NZXT S340 Elite Review
Productpagina @ NZXT


Een half jaar gepasseerd sinds de laaste case review? Dat moeten we even goedmaken. Net zoals we ca 2 jaar geleden een NZXT megafestijn maakten van de NZXT Phantom 820 met een combinatie van mooie matchende producten gaan we de komende paar reviews hetzelfde doen, oftewel een dikke NZXT combinatie maken. Dit keer echter wel in een iets meer verspreide vorm om het leesbaar te houden: De NZXT Kraken X62 review staat inmiddels al online, vandaag bekijken we de NZXT S340 Elite, en volgende reviews ronden we het af met de NZXT Aer fans en Kraken X52 en X42 waterkoelers. Omdat we de NZXT S340 al eerder bekeken, in Razer.. ik bedoel “special edition”, maken we het voor de verandering ietsjes korter.

De NZXT S340 Elite zal je normaliter zo’n 100 euro kosten, en is verkrijgbaar in het zwart, zwart met rood, of zwart-wit uitvoering, waarbij wij de laatste gaan bekijken. Straatprijzen lijken ook rond de adviesprijs te liggen, al is de behuizing hier en daar voor iets minder dan 90 euro te vinden.


De features en specificaties NZXT:

https://www.youtube.com/watch?v=CvXd7LMg7dQ



De NZXT S340 Elite is, net als zijn niet-Elite broertje vooral lekker compact. Het is een ATX behuizing met ruimte voor een stevige processorkoeler en videokaart, maar de absolute afmetingen maken het overtuigend een mid-tower en zaken die door NZXT als ouderwets zijn bestempeld, zoals 5.25” bays, ontbreken om ruimte te houden voor dingen die een gamer nodig heeft. De staal-en-acryl zijkant maakt hier plaats voor een glazen paneel, wat het totale gewicht iets hoger brengt; iets meer dan 8 kilo voor zo’n compacte case is niet verkeerd.

Ruimte voor koeling is er alsnog volop, zo ook ruimte voor waterkoeling; echter met de marges rondom het moederbord ligt de focus hier uiteraard op hun eigen AIO systemen en minder op custom water, dat laatste vereist meer planning. Nieuw ten opzichte van de standaard S340 zijn twee extra USB poorten en een HDMI aansluiting op de voorzijde, het idee is aansluitingen te bieden voor je VR headset, die je met de meegeleverde houder aan je behuizing kan laten hangen.


De NZXT S340 is van buiten zo recht-toe-recht-aan als het maar kan. Hoewel de pure eenvoud wellicht wat in contrast staat met wat we veelal op de boten vanuit China en Taiwan aantreffen wil ik wel stellen dat het één van mijn favoriete behuizingen is wat looks betreft en ik overtuigd ben dat het een groot publiek aanspreekt; we zien veel strakke cases, maar zelden zo strak. Zeker in witte variant laat de behuizing je alle ruimte om het binnenwerk te laten spreken, terwijl hij ondanks een gebrek aan opvallende elementen wel degelijk lekker in het oog springt. De Elite / Tempered Glass uitvoering maakt het plaatje voor mij wel een stuk completer dan het kunststof venster ooit wist te doen, en hoewel de meerprijs aan de forse kant is kan ik overtuigd stellen dat het een sterke verbetering is. In het glas zelf zien we ook de ingebrande zwarte randen om zaken als LED strips en schroefjes te verbergen; een mooie detail. Bovenop is de aanwezigheid van 4 USB aansluitingen, net zoals de H440, ook niet onprettig. De HDMI uitgang is uiteraard voor mensen met een VR headset. Hou er wel rekening mee dat er geen interne HDMI standaard is, en de kabel dus achterop je pc een lusje maakt. Materiaal is verder prima afgewerkt, en het niveau lijkt net wat hoger te liggen dan de ‘oude’ S340; het is zeker geen H440 wat betreft paneel en framekwaliteit, maar hij kan uitstekend mee met z’n directe concurrentjes en staat (zeker eenmaal gevuld) gewoon als een huisje. Even een rondje langs wat details zorgt toch voor aardige plaatjes.












Achterop zien we een herkenbare ATX indeling. Prettig uiteraard de overal aanwezige duimschroeven, ook voor de voeding. Als compacte behuizing zien we wel ruimte voor een 120mm-, maar niet voor een 140mm ventilator. Onderin het bekende filter voor de voeding intake. Een unieke extra is de magnetische ‘puck’ welke gemaakt is om je VR headset aan op te hangen. Deze kan je aan de voorzijde of rechter zijde hangen, al moeten wij uit pure armoede en gebrek aan een VR headset hem maar voor een headset gebruiken, in dit geval de Razer ManO’War waar ook niet geheel toevallig net een review van online staat.






Intern laat NZXT weer overtuigend zijn sterke kanten zien, het binnenwerk is uitstekend uitgevoerd en als je dacht dat we er inmiddels wel waren wat gebruiksgemak met bijvoorbeeld velcro straps voor kabelmanagement zien we hier de puntjes op de i wat aangedikt. Zo zien we een strakke witte overkapping van de kabels en aansluitingen richting het moederbord, en kabels zitten aan de achterzijde in stevige plastic clips die ook intern nog eens kabel-scheiding bieden; complimentjes alom etcetera. Ruimte voor twee 3.5” HDD’s zal gezien de doelgroep geen issue zijn, en SSD’s kan je praktisch overal wel kwijt, al staan ze het mooiste aan de voorzijde of op de PSU cover. Misschien had een derde fan niet misstaan, maar als je deze kast koopt en hem niet aankleedt zal je denk ik een uitzondering zijn.












