Phanteks P400S Review / P400 Review
Productpagina @ Phanteks


Één twee drie vier, kastje van… staal! En met tempered glass, top kabelmanagement en voor minder dan 100 euro. Als we dan de aandacht nog niet hebben weet ik het ook niet meer. Misschien kan ik je nog vangen door te stellen dat dit kastje in een flinke hoeveelheid kleurstellingen komt en van Phanteks afkomstig is, het merk waarvan elke behuizing tot dusver een bijzonder positieve ervaring bleek? De Phanteks P400 en P400S zijn de betaalbare ATX broertjes in het inmiddels ruime assortiment bij Phanteks en ook al weer een tijdje op de markt. Afgelopen week is de ‘Tempered Glass’ variant echter gearriveerd bij distributeur CaseKing voor de meerprijs van een tientje. Laat ik alvast verklappen dat die meerprijs een no-brainer is.

Zoals gezegd stelde geen enkele Phanteks tot dusver teleur, al zaten de meeste wat prijs betreft flink hoger in de boom. Laten we gaan kijken wat deze mannen kunnen doen wanneer er strakker op de kosten gelet moet worden.


De features en specificaties van de Phanteks P400S:



De specs van de P400:



De P400 en P400S zijn redelijk compacte ATX torens; echte mid towers. Hoewel E-ATX beperkt mogelijk is gaat dit ten koste van het kabelmanagement, hetzelfde gaat op voor kleinere modellen. Simpelweg: Ga je voor een P400/P400S koop dan een volbloed ATX moederbord. Gemaakt van staal met wat kunststof accenten en in de nieuwe uitvoering natuurlik voor een deel van glas komt hij uit op een nette 7KG schoon aan de haak.

Inbouwmogelijkheden voor grafische kaarten en voedingen zijn feitelijk geen beperking, CPU koelers met 160mm passen waarmee je alle behalve de meest extreme modellen kwijt moet kunnen. Standaard is er ruimte voor 2x 2.5” SSDs en 2x 3.5” HDDs al zijn extra HDD brackets los te koop tot een maximum van 6x 3.5” drives. Met de aanwezigheid van M.2 op moderne moederborden verwacht ik dat de standaard indeling veelal zal voldoen voor iedereen die geen DIY NAS bak van een kast als dit gaat maken.

Hoewel custom waterkoeling veelal de focus is van Phanteks richt deze instapper zich meer op AIO mogelijkheden; zo wordt voor de bovenzijde geen opmerking gemaakt over waterkoeling, en voor de hand ligt dan ook een enkele radiator setup voorin, daar is echter 280mm en 360mm prima mogelijk. Geen vreemde keuze natuurlijk gezien de prijsklasse en het feit dat een beetje custom loop een veelvoud kost van dit kastje; liefhebbers daarvan zullen de meerprijs en meer-ruimte van een Enthoo Pro, Luxe, Primo of wellicht zelfs Enthoo Elite wel weten te benutten.

Het verschil tussen de P400 en P400S zit in de details, de basis uitvoering was tot dusver hetzelfde. Voor de meerprijs van 10 euro krijg je geluidsdemping op het zij- en bovenpaneel terwijl de standaard P400 de bovenkant enkel met een filter afgesloten heeft. Daarbij krijg je bij de P400S een 3-traps fancontroller.


Ik begon de review niet voor niets met één twee drie vier, al ontbrak ons helaas een vierde Phanteks P400/P400S of een in mijn hoofd vastgeroest kinderliedje die slechts tot drie gaat. Drie Phanteksjes op tafel dus, tweemaal de P400 en eenmaal de P400S, waarbi je op dit moment vermoedelijk nog niet kan zien welke de S variant is. Het zijn echter stuk voor stuk keurige kasten wat je merkt zodra je ze de dozen uittilt. Hoewel hij een betaalbare Phanteks mag weten is de eerste indruk eerder die van een iets compactere uitvoering dan die van één waarop bespaard is. Om een beetje indruk te krijgen van de afmetingen zetten we de Pro M en de Enthoo Luxe ernaast. De P400/P400S komt overigens ook in een dergelijke kleur grijs. We gaan de zwart/rode straks aankleden, maar voor de verder details halen we ze een beetje door elkaar heen.




