Corsair K100 Air Wireless RGB Review
We maken er geen geheim van dat we hier over het algemeen ontzettend te spreken zijn over Corsair’s gaming toetsenborden. Al jaren doen ze aan de top mee en al jaren werken we er met veel plezier zelf mee.
Met de K100 Air Wireless RGB zetten ze een nieuwe opvallende stap, weg van de bekende hogere bordjes en in de wereld van ultra dunne mechanische toetsenborden. En dan meteen draadloos, en met RGB, zoals de naam al deed vermoeden. Kost dan wel 259 euro, een bedrag waarbinnen praktisch elk ander mechanisch bord op de markt valt.
We hebben aardig wat dunne mechs gezien. Sharkoon’s PureWriter serie was zijn tijd eigenlijk vooruit, en tegenwoordig doet ook Logitech het goed met hun G815 en G915. Corsair stapt wat later in en dan moet je wat toevoegen natuurlijk. En dat doen ze, want de K100 Air is nog een stap dunner dan zijn bestaande concurrenten, maar behoudt wel zijn chique metalen chassis. RGB is zoals vaker een focus van Corsair, en ook dat zit hier goed in elkaar: nette, goed egale verlichting. Dat kost je natuurlijk wel wat batterijduur, zonder verlichting gaat hij flink langer mee (ca 50 vs 200 uur), maar als je Corsair fan bent dan is RGB natuurlijk een vereiste.
Met zijn full size form factor plus extra features zoals media keys en wiel neemt hij echter wel wat oppervlakte in, ik kan mij voorstellen dat een TKL variant hierop op termijn wel in de planning zit.
Ondanks zijn dunne design hebben de Cherry low profile switches echter wel opvallend veel travel, combineer dat met een tactile aanslag en je hebt een opvallend aangename basis voor een low profile toetsenbord. Wat echter ook direct opvalt is hoe luid de spatiebalk is. Het is gebruikelijk dat bredere gestabiliseerde knoppen wat meer geluid maken, maar de spatie op dit bord is de overtreffende trap wat clicky-clacky betreft. Ik kreeg direct commentaar van de dame die achter mij zat of ik er over wilde praten, maar zelfs in mijn liefste bui lukt het niet om de spatie stil te actueren.
Waar veel dunne borden niet specifiek voor gamers zijn is de K100 Air dat wel. Corsair’s extra snelle 8000 MHz polling plus anti ghosting en anti rollover zorgen dat hij niet onder doet voor typische mechs. Althans als je de Slipstream dongle gebruikt, want hoewel we het fijn vinden dat dit bord ook Bluetooth biedt voor extra compatibiliteit weten we inmiddels natuurlijk wel dat Bluetooth niet zo snel is dat je hier Warzone mee wil gaan spelen. Het is echter handig dat je het bord via BT ook makkelijk voor je werk laptop kan gebruiken zonder telkens een dongle te switchesn.
In typische Corsair fashion kan je via de software flink aan de slag gaan. Net als bij de bekende hogere borden kan je van alles aanpassen, van de functie van elke toets, tot macros, tot lichteffecten. Op dat vlak is en blijft Corsair uitstekend, zeker als je reeds al meerdere Corsair producten hebt: het is een van de weinige merken waarbij je een complete build en setup goed kan aansturen.
Conclusie
Met wat K100 Air meters in de vingers snappen we enerzijds wat Corsair wil bereiken: niet iedereen is fan van hogere switches en een low profile alternatief voor hun doelgroep is harstikke logisch: alle voordelen van low profile en alle voordelen van een echt gaming bord. Met dat concept an sich is heel weinig mis, alleen de luide spatie zien we graag een oplossing voor, maar voor de rest hebben ze het leuk gedaan: rap, stevig, en nog eens aanzienlijk dunner dan bestaande alternatieven terwijl ze toch flink wat travel behouden.
Maar tegelijkertijd kunnen we ons niet over de prijs heen zetten, en dat blijft ongeacht door welke bril we hem bekijken: een Corsair-bril of een ik-wil-low-profile-bril.. Als je niet per se low profile wilt maar wel Corsair wilt, dan zien we dat je Corsair’s andere features zoals Axon en Slipstream in de K100 RGB voor veel minder in huis kan halen, en ook de populaire K70 RGB kost makkelijk 100 euro minder. Voor iedereen die een hoge switch geen issue vindt vinden we dat toch leukere borden.
En stel als je per se low profile wil, dan zien we bijvoorbeeld de G915 voor 100 euro minder in de schappen liggen. En 100 euro bijleggen omdat de K100 Air nog iets dunner is of kleine feature verschillen (of omdat je een die-hard Corsair fan bent), vinden we wel een extreem premium; voor die 100 euro kan je prima een top muis en muispad erbij nemen.
De doelgroep van de K100 Air is zo wel duidelijk: je zowel moet die-hard Corsair fan zijn én geen fan zijn van traditionelere hogere toetsenborden, producten waarmee Corsair overigens menig die-hard fan gecreerd heeft. Voor het bredere publiek zien we simpelweg te veel alternatieven om deze prijs te verklaren, maar voor die specifieke doelgroep is dit een leuk alternatief op Corsair’s huidige aanbod.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)