Logitech G413 Mechanical Gaming Keyboard review
Vandaag brengt Logitech hun nieuwste mechanische rampl.. toetsenbord naar de markt, de “Logitech G413 Mechanical Gaming Keyboard”. Een low-nonsense aluminium bord met een focus op stevigheid en een lage prijs. Met low-nonsense doel ik op het feit dat hier geen RGB verlichting op zit, geen extra rij macro toetsen of extra fysieke volume knoppen op zitten, of dat er een polssteun bij zit; allemaal om de prijs te drukken. De afgelopen paar weken konden we alvast met dit bord aan de slag en ik wil best verklappen dat ik denk dat ze hun doelstelling om een betaalbaar maar bovenal solide plank neer te zetten duidelijk weten te halen.
De Logitech G413 komt met een adviesprijs van 99 euro en komt in twee kleurstellingen: zwart met rode verlichting, en zilver met witte verlichting, al lijkt het erop dat die laatste vooralsnog niet naar Nederland komt.
Zoals gezegd low-nonsense, oftewel het uitpakken van de compact gehouden verpakking is een redelijk gangbare aangelegenheid. Een toetsenbord, een keycap puller, maar dan toch wel die set extra keycaps. Die zijn niet extreem anders of opvallend, maar hebben simpelweg een wat meer aanwezige vorm wat je gaming vingers net wat eenvoudiger op de WASD of andere combinatie weet te houden.
Van Logitech waren we tot dusver vooral toetsenborden gewend waar de switches wat meer binnen de behuizing vallen, al kennen we van verschillende concurrenten het concept van een stalen plaat en de meer ‘op’ de plaat gemonteerde switches. Ook daarin zien we bouwkwaliteit en afwerking echter wisselend terug en het is positief dat Logitech ondanks de budget-doelstelling de gevoelskwaliteit toch erg hoog weet te houden. Het bord voelt en ligt zo stevig als een flink duurder model, of zet positief af tegen praktisch welk bord dan ook rond de 100 euro. De binnen het full-size segment beperkte afmetingen laten weinig ruimte voor opvallende zaken om te tonen, anders dan de geborstelde afwerking waar we natuurlijk best blij van mogen worden.
Onderop zien we een stevige voet en twee opvallende kabelgoten: één voor je muis als bungee-alternatief, en één om je headset onder je toetsenbord door te laten voeren zodat de kabel niet in de weg zit zoals in sommige opstellingen absoluut het geval kan zijn. Geen onaardig idee.
Wat features betreft dus niet gek veel te tonen, al is de aanwezige USB 2.0 poort voor data en opladen niet onprettig. De kabel zit zoals je ziet vast. Hij is wat aan de dikke kant gezien de dubbele aansluiting, al hoef je er maar één te gebruiken als je de passthrough niet nodig hebt.
Één van de positieve ontwikkelingen van Logitech is dat ook zij mee gaan met de US International standaard die in Nederland over het algemeen de voorkeur heeft over de echte Nederlandse layout. Groot was mijn geluk toen ik dat nieuws hoorde, ik krijg namelijk kriebels van een compacte linker shift, maar even groot was mijn verrassing toen ik bij de Logitech G Pro merkte dat het een soort halve US layout is: wel de brede linker shift, maar niet de brede enter zoals zou horen maar het hogere, smallere model. Bij de G413 was dat wederom het geval. Het is ook vreemd gezien de verpakking wel een ‘echte’ US layout weergeeft. Ik heb inmiddels Logitech om uitleg gevraagd hoe de modellen in het reguliere Nederlandse kanaal eruit komen te zien maar daar vooralsnog geen antwoord op ontvangen, update volgt.
Geen fysieke media keys, wel wat secundaire features onder F7-pause, en mocht je willen kan je die secundaire acties in de software tot primaire actie veranderen.
