Steelseries Apex Pro TKL Wireless review
Enkele weken geleden keken we al naar de Apex Pro Mini Wireless van Steelseries, een toetsenbord waar we inhoudelijk erg over te spreken waren, maar waarbij de hoge prijs wel “een dingetje” was.
Insert de Steelseries Apex Pro TKL Wireless. Technisch een tientje duurder dan de Mini, maar je krijgt wel meer toetsenbord, meer features, en nog wat extras.
De gelijkenissen tussen de twee Steelseries borden, op de features na, is zo groot dat als je de eerdere al hebt gelezen je praktisch al weet wat je mag verwachten. We knallen er daarom iets sneller doorheen, en focussen daarna op de verschillen.
De basis van de nieuwe Apex modellen is keurig. Steelseries gaat voor een minimalistisch design en daar zijn we zelf wel voorstander van. De bouwkwaliteit is degelijk, maar niet uitzonderlijk, zeker niet op het hogere prijspunt, want het is een grotendeels plastic chassis. Vergeleken met een Leopold, of de ROG Azoth waar we recent mee werkten, zijn nog wat steviger. Steelseries heeft wel voor doubleshot PBT keycaps gekozen wat ze net wat chiquer maakt en hem langer netjes houdt.
De standaard layout is fijn als je graag je keycaps zou willen vervangen, al vinden we de stock keycaps zelf wel fijn. Los van het PBT zijn ze ook niet overdreven game, maar zijn ze wel lekker goed leesbaar. Plus de RGB is zowel egaal, helder en kleurrijk: één van de strakkere implementaties.
Het bord werkt draadloos via de USB dongle of via de Bluetooth verbinding, dat is vrij standaard tegenwoordig voor draadloze bordjes, en opladen gaat via USB Type-C.
Waar de Mini een redelijk eenvoudig 60% bord was is de TKL een stukje groter en een stukje feature rijker. Zo zitten hier wel de extra pijltjestoetsen en F-keys op, wat hem wat makkelijker maakt om aan te wennen. Waar de mini echt voor mobiliteit en esports bedoeld is is dit gewoon net even wat toegangeklijker; alleen als je frequent in de getallen zit wil je voor een full size gaan. Omdat mobiliteit iets minder een focus is krijg je hier ook wel een polssteun bij, wat ik zelf altijd enorm waardeer, vooral bij hogere borden.
Wat features betreft krijg je ook meer. Zo zit er een OLED displaytje op plus een simpel volume wiel. Beide fijne features, en waar we een displaytje vaak een beetje een gimmick vinden is het op dit bord wel fijn, zo kan je makkelijker on the fly de actuatiehoogte van je keys zien, iets waarvoor je bij de Mini toch de software in moest duiken. En bij deze optische switches waarbij je dus rap kan schakelen tussen een korte, sneller gaming actuatie (waar je voorheen “speed” switches voor kocht) en een wat langere, meer vergevende typische actuatie voor typewerk, is dat schermpje best nuttig.
En het zijn die optische Omnipoint 2.0 switches die de ervaring hier wel dragen.. Deze optische switches voelen goed, zijn minder kwetsbaar voor slijtage en moeten dus feitelijk een leven lang mee gaan, en de aanslag voelt en klinkt net even wat beter dan een typisch Cherry MX bord. Het is net wat minder clicky-clacky dan een typisch bord, al is het niet per sé minder luid; als je écht geluid gevoelige collegas om je heen hebt zijn er stillere alternatieven.
De magnetisch-optische insteek van de switches brengt ook wat leuke opties met je mee. Zo kan je dus zelf het actuatiepunt kiezen, van 0.2mm tot 3.8m, in stappen van 0.1mm. In FPS games en andere situaties waar een snelle reactie gewenst is een korte actuatie ook erg fijn, maar het is een drama als je veel typt of ook maar bovengemiddeld zware vingers hebt; je vinger op een toets rusten kan hem al actueren. Maar je kan hier dus makkelijk terug schakelen.
De Steelseries oplossing geeft je dus de mogelijkheid om nóg eerder te actueren dan een typische speed switch, om je eigen actuatiepunt te kiezen, of tussen meerdere hoogtes te schakelen afhankelijk van je gebruik. Letterlijk het beste van alle werelden dus als het op actuatiediepte aan komt. En in lijn met eerdere optische borden kan je zelfs twee acties aan één knop binden afhankelijk van hoe diep je de knop indrukt; een theoretisch leuke feature waar ik zelf na tal van jaren met optische borden nog altijd geen goed gebruik van weet te maken.
We waren al te spreken over de Apex Pro Mini Wireless, en de Apex Pro TKL Wireless pakt die prima basis met een neutraal, degelijk chassis, dubbele draadloze functionaliteit en strakke RGB, en voegt daar voor een tientje (op papier althans) dus meer knoppen, een fijne polssteun, wat extra features aan toe en een wat langere accuduur aan toe. Op papier het aantrekkelijkere bordje dus, mits je niet per sé een nog compactere vorm wil hebben.
Vergeleken met andere alternatieven kan je verschillende kanten op gaan. Veel directe alternatieven zijn er niet. Je hebt een paar mechanische borden die iets goedkoper zijn, of in geval van de G915 TKL (179 euro) iets meer dan dat, maar ik kan mij voorstellen dat wanneer je in dit segment gaat shoppen dat je dan niet valt over een paar tientjes meer voor een polssteun of wat luxere, instelbare optische switches. Wil je echt goedkoper, dan zal je het draadloze moeten laten schieten, en dan zie je tal van bedrade borden voor flink minder, wat voor geld-bewuste kopers interessant zal zijn
Zo is de Apex Pro TKL Wireless dat doet wat het belooft, met als voornaamste minpunt dat het wat aan de prijs is. Ik zou hem zelf dan liever ook op 200 euro zien dan op 250 euro, iets wat hopelijk een kwestie van tijd is. Maar prijs terzijde,, de Apex Pro TKL Wireless is één van de fijnste gaming én all-round TKL borden van dit moment.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)