Techtesters Test Setup Concept Art. Zoals je ziet stoppen wij al onze tijd in uitvoerig testen, niet in grafisch design. Dat ding rechts is overigens een boom.

Koopgids Mesh WiFi Systemen 2021 (WiFi 6)


Jij wilt gewoon goed WiFi in huis, en dat met zo min mogelijk gedoe. Dat is precies waar Mesh WiFi systemen voor bedoeld zijn. En vervolgens willen we vooral weten wat de aller beste of de beste koop is nietwaar? Dat is precies wat we vandaag gaan uitzoeken.

Dat woordje “gedoe” was in de begin dagen van WiFi nog wel een dingetje, het vereiste toch al snel wat technische kennis om je router op te zetten. Mesh systemen van het eerste uur deden dat overigens niet altijd goed, maar inmiddels is de Mesh WiFi markt dermate volwassen dat dat eigenlijk geen probleem meer is, sterker nog ze hebben de ouderwetse router vervangen als go-to oplossing voor WiFi in huis. We zien tengewoordig sets met verschillen in features en prestaties, maar één ding hebben alle sets in deze test na al deze jaren overeen met elkaar: installatie is een peulenschil en doe je binnen enkele minuten vanaf je telefoon. Je hoeft dus geen IT nerd te zijn om met deze oplossingen in je eigen huis een goede WiFi dekking te verzorgen, al hebben wij natuurlijk wel oog voor sets die voor liefhebbers net wat meer diepte instellingen bieden.

Het basisconcept van alle systemen is hetzelfde: Je koopt een set met een x aantal aantal verschillende units (ook nodes, satellieten of access points genoemd), en die verdeel je door je huis zodat je overal goed bereik haalt en goede snelheden. Uiteraard zonder kabels te trekken, één van de grootste bezwaren tegen een traditionele access point opstelling. De nodes bouwen zelf onderlinge verbindingen op en versterken zo het bereik en het signaal. Dat geeft in de regel een betere dekking en betere prestaties dan de traditionele router. Zeker vergeleken met “gratis” modem-routers van providers, maar ook de meest dikke, extreme high-end routers kunnen vaak gewoon niet op tegen de afstanden en stevige bouwmaterialen van menig huis in de Benelux. Maar dan rest alsnog de vraag: Welke set moet je nu echt hebben?

We bespreken de voor- en nadelen van de populairse Mesh WiFi oplossingen in hun algemeenheid, bespreken waar je op moet letten, en we bespreken individuele voor- en nadelen per merk alvorens ons op de conclusie te richten. Daarbij richten we ons vandaag enkel op WiFi 6 systemen, omdat WiFi 5 Mesh oplossingen inmiddels uitontwikkeld zijn er daar in het laaste jaar geen relevante ontwikkelingen in zijn geweest. Dit is een lang artikel, maar als je binnen één minuut klaar wilt zijn kan je gewoon naar die conclusie springen. Omdat dit artikel hopelijk langere tijd relevant dient te zijn gaan we uit van de gemiddelde prijzen van de afgelopen weken, maar in de conclusie geven we ook een paar tips specifiek gericht op aanbiedingen, zoals nu met Black Friday. In de conclusie vind je tevens het overzicht met al onze testresultaten, en een beknopt featureoverzicht wederom voor een rappe samenvatting.


De Voordelen van Mesh WiFi


Het grootste voorbeeld hebben we reeds genoemd: elke node kan draadloos met elkaar verbinden. Ze hebben dus wel stroom nodig, maar je hoeft geen netwerkkabels door het huis te trekken. Is een deel van je huis wel, en een ander deel van je huis niet bekabeld, dan is Mesh WiFi ook ideaal: nodes die aan de kabel hangen bieden zo nog betere prestaties, terwijl je óók gewoon goed bereik kan halen op plekken waar geen kabel ligt.

Waar traditionele routers vereisen dat je het IP adres opzoekt en verbinding maakt met een web interface is een Mesh set ook veel gebruiksvriendelijker. Vaak heb je alle controle over je netwerk binnen een app in je telefoon, en praktisch altijd worden de features die er zijn redelijk goed uitgelegd zodat je ook als beginner wat geavanceerdere features zoals gastennetwerk, prioriteiten stellen en opties voor ouders goed kan instellen.