Je zag het hierboven al, maar het glas is uiteraard de focus feature. En terecht, want het oogt en voelt aanzienlijk beter dan het typische acryl, zelfs die van luxe modellen, en geeft je een goed zicht direct uit de verpakking maar vooral ook jaren later. Maar ook de andere invalshoeken mogen er zijn, de voorzijde maakt een uitstekende indruk en onder- en bovenin zien we lucht inlaten. De rechterzijde is wel typisch staal, geen glas zoals bijvoorbeeld de Enthoo Evolv ATX kreeg (maar goed, tweemaal duurder), en ook de achterzijde zal bekend voorkomen. Opvallend is dat het grijs wat we eerder zagen vrij mat is, zo ook het zwart, terwijl het wit juist hoogglans is. Een kwestie van smaak wellicht, maar ik vind hem stiekem de mooiste.










Bovenop zien we pas de verschillen tussen de P400 en de P400S. De P400 komt enkel met een afneembaar stoffilter over het gehele rooster, de P400S komt met twee kappen met geluidsdemping en krijgt twee stoffilters los meegeleverd, gesplitst zodat je vrij bent één of twee ventilatoren te plaatsen. Het I/O paneel is verder gelijk, met aansluitingen bovenop en de fysieke knoppen aan de onderzijde van die rand, maar aan de andere kant treffen we het tweede grote verschil aan tussen de S en niet-S variant; de eerste heeft een knopje voor de ingebouwde fancontroller.







Onderop even voor de aardigheid, met natuurlijk een stoffilter voor je voeding. Schroeven komen in een los zakje, de Phanteks toolbox had ik ook niet verwacht, maar wel treffen we een extra RGB LED stripje aan; een fijne extra. Hoewel compact afgemeten zorgt hij zoals je straks ziet toch voor dat extra beetje licht wat een losse extra aanschaf kan besparen.





Ik kan wel stellen dat Phanteks één van de innovators is geweest van de afgelopen jaren wat interne layout betreft. In de P400/P400S zien we Phanteks hun bekende trucjes toepassen en van een opvallend nieuwtje is geen sprake, maar de innovatie zal voor de nieuwe luxere paarden weggelegd zijn en dat neemt niet weg dat dit nog altijd één van de slimmer uitgevoerde behuizingen is, helemaal in deze prijsklasse. De PSU cover is natuurlijk van de partij, we zien een tweetal 120mm ventilatoren, leuk detail dat de kleurstelling intern ook is meegenomen, en een nette afwerking van de kabelgaten. Achterop is voldoende ruimte voor kabelmanagement voor gangbare game-systemen, dat centimetertje extra maakt echt een verschil, en ook de SSD brackets en velcro straps voor je kables zijn wederom aanwezig. Prettig is ook de keuze voor losse HDD brackets, iets wat bij de directe concurrent de S340 was wegbezuinigd. Hoewel dat een detail lijkt is het wel één van de elementen die sprekend is voor het ontwerp van Phanteks; hoewel ze ongetwijfeld besloten hebben om een behuizing in een lagere prijsklasse neer te zetten dan voorheen merk je dat de focus was om primair een goed product neer te zetten. Waar het best gebruikelijk is dat je duidelijke cost-downs aan kan wijzen, bijvoorbeeld de afwerking intern, grommets in kabelmanagement gaten of stukjes staal of plastic die je kan buigen door er naar te kijken is het bij de P400 lastig een element aan te wijzen waarbij je dat gevoel van besparing merkt.












