Let op! Op onze foto’s zie je het model met EU ISO layout (smalle linker shift, smalle enter), het model welke in Nederland te koop is betreft de US ANSI / US International layout (brede linker shift, brede enter)
Corsair K95 RGB Platinum review
Productpagina @ Corsair
De meeste mensen zullen bij de aanschaf van een nieuw toetsenbord een feature wenslijstje en geen eindeloos budget opstellen. Een begrijpelijk en alleszins redelijke stap, maar als je tot die groep behoort dan is de review van vandaag vermoedelijk niet voor jou; in dat geval heeft Corsair modellen vanaf een tientje of zes, of mechanische modellen vanaf een eurotje of honderd (of wat minder als je een leuke aanbieding treft) inclusief meerdere modellen waarvan ik weet dat de prijs-kwaliteitverhouding gewoon goed is.
Het beest van vandaag is echter voor zij die gewoon de aller dikste uitvoering willen en het geen paasei interesseert dat dat ding toevallig 200 euro kost (Ja Martijn, ik kijk naar jou 😉 ). Als je van die geloofsovertuiging bent lees dan verder, of scroll gewoon verder: uit de foto’s alleen al zal je volgens mij de motivatie halen om hem in huis te halen en vertellen feitelijk het hele verhaal. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat we geen kritische blik gaan werpen op deze Corsair K95 RGB Platinum, maar als inmiddels oude bekende in het veld van mechanische toetsenborden zou het natuurlijk vreemd moeten lopen als ze hem niet dik voor elkaar zouden hebben.
De Corsair K95 RGB Platinum komt met Cherry MX Speed en Cherry MX Brown switches. De eerste zijn in feite MX Red’s met een vroegere actuatie om zo nog ‘sneller’ te zijn en tevens een Corsair / Cherry exclusive zoals de RGB switch dat in de tijd ook was. Echter als all-rounder in plaats van enkel gamer en tevens voorzien van verre van de elegantste kolenschoppen die redelijk eenvoudig door een lichte switch heen drukt ga ik met de traditionele MX Brown aan de slag.
De specificaties en features van de Corsair website:
RGB ALL THE THINGS! Uiteraard, want de naam van het product zeg het al. Iets nieuws? Nop, maar we willen het, dus. Wel nieuw is de toevoeging van RGB verlichting van ht logo en de aanwezigheid van een LED bar bovenaan/achterop met 19 individueel instelbare LEDs.
Los van de extra RGB liefde zien we overigens niets wat we nog niet eerder van Corsair hebben gezien: Aluminium frame, Cherry switches, 100% anti-ghosting en NKRO, een flinke afneembare polssteun, SUB passthrough, dedicated media knoppen en macro keys. Ten opzicht van de oude K90 is het aantal macro keys afgenomen van 18 naar 6, maar in mijn ervaring is dat geen nadeel, zeker niet omdat het toetsenbord al verre van compact te noemen is met 465mm breedte. En met dik 1,3kg kunnen we ook weer lekker dieven te lijf gaan of cricketen, zoals we van een dikke mech mogen verwachten.
Wel prettig is de toevoeging van drie on-board profielen waarmee je je settings dus mee kan nemen zonder per sé Corsair Cue te installeren.
Een puntje ten opzichte van de echte keyboard geek bordjes (alhoewel je dat inmiddels ook al een vorm van mainstream kan noemen) blijft de keuze voor ABS keycaps boven PBT. Ik werk al jaren op ABS cap mechs, gaming mechs met PBT zijn een zeldzame uitzondering, en ook de ruim een jaar oude, dagelijks gebruikte Corsair Strafe RGB vertoont geen tekenen van slijtage waardoor ik er niet wakker van lig, maar ik wil het wel even noemen voordat ik de die hard op mijn nek krijg. Overigens wel signalen opgevangen dat Corsair losse PBT sets overweegt, maar geen idee wat de huidige status is.
Unboxing time! Prima presentatie, intern wat ‘mjeh’ karton indeling, maar de daadwerkelijke inhoud stelt niet teleur: een dijk van een toetsenbord, handleiding, twee sets keycaps voor MOBA en FPS gaming met grip en gevormde bovenkanten, een keycap puller en de afneembare polssteun.
De Corsair K95 RGB Platinum behoort simpelweg tot de dikste mechs die je je kan wensen. Bouwkwaliteit staat niet ter discussie, afwerking met aluminium is keurig, en het bord is tot in de kleinste details verzorgd, een rondje langs de extra knoppen, media knoppen, zelfs de kleine LEDjes laat geen enkele misstap zien van Corsair. Hadden uiteraard niet anders verwacht gezien zij tegenwoordig de gigant zijn en niet de nieuwkomer meer, maar het moet worden gezegd. Zoals hierboven aangegeven zie je hier de EU ISO layout, maar het is dus de US ANSI met brede linkershift en enter die in Nederland in de schappen zal liggen.
