Fury 16GB 2400MHz
Voeding: Cooler Master V-Series V750
Opslag: Crucial MX 300 SSD
Behuizing: Cooler Master Test Bench
Alle kaarten worden getest met de instellingen zoals ze uit de fabriek komen, fabrieks-overklok instellingen blijven dus in tact. Verder overklokken en eventueel resultaten die daarbij van toepassing zijn worden in de individuele reviews onder de header “overklokken” besproken. Indien geen resolutie is gespecificeerd mag je uitgaan van 1080p. Alle benchmarks zijn om uitschieters te voorkomen drie maal uitgevoerd, waarbij het gemiddelde wordt weergegeven. Bij noemenswaardige afwijkingen tussen de drie onderlinge resultaten wordt de benchmark nogmaals meerdere malen uitgevoerd om zo zeker te zijn van een betrouwbaar resultaat.
Een belangrijke opmerking met betrekking tot de drivers. Driver updates geven soms wat prestatieverbeteringen, maar veelal in specifieke games. Een vergelijking maken met een oudere kaart op oudere drivers is dan ook niet altijd 100% eerlijk. De meeste games in deze vergelijking zijn echter al eventjes uit, dus de kans dat een nieuwe driver verder geoptimaliseerd is voor die game is dan zeer klein. Het blijft echter onvermijdelijk risico gezien je nieuwe kaarten ook niet kan testen op oude drivers. Vooralsnog zijn alle GTX 1080 Ti’s met dezelfde drivers getest.
Alle games in deze review hebben een geïntegreerde benchmark. Dit zorgt voor een eerlijke vergelijking tussen de kaarten, de gebruikte instelling staat in de header van elke grafiek.
Laten we beginnen met toch wel de grote single GPU benchmark: 3D Mark FireStrike. Deze resultaten zijn nog altijd representatief voor onderlinge krachtverschillen en deze ranking pinnen we dan ook vast in alle onderstaande grafieken: zo zie je de directe concurrenten consequent direct naast de kaart in test.
Benchmarks!
In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.
In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.
In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.
DirectX 12 is een nieuw hoofdstuk in onze GPU reviews, en zacht uitgedrukt: vooralsnog een klein drama om een goede vergelijking in te maken. Hoewel we langzamerhand meer games zien verschijnen die DX12 ondersteunen, zo ook aankondigingen zien van games die het gaan ondersteunen, is die ondersteuning lang niet altijd even goed uitgevoerd of bevat de game geen betrouwbare benchmark. Zo zien we in sommige DX12 games juist mindere prestaties bij alle GPU’s ten opzichte van DX11. Hitman (2016) is een voorbeeld van een game waarin zowel DX11 als DX12 ondersteuning zit, maar je soms wisselende resultaten ziet waarover je vervolgens weinig kan concluderen of DX12 een game nu sneller maakt of niet, daarbij hebben ze in een recente patch ook een setting-lock ingebouwd op basis van de aangesloten GPU, waardoor direct vergelijken tussen GPU’s op specifieke settings niet langer mogelijk is; die benchmark kent dan ook maar een bescheiden vergelijking.
Total War: Warhammer benchmark is een ander voorbeeld, deze start veelal niet eens op met een GTX 1070 of GTX 1080, met de GTX 1060 kon ik enkel 1080p Ultra testen en liep de 1440p Ultra test keer op keer vast. Met de GTX 1050 en GTX 1050 Ti liep hij op alle instellingen zelfs vast en daarmee wordt dit hoofdstuk vandaag nog dunner. Gelukkig draaide de GTX 1080 Ti de tests wel, dus konden we er iets van in de grafiek toeveren. Hoe dan ook: De komende reviews zal dus nog hard gesleuteld gaan worden aan de manier waarop DX12 in GPU reviews meegenomen gaat worden.
In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we in het volgende hoofdstuk.
Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft 4500PRO. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een basic USB toetsenbord en een USB muis. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem (excl monitor) te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van welk vermogen voeding geschikt zou zijn voor dit product.
Het verbruik op drie momenten is opgenomen in deze grafiek:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 10 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High op 1440p (Gamen).