De Nadelen van Mesh WiFi


Kortom: goed en gebruiksvriendelijke WiFi, wie wil dat nou niet? Er zijn echter ook wel degelijk argumenten tegen. Het grootste argument blijft er één tegen draadloze verbindingen in zijn algemeenheid: hoe goed WiFi zich ook ontwikkeld heeft gaat er nog altijd niets boven een goede bekabeling als je huis dat toe staat, en er bestaan nog altijd muren en plafonds waar met geen geweld een goede verbinding doorheen gaat. Is je huis dus volledig bekabeld, of kan je wel kabels trekken, dan blijft dat altijd aan te raden. Dan kan je overigens alsnog deze Mesh sets overwegen, want in tegenstelling tot voorgaande jaren zijn alle sets in deze test wel in staat om die kabels in te zetten als onderliggende verbinding (ook wel de backhaul genoemd).

Een ander tegenargument is dat, mits je huis bedraad is, echte access points vaak betere prestaties en meer features bieden voor minder geld. In hun streven om gebruiksvriendelijk te zijn bieden de meeste Mesh sets maar een beperkte geavanceerde featureset, wat ze voor liefhebbers van een handmatig getuned netwerk niet zo interessant maakt. Gebruiksgemak gaat dus ten koste van geavanceerde opties in de webinterface. De mate waarin wisselt wel per merk, maar ASUS is eigenlijk de enige die een écht volwaardige router-featureset biedt binnen hun Mesh sets. Echte access points gaan vaak nog verder, maar vereisen zowel beheer als kennis.

Waarom WiFi 6? Of toch WiFi 5?


Waarom kijken we in deze test bewust naar WiFi 6? De nieuwste generatie WiFi is, als je een typische telefoon of laptop pakt en een willekeurige website opent, niet eens direct zo veel sneller. De maximale snelheid ligt weliswaar een stukje hoger, zo kan je met een enkele WiFi 6 device en een rappe Mesh node de 900 Mbps halen waar je met een vergelijkbare high-end WiFi 5 node normaliter niet veel voorbij de 600 Mbpss komt, maar beide zijn voor tal van doeleinden doeleinden eigenlijk al genoeg. Plus, de meeste internetverbindingen zijn niet eens rapper dan die 600 Mbpss. Oftewel als je niet veel meer doet op het internet dan af en toe een krantje lezen terwijl je op de WC zit hoef je er niet warm voor te lopen en kan je prima af met een goedkoop WiFi 5 setje.


WiFi 6 brengt echter grote verbeteringen die echt tellen voor huishoudens met meerdere actieve internetters, of vooral meerdere devices zoals laptops, telefoons en smart home apparatuur. Dankzij een technisch genamd Orthogonal frequency-devision multiple access, of het iets makkelijkere OFDMA, zijn WiFi 6 netwerken veel beter in staat om meerdere devices gelijktijdig van hogere snelheden te voorzien. Het is precies die techniek die de 4G LTE antennes die we kennen van buiten huis in staat brengt om tal van gebruikers gelijktijdig van goede mobiele data te voorzien, maar dan bij jou zelf in huis.

Gebruik je thuis WiFi met meerdere snelle WiFi 6 devices, dan ga je wél snel merken dat actief gebruik door één gebruiker niet per sé negatieve consequenties hoeft te hebben voor andere gebruikers. Je behoudt hogere snelheden én lagere latencies, wat specifiek voor gamers weer voordelen heeft. Geen ruziende kinderen meer dus wanneer er één zijn games zit te updaten en de andere in het midden van de actie zit.

We (lees: wij zelf en onze doelgroep) hebben vandaag de dag veelal meerdere, soms wel tientallen WiFi devices in huis, en dat lijkt enkel toe te nemen. Hoewel veel van de smart home hardware nog niet WiFi 6 gebruikt wil dat niet zeggen dat je gaandeweg meer en meer profiteert naar mate je nieuwe laptops, telefoons en andere hardware wel WiFi 6 klaar is. En een goede WiFi Mesh set koop je veelal met het idee om er enkele jaren niet aan te hoeven sleutelen.

