Fender x Teufel Rockster Cross Review


Normaliter worden we niet direct enthousiast puur omdat een bepaald merkje op een product staat, maar een persbericht met het woord “Fender” erin komt niet elke dag voorbij. Hoewel mijn eigen muzikale talent ongeveer even ontwikkeld is als mijn talent om Nederlands te tikken was de reactie van Nada -die wel uitstekend met een Stratocaster overweg kan- heel duidelijk: “YES!”

Maar is het ook een beetje chic product? Dat lees je hier.


Fender en Teufel brengen samen drie producten uit. De kleine Go, de (hele) grote Air, en de meer midsize Rockster Cross waarmee wij aan de slag gingen. De Fender x Teufel Rockster Cross is een forse, maar nog altijd redelijk mobiele speaker met zijn ca 38 bij 16 bij 13 cm en 2.4 kilo. Niet bepaald een broekzak formaat, meer het soort speaker voor in de tuin of af en toe een dagje strand om je buren te pesten.





Oplettende lezers met een beter geheugen dan yours truly zullen wellicht herinneren dat wij in 2018 al een review schreven over de Teufel Rockster Cross. Het basismodel is namelijk niet bepaald nieuw, maar de rode Teufel details maken plaats voor een wat strakkere zwart-zilveren kleurstelling met een mooi Fender x Teufel logo voorop plus een mooie Fender schouderband om hem over je schouder mee te nemen. Smaak is en blijft altijd subjectief, maar deze Fender unit is wel een ontwerp waar wij blij van worden. Zeker wat anders dan je typische dertien-in-een-dozijn speakertje in elk geval, of zo’n zetpil waar iedereen mee rondloopt.


Fender x Teufel Rockster Cross Pluspunten


Los van het (subjectief) aantrekkelijke, voelt het allemaal erg degelijk aan. Ook de IPx5 waterdichtheid helpt, zeker in de afgelopen warme weken waarbij de kiddos toch regelmatig met zwembadwater, tuinsproeiers en waterpistolen rondrennen alsof het D-Day is; het is geen speaker waarbij je super voorzichtig hoeft te zijn. Of je een dik 2 kilo monster van een grote hoogte wil laten vallen betwijfel ik, maar het is geen typische huiskamer speaker die je ver weg van alles en iedereen hoeft te houden.


Ook het geluid is gewoon verdomd lekker. In typische Teufel stijl zijn ze niet te zuinig met de bass, wat het een heerlijke party-speaker maakt. Vooral buiten huis heb je wel wat power nodig en daar komt deze unit niks tekort. Op een redelijk volume op tafel, enkele meters van waar wij in het water liggen, hoeft hij bij lange na niet voluit te gaan om ons van wat lekkere tunes te voorzien. En het is ook niet alleen maar een bass monster, op een laag volume is het ook heerlijk, met ruim voldoende detail en een vrij brede soundstage om het overdekte terras te vullen alsof het een stereosetje is. Deels te danken aan het formaat, maar de typische 100-150 euro speakertjes komen hierbij niet in de buurt en voor 350 euro verwacht je gewoon iets wat echt goed knalt. En dat doet hij.


Ook de accuduur is uitstekend. Teufel claimt 16 uur wat met een redelijk volume binnenshuis vast prima te halen is. Met een wat hoger volume buiten de deur, je moet dan wel een beetje compenseren voor de open lucht, gingen we nog de 12 uur voorbij. Meer dan genoeg voor een stevig dagje of avondje zonder meteen te hoeven laden.

Fender x Teufel Rockster Cross Minpunten


Op papier lijken de aansluitingen in eerste instantie niet beperkt: Bluetooth met aptX support, aux in, voice control via Siri en Google, plus je kan hem als powerbank voor je telefoon gebruiken. Maar waar bij de lancering van de eerste Cross in 2018 het niet echt standaard was zien we tegenwoordig toch meer speakers met WiFi support terwijl dat hier ontbreekt. Bluetooth blijft een techniek waarbij de aansturende device in de buurt moet zijn en bij een WiFi speaker stuur je eenmalig je playlist aan en is je telefoon daarna gewoon vrij beschikbaar. Fender x Teufel zet hoog in op design en geluid, maar ik had ze ook graag vol zien inzetten op de meest praktische aansluiting voor speakers in- en rond huis.