– Het piek-verbruik gedurende de hele benchmark sessie.
Niet onverwacht verbruikt een systeem met een GTX 1080 Ti best wat stroom, de TDP van 250 W alleen al zegt natuurlijk iets. Toch is het alleszins redelijk wanneer je de grafieken ziet dat het complete systeem met Inno3D GTX 1080 Ti ‘slechts’ zo’n 350 W uit de muur trekt tijdens gamen. De iChill X3 Ultra variant zit tussen de twee concurrenten in wat game load verbruik betreft, zet een ietwat hogere piek neer en zit nipt lager wat idle betreft, eigenlijk allemaal geen spannende resultaten.
Het verandert ook niets aan eerder advies met betrekking tot de voedingsaanschaf: gebruik in combinatie met een beetje 400-450 W voeding op zich best mogelijk. Zou ik dat aanraden? Nee; de betere voedingen zitten veelal al rond de 550-650 W en door niet te hoog op hun schaal te zitten blijft de geluidsproductie ervan veelal lager. Oftewel daar zal je dan veelal toch op uitkomen, iets wat je dan ook enig overcapaciteit geeft voor bijvoorbeeld wat overclocking. Maar pin je vooral niet vast aan het 600W minimum genoemd in de specificaties.
In dit hoofdstuk bekijken we de geluidsproductie, doen we een stabiliteitstest (duurtest), en kijken we of er nog meer uit de kaart te halen valt.
Tijdens het benchen viel al op dat de Inno3D duidelijk meer aanwezig is dan de MSI Gaming X en de ASUS Strix OC die eerder passeerden. Hoewel het verschil in RPM waarde niet eens zo opvallend is, 1700 RPM voor de Inno3D is niet relevant anders, is het aantal Decibellen (Decibels?) wat op de meter komt aanmerkelijk hoger. Nu is dat niet heel vreemd gezien de andere twee modellen bewust een stilte focus hebben, en eenmaal in een beetje behuizing (in dit geval een NZXT H440) en gewoon een paar dagen in de praktijk heb ik er ook weer niet gek veel van gemerkt. Niet onverwacht gezien de ventilatoren stil staan in idle en ik tijdens het gamen een headset op heb, maar het is wel een onderdeel van de afweging die je moet gaan maken: tijdens het gamen is de Inno3D simpelweg aanwezig. Nu zal iemand met een kaart uit de GTX200 of GTX400 serie de iChill X3 onder load wel als fluisterstil beoordelen, maar de twee eerdere modellen zijn de enige die de titel ‘fluisterstil’ verdienen van mij.
Hoewel je zou denken dat meer geluid dan betere koeling zou betekenen is dat ook niet het geval, in de duur test lopen de temps van de Inno3D uiteindelijk op tot max 77 C. Dat is nog ruim onder de limieten die Nvidia stelt, die zit op 84 of 85 C of iets dergelijks, en deze zit dus ook ruim uit de buurt van throttling, maar wederom is het verschil met de eerdere twee custom kaarten significant. De oorzaak is vermoedelijk te vinden in het PCB ontwerp waar Inno3D vast houdt aan Nvidia reference en waar de andere twee kaarten een eigen ontwerp hebben. Daar zullen meer of stevigere fases (of beide) mogelijk een rol spelen, al zijn er verschillende oorzaken denkbaar. De grote vraag is of het iets uit maakt en zo ja wat, in de regel is minder warmte beter voor componenten, maar gezien de ruim binnen de marges absolute temperaturen kan ik er weinig concreets over kwijt.
In de duurtest zien we de iChill X3 Ultra variant een iets lagere boost clock (1936MHz) vasthouden van de ASUS (1949MHz) en iets hoger dan de MSI (1924MHz), maar het zit allemaal in de marge. De maximale overclock met de maximale powerlimit van 114% blijft iets achter die andere twee, 1987MHz in dit geval (toch jammer, net geen magische 2k) waar de andere kaarten op 2025 MHz draaiden. Dat laatste is echter dermate sample afhankelijk dat je op basis van die drie kaarten geen uitspraken kan doen welke snelheden jij straks met welke kaart echt kan gaan halen. Geef je een andere reviewer drie andere samples kan het prima andersom zijn; bovenstaande max core clock informatie is dan ook enkel als extra, maar kan ik niet relevant meewegen in de beoordeling.