Trekken we de voorzijde eraf dan treffen we kleine filtertjes aan voor deintakes, zien we dat we echt flinke radiatoren kwijtkunnen voorin (240mm/280mm/360mm passen) en wederom een LED stripje.






Inbouwen en afwerken stelt ook hier weinig voor; met een PSU cover, voldoende ruimte achterop, opslag uit het zicht en rubberen grommets in de gaten naar de primaire kamer kom je al snel uit op een top case voor beginnende of ongeduldige bouwers. We pakten onze MSI Z170A Gaming Pro Carbon moederbord, MSI GTX 1070 Gaming X GPU, NZXT Kraken X62 280mm waterkoeling, Kingston HyperX Fury geheugen, Cooler Master V750 voeding, en zonder moeite staat een lekkere build. Om een beetje extra aan te kleden maken we gebruik van Phanteks cable extensions. Subjectieve beoordeling van die kabels is zeker positief; niet te stug, ogen netjes, en vooral fijn is de aanwezigheid van de zogeheten cable combs; het helpt je de kabels netjes in positie te houden. Gezien de zwart/rode kabels uiteraard de zwart/rode P400S ingebouwd tot compleet systeem.











Hoewel het meegeleverde LED stripje klein is komt er toch aardig licht vanaf, hij veranderd je systeem niet in een kermisattractie maar zorgt wel voor een nette glow over de meeste componenten.



Ik was in elk geval erg tevreden met het resultaat! Met de knop op de voorzijde kan je door de kleuren schakelen om je verlichting te matchen, ook de voorzijde kleurt dan natuurlijk mee. Hoewel op een zwart/rode build niet bijster spannend is het wel prettig op de geheel witte, zwarte, of grijze uitvoeringen. Phanteks geeft verder aan dat de kast aan te sluiten is op het ASUS Aura en MSI Mystic Light systeem zodat je kast (in dit geval interne LED strip en die voorop) meekleuren met de instellingen van je moederbord. Op moment van bouwen hadden we die combinatie echter niet tot onze beschikking.


Hoewel we geen vaste testopstelling/procedure hebben voor behuizingen hebben we wel een grof idee wat we ongeveer van deze Kraken X62 en MSI GTX 1070 X mogen verwachten gebaseerd op de testbench resultaten en van ervaringen uit eerdere behuizingen. Zoals te verwachten was met een redelijk gesloten voorzijde, kleine toevoer bovenaan en iets grotere toevoer onderaan, zien we de temperaturen een paar graden hoger oplopen dan bij de open bench of iets meer koeling focussed kasten. Echter zelfs met de koeling op standje stil zien we schappelijke temperaturen voor een dergelijke setup, en mits je bij single GPU blijft zie ik ook niet direct reden om meer koeling toe te voegen. Wat de stock ventilatoren betreft heeft de P400S voor mij wel de voorkeur boven de standaard P400, want de fancontroller op de lage stand geeft een prettig stille build zonder dat je moeite hoeft te doen met bios instellingen.



De Phanteks P400 en P400S mogen dan wel betaalbare Phanteksjes zijn, maar het zijn echt uitstekende kasten. In deze prijsklasse, even los van het Tempered Glass gedeelte, behoren ze tot één van de allerbeste keuzes die je kan maken op gebied van bouwkwaliteit en ontwerp. Een betere benaming zou dan ook een ‘beginner Phanteks’ zijn, want extreme custom water oplossingen zijn wat krap (daar zijn de grotere broers voor, besides waarom honderden euro’s aan koeling in een betaalbare case zetten) maar het gemak waarmee je iets moois neerzet is uitstekend, zelfs voor absolute beginners. Zo is er genoeg ruimte achterin voor kabels, een ruime PSU cover om alle rommel achter te verbergen, en is er ook niet bespaard op o.a. rubberen grommets voor kabelmanagementgaten of filters. Of ik kan nog een stapje verder gaan: cases als deze onderstrepen de vraag of het zin heeft in extreem dure kasten te investeren; met ruimte voor gangbare game systemen en dikke AIO waterkoelers, gecombineerd met de kwaliteit en prima niveau afwerking (uitmuntend voor deze klasse), heb je feitelijk alles wat je nodig hebt zelfs als ervaren liefhebber. Hoewel de gesloten voorzijde de lucht intake iets beperkt bleek de combinatie stock koeling plus AIO, beide op standje stil, meer dan voldoende voor een i7-7700K plus GTX 1070, dus tenzij je het gek maakt hoef je weinig toe te voegen aan de standaard opstelling.