Met de keycap puller halen we keycaps er eenvoudig af en zien we de opvallende Romer-G switches. Hoewel ik de switches zelf positief ontvang ben ik niet echt weg van de klik-constructie van de keycaps, die vier eenvoudige plastic pinnetjes zijn aanmerkelijk kwetsbaarder dan we normaliter bij Cherry MX zien en bij elke keycap swap dien je wel voorzichtig te zijn dat je niet per ongeluk scheef zit of iets forceert. Eenmaal op zijn plaats geen issue meer, maar bij een grondige schoonmaak zou ik voorzichtig te werk gaan bij het verwijderen en terugplaatsen. (en nee, de schuldige van dit geval is vrouwlief, niet Brutus zelf, en als de zachte hand des huizes zoiets kan veroorzaken mag het risico best worden onderstreept).
[anchor=b][/anchor]
De specificaties:
Geen hele opvallende specs, hooguit dat het bord weinig groter is dan de full size layout vereist. De vermelding van de USB passthrough ontbreekt in de specs maar is wel relevant, zeker gezien die passthrough zowel voor data als voor power werkt.
Normaliter sla ik dit hoofdstuk bij toetsenborden over, zeker wanneer ze op Cherry MX basis zijn gebouwd is er weinig wat ze onderscheid wat je al niet bij het uitpakken of de features ziet, tenminste mits de bouwkwaliteit goed is. Gezien dit de tweede Romer-G switch gerelateerde review is wil ik er toch even op inhaken. De Logitech Romer-G is een eigen design wat ze ook niet door anderen laten gebruiken, en de ervaring kan het beste worden beschreven als een iets zachtere Cherry MX Brown, waarbij vooral opvalt dat het bottomen (doordrukken tot de bodem) duidelijk minder geluid maakt dan de typische Cherry tegenhanger. Veel meer woorden hoeven we daar niet aan vuil te maken eigenlijk, complexe gevoelens brengt de switch bij ons als dagelijkse mech-werkers niet teweeg; het is een allemansvriend switch die een prettige (en toegankelijke) indruk maakt.
Waar Razer en Kailh switches Cherry MX tot in detail trachten te benaderen, maar dat toch net niet redden, is de Logitech Romer-G (ondanks de MX Brown gelijkenis) toch herkenbaar als iets ‘anders’, iets waar ik zelf meer waardering voor op kan brengen dan voor het clonen. Laten we er echter geen doekjes om winden, ik denk dat Logitech ook wel een eigen switch moest ontwikkelen gezien de beperkte productiecapaciteit van Cherry gecombineerd met hun soms exclusieve deals, zo was de Cherry MX switch met RGB enkel aan Corsair voorbehouden na release, terwijl iedereen en zijn hond een RGB toetsenbord wilde. Ik vind de Logitech Romer-G in elk geval geen slecht alternatief voor MX Brown, of eigenlijk het beste alternatief vergeleken met de andere alternatieven, en zeker wanneer een lagere geluidsproductie een wens is zou ik die overstap goed begrijpen; dat verschil is namelijk best duidelijk. Dat gezegd hebbende, ik verwacht dat de echte Cherry-geek nooit tevreden zal zijn met iets anders dan Cherry, en Logitech met hun Romer-G’s zijn dan toch net even ‘te’ anders, maar dat doet inhoudelijk niet af aan wat hier wordt geboden.
Daarmee is ook niet gezegd dat Logitech geen onderscheid wil maken, in tegendeel, want er zijn wel wat verschillen zoals bijvoorbeeld het actuatiepunt welke bij 1,5mm ligt in plaats van de 2mm bij Cherry MX. De “25% sneller” vertaling die ze graag toepassen is een tikkeltje scheef, zeker gezien de hele actie-reactie chain toch wel een flink eind langer is, maar het kan geen kwaad om ook de kleine, soms theoretische verschillen mee te nemen in je opstelling.
