HP 15-ba026nd review “quickie”
Elke IT’er kent het principe: Je omgeving weet dat jij wat van computers snapt, komt bij jou met al hun vragen, en voor je het weet doe je weer een ritje Amsterdam naar tante Truus om de stekker weer achterin de pc te stoppen. Ook wat aankoopadvies ben je ongetwijfeld vraagbaak, bijvoorbeeld wanneer het na 3x de stekker toch echt een keer de hele laptop is die op retour mag. Toch is het ook voor de fanatieke IT’er niet eenvoudig om –alles- te weten, en vooral aankoopadvies wat betreft laptops is toch een pittig klusje; er zijn tenslotte honderden modellen die ook nog eens elke paar maanden rouleren op de markt, weinig kans dat je ze allemaal kent. Wat heeft Truus nodig? 15 inch wil ze, processor maakt weinig uit weten jij en ik, iets meer dan 4GB geheugen is wel handig als ze 20 tabs vol knutsel en brei sites open heeft, een SSD is eigenlijk ook geen gek idee (en doe dan maar meer dan 128GB), en omdat jij als geek een beetje eigenwijs bent neem je natuurlijk geen genoegen meer met een 1366×768 pixel scherm; je moet er tenslotte ook naar kijken bij het installeren. Hoewel je vreest dat je op 800 euro uit gaat komen of een model verder voorzien van aluminium-magnesium-plutonium behuizing en een i7, iets waar Truus niet in mee gaat want zij heeft tenslotte een foldertje van de Lidl of een Groupon gezien met 8 jaar oude gerefurbished laptops voor 2 euro 95, blijkt de realiteit toch niet zo dramatisch: Zowel HP als Acer bieden een model die aan die eisen voldoet voor minder dan 500 euro.
Wij pikten de HP 15-ba026nd op om eens te ervaren wat zo’n budget consumenten geval nou te bieden heeft, de Acer viel af vanwege een gebrek aan ouderwetse DVD drive, uiteraard opeens cruciaal voor Truus “want ze heeft er nu ook één”, ahem. De 479 euro kostende HP komt naast eerder genoemde Full HD scherm, 256GB SSD en 6GB RAM met een AMD A8-7410 Steamroller CPU. Voor 30 euro minder heb je een model met een A6, voor 20 euro meer hetzelfde model met 8GB geheugen. Beide andere modellen komen overigens met iets andere kleurstellingen, maar feitelijk zijn het grofweg dezelfde laptop. Verkoopadvies: Zorg dat je idee wordt bijgestaan door één duurder en één goedkoper model, en gegarandeerd dat ze je middelste kiest. Geen uitgebreide review deze keer zoals altijd, maar een kortere, lichtere ervaring deze HP laptop. Laten we het een tech quickie noemen, en laat ons in een reactie even weten of je dit soort kortere stukjes leuk vindt!
Eerste indrukken zijn boven verwachtingen positief. Hoewel er in de loop der jaren aardig is bezuinigd op plastic kwaliteit valt het alleszins mee; trek je de klep open aan één hoek dan zit er wel wat flex in het toppaneel, maar de scharnieren ogen degelijk genoeg om normaal tante-gebruik te overleven, panelen sluiten netjes op elkaar aan, en. Waar ik had verwacht dat er bij het typen op het toetsenbord dan wel flex in de constructie zou zitten doet deze HP het daar ook eigenlijk erg goed. De aanslag zelf is wat zacht en mist de luxe en scherpte van de scissor switches in duurdere modellen, maar zelfs als fanatieke mech werker bestempel ik het als positief. Zelfs het touchpad is redelijk te doen en doet in feite niet onder aan laptops met een 50% hogere prijs. Drie USB poorten, een HDMI poort, een netwerk aansluiting en een SD kaartlezer zijn tezamen ook geen onaardig pakket voor de doelgroep.
Het inschakelen voor de eerste keer bracht een klein irritatiepuntje mee; Windows 8.1 pre-install die eerst een Windows 10 upgrade moet doen, onnodig tijdverlies. Eenmaal op Windows 10 over voelt de machine gewoon zoals je van een SSD-powered machine zou mogen verwachten: vlot starten, vlotte response in dagelijkse taken zoals openen van foto’s en websites; eigenlijk wat wij wilden voor een machine als dit. Het kan niet op tegen een moderne Kaby Lake desktop met snelle retail SSD, maar de OEM Samsung en AMD CPU doen het echt niet onaardig. Het beeldscherm is subjectief (nee, ik ga deze niet meten of kalibreren) niet bijzonder, maar de Full HD resolutie is een enorme upgrade van ouderwetse 1366×768 panelen zelfs als kleuren, gamma en contrast niet denderend zijn. De kleuren zijn wat flets, en voor beeldbewerkers is dit echt geen optie, maar casual wat foto’tjes bekijken is geen straf mits je er maar recht voor zit; kijkhoeken zijn vanwege de afnemende helderheid best wel dramatisch. Gewoon een laptop voor één persoon om normaal achter te zitten dus.
Een super casual spelletje valt ook nog te doen met de beeldkwaliteit, denk aan eenvoudige online games, maar verwacht geen wonderen in moderne 3D games, want bij belasting van de grafische chip begint de laptop, die in idle al niet de stilste is, flink te blazen en dan nog valt er geen zwaardere game op te spelen. Ook bij bijvoorbeeld het draaien van een riedel Windows updates begint de koeling al aardig hoorbaar te worden. ‘Geluid’ lijkt zodoende de laptop zijn mindere plek, want naast dat hij van zichzelf al iets geluid maakt (Het zal Truus niet direct storen, maar als je onhoorbare machines gewend bent is het een ander verhaal) is het geluid wat uit de speakers komt ook niet denderend. Een YouTube filmpje of Journaal op zijn tijd kom je mee door, maar het maximale volume is niet extreem en als je standje max aanzet en een wat luidere bron hebt dan hoor je van tijd tot tijd wat onprettige bijgeluiden.
Hoewel wellicht gedreven door een lage verwachting was ik toch best te spreken over wat je voor nog geen 500 euro uit het schap kan tillen. Het is bij betaalbare laptops altijd geven of nemen, en je kan niet –en- snelheid, -en- een metalen unibody, -en- een top scherm hebben. Voor normale taken is de AMD Steamroller snel genoeg en de 256GB SSD biedt een mooie balans tussen prestaties en toch net even dat beetje extra opslag (en handige bijkomstigheid, je hoeft zelf niet de SSD te monteren wat met elke nieuwe generatie lastiger wordt). De bouwkwaliteit valt echt goed mee en het is vooral positief dat je gewoon fanatiek kan tikken zonder dat je op een springkussen van een behuizing werkt; het frame voldoet prima. Hoewel het beeld voor foto- en videowerk kwaliteiten mist telt voor eenvoudig gebruik primair de resolutie die met 1920x1080p positief uitsteekt boven wat gebruikelijk is in de tot 500 of veelal zelfs tot 600 euro categorie, en tel je dat allemaal bij elkaar op dan heb je toch best een aardig pakketje. Tot zover geven en nemen gaat is een wat hogere geluidsproductie niet de vervelendste om te slikken. Verwacht geen hoogvlieger, maar wel een prima totaalplaatje voor een heel erg leuk bedrag en zodoende dus geen slechte overweging voor zij die net als ik zo’n tante Truus hebben.
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/hp-15-ba026nd-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]