Desktop Best Buy Guide April 2022 – De Betaalbare PC is Terug!
Na een paar zware jaren gaat het eindelijk weer de goede kant op met de prijzen van videokaarten. Lange tijd waren game PCs praktisch onbetaalbaar, maar met de lagere GPU prijzen is het voor het eerst in een hele, hele lange tijd weer leuk om een knappe, betaalbare game PC in huis te halen.
Echt spotgoedkope computers kan je overigens voorlopig nog wel even vergeten, er is tenslotte nog sprake van extreem hoge kosten wat betreft componenten en transport. Hier zijn vooral budget componenten de dupe van en daarmee is het voormalige “betaalbare mid-range” het nieuwe “betaalbaar” geworden. Maar goed, dat wil dus wel zeggen dat we iets kunnen gaan bouwen waar je ook echt een tijd meer vooruit kan; geen overbodige luxe gezien de staat van onze wereld op dit moment.
De goedkoopste AMD videokaart die wij zouden aanbevelen is de RX 6600, die is te koop vanaf zo’n 400 euro. De goedkoopste Nvidia kaart die wij zelf zouden willen hebben is de RTX 3060, daar betaal je momenteel zo’n 450 euro voor. Na ons onderzoek kwamen we tot de conclusie dat een degelijke, betaalbare basis voor dergelijke videokaarten tegen de 600 a 650 euro aan hikt. Daarmee kom je dus op ca een 1050 a 1100 euro Game PC uit. Exact welke videokaart je kiest laten we aan je zelf gezien dat aanbod alsnog van dag tot dag wisselt.
Dit artikel wordt gesponsored door Seasonic. Seasonic maakt een enorme reeks aan uitstekende voedingen voor verschillende prijsklassen. Zij vroegen ons of wij leuke builds voor ogen hadden waarin hun voedingen een logische keuze zouden zijn. Dit is daar één van.
NZXT H510 Flow
Als wij aan een chique middenklasse PC denken dan denken we praktisch direct aan Fractal Design, waar je voor minder dan 100 euro al hele degelijke, chique cases kan vinden. De Meshify C gaat al even mee, maar blijft onverminderd sterk: degelijke kwaliteit, een aantrekkelijk voorpaneel, en een duidelijke airflow focus wat ook high-end builds geen issue maakt. En ook het gebruiksgemak is top, fijn als je niet regelmatig PCs bouwt. Idealiter zouden we hier graag nog wat besparen, maar de realiteit is dat er nauwelijks degelijke kasten te koop zijn momenteel voor significant minder.
Processor: Intel Core i5-12400
Voor de CPU hebben we gekozen voor de Intel Core i5-12400. Intel heeft met hun 12e generatie Core processors een enorme slag geslagen, en voor 200 euro koop je een knappe 6-core CPU waarmee je vandaag de dag bijna alles uit een mid-range of zelfs een high-end GPU te halen en ook zat performance krijgt om degelijk met foto en video editten aan de slag te gaan. We zouden afraden om te proberen hier 50 euro te besparen en voor de i3-12100 te gaan, die 5 tientjes extra voor een i5-12400 geven je een flink betere basis voor de toekomst.
Gigabyte B660 DS3H DDR4
Moderne moederborden zijn ook prijzig, maar aan de andere kant zijn ook de instappers van vandaag eigenlijk best degelijke opties geworden. De Gigabyte B660 DS3H DDR4 is daar een mooi voorbeeld van, 140 euro is niet weinig, maar het is een van de goedkoopste socket 1700 borden op de markt. De stroomvoorziening is ruim afdoende voor onze CPU, er zitten wat heatsinks op, je kan er twee M.2 SSDs op kwijt en je hebt voldoende aansluitingen voor een typische Game PC. Chiquere oplossingen bestaan, maar we letten vandaag op de centen en dan is dit een mooie optie.
Geheugen: Corsair Vengeance LPX 3600 MHz
Als we naar goed en betaalbaar geheugen kijken komen we praktisch altijd uit bij Corsair en hun Vengeance LPX modules. Die hebben we tegen elk moederbord mogelijk aangegooid en hebben we nimmer issues mee gehad. Ze zijn betaalbaar, zien er netjes uit, en liggen bij de meeste winkels wel op voorraad. 3200 MHz is meestal prima, maar de 3600 MHz kitjes kosten vaak niet eens meer.
