NZXT Relay Speakers Review


NZXT heeft door de jaren heen een grote impact gehad op de markt voor PC cases en waterkoelers. Nu stappen ze een nieuwe markt in, die van audio producten. Dat doen ze met o.a. een setje speakers, een subwoofer, een headset en een bijpassende (optionele) switch mix als je beide graag combineert.

Omdat niets je tegen houdt om de speakers en headset los van elkaar te gebruiken splitsen we onze review op in een speaker-subwoofer deel, en een headset-switchmix deel. En we beginnen vandaag met de speakers.


Wat vinden we leuk aan de NZXT Relay Speakers


Eén van de grote uitdagingen waar wij vaak tegenaan lopen met speakers is het formaat. Zeker met meerdere of de extra grote monitoren van vandaag blijft er maar weinig ruimte over voor speakers en laat de NZXT Relay speakers nu lekker compact zijn. Met 186 x 159 x 115 mm zijn het relatief kleine kastjes die niet al te veel ruimte wegsnoepen van je monitor(en).



Het zijn ook lekker strakke units om te zien. Heel dunnetjes zien we de NZXT letters staan als je goed kijkt, maar op een normale afstand zijn ze zo strak als speakers eigenlijk maar kunnen zijn. Zeker de witte variant die wij hier hebben (maar zwart kan natuurlijk ook) ziet er echt keurig uit. Gezien hoe een strak ogende setup tegenwoordig erg gewaardeerd wordt scoort NZXT hier vermoedelijk de nodige punten mee.



Maar speakers koop je voor het geluid, dus dan wil je dat ze ook een beetje klinken. En de speakers zelf klinken best prima eigenlijk, zeker gezien het formaat. Het zijn maar kleine units natuurlijk dus ze zijn wat karig aan de bass kant, maar daar is de sub dan voor, maar in het midden en hogere segment doen ze het best aardig. Of je nu aan het gamen bent of gewoon wat achtergrond muziek wilt spelen, ze doen daar niet onder voor een vergelijkbaar afgemeten setje van bijvoorbeeld Edifier.


De subwoofer is wel vrij fundamenteel in de ervaring, tenzij je alleen maar shooters wilt spelen of muziek op laag volume voor de achtergrond wilt aanhouden. Positief vind ik dat die sub in de praktijk niet overdrijft of kreunt. Sommige subs moet je aardig tunen, deze kan je praktisch gewoon vol open zetten en gaan. Wel fijn dat je ook iets van controle hebt over de crossover en het volume, dus mocht je wel zelf wat willen tweaken dan kan dat wel.



En een kleinigheidje maar wel praktisch: gewone speakerkabel om de twee speakers met elkaar te verbinden. Zo kan je die precies op maat maken en heb je geen extra dikke koppelkabel die je dan weer ergens kwijt moet.


Wat vinden we niet leuk aan de NZXT Relay Speakers


Bij voorkeur gaan we elke ervaring in zonder verwachtingen of vooroordelen, zo ook met deze NZXT Relay producten. Dus toen na de eerste dagen het gevoel overheerste dat ik met een fysiek aantrekkelijke, voor het formaat leuk klinkende set te maken had, kwam mijn lijstje nadelen niet veel verder dan dat de featureset an sich een beetje beperkt is. Logisch wanneer je je realiseert dat NZXT deze speakers in combinatie met een NZXT Switchmix ziet, die functioneert ook als externe geluidskaart, maar minder handig als je denkt dat je deze set gewoon even los op je PC kan koppelen. Optische ingang ontbreekt, USB ingang ontbreekt, en Bluetooth of WiFi was ook een leuke extra geweest. 3.5mm naar tulp kan natuurlijk mits je een beetje geluidskaart hebt, maar iets meer aansluitingen zouden in mijn optiek wel fijn zijn.


