TP-Link C425 Review


De TP-Link C425 is een nieuwe draadloze camera van TP-Link binnen hun Tapo lijn, maar in tegenstelling tot tal van andere cameras is het vooral ook een stand-alone product. Je kan hem weliswaar binnen een grotere Tapo omgeving gebruiken, maar hij kan ook gewoon prima op zichzelf zonder verdere aanschaf of abonnement kan functioneren. En dat zien we niet heel vaak meer in een wereld waarin vendor lock-in de standaard is.

In en rond huis hebben we reeds de nodige systemen hangen, inclusief de modellen waar deze direct mee wil concurreren zoals die van Nest en van Arlo. Dat leek mij een prima referentiekader voor TP-Link’s jongste.


TP-Link C425 Pluspunten


We beginnen zoals vaker met wat positieve opmerkingen. Allereerst dat de C425 ook echt standalone is. De C420 gebruikte nog een hub, deze werkt direct op je WiFi verbinding in huis en verdere docks of hubs zijn dus niet nodig. Ook leveren ze hem lekker compleet inclusief lader en kabel, magnetische mount en je kan hem met meegeleverde sticker of schroeven monteren. En die magneet gaat echt geen kant op, dus dat is fijn. De behuizing is waterdicht dus binnen en buitengebruik is mogelijk, die voelt verder ook keurig en chic aan.



Installatie stelt ook niks voor, cruciaal voor de minder techie doelgroep van deze cameras. Installeer app, voeg product toe, volg wat simpele stappen. TP-Link heeft de laatste jaren dankzij o.a. de mesh WiFi systemen prima door hoe je dit soort zaken makkelijk volgbaar maakt en dat merk je. Het kan in mijn optiek nog wat makkelijker door een QR code te laten scannen a la Nest, maar dit is ook voor leken meer dan prima volgbaar. Tijdens het proces wordt ook gekeken of de verbinding op de gewenste locatie voldoet, dus zolang je die stappen netjes volgt mag je eigenlijk geen problemen verwachten.



Wat meer en meer een zeldzaamheid wordt is dat je, naast het welbekende cloud abonnement, ook de optie hebt om gewoon een SD kaartje in het achterwerk van je camera te parkeren. Bij sommigen is het verdienmodel meer cloud dan product en ik vind het vele malen aantrekkelijker dat je zelf kan kiezen wat het beste bij jou past. Uiteraard zitten er nadelen aan beide keuzes; cloud kost wat (al valt het relatief mee), SD kaart kan ook kapot of iemand kan de camera fysiek oppakken, maar de optie kan nooit kwaad. Niets weerhoudt je ervan om wel de bewegingsnotificaties te ontvangen (gratis) maar om de opname vervolgens alleen lokaal te doen, of via je NAS. Het betekent ook dat je met één camera en een SD kaart of abonnement kan beginnen, en als het bevalt zonder moeite overstappen naar meerdere cameras en een centraal opnamesysteem.

Ook niet onbelangrijk, de beeldkwaliteit is dik prima. QHD klinkt niet zo sexy als 4K, maar daar heb je vaak de bandbreedte niet eens voor. De kijkhoek van 150 graden is niet extreem maar in de praktijk vermoedelijk bijna altijd zat, en de activatie lijkt ook keurig in orde. Niet noemenswaardig anders dan de Arlo Ultra en Nest Cam waar we hem naast hebben gehangen. Nachtzicht is eveneens prima, veel ontloopt het elkaar allemaal niet (praktisch al helemaal niet) wat TP-Link’s prijsvoordeel wat extra flair geeft.


Holy sh*t, ik kom haarscherp voor de dag!