Wat jullie niet ontgaan zal zijn is het grovere font want Corsair recentelijk is gaan gebruiken; ook de Strafe RGB kende dat al, terwijl de oude K90 juist een meer bescheiden font had. Dat is iets wat niet zonder kritische opmerkingen is gebeurd; menig liefhebber wilde het rustigere font terug en gezien de verder vrij neutrale en volwassen vormgeving met het zwarte aluminium kan ik mij daar wel in vinden. Ik laat het oordeel aan de eventuele koper, maar vergeet niet dat het ook voordelen heeft: een grotere letter laat simpelweg meer licht door, geen overbodige luxe met een RGB bord.
Fysieke mediaknoppen zijn zoals vaker zeer welkom, en dat de macro keys zijn voorzien van grip en verhoging aan de linker kant is een mooie vooruitgang. Je hebt beter door wanneer je pink op de macro’s zit en de kans dat je per ongeluk op G6 in plaats van control zit neemt zo af kan ik stellen uit de ervaring. Net als de G-keys is ook de spatiebalk weer van een gripje voorzien. Verdere toetsen zijn wel.. bekend.
Trekken we de keycaps eraf zien we de RGB MX Brown switch en de keycaps zelf zijn zoals te verwachten was transparant ABS plastic met zwarte coating.
Corsair logo is faptastic, al is de kabel er direct achter m.i. wat aan de stugge kant. Ergens begrijpelijk gezien er twee USB kabels door moeten, maar het oogt wat grof naast de dunnere lijntjes in het bord zelf. Één van de USB kabels is voor het bord zelf, de ander voor de USB poort achterop het toetsenbord.
Met de achterkant kan je anderen laten zien dat je een echte X-man bent, althans dat denk ik, of wellicht dat hij als soort-van bungee kan functioneren met je muis in de ingebouwde USB poort. Afwerking ook hier keurig en we zien flinke rubberen grips en de bekende pootjes.
De polssteun is een voor mij onmisbare feature. Hoewel dat niet voor iedereen opgaat is de aanwezigheid in het high-end model m.i. wel verplicht. Ook hier valt de uitvoering in positieve zin op. Afwerking keurig, prettige grip, stevige aansluiting, en afneembaar wat zowel de optie geeft om beide kanten te gebruiken als om hem eenvoudiger schoon te maken.
De extra keycap sets nog even in beeld:
Corsair Cue software stond bekend om de eindeloze functionaliteit en de strakke presentatie, maar werd vooral door de lesser geeks wel eens als intimiderend ervaren. Ik moet ook toegeven dat de uitgebreidere mogelijkheden soms echt momentjes van focus vereisten. Corsair heeft Cue echter vernieuwd, en waar de software nog altijd tot de betere behoort wat betreft uitstraling en afwerking is het absoluut een stuk toegankelijker geworden om de meeste taken uit te voeren. De onnodige zelf promotie in de vorm van de Scimitar, Void en MM800 demo had van mij echter achterwege mogen blijven, of in elk geval voorbij de introductie pagina; op elke pagina van de K95 Platinum software komen ze nu terug.
Maar alles is een stukje intuïtiever, zo veel wordt direct duidelijk, bijvoorbeeld met de drie profielen die in het bord zelf worden opgeslagen en met de profiles-switch te benaderen zijn. Als gaming toetsenbord zien we ook de logische opties om bepaalde toetsencombinaties en de windows toets uit te schakelen.
Macro’s zijn uiteraard ook van de partij. We kunnen toetsen andere taken geven, uitgebreide macro’s maken, de G toetsen onze gewenste instellingen laten uitvoeren, etcetera.
Voor velen zal het vooral om deze vensters gaan: LEDs aanpassen! Met een lekker aantal ingebouwde presets met daarbinnen ruimte voor persoonlijke aanpassingen, de optie om alles per-key in te stellen, de optie om de LED balk bovenop naar wens aan te passen, en complexere combinaties zelf te maken kan je toch redelijk los. Ook hier gaat op: de nieuwe Cue is een stuk toegankelijker geworden.
Het resultaat? Kijk en oordeel zelf.
Volgens mij laat dat weinig te wensen over. Het enige dat opvalt wanneer je de Strafe RGB ernaast legt is dat dat model met witte ondergrond wat meer licht af lijkt te geven dan de K95 RGB Platinum waar het zwarte aluminium tot aan de switches zelf zit. Met het flinke font is er van een gebrek aan helderheid m.i echter geen sprake.
