GeForce RTX 4080 – Gigabyte Gaming OC & AORUS Master
De GeForce RTX 4080 launch was, zacht uitgedrukt, opvallend. Na de extreem indrukwekkende RTX 4090 kwam zoals verwacht het iets minder krachtige, iets minder prijzige broertje. Een uitstekende videokaart op zijn eigen manier: sneller dan alles van de vorige generatie en de concurrentie, maar de exacte uitvoering van de tweemaal “iets” in de zin hierboven deed toch wat wenkbrouwen fronzen.
Maar off je nu vandaag hebt besloten een RTX 4080 te overwegen, of dat je dit veel later terug kijkt nadat de markt wellicht wat is verschoven, de vraag welke specifieke RTX 4080s nu de moeite waard zijn en welke niet blijft relevant. Inmiddels hebben wij 7 verschillende RTX 4080 kaarten getest, en vandaag bespreken we de volgende twee custom varianten van Gigabyte:
Gigabyte GeForce RTX 4080 Gaming OC
In onze video vind je alle informatie over de prestaties in games en vergelijkingen tussen de kaarten zelf, en kan je het design goed bekijken, maar voor de vluchtige lezer die benieuwd of één specifieke variant die ze voorbij zien komen, of het nu een aanbieding is of dat het design opviel, doen we per kaart een korte samenvatting van de thermal prestaties. We beginnen met de Gigabyte Gaming OC.
Op dit moment is de Gigabyte Gaming OC één van de goedkoopste RTX 4080 opties die op voorraad is, maar het is ook gewoon een ijzersterke performer. Logisch uiteraard gezien het een 600W koeloplossing is, maar vooral ook vergeleken met de directe concurrentie: bij een gelijke geluidsproductie is hij koeler dan de ASUS TUF kaart bijvoorbeeld, wat hem bij een lage prijs meteen aantrekkelijk maakt.
Daarbij zijn het gewoon goede cijfers op zich, gecombineerd met wat leuke in-fan RGB en een 4e jaar garantie en dan heb je al snel een go-to RTX 4080.. Als je voor de 4080 wil gaan uiteraard.
Ons voornaamste minpunt is dat de silent bios bij ons een vergelijkbare fan RPM produceerde waardoor de ervaring niet heel anders was. Een handmatig ingestelde lagere fan RPM zorgde voor de bovenstaande resultaten waarbij we zien dat de kaart echt fluisterstil kan zijn met alsnog goede thermals. Het is jammer dat Gigabyte dit zelf niet doet, maar met een minuutje tijd haal je dus nog wat meer comfort uit je kaart.
Gigabyte GeForce RTX 4080 AORUS Master
De AORUS Master koeler is zo bizar groot dat je je afvraagt waarom je dit in godsnaam op een 300-en-een-beetje Watt RTX 4080 chip zou plaatsen. Je moet dan ook goed checken of die hele kaart wel past, en vergeet ook de meegeleverde bracket niet om hem recht te houden. Maar, past hij wel, dan is het natuurlijk wel tof dat je een extreem dikke kaart hebt om te showen. Inclusief in-fan RGB en een leuk displaytje op de zijkant.
Belangrijker natuurlijk, hij koelt als een malle:
De bijna 2,5 kg wegende kaart concurreert uitstekend met o.a. De ROG Strix uitvoering voor de meest effectieve koeloplossing, zeker als we net als bij de Gaming OC zelf een ultrastil fan profiel maken. Het feit dat je hem fluisterstil kan draaien en nog temperaturen in de 50ers ziet is gewoon fantastisch. Helaas gaat hier ook hetzelfde op als bij de Gaming OC: de standaard fanafstelling is onnodig luider dan nodig is, een keuze die we lastig begrijpen.
Ook hier is het extra jaartje garantie een belangrijk voordeel. Het is echter wachten op beschikbaarheid en een prijs in Nederland om te oordelen hoe zinnig deze aankoop is. Een bescheiden meerprijs boven een Gaming OC snappen we, zeker als je de RGB of het displaytje leuk vindt, maar meer dan een paar tientjes moet het niet worden; de Gaming OCs van deze wereld zijn tenslotte al overkill koelers.
Er hangen dus een paar voorwaarden en “alsjes” aan deze kaart, maar met de juiste voorwaarden is het echt wel een unit: Als een RTX 4080 (al dan niet op termijn) een logische aankoop is, en als deze variant dan niet al te duur is, en als je het geen bezwaar vindt om zelf de fans even naar wens terug te schroeven, dan heb je aan de Aorus Master een hele dikke kaart:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)