Op bezoek bij… SteelSeries + Arctis Nova Pro preview


Naast de vele nieuwsartikelen, geschreven en YouTube-video’s gaan wij er ook wel eens een dagje op uit. Deze keer zijn we uitgenodigd door SteelSeries om langs te komen op het hoofdkantoor in Kopenhagen, Denemarken, en hier kennis te maken met hun nieuwste gamingheadset, de Arctis Nova Pro.


SteelSeries


Als gamer zal je vast wel eens gehoord hebben van SteelSeries. Ze maken onder andere headsets, muizen, toetsenbord en gamingcontrollers, en ze komen hier ook nog geregeld langs. Een tijdje terug zijn we uitgenodigd door SteelSeries om op bezoek te komen om kennis te maken met hun nieuwe gamingheadset, de Arctis Nova Pro. Deze koptelefoon komt in twee varianten verkrijgbaar, namelijk bedraad (€280) en draadloos (€380) en wordt geleverd met een audio-DAC.


Na een ochtendje de toerist uit te hebben gehangen in het overigens prachtige Kopenhagen, werd het tijd langs te gaan bij het kantoor van SteelSeries. Hier werden we begroet met een hele goede lunch, beter kan je een rondleiding natuurlijk niet beginnen. Hoogtepunt van de rondleiding in kwestie was toch wel de gamekamer, daar kan je je best een paar uurtjes vermaken.




Toen deze korte tour ten einde kwam werd de Nova Pro uitgebreid aangekondigd en toegelicht. Daarbij werd er ook aandacht besteedt aan de ontwerpstappen van zowel de headset als de meegeleverde DAC, en was er ook tijd om bepaalde materiaalkeuzes verder toe te lichten, ook interessant om te weten te komen.



Vervolgens werd het tijd om de koptelefoons even met eigen ogen te aanschouwen. Voor het complete plaatje heb ik zowel de bedrade als draadloze versie gepakt. Qua uiterlijk verschillen de bedrade en draadloze versie zo goed als niks, behalve dat de draadloze versie nog microfoontjes op de oorschelpen heeft voor de noise cancelling en een knopje voor Bluetooth-verbinding. Persoonlijk vind ik de koptelefoon er erg goed en strak uitzien. Voordeel is dat je de microfoon helemaal in de behuizing kan schuiven, je ziet er dan amper aan dat het een gamingkoptelefoon is dus kan je hem ook prima gebruiken voor muziek op de fiets of in het openbaar vervoer, niemand zal je raar aankijken. Ook is de zwart/grijs combinatie van de koptelefoon erg strak, het oogt en voelt gewoon luxe en je merkt goed dat het geen goedkope headset is.




Handig om te weten is dat er twee versies zijn van de DAC die bij de Nova Pro geleverd wordt. De bedrade variant is namelijk zo gemaakt dat het display en de knop op een hoek van zo’n 45 graden staan, zodat deze makkelijker af te lezen is als je dichtbij zit. De bedrade variant is dan ook meer bedoeld voor PC-gebruikers, dus dan zit je toch relatief dichtbij.

Daarentegen heeft de draadloze versie het scherm op een stuk kleinere hoek zitten, wat hem beter af te lezen maakt op de lange afstand. Dit maakt hem beter geschikt voor console-gamers, maar zelfs op een korte afstand zoals op je bureau werkt dit gewoon prima.



De eerste indrukken met de Nova Pro waren gelijk erg goed. Wat een bak geluid komt er uit, en het klinkt nog super ook. Met de DAC heb je enorm veel mogelijkheden om het geluid aan te passen, je kan er zelfs een persoonlijke EQ op instellen en opslaan. Verder heb je ook nog keuze uit een aantal preset EQ’s, de versterking, active noise cancellation, transparent hearing, sidetone, het volume van de microfoon, type verbinding (Bluetooth of 2.4GHz) en de instellingen van de DAC zelf.



Wel was het voor mij even klooien met het zoeken naar de juiste instellingen van de koptelefoon. Je zou namelijk denken dat een Bluetooth-verbinding met je telefoon zo gemaakt is, maar hiervoor moest ik toch even de handleiding erbij pakken. De hoeveelheid knopjes en bedieningsmogelijkheden op de koptelefoon zelf zijn niet erg groot, dus moet je hier toch eerst even wat handigheid in vinden. Op het volume bedienen en het muten van de microfoon na is de rest namelijk alleen met de DAC in te stellen. Voor gamers zal dit prima zijn, maar mocht je zoals mij ook de headset gebruiken om af en toe onderweg muziek te luisteren via je telefoon, dan is het net even minder praktisch.



Het mooie aan de draadloze variant is dat je beide oorschelpen open kan maken, met achter een van de schelpen een verwisselbare batterij, en de andere kant een USB Type-C aansluiting om deze bij te laden indien nodig. In de DAC zit vervolgens een sleuf waarin je de batterij kan plaatsen om deze weer bij te laden. Standaard komt de Nova Pro Wireless met twee batterijen welke je continu kan omwisselen om de een te gebruik en de ander op te laden, best handig.



Natuurlijk horen hier ook een paar “actiefoto’s” bij in de gamehoek van SteelSeries. Hier heb ik de bedrade versie getest.




Aan alle goede dingen komt helaas een einde, dus na een paar uurtjes testen hebben we dag afgerond, en werd het tijd voor de vlucht terug naar huis. Nogmaals wil ik SteelSeries erg bedanken voor de leuke ervaring. Mocht je nu heel erg benieuwd zijn geworden naar de Nova Pro van SteelSeries, binnenkort zal onze review verschijnen. Houdt onze website goed in de gaten!

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.