Hier moet je op letten voordat je iets koopt


Besluit je voor een WiFi 6 oplossing te gaan dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Het meest cruciale is hoe elke set zijn antennes heeft ingedeeld en de resulterende AX-klasse. Helaas is dit iets waar de fabrikanten allemaal hun eigen opvattingen over hebben, waardoor we in tegenstelling tot voorgaande jaren niet heel simpel kunnen beschrijven welke AX-klasse je echt moet overwegen. In de basis is een AX6000 of AX6600 natuurlijk beter dan een AX1800 set, maar als de getallen wat dichter bij elkaar leggen kan het genuanceerder zijn. Zo is de AX5400 ASUS XD6 niet per sé beter dan de AX4200 Orbi RBK752.

Dat komt namelijk door de antenne layout. De genoemde klasse is simpelweg een optelsom van het maximale wat elk van de antennes te bieden heeft, hoe ze dat verdelen kan sterk wisselen. Zoek je een echt goede oplossing, en verwacht je de Mesh nodes draadloos te plaatsen, zonder netwerkkabels door het huis dus, dan kijk je het liefst naar modellen die in de tabel gemarkeerd staan als Tri-band. Die hebben namelijk extra band welke wordt ingezet voor de verbinding tussen de Mesh nodes zelf, wat in de regel snellere, stabielere verbindingen geeft. Dual-band is in principe vooral bedoeld als de voordeligere oplossing, al kan een dual-band oplossing met een hoge snelheidsklassificatie wel weer interessant zijn als je wel bekabeling hebt in huis maar geen zin hebt in een gecompliceerder netwerk aan access points.

Ook verschillen de sets sterk in de afmetingen en design. Dat klinkt als bijzaak, maar gezien je ze voor het beste resultaat vrij en in het zicht hebt staan is dat niet onbelangrijk. Zeker niet in een huishouden waar wellicht niet iedereen “top internet” als primaire prioriteit heeft en wanneer je je bedenkt dat sommige nodes best groot zijn. De vuistregel is dat duurdere sets grotere nodes hebben, en dat die ook krachtiger zijn vanwege langere, sterkere antennes. Een afweging dus tussen prestaties en presentatie. Opvallend detail: alle inzendingen zijn wit van kleur, alleen ASUS geeft je ook de mogelijkheid om de sets in zwarte uitvoering te bestellen.

Set van Twee of Drie?


Een lastige vraag is of je een set van twee of van drie wilt kopen. Antwoord wordt eenvoudiger wanneer je je bedenkt dat je een extra satelliet bij voorkeur gebruikt om een andere kant op te versterken vanaf je router, de plek waar je normaliter je eerste unit zet, niet om een lange ketting van satellieten te maken; bij elke stap verlies je nu eenmaal capaciteit en stabiliteit. Het kan wel, zeker bij de high-end tri-band sets, maar het heeft zeker niet de voorkeur.


Wil je het bereik vanuit je hoofdaansluiting meerdere kanten op versterken, bijvoorbeeld naar boven in huis en naar de achterkant cq tuin, dan is een 3-pack verstandig. Pak dan bij voorkeur één satelliet om het bereik richting bovenverdiepingen te versterken, en een andere om richting de achterzijde van het huis de tuin mee te pakken. In een appartement of loft waarbij je al grotendeels bereik hebt uit de provider-router, dan is een 2-pack soms voldoende om de juiste dekking te bereiken.

Onze Testopstelling


Omdat WiFi 6 hogere snelheden biedt, plus beter om kan gaan met meerdere devices, wordt het testen ervan ook complexer. Waar we met WiFi 5 Mesh sets soms met een enkele laptop al limieten konden ontdekken is dat met de WiFi 6 oplossingen een stuk pittiger. Ergens goed nieuws, want de kans dat je als gebruiker met een laptopje of twee en een paar telefoons tegen serieuze beperkingen aanloopt is met alle 11 deze sets erg klein.