De enige vraag is of je 16 GB of 32 GB wilt pakken, en dit is persoonlijk. In theorie is 16 Gigabyte genoeg voor alle games van vandaag, en als je budget beperkt is is er niets mis met voor 16 GB gaan. Maar met een 32 GB kit heb je wel wat voordelen: zo zijn de prestaties op de jongste Intel systemen nog wat beter, je hebt wat meer headroom voor multitasken, en je hebt er de komende jaren geen omkijken naar. Als je nog 65 euro kan missen is dat een leuke upgrade, maar ook een die je over een jaartje of twee kan maken.
Opslag: WD Blue SN570
Voor onze opslag willen we iets degelijks, maar in een build waar we een beetje op de centen letten willen we ook niet meer uitgeven dan echt noodzakelijk. En een extra snelle, extra dure SSD heeft hier dan ook geen zin. De WD Blue SN570 is een van de goedkoopste NVMe SSDs op de markt, slechts 95 euro voor 1 Terabyte is een keurige deal, maar hij kan wat prestaties prima met de middenklasse mee. Een ideale keuze dus voor vandaag. Mocht je aan 1 TB niet genoeg hebben kan je er een tweede bij kopen, dat is vreemd genoeg voordeliger dan een 2 TB variant.
Voeding: Seasonic Focus GX-850
Voor de meeste builds en test rigs gebruiken wij Seasonic Focus en Prime voedingen, en die laten ons nimmer in de steek. Ze hebben een uitstekende reputatie opgebouwd, de voedingen zijn stil, ze hebben een hybride fan modus met een stilstaande fan bij licht gebruik, en ze komen met respectievelijk een 10 en 12 jaar garantie. In een tijd met een hyper volatile markt is het fijn om te weten dat je in elk geval 10 jaar op je voeding kan vertrouwen.
De Focus GX-650, een 80+ Gold rated voeding, kost momenteel zo’n 80 euro. Een schappelijke prijs voor een echte A-kwaliteit voeding en 650 Watt is voldoende voor welke mid-range videokaart dan ook. In princiepe is de 550 Watt variant dat ook, maar het prijsverschil van 5-10 euro is te beperkt om die aan te raden; met 650 Watt heb je wat meer headroom, en bij volle belasting van je CPU en GPU blijft hij ook nog wat stiller.
In princiepe kan deze basis ook prima gebruikt worden voor een RTX 3080, in dat geval wil je echter wel de GX-850 overwegen.
Wil je weten hoe je een goede PSU uitzoekt? Kijk dan deze video:
Optioneel: Koeling: Cooler Master Hyper 212 Black
De Intel Core i5-12400 wordt met een koeler geleverd, en op zich heb je daar voldoende aan: voldoende koeling en de geluidsproductie is prima te overzien. Je kan je de kosten van een extra koeler eventueel dus besparen. Toch is het de moeite even stil te staan bij de optie om een 3rd party koeler toe te voegen. Zo blijft je hele systeem wat koeler, een stuk stiller, en het totaalplaatje oogt een stukje mooier. Enerzijds lijkt 35 euro redelijk wat geld voor die stap, aan de andere kant hebben we het over 3-4% op het totaalplaatje, en die wordt zo toch net wat chiquer.
Klinkt dat goed? Dan haal je de Cooler Master Hyper 212 Evo Black erbij.
Afsluitend
Alles bij elkaar, inclusief optionele koeler en exclusief de videokaart, komen we zo op ca 650 euro uit. Daarmee zetten we een keurige basis neer voor eigenlijk welke videokaart dan ook. We gingen uit van een RX 6600 of RTX 3060, goede opties voor 1080p of 1440p gaming, maar niets weerhoud je ervan om nog een stapje omhoog te zetten; deze basis komt op geen enkel vlak tekort.
Daarbij komt ook nog dat dit geheel visueel bij elkaar past, makkelijk te bouwen en af te werken is, en makkelijk uit te breiden is in de toekomst. Toch een beetje meer geheugen of opslag? Dat kan je zonder moeite bijprikken. Dat in tegenstelling tot de meeste prebuilts, waarbij ook nog eens flink bezuinigd wordt op cruciale (maar marketing technisch minder sexy) componenten zoals de voeding.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)