NZXT H5 Flow RGB Review


De NZXT H5 Flow en de RGB variant zijn NZXT’s laatste toevoegingen aan de hyper competitieve 80-120 euro prijsklasse. Op zo’n prijspunt verwachten we een degelijke bouwkwaltieit, goede prestaties met een high-end build, genoeg handige features om een PC build een beetje makkelijk te maken en als het even kan: een beetje eigen karakter. Heeft de H5 Flow (RGB) genoeg in huis om ons te overtuigen?

Opmerking: Eind vorig jaar kwam aan het licht dat de Huur-een-PC service die NZXT in de VS opereert nogal twijfelachtig in elkaar zat, waarbij je “twijfelachtig” gerust een enorme understatement kan noemen. Het was voor een aantal YouTube kanalen en media reden om alle banden met NZXT te verbreken. Wij zijn ook van mening dat de acties van NZXT daar absoluut niet door de beugel kunnen en hadden een geplande video met een NZXT product in die tijd in van de agenda gehaald (gewoon een review overigens, geen gesponsorde video).

Inmiddels zijn we iets verder en maken we specifiek voor de Nederlandse markt (lees: onze website) een andere afweging: NZXT verhuurt hier geen systemen en ik vind het niet aan mij (de auteur) om jou (de lezer) te vertellen dat jij principieel geen product van merk X of Y moet kopen omdat een fabrikant in de VS rare constructies bedenkt. Ik zie het als mijn taak om jullie te informeren, zowel wat het product zelf betreft als eventuele misstappen van de organisatie, maar wat je daar uiteindelijk mee doet is volledig aan jou.

Met dat uit de weg. Let’s talk case.


Wat is de NZXT H5 Flow RGB


De H5 Flow is de opvolger van de opvolger van de inmiddels toch redelijk oude H500 serie. Mid-tower ATX behuizingen met een focus op een goede prijs-prestatieverhouding. Ook het nieuwste model volgt in dezelfde voetstappen: hij is niet te groot, doch groot genoeg voor een typische build met een forse videokaart plus een towerkoeler of waterkoeler, en ook het prijspunt blijft redelijk gelijk. Het basismodel kost je 95 euro, de RGB variant die wij hebben kost je 115 a 120 euro, waarbij je dan een 3x120mm RGB fan aan de voorzijde krijgt, en een reguliere non RGB fan achterin.



Meer dan zijn voorgangers is de H5 Flow echter visueel opvallend. Voorheen was het een relatief ingetogen serie en hoewel hij nog altijd duidelijk een less-is-more mentaliteit heeft is het design absoluut opvallend anders. Geen voetjes maar een voorzijde die strak op je tafel zit, met vervolgens een opvallende cut-out aan de linkerkant voor airflow, en een groot stuk mesh op het paneel aan de rechterkant.

NZXT H5 Flow RGB Pluspunten


Het design is in mijn optiek ook meteen één van de sterkste elementen van deze kast. Eenvoudige strakke kasten zijn populair, vooral hier in Nederland, en NZXT weet toch een verdomd strak kastje neer te zetten. Smaak blijft een subjectief ding, maar we hebben wat ervaring met feedback op verschillende designs en ik verwacht dat hier in de regel positief op gereageerd gaat worden. Weinig poespas, maar wel met een paar mooie details hier en daar. Niet te groot wat hem wel elegant houdt, maar met een beetje respect voor kleinere bureaus zonder dat je inbouwruimte tekort komt.




NZXT’s andere paradepaardje is het inbouwgemak en ook dat zien we hier weer duidelijk terug. Als relatief compacte midtower heb je geen zee van ruimte, maar je hebt meer dan genoeg voor een typische gaming-build met dikke GPU, waterkoeler en wat extra RGB fans. Een paar klittebandjes en een paar haken is genoeg om binnen no time makkelijk een PCtje in elkaar te zetten en alles klikt zo van de case af met minimaal gedoe met schroeven. Ook heb je zelfs met waterkoeling bovenin nog genoeg ruimte om de kabels makkelijk langs boven te sturen.



Met een mesh voorzijde en vier fans lag het voor de hand dat de prestaties geen uitdaging gingen zijn, helemaal niet met een mooie NZXT Kraken Elite 360. Zelfs met de meest stroomverslindende AMD processor, de 9590X, zien we uitstekende CPU thermals (logisch, de hitte knalt direct de case uit) en de GPU Thermals op de RTX 4080 Super Aero van Gigabyte zitten rond de 60 (Core) en 70 (Hot Spot) graden, uiteraard met de fans beperkt tot de bij ons gebruikelijke 40 dB(A) op 50cm afstand. Prestatie-technisch kan je hier prima een echt high-end build in kwijt zonder je zorgen te maken. Technisch kan je wat fans op de PSU shroud kwijt (vind ik zelf niet zo mooi), maar in de regel ben je met de standaard configuratie wel klaar.



NZXT H5 Flow RGB Minpunten


Iets wat mij persoonlijk stoort is de keuze voor slechts een enkele USB Type-A poort bovenop. Twee is de standaard. NZXT wijkt daar in sommige cases voor geen duidelijke reden van af.


Alleen relevant als je voor mechanische HDDs gaat: het bracket waar die in zitten is een beetje basic. Ik snap dat bijna niemand deze meer gebruikt, maar toch, een beetje tray is wel fijn.


Lastiger om rekening mee te houden: de voorzijde van de PSU shroud is mesh en dus doorzichtig. Met onze mooie witte Seasonic Focus PSU met witte kabels zie je daar weinig van. Maar een voeding met zwarte kabels? Of een voeding met grote, kleurrijke stickers? Daar ga je wel wat van zien. Een ideale H5 Flow build heeft dus een witte voeding en de meerprijs daarvan zou je kunnen afwegen tegen de kosten van een wat luxere case, zoals de H7 Flow.



Dat NZXT je de keuze geeft tussen een basismodel met twee fans en een RGB variant met vier fans ben ik wel voorstander van. Niet iedereen houdt van RGB. Maar, als je voor de RGB versie gaat, dan wil je toch ook dat je fan achterin RGB is? NZXT denkt daar dus anders over.


Er valt dus wel wat aan te merken aan de H5, al moet je zelf zoals altijd goed nadenken welke punten jij wel of niet relevant vindt.


NZXT H5 Flow RGB Conclusie


NZXT’s Shenanigans in de VS zijn spijtig, want hun kasten behoren al jaren tot de betere opties op de markt en de H5 Flow RGB is geen uitzondering. Er zijn wat overwegingen, maar onder de streep is het gewoon een degelijke kast, waar fijn mee te werken en te bouwen valt, die goed presteert en die er ook nog eens keurig en strak uit ziet.

Er zijn absoluut voldoende alternatieven als andere merkvoorkeuren hebt of dit simpelweg je smaak niet is. Maar is dat het wel dan is deze H5 Flow RGB het overwegen én zijn prijs waard:

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.