Een ander onderdeel waar ze op richten is de keystroke processing of KSP, waarbij ze claimen dat het signaal met een G413 (of G Pro) sneller verwerkt moet worden dan bij een alternatief, in de vergelijking van Logitech de Razer Blackwidow Chroma V2. In een directe 1:1 vergelijking met de hier aanwezige Cherry MX gaming borden (testmethode: heeeeeel veel keer exact gelijk een knop proberen in te drukken en te kijken welke als eerste op het scherm verschijnt) zie ik geen significant verschil in voor- of nadeel van deze Logitech. Uiteraard vraag je je als kritische marketing-lezer af waarom ze met een niet-Cherry bord vergelijken en de lat niet meteen hoger liggen en of dat wellicht toch het verschil maakt, maar verder dan theoretiseren kom ik niet. Het bewijs is in dit geval wel ‘wat dunner’ dan de meerwaarde van bijvoorbeeld de draadloze implementatie van de G900 en G403 muizen, waar aan technische onderbouwing en tevens gebruikservaring om het te ondersteunen geen gebrek was. Echt goed bewijs om echt concreet met die claims om te gaan heb ik dus ook niet, dus maak vooral voor jezelf de afweging of je dat element in je aankoop mee wilt wegen.
Kwaliteitsverschil in bouw heeft in mijn beleving een groter effect op de ervaring, en op dat vlak doet Logitech met de G413 uitstekende zaken. De constructie is uitermate solide, zeker voor dit prijspunt, en elke aanslag waarbij het bord geen millimeter mee geeft voelt dan net een beetje beter dan een model waar dat wel het geval is. Toegegeven, het is lastig om een niet-degelijk bord aan te treffen tegenwoordig, en vergelijk je met een degelijk model met een kunststof afwerking is het alsnog nodig ze direct naast elkaar te leggen om het echt te merken, maar zeker voor de fanatieke doordrukker zie ik de meerwaarde van deze constructie wel in, helemaal in een druk bevochten segment waarbij juist die nuanceverschillen relevant zijn om op te vallen.
De Logitech G Gamingsoftware is simpelweg één van de prettigste op de markt. Toegankelijk en intuitief, rijkelijk voorgevuld met allerhande presets (621 games en apps in dit geval, met automatische herkenning), overzichtelijk, vlot, en met alle features die de moderne gamer zich zal wensen.
Tenminste, die features zijn er mits het product er ook voor ingericht is. De mogelijkheden met de G413 zijn in dat opzicht wat beperkter dan bijvoorbeeld met de G Pro of G910 Orion Spectrum het geval is. In dit geval zijn enkel de twaalf f-keys in te richten als macro of ‘andere actie’. Wat verlichting betreft kunnen we bijvoorbeeld wel de helderheid aanpassen en voor een breathing effect kiezen, maar per-key lightning of effecten ontbreken. De game-modus (standaard actie fn-f8) is wel handig om bijvoorbeeld de windows knoppen uit te schakelen, en je kan de game-modus ook per game profiel veranderen. Na aanleiding van een opmerking onder de G Pro review moet ik wel vermelden dat je enkel complete knoppen uit kan schakelen in de game-modus, en je jezelf niet kan beperken tot enkele knop-combinaties.
De heatmap is een aardige optie om je toetsenbord gebruik te registeren, al is de Overwolf integratie voor de liefhebber van statistieken wellicht nog wat interessanter. Die applicatie registreert nog meer acties en stats, en biedt bijvoorbeeld ook opname opties. Overwolf is echter een 3rd party app die iedereen kan gebruiken, en enkel een stukje integratie in de Logitech software kent. Voor zij die liever software kwijt dan rijk zijn zal dat er niet inkomen, en is het wellicht prettig te weten dat je ook de Logitech software niet per sé nodig hebt; enkel voor de profielen en macro functies zou je die hoeven te installeren.
En dan natuurlijk even de verlichting in gebruik:
Het valt op dat de verlichting dankzij het redelijk forse font lekker helder is. Verlichting van onder de keycaps is echter bijna sprake van, enkel in het donker zie je daar een klein effect van, iets wat het geheel ten alle tijden nog een redelijk bescheiden indruk laat maken. Hoewel rode verlichting zich lastig in beeld laat brengen mag er geen misverstand bestaan dat de verlichting –echt- rood is, zowel overdag als in de avonduren.
