MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Review
Met de komst van de nieuwe videokaarten zien we altijd een zwik nieuwe custom kaarten om te testen. Daar zitten veelal bekende modelnamen tussen, denk bij MSI aan de Gaming X Trio, de Ventus, en recentelijk de Suprim. Dit keer kwamen ze echter ook met iets compleet nieuws aanzetten, de RTX 4080 Super Expert.
Het is altijd leuk wanneer een fabrikant een echt nieuw ontwerp lanceert, dus daarom mag de MSI Expert de spits afbijten van onze RTX 4080 Super reviews. Wat is de Expert precies, hoe presteert hij en is hij ook de investering waard?
RTX 4080 Super Prestaties
Ben je benieuwd naar wat je van een RTX 4080 Super mag verwachten? Bekijk dan eerst even onze video waarin we de RTX 4080 Super vergelijken met de RTX 4080, RTX 4070 Ti Super, en natuurlijk de Radeon RX 7900 XTX:
MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Pluspunten
Het meest opvallende aan de RTX 4080 Super Expert is natuurlijk de uitstraling. Waar opvallende, gehoekte en grotendeels open videokaarten de norm zijn geworden komt MSI aanzetten met iets wat bijna op één blok metaal lijkt. Het is ontegenzeggelijk één van de strakste ontwerpen die we de laatste tijd hebben gezien. Smaak blijft altijd subjectief, maar ik denk dat voor dit soort designs wel een markt is.
Ook het formaat is fijn. Groot genoeg om indrukwekkend te zijn, maar met 31cm lengte, precies drie sloten en een gewicht van net geen 2 kilo kom je er in de meeste behuizingen toch prima mee weg.
De kaart die er het meest op lijkt in airflow is de Founders Edition van Nvidia, maar die is praktisch altijd uitverkocht, waardoor MSI vermoedelijk een kans ziet om een FE-achtig model op de markt te zetten.
Omdat het de eerste kaart is die door de molen wordt gehaald kunnen we de prestaties nu nog niet heel uitgebreid vergelijken, dat zal de komende dagen gebeuren, maar in absolute zin en in een vacuum zien we dat het Expert ontwerp de temperaturen en de geluidsproductie keurig binnen perken weet te houden. Onder load blijven de cores rond de 66 graden, met een hot spot van 76 graden en een geheugentemperatuur van 70 graden. Dat is allemaal keurig onder controle zeker met een hele bescheiden geluidsproductie van ca 35 db op 50 centimeter; je hoort hem echt nauwelijks. Daarmee is hij een fractie stiller dan de FE, zij het met een paar graden hogere temperaturen.
De keuze voor grotendeels gesloten zijkanten zal ongetwijfeld de oorzaak zijn dat hij intern een paar graden hoger oploopt, maar de keerzijde daarvan is dat je wel meer controle hebt over waar de warmte heen gaat. Deels schiet er achteruit uit, deels wordt door de tweede fan omhoog geblazen. Het geeft je de mogelijkheid om een build daar om heen te bouwen en de warmte direct uit je kast kan laten afvoeren terwijl menig ander design de warmte aan alle kanten er uit schiet.
Als een RTX 4080 Super kaart behoren ook Nvidia’s voordelen natuurlijk tot de voordelen van de Expert. Zaken zoals de inherente prestaties, de efficiëntie, RT performance, DLSS upscaling en frame generation, et cetera. Maar dat gaat natuurlijk voor elke kaart op.
MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Minpunten
Hoewel de potentie van het gesloten design duidelijk wordt, vereist het wel echt een specifieke situatie om er écht van te profiteren. Plaatsen we de FE en de Expert in een Fractal Meshify behuizing, dan zien we bij gelijke geluidsproductie dat de FE intern ook nog wat koeler blijft. Het is niet zo dat hij opeens, in elke behuizing, opeens beter gaat presteren. De kans is groter dat je net een paar graden achter blijft. Is dat erg? Nope. Maar is lager beter? Yup.