We hebben gekozen voor drie specifieke testscenarios. Test 1 betreft de maximale snelheid die je kan halen met één device voorzien van een rappe Intel AX201 WiFi chip in de nabijheid van de node, deels omdat je met twee devices op de meeste sets de limiet van je WAN poort aantikt, deels omdat je soms gewoon het beste wilt halen uit één machine. Dit is dus tevens wat je grofweg mag verwachten wanneer je kiest om een node bedraad aan te sluiten, bijvoorbeeld als je op één locatie in huis echt de maximale snelheid wilt zien op je laptop.

Voor test 2 en 3 richten we ons echt op de Mesh functie plaatsen. We plaatsen een tweede node één verdieping hoger en ca 15 meter hemelsbreed van de hoofdnode. Vervolgens testen we voor Test 2 met twee devices in de nabijheid van die tweede node, hierdoor zien we vooral wat de onderliggende backhaul in huis heeft. Voor Test 3 nemen we beide laptops wederom één verdieping hoger en ca 15 meter verder, en testen we het verval op nog langere afstand vanaf de tweede node; hier leunen we dus zowel op de backhaul als de signaalsterkte per node.

We kijken specifiek naar totale downloadsnelheden, via de WAN poort (Gigabit), maar wel direct vanaf een snelle lokale server. De maximaal haalbare snelheid is daardoor ca 980 Mbps welke consequent gehaald kan worden. We noteren het gemiddelde over meerdere test sessies.

Sidenote: Hoewel onze setup na uitvoerig testen en frequent hertesten tot stand is gekomen blijft het slechts één enkele situatie. Draadloze prestaties blijven sterk situatieafhankelijk, en het is dus goed mogelijk dat de prestaties in onze panden anders liggen dan een andere test; een onvermijdelijk kwaad. Zelfs onze voorzichtig gewogen test kan geen garanties bieden dat een product ook in jouw omgeving dezelfde resultaten haalt.

TP-Link Deco


Tijd om elk merk te doorlopen: TP-Link is een Mesh bouwer van het eerste uur, en dat zien we terug in een ruim assortiment en een goed uitgewerkte gebruikerservaring. De installatie is in onze optiek de meest gebruiksvriendelijke van allemaal, de app werkt goed en biedt de meeste gangbare functionaliteiten van gastnetwerken tot opties voor ouders. Echt geavanceerde features ontbreken, en we ergeren ons ook aan zaken als een verplichte registratie en online account, maar dat lijkt het nieuwe normaal in Mesh Systemen.

TP-Link staat ook bekend als prijsvechter en ook dat zien we duidelijk terug in de vergelijkingen. Zowel de Deco X20 als de iets snellere X60 behoren tot de goedkopere opties in het veld. Het kleine prijsverschil tussen die twee zet ook direct druk op de aller goedkoopsten in de WiFi 6 test; als je al bereid bent 249 euro neer te leggen voor een set van drie (X20), dan is de stap naar 299 euro (X60) niet zo heel gek, zeker wanneer je ziet dat je toch rondom de node zelf significant hogere snelheden kan halen met de X60 in plaats van de X20. Af en toe is de X20 echter heel sterk afgeprijsd (Tot onder 200 euro voor 3 stuks), wat hem dan wel weer een leuke instapper maakt.


De Deco X20 en X60 zien er ongever hetzelfde uit: compacte, ronde witte kastjes.

Wanneer je alle nodes draadloos plaatst en écht goede prestaties wil blijft het de moeite om extra te investeren in een (duurdere) Tri-Band oplossing, maar wanneer je één of meerdere nodes direct op de kabel kan aansluiten dan biedt de Deco X60 wel veel prestaties voor het geld.

In het hogere segment doet TP-Link mee met de Deco X90. Aantrekkelijke kastjes met o.a. een 2,5 Gbps header als je een extra snel thuisnetwerk heeft en goede prestaties voor een 2-pack vergeleken met zijn directe Tri-Band concurrentie. Zoek je een 2-pack, dan is dit een hele aantrekkelijke optie, zeker als je 2,5 Gbit LAN hebt of overweegt.