Hoe dan ook zet NZXT hier één van de meest praktische, en vooral ook eenvoudig in te bouwen en af te werken indelingen neer voor praktisch alle onderdelen. “Praktisch” omdat de 3.5” HDDs in de case worden geschroefd en niet in trays zitten, op zich best ok, ware het niet dat het prutsen is om dit achteraf te doen, een onbegrijpelijke keuze en één die een beetje extra pijn doet omdat ze op alle andere fronten tot het uiterste zijn gegaan om de user-experience tiptop te maken.


Als je een waterkoeler wilt inbouwen zoals de NZXT Krakens dan beginnen we natuurlijk door de panelen er af te halen. Achter het voorpaneel treffen we een groot magnetisch stoffilter aan, en zonder panelen zien we aan alle kanten voldoende ruimte om te knutselen. Wij hebben een Kraken X52 ingebouwd, maar zoals je ziet kan een X62 ook aan de voorzijde. Bovenin of achterin is geen plaats voor deze zware jongens.





Deze kast hebben we inmiddels meerdere malen in- en uitgebouwd, en het is zoals gezegd een prettige kast om in te werken mits je geen dikke radiatoren bovenin wilt combineren met dikke moederborden; daar is hij net te compact voor. Eerst een combinatie van de MSI Z170A Gaming Pro Carbon en de Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming.




En op deze plaatjes moesten wij even wachten tot de NDA verliep op dit bloedmooie ASUS ROG Z270 Maximus Code moederbord, waarvoor wij ook de ASUS GTX 1080 er bij moesten pakken natuurlijk. De oplettende lezer ziet tevens de NZXT USB 2.0 splitter onderin het systeem, zeker op een bord als deze Code met maar één USB 2.0 header een cruciale extra om te zorgen dat je zowel je HUE+/AER als je Kraken aangesloten krijgt gezien beide een USB 2.0 header vereisen.






Wellicht vraag je je af “wat zijn die dikke fans?”, ik neem het niemand kwalijk als ze dit niet lezen en enkel plaatjes scrollen. (Lees je dit wel, stuur even een lief berichtje o.i.d, dat geeft mij weer hoop) Dat zijn dus de NZXT Aer fans die ik al een paar keer noemde. Maakt het je pc sneller? Nop, maar het zijn wel briljant mooie toevoegingen en zeker als je ze combineert met die nieuwe Kraken series. Ik weiger ‘fan’ (hehehuru .. fan) te zijn van welk merk dan ook, het is cruciaal om elk product zo veel mogelijk objectief te beoordelen en welk merknaampje op het product staat zal mij een worst wezen, maar NZXT maakt het met de Kraken / Aer / Hue combi wel weer verdomd lastig om niet dolenthousiast het hele pakket in elke pc te plakken. Nu hebben ze die emotie-prikkel ook wel nodig, want hoewel zij vroeg van de partij waren en inmiddels een aardig compleet build-led-party ecosysteem neerzetten zit te concurrentie ook niet stil, zeker nu grote moederbord fabrikanten volop inzetten op ‘alles RGB’ kan NZXT het zich niet veroorloven om stil te gaan zitten.

Gelukkig mag je als reviewer nog wel gewoon enthousiast worden van de hardware voor je neus, anders zou het een treurige aangelegenheid worden, zeker met systemen als dit:



De NZXT S340 heeft steevast bovenaan de lijstjes met populaire / best verkochte behuizingen gestaan in de prijsvergelijkers. De reden was simpel: heel veel kast voor je geld. Daarbij bracht het een mooie balans tussen –wel- ruimte hebben voor je dikke gamepc (die visueel top tot zijn recht komt) en toch compacte buitenmaten. Die bescheiden afmetingen met een geheel strakke vormgeving is dan ook een combinatie waar ik zelf erg over te spreken ben. Ook de balans tussen koeling en geluidsproductie; geen issue met een klein beetje aandacht voor je wenslijstje, is gewoon keurig in orde; koelprestaties met een dikke i7 en een Kraken X52 ontlopen een testbench nauwelijks, en met een beetje stille processorkoeler en GPU hoef je je build nimmer te horen. Hoewel 70 euro voorheen nooit als ‘budget’ werd geclassificeerd zijn behuizingen over het algemeen een stuk duurder, zoek je een concurrent in de prijsklasse van de S340 en wil je net als hier een grote focus op een strak interieur, dan zal je het aantal opties op één hand kunnen tellen.

De Elite uitvoering komt met een meerprijs van 30 euro, iets wat ons een klein beetje in een spagaat trekt. Nu hebben ze een aantal mooie extra’s toegevoegd, zoals een beter frontpaneel met meer USB poorten en een HDMI out, zeker als je een VR headset hebt duidelijke meerwaarde (net zoals de puck om je headset aan op te hangen trouwens) en heb je een extra SSD slot in het zicht, maar voor zij zonder VR headset voelt het toch een beetje als 30 euro bijleggen voor een (overigens bloedmooi) glazen paneel. Of je nu vergelijkt met wat sommige concurrenten vragen voor een TG paneel, of dat je het droog als een ca 40% meerprijs ziet voor die aanpassing; het is gewoon fors. Iets als een ingebouwde PWM fanhub had m.i. een passende extra geweest om het meer premium totaalplaatje af te ronden. Aan de andere kant is de NZXT Elite S340 voor die net geen 100 euro alsnog een uitstekende aankoop en is het nog altijd één van onze persoonlijke favoriete cases van wege het absolute no-nonsense design, het slimme interieur wat inbouwen tot een plezier maakt, focus op je mooie hardware, of eigenlijk gewoon het uitstekend uitgewerkte totaalplaatje.

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/nzxt-s340-elite-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.