ASUS ROG Delta II Review
Met de ASUS ROG Delta II brengt ASUS hun nieuwe high-end gaming headset uit. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dit inmiddels niet de tweede maar de zoveelste iteratie van de Delta headset, zo hadden wij hier reeds de Delta, Delta S, Delta S Wireless en Delta Animate al eens getest.
Aan beloftes met dit nieuwe model geen gebrek: beter geluid, een betere mic, beter comfort, meer verbindingsopties en een hele lange accuduur. Of dat klopt lees je in onze ASUS ROG Delta II Review.
ASUS ROG Delta II Design en Unboxing
Op het eerste gezicht lijkt de nieuwe ROG Delta II niet heel anders dan zijn voorgangers. Hij heeft nog altijd die herkenbare licht gebogen driehoekige schelpen, waar de meeste concurrenten toch kiezen voor iets ovaals of rechthoekigs. Toch is het frame flink anders dan voorheen, waardoor er verder eigenlijk niets van het vorige model door werkt in de nieuwe. Herontworpen maar toch direct herkenbaar, dat kan ik wel waarderen.
In de doos treffen we onder andere de USB dongle aan, zowel USB-C als USB-A met een adapter, een afneembare mic, kabels om te laden of om 3.5mm aansluitingen te gebruiken, plus de extra earpads. Je kan direct zelf kiezen tussen fabric wat de omgeving iets minder dempt maar wel wat beter ademt (lekker in de zomer), of PU leer voor een betere afsluiting, daarmee wat dikkere bass, maar ook wat warmere oren. Maar dat je beide krijgt en evt. los kan bijkopen is ook altijd positief.
ASUS ROG Delta II Pluspunten
Kwalitatief is het ook gewoon een fijne unit. Metalen frame, wieltjes met goede feedback, stevige knopjes, oorschelpen draaien beide kanten op (niet alleen de verkeerde, cough). Een prima basis.
Het design werkt direct door in een van de grootste pluspunten van dit model: comfort. Ondanks dat hij iets meer dan 300 gram weegt en daarmee iets zwaarder is dan zijn voorgangers, voelt het als een lichter model. Hij zit uitstekend gebalanceerd op je hoofd en zit ook perfect gebalanceerd op mijn oren. De druk is precies dat niveau dat hij niet te strak aan zit, maar ook niet te los zit dat hij beweegt bij elke draai van je hoofd, plus de druk om je oren is beperkt en ook weer uitstekend in balans: geen druk op je bril frame of juist onder je oren. Sommige headsets voel je altijd, deze mag in de categorie van minst opvallende, in de meest positieve zin van het woord.
Headsets van de laatste generatie hebben mij een beetje verwend. Zo hoefde je die niet meer om de dag (of soms elke dag) op te laden waardoor je vaak toch nog aan een kabeltje zat en was het dankzij de Bluetooth toevoeging op gaming headsets ook mogelijk je gaming headset direct voor je werk en telefoongesprekken te gebruiken, ook gelijktijdig dankzij wat ASUS DualFlow Audio noemt (oftewel, chat mix). Sommige nieuwe headsets vergeten die moderne dingetjes wel eens, de Delta II doet dat niet. De accuduur is zelfs een geclaimde 110 uur (het zal wel, ik moest hem na zo’n twee weken dag en avond stevig gebruik een keer opladen), dankzij snelladen kan je hem binnen een paar minuten genoeg laden om de avond door te komen, en je hebt gewoon je 2.4GHz dongle, Bluetooth plus de kabel opties.
Het geluid dat uit ASUS hun 50 mm Titanium fancy schmancy drivers komt is ook gewoon erg goed. Afwisselend met de G Pro X 2 zet ik ze in dezelfde klasse, wat gezien de prijs ook wel zou moeten kloppen. Knalt genoeg voor stevige games, weet meer dan genoeg scherpte, detail en soundstage te bieden voor wanneer je hem als muziek headset inzet. Hij doet het lekker op een fors volume, maar even goed op een laag volume: gewoon een hele fijne all-rounder.
Het is de microfoon waar ASUS een paar jaar geleden echt een hoop te winnen had, veel mooie woorden maar te weinig kwaliteit, maar daar komt met dit model echt verandering in. Deze microfoon is gewoon uitstekend, het zet de verder fijne G Pro X 2 eigenlijk gewoon voor … in deze klasse. Dit kan meten met o.a. de Steelseries Pro modellen of welk draadloos alternatief dan ook. Headset mics zullen degelijke desktop mics voor streamers voorlopig echt niet vervangen, maar dit is gewoon heel uitstekend bruikbaar voor alle typische communicatie.
Voor de liefhebber ook leuk: uiteraard kan je met de Armoury Crate software eea ook nog tunen.