Uiteraard zal het overclocken –altijd- per sample verschillen, hou daar altijd rekening mee.
Om andere resoluties te bespreken op basis van bovenstaande resultaten eerst de grafiek met het aantal pixels per resolutie:
Dat de GTX 1080 Ti een beest is wisten we inmiddels en komt niet meer als verrassing. Het gat met de GTX 1080 is groot, het gat met alles eronder is gigantisch, en als je gewoon het dikste wil dan weet je al waar je uit komt. Dat rest nog wel de vraag wanneer het zinvol is. Discussies over 1080p 240Hz schermen terzijde, sowieso heb je geen 240Hz nodig om te profiteren van een sneller scherm en laten we vooral niet beginnen over de afmetingen van die doelgroep, denk ik niet dat de combinatie met welk 1080p scherm dan ook voor de hand ligt. Zit je nog onder 1080p met je scherm? Stop eens even met deze review lezen en ga eens een beetje monitor kopen joh, pff.
Het is 2560x1440p waarbij de GTX 1080 Ti zijn meerwaarde begint te tonen en interessant wordt voor zij die het geld ervoor kunnen missen. Op die resolutie kom je echter ook prima uit de voeten met een GTX 1080 of GTX 1070, met af en toe een klein stapje terug in de zwaarste games (Thanks Deus Ex…). Vanaf dat punt, denk aan 3440x1440p gaming en uiteraard 4K gaming, dan zien we niet alleen dat de extra prestaties goed van pas komen, feitelijk elke upgrade tot nu toe kwam daar wel van pas, maar zien we voor het eerst structureel soepele framerates in games op de hoogste instellingen. Hier en daar is een zware detail instelling met wat te pittig, en een overclocked model zoals deze Inno3D iChill X3 Ultra is dan toch net even lekkerder, maar in zijn algemeenheid is het gewoon uitstekend 4K gamen met een GTX 1080 Ti. Je kan de bovenstaande tabel eventueel gebruiken om een evaluatie te maken van gebruik op drie 1080p schermen (no problemo).
In hoeverre 4K gaming interessanter is dan een snel 3440x1440p of 2560x1440p scherm mag je zelf bepalen, 4K is zoals je ziet een flinke belasting in vereiste rekenkracht, en ook ontbreken daar de echt snelle schermen die wel te vinden zijn met 2560x1440p/3440x1440p, ook voor die laatste opties rest geen twijfel over wat gewoon de ultieme kaart is van dit moment.
Wat de verhoudingen tussen de merk specifieke uitvoeringen betreft wordt het eindelijk interessant. Na een paar generaties MSI en ASUS een vergelijkbaar strijd zien voeren zien we Inno3D met hun X3 Ultra juist een andere kant op gaan. Inno gaat de strijd wat betreft geluidsproductie simpelweg niet aan, bij lange na niet, maar zet wel de beste benchmark scores neer. De reden voor die scores is simpel: geheugenoverclock vanuit de fabriek. Ja het klopt dat iedereen dat kan met software, de kans dat je die +200MHz er niet bij kan tikken bij welk model dan ook is niet gek groot, en ja je moet je afvragen of je die procent links- of rechtsom ooit echt zal merken, maar hij is gewoon sneller, simpel. Een FPSje hier, twee FPSjes daar, af en toe is het weer nek-aan-neck, maar dat er iets van winst in het geheugen zit is duidelijk. Beide concurrenten boosten tenslotte iets hoger in de klok, zeker de MSI zit wat hoger aan het begin van zijn duurtest curve, maar in geen enkel geval verliest de Inno het in de grafiek.