Kritiekpunten moet je echt naar zoeken, ik kom niet in de buurt van stellen dat er iets mis mee is maar kan wel wat puntjes bedenken om op te noemen: Een centimetertje of twee meer in de hoogte had waterkoeling bovenin mogelijk gemaakt (nu passen alleen ventilatoren bovenin), de inleg-stoffilters die je gebruik wanneer je koeling bovenop gebruikt zijn wat basic vergeleken met de stevige inlays van de Pro en Luxe, en het kabelmanagement is weliswaar uitstekend, maar had –nog- beter gekund met uitsparingen voor de allerdikste kabels. Verder had een extra fan aansluiting op de fancontroller header voor extra fans leuk geweest, maar het zijn minuscule ideetjes op een geheel dat zo veel biedt voor zijn prijs.

Als je je aangetrokken voelt tot het P400/P400S design zou ik geen moment twijfelen over de Tempered Glass uitvoering voor de bescheiden meerprijs van 10 euro die ze ervoor vragen. Het oogt luxer, het maakt makkelijker schoon, en het blijft ook mooier op de lange termijn; een no brainer. Ook het verschil tussen de niet-S en S is m.i. eenvoudig: pak de P400S. Iets meer demping, een strakke afsluiting bovenop, maar vooral ook het gemak van een fancontroller maken het een nog iets praktisch prettigere case om te bezitten. Natuurlijk lopen de kosten dan weer ietsjes op, maar een behuizing van deze kwaliteit, met tempered glass, overal op stof gefilterd, van demping voorzien met dergelijk inbouwgemak, RGB LED voorop met gekoppeld intern RGB LED-stripje (uitbreidbaar tot max 5m en met aan/uit/kleurcycle modus) inbegrepen en nog een fancontroller erbij voor sub-90 euro? Dergelijke prijs-kwaliteitverhoudingen en gebrek aan inhoudelijke kritiek zijn echt uitzonderlijk; zelfs andere toppers in dit segment komen niet weg zonder dat we in elk geval een paar zichtbare tot pijnlijke besparingen aanwijzen. Dat je vervolgens ook nog eens voor wat kleurstellingen kan kiezen is dan nog eens een mooie extra op al een keurig totaalplaatje (vooral de hoogglans witte met RGB verlichting is erggg tof), maar dat kan toch zeker geen kwaad gezien smaak uiteindelijk toch de doorslaggevende factor zal blijven. Ten opzichte van zijn directe concurrenten blijft de P400 niet-S uitstekend, dus als je echt op de kleintjes moet letten is het nog altijd geen verkeerde keuze, maar ik hou het gevoel dat die kleine besparing vooral interessant is voor de System Integrators die die kleine besparing heel veel keer kunnen toepassen.

Feitelijk is elke vorm van afsluiter hier op zijn plaats. Het is een behuizing die ontzettend veel biedt voor weinig en daarmee een slimme koop voor de budget bewuste bouwer, maar het is evengoed puur op inhoudelijke punten een overtuigende aanrader is. Een iets hogere prijs voor een top behuizing staat een editor’s choice normaliter niet in de weg, laat staan dat een lagere dat zou mogen doen. Noem het goud, een dikke 9, of een editor’s choice, hoe dan ook mag deze op je shortlist komen te staan.

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/phanteks-p400-p400s-tempered-glass-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.