Een grotere uitdaging zien we in de stabiele kloksnelheid van onze RTX 4080 Super Expert: 2700 MHz. Dat is hoger dan de specs van MSI zelf, al was dat wel te verwachten gezien elke RTX kaart van de laatste jaren de specs voorbij schiet. Maar dat is wel lager dan onze RTX 4080 Super FE, die kwam op 2790 uit, een verschil van zo’n 3%, terwijl het stroomverbruik van de Expert 15 Watt hoger lag. Dat brengt vragen in ons op: Hebben wij toevallig net een hele goede FE te pakken, of misschien net een iets mindere Expert? Verschillen van 2% tussen twee samples van dezelfde kaart zijn niet ongebruikelijk, en het is ons ook niet ontgaan dat in onze review de RTX 4080 Super FE de RTX 4080 FE met 3% versloeg, waar menig andere reviewer een kleinere marge zag. Zodra we meer kaarten hebben getest komen we hier op terug.
Was de Expert een MSRP kaart geweest dan hadden we dat vermoedelijk door de vingers gezien. Het feit dat de Expert de subtopper moet zijn van MSI, alleen de Suprim X zit er boven, maakt dat verder bescheiden verschil in prestaties wel onnodig pijnlijk. Een kaart die een meerprijs van zo’n 160 euro boven de basisprijs kent moet eigenlijk sneller zijn dan de rest, of overtuigend efficiënter, of extra features bieden. Maar dat is geen van allen het geval. Nu ga ik niet stellen dat ik de dual bios of de RGB verlichting mis, maar wanneer MSI’s voornaamste pluspunt het design zelf is dan weegt die meerprijs toch wel erg zwaar.
MSI GeForce RTX 4080 Super Expert Conclusie
In onze CES content lieten we onze mening over de RTX 4080 Super Expert al doorschemeren: MSI heeft een heel mooi nieuw ontwerp neergezet. De Expert is Founders Edition-esque, maar de FE zal praktisch nergens te koop zijn en het zal MSI vermoedelijk wel lukken om deze kaart in vele handen te krijgen. Daarbij is het een echt zeldzame kaart die vele kanten gesloten houdt, wat je mogelijkheden geeft als je voor specifieke builds de airflow echt helemaal wilt kunnen controleren.
Het is echter wel volledig aan dat opvallende design om je over de streep te trekken voor deze RTX 4080 Super variant te gaan. Van extra features is eigenlijk geen sprake en in een typisch scenario zal je ook geen uitzonderlijke efficiëntie winsten zijn. Net als wat we vroeger van blower-stijl koelers zeiden, in de basis is het niet direct efficiënter, maar er zijn wel degelijk gevallen waarin dergelijke controle over de airflow wenselijk is. Ook boost hij niet hoger dan wat we van de FE al zagen. Sterker nog, we zien hem net achter de FE blijven, een kaart die (als je hem kan vinden) goedkoper is. Op zich allemaal geen punten waar je direct wakker van hoeft te liggen als dit design smaak is, maar we vinden dat toch pittige minpunten voor een kaart waar wel gewoon een flinke meerprijs aan hangt.
Prijzen kunnen nogal eens veranderen, en mocht de MSI RTX 4080 Super Expert straks richting MSRP gaan dan denk ik dat hij een leuk alternatief voor de FE kan vormen. Behoudt hij zijn op papier forse price premium, dan zal hij vermoedelijk alleen voor een kleinere, niche doelgroep echt aantrekkelijk zijn: liefhebbers van een specifieke look, of zij die echt denken de kunnen profiteren van een dergelijk gesloten design.
Awards houden we enkele dagen achterwege tot alle kaarten afgetest zijn en we een volledig beeld hebben. De RTX 4080 Super kaarten lopen echter erg hard in de winkels, dus we wilden jullie onze mening niet onnodig lang onthouden.
Meer Techtesters? Je vindt ons op:
– Techtesters YouTube
– Techtesters Patreon
– Techtesters op Instagram
– Nada op Twitter
– Stephan op Twitter
Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.