Je zou denken dat bij GTX 1080 Ti nummer 3 je een beetje GPU moe wordt, maar de prestaties die deze kaarten neer zetten zijn echt bizar. Een topmodel is altijd leuk, maar een topmodel dat de sub-top met dergelijke marge achter zich laat is gewoon een genot. Juist in dat opzicht is een GTX 1080 Ti eigenlijk een hele redelijke aanschaf. Tenminste, als je het geld voor een dergelijke kaart kan missen, goedkoop is anders en als je genoegen neemt met 1080p gaming op wat normalere instellingen koop je er natuurlijk een complete game-pc voor. Maar voor de echte liefhebber? Dit is wel de top en gewoon ultiem gaming op praktisch elke resolutie die je er tegenaan gooit.
Inno3D heeft met hun iChill X3 Ultra model een aantal dingen in de pocket. Zo is het de snelste van de drie die je in de grafiek ziet omdat MSI en ASUS het geheugen niet overclocken. Waarom niet? Geen idee, maar dat het je net een streepje voor geeft in de grafieken is evident. Ook lijkt Inno3D een paar tientjes goedkoper uit te pakken, zeker in vergelijking met de ASUS Strix uitvoering, al schommelen de prijzen nog aardig en houden alle GTX 1080 Ti voorraden niet over. Positief voor zij met een smallere case is het feit dat de Inno3D kaart minder de breedte in gaat, al zijn er volgens mij niet gek veel smalle cases waar vervolgens nog wel ruimte is voor een 30 cm / 2,5 slot slagschip van een kaart, want smal of niet, het is gewoon een beest. Vooral positief ook de recente beweging in de markt om alle fans uit te schakelen in idle, wel zo lekker. Op mijn vraag hoe het zit met de garantie geeft Inno3D aan dat zij 3 jaar bieden en niet repareren of reviseren, maar dat bij een terechte RMA aanvraag (retour naar shop, shop stuurt naar Inno, Inno bevestigd defect) de retournerende shop wordt gecrediteerd zodat een nieuwe of alternatieve kaart kan worden aangeschaft, dat klinkt als een prima uitkomst in het geval dat er wat gebeurd.
Enkele afwegingen zijn er ook, en ik neem bewust het woord ‘nadeel’ niet in de mond (of hand, hoe werkt dat..) omdat het vooral elementen zijn waar je zelf van moet bepalen of ze relevant zijn voor jou; voor de één wellicht deal brekend, voor de ander weer niet relevant. Het meest opvallende is de geluidsproductie onder load, hoewel de Inno3D iChill X3 ventilatoren uitschakelt in idle is het onder load met enige marge de luidste van de drie (of vier). Nu heb ik hem al een tijd in mijn eigen systeem hangen en haal ik ergens mijn schouders op als je mij vraagt of ik door heb welke 1080 Ti er in mijn systeem hangt, maar dat komt toch vooral omdat ik bij het gamen of speakers gebruikt of een headset op hebt en er dus niks van merkt. Heb je tijdens je game sessie met headset iemand naast je pc slapen? Of overweeg je een open case op je bureau nabij je oren? Dan is het zeker een punt om bij stil te staan. Ook denk ik dat Inno3D een kans laat liggen door de aanwezige RGB verlichting niet door de gebruiker aan te laten passen; de load LED indicator is een leuke feature, maar een high-end kaart gaat veelal in een high-end systeem, en ik heb een flauw vermoeden dat mensen daar wel hele strakke eisen stellen op gebied van kleurstelling en aanpasbaarheid. Met de kaart in beginsel al zo neutraal –en- het feit dat de RGB LED er al in zit ligt die aanpasbaarheid praktisch voor de hand.
Een paar duidelijke plus- en minpunten lijkt mij, net als dat er altijd wel iets aan te merken valt op welke GPU dan ook, en waarbij je uiteindelijk vooral voor jezelf de afweging zal moeten maken wat voor jou van belang is: performance, geluidsproductie, uitstraling en/of prijs. Weeg je geluidsproductie tijdens gaming zwaar dan liggen alternatieven zonder meer voor de hand, maar direct uit de fabriek is de Inno3D iChill GTX 1080 Ti X3 Ultra wel de snelste van onze GTX 1080 Ti’s, terwijl hij wat prijs betreft juist aan de onderkant zit; geen onprettige combinatie voor een high-end GPU.
Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/inno3d-ichill-gtx-1080-ti-x3-ultra-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]