Zeker gezien de prijs, 350 euro, terwijl de Teufel-only Rockster Cross voor 250 euro wordt verkocht. Het ligt altijd voor de hand dat een twee merk samenwerking inhoudt dat in dit geval Fender hun deel willen pakken bovenop wat Teufel als speakerbouwer wil, maar wanneer ze bestaande producten als basis hanteren ligt het er wel heel duidelijk bovenop wat de meerprijs voor dit specifieke design is: 100 euro. Voor liefhebbers van Fender vast geen breekpunt, maar daarmee komt deze unit wel erg dicht in de buurt van veel grotere units die weliswaar nog iets duurder zijn, maar dan wel weer veel meer geluid in huis hebben. Denk aan een JBL Boombox bijvoorbeeld (WiFi en 3x groter voor 100 euro meer). Logisch of niet, je betaalt dus een duidelijke merk tax.


Een kleinigheid om rekening mee te houden waar ik als man met dikke vingers en gebrek aan nagels tegenaan loop: de waterdichte covers van de aansluitingen achterop zijn voor mij onbruikbaar zonder gebruik van iets van een hulpmiddel (vrouw met nagels, cocktail prikker, pen, etc). Iets grotere inhammen aan de zijkant had ik fijn gevonden. Wel positief: de knoppen bovenop voor volume en media controls zijn heerlijk man-sized.


En waar ik even dacht dat de blauwe sticker een nadeel zou worden bleek die er gelukkig heel makkelijk af te gaan, niets aan het handje gelukkig.


Fender x Teufel Rockster Cross Conclusie


Dat de Fender x Teufel Rockster Cross het deels van zijn uitstraling en merknaam moet hebben wist Teufel van te voren vast ook wel. De originele Cross is inmiddels 100 euro in prijs gezakt, wat inhoudt dat elke prijs-prestatie nerd gaat klagen over het feit dat je hetzelfde geluid in huis kan halen voor 100 euro minder, en elke Fender nerd haalt vermoedelijk zijn schouders op en gaat gelukkig thuiskomen met een aantrekkelijke, heerlijk klinkende speaker die nog relatief draagbaar is vergeleken met de grote boomboxen van deze wereld. Het is de bekende uitdaging voor de Nederlandse markt waarbij de prijs belangrijker wordt gevonden dan de emotie, maar de realiteit is dat voor velen een product toch echt emotie dient te zijn. Wij houden ons hier in het midden en stellen dat beide gedachtegangen gewoon prima zijn.

De 2018 basis laat hier en daar wel zijn sporen achter, zo vind ik het ontbreken van WiFi zelf erg jammer, al is mijn mening daar wellicht iets gekleurd omdat wij speakers zelf primair in de tuin gebruiken, kortom altijd binnen WiFi bereik. Ga je vooral op pad met je speaker, dan zal je daar weer niet wakker van liggen, maar hou er rekening mee en de toevoeging van WiFi had vanuit een objectief perspectief de Fender variant een ware upgrade gemaakt. Verder is er niets mis met het hergebruik van een bestaande vorm, goed geluid is tenslotte tijdloos, en met zijn nieuwe kleurstelling en Fender logo is het gewoon weer een speaker die echt de aandacht weet te trekken. Iedereen die de afgelopen weken hier in de tuin is geweest had direct oog voor de speaker, dat is in mijn optiek vrij veelzeggend. Het doel om aandacht te trekken met het logo is in elk geval gelukt.

Onder de streep hou je daarmee precies wat je vooraf van een Fender x Teufel samenwerking zou verwachten: een product dat er goed uit ziet, lekker klinkt, een beetje aan de prijs is maar volledig zelfbewust is dat dat de beoogde liefhebber doelgroep niet zal deren.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.