Ik spring met de Corsair K95 RGB Platinum maar direct naar de conclusie. Wellicht vraag je je af wat je met een mechanisch toetsenbord moet, maar dat onderwerp is veelvuldig besproken in eerdere reviews en om wederom in te gaan op iets subjectiefs als een type ervaring lijkt mij overbodig. De TL;DR versie is echter eenvoudig: Cherry MX tikt in mijn ervaring heerlijk, het blijft heerlijk tikken door de jaren heen, en velen zoals ik willen als het even kan nooit meer terug naar de tegenwoordig meer typische domes. Ik tik veel, heel erg veel, en de kans dat dit bordje ergens anders gaat belanden dan onder mijn eigen vingers is nihil. (Alhoewel, vrouwlief denkt daar volgens mij anders over, maar laat mij aub nog even in mijn illusie dat ik wat te zeggen heb).
Één van de doelen van een review is een signaal aan de fabrikant afgeven wat beter kan, maar Corsair is geen nieuwkomer noch een bedrijf dat vanwege beperkingen aan de fabriek kant specifieke elementen moet laten varen; ik zie weinig kans om ze iets zinnigs toe te zeggen. Ik heb geen fout kunnen ontdekken. De USB passthrough zou USB 3.0 mogen zijn wellicht? Of de RGB strip achterop had door mogen lopen naar de zijkant? Ze hadden hem ook in het zilver kunnen uitbrengen of met Cherry MX Clear (please please)? Het voelt een beetje vissen naar kritiek. Volgend jaar komt er vast weer wat mooiers, maar geen idee hoe dat er uit moet gaan zien.
De enige vorm van kritiek die ik uiteindelijk dan redelijk acht is de mate waarin de meerwaarde van deze dikke Corsair K95 RGB Platinum redelijk in de ‘diminishing returns’ zit. Vorige generatie K95’s (Non RGB) zijn nog te vinden rond de 120 euro, de Strafe RGB zit ongeveer 50 euro onder de K95 RGB Platinum, en als je bij aluminium wilt blijven zien we K70 LUX modellen tussen de 30 en 40 euro onder de prijsstelling van dit model. Vanaf een eurotje of 130 zien we ook redelijk wat concurrenten zich aandienen met RGB borden. Hoewel ik 100% achter Corsair sta in hun keuze om de vertrouwde Cherry switches te blijven gebruiken simpelweg vanwege de bekende type ervaring brengt het ook de vraag waarom je dan per sé meer uit moet geven; de aanslag is tenslotte niet anders dan bij de Cherry alternatieven in dat lagere segment. Nee is het antwoord, want ook voor minder zijn er veel goede borden te koop. Elke mech boven de 150 euro gaat het dan sowieso moeten hebben van een deel emotie, al is dat iets wat Corsair volgens mij perfect teweeg weet te brengen.
Was het echter met de K95 RGB Platinum zo dat het enkel een kwestie was van mooie presentatie en RGB party versus meerprijs boven die prima middenklasse dan was ik nog wel wat scherper geweest, maar dan doe ik dit bordje en alles wat erin zit ook geen eer aan. De bouw in het lagere segment is ook prima? Sure, maar deze is naast oersolide ook uitzonderlijk knap afgewerkt en de kwaliteit van de details en het aluminium staat niet in verhouding tot dat lagere veld. RGB kan goedkoper? Zeker, maar Corsair doet het toch net weer even mooier (ook dan hun voorgangers) met dat RGB logo en de RGB bar achterop. En ze scoren punten met inhoudelijke features: extra keycaps, mooie polssteun (luxer dan de K70 Lux of Strafe RGB), extra knoppen bovenop, degelijke fysieke media toetsen, mechanische macro keys (die je op de Strafe en K70 niet vindt), een volwassen en volwaardig softwarepakket en de optie om meerdere profielen op te slaan in het keyboard zelf maakt een totaalpakket waar weinig borden aan kunnen tippen. 200 euro is veel geld, maar je kan niet zeggen dat je er niet veel moois voor krijgt.
Moet je 200 euro uitgeven voor een goed mechanisch toetsenbord? Dat antwoord blijft nee, maar zet je de K95 RGB Platinum naast die ‘redelijke’ alternatieven dan zie je het verschil wel degelijk en snap je wel dat dit een heus topmodel is. Budget smudget en weg met die “Mr Redelijkheid” pet, Corsair K95 RGB Platinum = hebben!
Nogmaals: In Nederland wordt enkel de US ANSI / US International layout verkocht, niet de EU ISO (UK, NL, etc) layout die je op onze foto’s ziet.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/corsair-k95-rgb-platinum-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]