Valse meldingen, iets waar TP-Link nadrukkelijk op focust, is niet iets waar we veel over kwijt kunnen gezien we daar in de praktijk eigenlijk nooit wat van merken op welk (recent) systeem dan ook. Ook accuclaims kunnen we niet heel veel over zeggen totdat hij langer hangt, maar na een paar weken met incidentele meldingen zit er nog geen deuk in het percentage. Eens in de paar maanden laden, net als onze Arlos, lijkt realistisch. Integratie kan verder met Google Home en Alexa, waarbij wij zelf Google Home de voorkeur geven. Dat ging zonder zorgen.


TP-Link C425 Minpunten


Met een grotendeels vergelijkbare ervaring als Nest en Arlo en een lagere prijs valt er in eerste instantie eigenlijk niet veel te klagen. De voornaamste nadelen of overwegingen zijn die eigenlijk van toepassing zijn op alle vergelijkbare producten: zet je hem enkel op WiFi dan ben je natuurlijk afhankelijk van je WiFi. Idealiter zet je er dus sowieso een SD kaart bij als backup opname, maar daarom heb je die optie ook. En net als met de meeste anderen zijn ze, wanneer je ze binnen handbereik plaatst, makkelijk te stelen. Niet echt nadelen, wel zaken om goed over na te denken bij welk systeem dan ook.

Net als bij die anderen blijft het ook een uitdaging om de lampjes op de camera zelf echt heel nuttig te maken. Zit iemand te dicht op de camera in de nachtmodus en je ziet een soort wit spoot, zit iemand te ver en het lampje voegt eigenlijk niets toe. Het lijkt inherent aan het design van compacte cameras en als je het echt goed wil doen is een losse floodlight dus nog altijd wenselijk.


Gelukkig liepen we wel tegen wat puntjes van kritiek op voor TP-Link specifiek. In eerste instantie toen ik hem wilde laden, er zit namelijk een Micro USB connector op. TP-Link gaf op mijn reactie aan dat dit komt door het optionele zonnepaneel die Micro USB is en dat ze compatibiliteit willen behouden, maar ook dat er een Type-C versie van beide aan zit te komen. Als iemand die allergisch is voor Micro USB kabels inmiddels zou ik daar zelf op wachten, al heb je er met de zonnepaneelcombinatie natuurlijk normaliter geen last meer van.


Wat meer stoorde was de geluidskwaliteit, vooral van de opname. Spreken door de camera gaat aardig, maar het geluid dat de camera opneemt wanneer de hond blaft is echt niet om aan te horen. De mic is voldoende om te communiceren met de postbezorger, maar daar is het wel mee gezegd: als je echt veel heen-en-weer wilt praten merk je dat de Arlo Ultra en de Nest Cam dat wat beter doen.


TP-Link C425 Conclusie


Zoals verwacht weet TP-Link met de C425 vooral veel waarde te bieden. Vergeleken met onze andere systemen hebben we praktisch dezelfde ervaring, een betere featureset zelfs, en dat voor een lagere prijs. 120 euro is niet budget, maar wat goedkoper dan Nest en Arlo voor vergelijkbare cameras en geen van de verwachte struikelblokken bleek een issue: de behuizing is stevig, de accuduur is (tot dusver) uitstekend, de app werkt prima, de accessoires zijn degelijk (en compleet), en de beeldkwaliteit is keurig.

De genoemde nadelen zijn meer inherent aan het soort product dan het product zelf en alleen de microfoon is iets om over na te denken als je die heel veel verwacht te gebruiken; voor die 1-2 liners met je pakketbezorger voldoet het wel. En je moet dat Micro USB kabeltje maar in de buurt houden. Niet onoverkomelijk, wel een beetje jammer.

Vooral het feit dat je met één camera kan beginnen, geen extras nodig hebt, zelf kan kiezen of je de cloud opslag wel of niet gebruikt, eventueel een SD kaart kan gebruiken, plus hem kan integreren in Google Home, Amazon Alexa of een NAS ecosysteem (en je dus niet louter in hun eigen app geforceerd wordt) is iets waar ik blij van wordt en wat ik mis in tal van alternatieven. Combineer dat met het andere bovenstaande en de C425 laat zich makkelijk aanbevelen:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.