Het grootste nadeel kwam op de lijst toen ik de prijs opzocht. 259 euro voor de speakers, 129 euro voor de subwoofer, dat maakt zo’n 390 euro voor de set. De witte speakers zijn voor iets minder bij Amazon te koop, maar dan is het nog een flinke hoeveelheid centjes voor deze set. Mocht je geen of weinig vergelijkingsmateriaal hebben dan vermoed ik dat je die prijs niet direct als problematisch zal ervaren, er zijn tenslotte tal van sets die meer kosten en minder klinken, en een enkele Sonos speaker biedt zeker geen betere ervaring dan dit. Echter heeft NZXT hier een iets andere uitdaging, en dat is dat hier menig Edifier set staat die simpelweg een veel, maar dan ook veel betere prijs-prestatieverhouding weten te bieden.


Kijken we alleen even naar de speakers: De R1280DB kost 100 euro is heeft net iets meer vermogen in huis, de R1700BT kost 140 euro is één klasse beter, en als je graag voor witte speakers gaat haal je voor 229 euro de S880DB in huis die echt een klasse of drie beter klinkt dan wat NZXT hier voor grofweg hetzelfde geld biedt. Dat zijn sets die ook nog eens meer aansluitmogelijkheden bieden en zeker bij de iets hoger gepositioneerde units is daar een subwoofer ook lang niet altijd noodzakelijk in mijn optiek. NZXT’s voornaamste tegenargument is dat je de sub-optie wel standaard hebt, wat niet altijd het geval is bij andere 2.0 setjes, maar ook als je per sé een sub wilt zijn er gewoon sets die een vergelijkbaar geluid kunnen bieden voor minder, of voor hetzelfde geld meer in huis hebben, en zelfs bepaalde subwoofers die je op alle sets alsnog kan aansluiten. Nu kan ik natuurlijk niet zeggen dat speakers alleen maar om prijs-prestatieverhouding draaien, Sonos laat dat met hun gebruikservaring ook prima zien, maar met een recht-toe-recht-aan product als de Relay Speakers blijft er niet heel veel over om een meeprijs te verklaren.



NZXT Relay Speakers Conclusie


Onder de streep overheerst hier de gedachte “there are no bad products, only bad prices” als het op deze NZXT Relay Speakers en Subwoofer aan komt. NZXT zet een objectief prima eerste stap in de wereld van de speakers, met aantrekkelijke, keurig klinkende speakertjes als we naar de fysieke afmetingen van het geheel kijken. De featureset is wat beperkt, maar dat valt te verklaren als je de hele Relay serie als geheel ziet en verwacht dat NZXT liefhebbers vermoedelijk voor het totaalplaatje gaat wat ook visueel en functioneel goed samen gaat. En laten we de prijs even voor wat het is dan vinden we dit oprecht leuke producten. Je wilt de sub er wel echt bij hebben, en bij voorkeur zie je hem ook in combinatie met iets als de Switchmix voor de aansturing, maar binnen dat ecosysteem is het gewoon prima leuk spul

Maar waar we soms best vrede hebben met het feit dat een product vooral voor de eigen fanbase interessant is, denk aan een behuizing waarbij de uitstraling echt “jouw ding” zou kunnen zijn prima een tientje (of een paar tientjes) meer mag kosten, kunnen we gewoon niet negeren dat NZXT hier de concurrentie aan gaat met een hele nieuwe wereld waar toch duidelijk producten te vinden zijn die beter presteren voor minder geld. Het prijsverschil is afhankelijk van met welke setje je wilt vergelijken maar soms dusdanig groot dat we daar toch echt heel kritisch over moeten zijn.

Met de huidige prijzen zie ik weinig situaties waar ik deze set zou adviseren boven enkele reeds genoemde opties. Je moet wel heel bewust op zoek zijn naar een setje van dit formaat en deze uitstraling, en dan heel bewust vrede hebben met het feit dat je daar dan flink meer voor betaald. Echter is de basis objectief wel netjes in orde, dus als je deze set in de toekomst voor een (significant) lager prijs aan treft dan is hij absoluut het overwegen waard. Voor een eerste product in een nieuwe categorie is het zeker geen verkeerde stap, helemaal gezien het aantal merken dat nog PC speakers durft te produceren sterk is afgenomen de laatste jaren. In dat opzicht is een beetje meer concurrentie alleen maar positief, zeker als NZXT op termijn ook op prijs steviger gaat concurreren.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.