De Deco X90 heeft echter een probleem en dat is dat de 3-pack en de losse satellieten heel prijzig zijn, of nauwelijks te koop. In de veronderstelling dat men in dit hogere segment ook wel drie nodes wil kopen worden de Orbi RBK753 (499 voor 3 vs ca 620 euro voor drie maal de Deco X90) opeens relatief een stuk interessanter. Als TP-Link de 3-pack of losse nodes ook concurrerend weet te prijzen dan kan de X90 uitgroeien tot hét middenklasse mesh systeem.

Deco X20
(249 euro voor 3 stuks)
+ Lage Prijs
+ Goede dekking
+ Eenvoudige installatie
– X60 is sneller voor iets meer geld
– Dual-Band

Deco X60
(299 euro voor 3 stuks)
+ Lage Prijs
+ Eenvoudige installatie
+ Aantrekkelijke optie bij (deels) bedrade huizen
– Dual-Band

Deco X90
(399 voor 2 stuks)
+ Goede dekking, capaciteit en prestaties
+ Gebruiksvriendelijk
– 3-pack en losse node prijzen (momenteel) veel te duur

Linksys Velop


Linksys maakte in de begindagen van Mesh WiFi een valse start. De Velop lijn was er relatief vroeg bij, maar in de beginjaren liet het installatiegemak en de prijs-prestatieverhouding nog wel wat te wensen over. Wat installatiegemak hebben ze aardige stappen gemaakt. Duurt wellicht een klein minuutje langer omdat je nog ouderwets een wachtwoord moet invullen welke onderop staat, maar daar gaan we niet over vallen. Net als de anderen is de app relatief overzichtig, en toegankelijk voor beginners.

Hoewel de algehele ervaring, en de prestaties, ogenschijnlijk prima aanvoelden, we zien relatief stabiele en goed bruikbare prestaties over de hele lijn, leggen de prijsstellingen de problemen bloot. De duurdere AX5300 zet valt eigenlijk vooral tussen wal en schip, zo kost hij aanzienlijk meer dan o.a. de Deco X90, ZenWiFi AX en de Orbi AX4000 terwijl de Velop gemiddeld wat trager is. En tegelijkertijd is de Orbi AX6000 weliswaar nog duurder, maar die toont wel echt meerwaarde als voor jou geld toch geen rol speelt.


Linksys kiest voor beide systemen voor iets meer hoeken.


Ook de Velop AX4200 heeft het lastig door de prijs. Zo bieden de Orbi AX4000 en de ZenWiFi AX iets betere prestaties voor grofweg hetzelfde geld, en tegelijkertijd zien we Linksys eigenlijk niet veel extra’s bieden om dat goed te praten. De Velop lijkt wel aantrekkelijk dankzij de extra LAN poorten vergeleken met de Orbi, maar dat is een probleem dat je met een switch van nog geen twintig euro ook wel kan verhelpen.

Kortom, Linksys heeft op zich aardige sets in huis, maar zal of de prestaties verder moeten opvoeren of vooral de prijzen (flink) moeten aanscherpen om tot de betere aankopen te gaan behoren.

Linksys Velop AX4200
(449 euro voor 3)

+ Tri-Band
+ 4 LAN poorten per node
– Duurder dan snellere alternatieven

Linksys Velop AX5300 (MX10)
(449 euro voor 2)
+ Tri-Band
+ LAN poorten per node
– Duurder dan snellere alternatieven

Netgear Orbi


Het was Netgear die vanaf het eerste jaar echt wist te overtuigen met hun Orbi lijn. Door de jaren heen hebben enkele concurrenten het Netgear soms lastig gemaakt, maar de Orbi RBK50 stond eigenlijk vanaf dag één op de eerste plek.

Dit jaar wijken ze daar ook niet vanaf, want de Orbi RBK852 (of RBK853 voor de 3-pack) scoort het beste als het op bereik en prestaties aan komt. Daar staat echter een extreme meerprijs tegenover; hij kost bijna het dubbele van de leuke middenklassers in deze test. Die forse meerprijs hakt in ons humeur wanneer we zien dat Netgear de Orbi RBK852 dan ook niet op elk vlak ultiem heeft gemaakt. Zo ontbreekt de multi-Gigabit poort, zuur wanneer je je bedenkt dat deze set de Gigabit barriere makkelijk kan doorbreken (wanneer we louter draadloos testen), en enkel via LAN-teaming kan je daar omheen werken; een dergelijk niche oplossing voor systemen die juist voor niet-techies interessant moeten zijn vinden we jammer.