De nieuwe Logitech G413 Mechanical Gaming Keyboard is geen aardverschuiving op gebied van mechanische toetsenborden. Het is voor Logitech weliswaar de stap van volledig kunststof naar een top plate van metaal, maar het is toch vooral een aanval op het betaalbare (sub 100 euro) segment, een aanval waar ik overigens geen enkel probleem mee heb en waarvan ik weet dat er flink wat mensen van kunnen profiteren. Dat is tenslotte het segment waarin modellen als de SteelSeries Apex M500 (of voorheen de 6Gv2) of de Cooler Master MasterKeys populair zijn, maar waar Logitech op gevoelskwaliteit een fysieke upgrade weet te bieden met die extra laag bovenop. Het bord doet mij veel denken aan de HyperX Alloy FPS: ook vrij compact, ook oersolide, ook rood verlicht, maar de G413 zit daar wat prijs betreft ruim onder; allemaal positieve signalen wat de prijs-kwaliteitverhouding betreft. En dat is op basis van de adviesprijs van 99 euro, laten we niet vergeten dat Logitech producten er een handje van hebben om op termijn nog (significant) onder de adviesprijs te belanden.
Als de prijs scherp is staat er altijd iets tegen over. Bouwkwaliteit in dit geval dus juist niet, maar er zijn wel wat populaire features die we hier niet terug zien: RGB verlichting, per-key lightning, fysieke macro- of media keys, een polssteun, of de optie om elke toets te herprogrammering wellicht? Of je die zaken waarde toekent zal je zelf moeten bepalen. Het is echter ook zeker niet zo dat de G413 geen positieve feature aspecten kent: zo zien we een setje extra keycaps (voorzichtig met wisselen…), een USB passthrough (data en power), kabel routing voor muis en headset, gedeelde media en macro functionaliteit, en blijft de software zelfs met een meer bescheiden featureset toch een positief onderdeel van de ervaring.
De indrukken van de Romer-G switch zijn bij mij als fanatieke Cherry’er positief; geen ‘bijna maar toch net niet’ kloon maar een net iets andere eigen implementatie die toch prima onder de vingers ligt. Gemakshalve kan je ze ‘iets zachtere/stillere’ (let op: gevoelsmatig niet lichter) Cherry MX Browns noemen, vooral de lagere geluidsproductie bij bottomen kan soms goed van pas komen, en in mijn optiek zijn het ook prima toegankelijke switches voor nieuwkomers in de markt voor mechanische borden. Let nog wel even op de layout, want de Nederlandse layout waar dit bord ook in zal komen is niet bij iedereen geliefd en de “Logitech US layout” voor Nederland is net even anders rondom het enter gebied. Ik heb er geen problemen mee noch hoeven wennen als iemand die praktisch altijd op US International / US ANSI (mits die linker shift maar breed is zoals hier…), maar het blijft een aspect om even stil bij te staan.
De Logitech G413 voelt uiteindelijk als kwalitatief top plankje om op te typen, en één in die meest basale ervaring als toetsenbord zeker niet onder doet voor flink duurdere modellen terwijl hij positief afzet tegen concurrentie in zijn eigen klasse; de basis voor een positieve beoordeling. Subjectief vind ik het ook een fraai bordje, al zal de rode verlichting wel moeten passen en moet ik altijd toegeven wel een zwakke plek te hebben voor geborstelde afwerkingen. Je zal vooral voor jezelf moeten bepalen of de hier ontbrekende zaken, denk aan de RGB verlichting of polssteun, voor jou relevant zijn of niet. Zo niet dan heb je met de Logitech G413 voor minder dan 100 euro een fysiek ijzer-sterke (alu-sterke?) keuze erbij.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/logitech-g413-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]