ASUS ROG Delta II Minpunten
Aardig wat lof voor een headset, een productcategorie waar veel dertien-in-een-dozijn is. Maar ook ASUS kan nog wel wat verbeteren. Vooral het feit dat console compatibility nog gewoon niet universeel is, vind ik jammer. Zo werkt hij wel met de playstation, maar dan weer niet met de mic, en voor de xbox moet je een 3.5mm kabel gebruiken als een budget pauper. Ik weet dat dit niet iets is wat ASUS alleen kan fixen, maar ze zijn een mega merk dus ik hoop op enige slagkracht om hun hardware nét wat meer compatibel te krijgen dan kleinere fabrikanten.
Opmerkelijk genoeg, na mijn eigen comfort lofzang in elk geval, zei Nada dat deze headset voor haar niet geschikt was: zelfs in de kleinste stand hing hij nog te laag op haar oren. Nu merkt zij dat wel vaker op, vooral als je hoofd wat vlakker is bovenop. Weet je dat dat bij jou het geval is, dan is dit model vermoedelijk niet voor jou. Heeft niets met lengte te maken overigens, want klein is ze zeker niet, en bij beide kinderen past hij juist weer perfect.
Hoewel de accuduur top is vereist dat wel dat je de RGB verlichting uit zet, met RGB gaat het meer dan dubbel zo hard en is het wel prima mogelijk elke paar (volle) dagen te laden. Leuk als het is voor buitenstaanders, in de praktijk zal het er op neer komen dat je de RGB toch uit zet om één van de sterkste praktische voordelen niet kwijt te raken.
De grootste uitdaging is echter dat je met deze unit wel in het domein van diminishing returns zit, oftewel de betere 120-160 euro headsets doen er nauwelijks voor onder. Een dergelijke opmerking gaat voor feitelijk elk duurder model op, of je moet richting de Audeze Planars willen gaan, maar dat neemt niet weg dat ASUS zelfs met een objectief echt uitstekend product alsnog in het segment zit voor mensen die graag iets meer betalen voor hun product; het value zwaartepunt zal vooralsnog gewoon wat lager blijven liggen. Dit is overigens iets waar ASUS met hun ROG producten wel vaker voor gaat dus als een verrassing komt het zeker niet.
ASUS ROG Delta II Conclusie
Van sommige ASUS producten weten we inmiddels precies wat we van ze mogen verwachten: videokaarten, moederborden, monitoren, laptops, allemaal categorieën waar duidelijk jaren ervaring in terug te zien is en waarin ASUS ook eigenlijk altijd wel hun duidelijk eigen karakter en visie weet te laten zien. Bij sommige andere categorieën was het soms nog een beetje zoeken naar dat eigen karakter, of vroegen we ons zelfs hardop af of ASUS hun “wij zijn meer premium dus meer duurder” prijsstelling wel echt te verdedigen was. Zeker bij iets als headset waarbij er flink meer concurrentie is dan bij een moederbord hebben wij weleens opgemerkt dat ze het concept “waar voor je geld” niet te veel uit het oog moeten verliezen.
De ROG Delta II is niet zo zeer een extreem voorbeeld van een uniek karakter, alleen de uitstraling is wel herkenbaar ASUS. Maar met de tweede ROG Delta (eigenlijk de weet-ik-veel-hoeveelste) iteratie van hun Delta gaming headset, laten ze dit keer wel heel goed zien dat ze snappen hoe je een echte top headset op de markt zet. Hij is extreem comfortabel en goed gebalanceerd (merkbaar beter dan de voorgangers), de microfoon is uitstekend en beter dan het gros van zijn concurrenten, de accuduur is uitzonderlijk en beter dan vorige generatie headsets, je hebt naast een snelle draadloze functie ook een praktische bluetooth functie, en de extra (en makkelijk te vervangen) earpads zijn een dikke plus. Het is de eerste headset in meer dan een jaar die mij de Logitech G Pro X 2 aan de kant doet schuiven als daily driver. Ze zijn op de meeste vlakken goed aan elkaar gewaagd, maar de duidelijk betere microfoon van ASUS maakt in mijn geval het verschil.
De ROG Delta II verdient ook wat kanttekeningen. De forse prijs zet hem buiten bereik van velen. In zijn segment met o.a. de G Pro X 2 kan hij prima concurreren, maar er zijn genoeg goedkopere opties op die markt die voor kopers met meer oog voor hun budget ook gewoon doen wat ze ervan verwachten; ROG blijft toch altijd een klein beetje meer voor de liefhebber die niet wakker ligt van een price premium. En ik zal bij alle price premiums blijven vragen of ze toch nog niet íets meer hadden kunnen doen: draadloze Series X ondersteuning bijvoorbeeld, een wireless charging base, of hot-swap batterijen wellicht.
Voor liefhebbers van het merk die niet wakker liggen van wat hogere prijzen, of liefhebbers van gewoon een uitstekende headset op gebied van comfort, features, accu en microfoon, is dit er wel echt één voor op de shortlist:
Meer Techtesters? Je vindt ons op:
– Techtesters YouTube
– Techtesters Patreon
– Techtesters op Instagram
– Nada op Twitter
– Stephan op Twitter
Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.