De RBK853 bestaat uit drie forse units

Desondanks is er zoiets als “de beste”, dus als geld geen bezwaar is en je zeker wilt zijn van goede WiFi is de RBK852 waar je naar wilt kijken; als deze set niet werkt dan werkt geen enkele set. Zelfs met een plafond en een flinke afstand weet de backhaul nog praktisch de volledige snelheid door te voeren, en we zien structureel de beste scores.

Onderin de markt is de Orbi AX1800 een echte prijsvechter, maar ook voor Netgear geldt: instap WiFi 6 mesh setjes zijn eigenlijk niet zo interessant. Als je louter goedkoop bereik wilt bereiken kan je voor dergelijke bedragen prima tri-band WiFi 5 mesh oplossingen kopen, of de Deco X60 doet het beter voor nauwlijks meer euroknaken.


De kleinere Orbi WiFi Systemen zijn iets minder opvallend.

Het is de Orbi AX4000, of RBK752, die wel een mooie balans weet te slaan. Met 499 euro voor een 3-pack is hij niet bepaald goedkoop, maar hij biedt duidelijk meerwaarde boven de goedkopere sets, terwijl de concurrerende Deco X90 en de ZenWiFi AX zeker wanneer je er drie nodig hebt een stuk duurder uitpakken voor beperkte meer-prestaties. Het feit dat de meeste mensen in dit segment wel drie units zullen overwegen, plus de voordelen van een kinderlijk eenvoudige installatie en één van de betere app ervaringen maakt dat toch één van de middenklassers van dit moment.

Orbi AX1800 (RBK352/353)
(169 euro voor 2, 249 euro voor 3)
+ Pluspunten
+ Gebruiksvriendelijk
+ Goed bereik
– Prijs-prestatieverhouding

Orbi AX4200 (RBK752/753)
(299 euro voor 2, 399 euro voor 3)
+ Sterke mesh prestaties
+ Gebruiksvriendelijk
+ Goede prijs-prestatieverhouding
– Hoge prijs voor extra nodes.

Orbi AX6000 (RBK852/853)
(769 euro voor 2, 1049 euro voor 3)
+ Ultieme Prestaties
+ Top Bereik
– Extreme prijs
– Geen multi-gig LAN

ASUS ZenWiFi


Net als Linksys maakte ASUS eigenlijk een valste start op gebied van WiFi systemen. De eerste Lyra producten wisten geen al te beste indruk te maken. De fabrikant van enkele van de beste routers wist zich echter uitstekend te herpakken met de ZenWiFi serie, waarmee ze vorig jaar het vuur aan de schenen van de Orbi lijn legden.

Ook dit jaar weten ze dat weer te doen, maar elk van de drie ZenWifi systemen slaat toch duidelijk een eigen weg in. Net als bij de concurrenten vinden we de AX1800 oplossing, de ZenWiFi mini, niet bijster interessant ondanks het feit dat ze, mits je niet de grenzen opzoekt, aardig prestaties bieden. Desondanks moet het je echt om een eventueel extreem lage aanbiedings prijs, de minuscule kastjes, of het feit dat ASUS wél zwarte kleurstellingen produceert te doen zijn; de Deco X60 presteert beter voor hetzelfde geld, of overweeg een veel goedkopere WiFi 5 kit als het je wederom louter om wat bereik uitbreidign gaat.



ASUS is de enige fabrikant die hun grote en kleine kits in zowel wit als zwart levert.

De ZenWiFi XD6 biedt sterke prestaties rond de node, maar bij intensieve mesh belasting breekt de afwezigheid van een extra band hem toch echt op, en op dat moment benadert de prijs van de XD6 die van tri-band oplossingen te veel, zeker gezien de prijs van een extra unit. Desondanks is het een leuke set voor wanneer een deel van je huis bekabeld is, en vooral wanneer je de flink uitgebreidere software features van ASUS weet te waarderen. In tegenstelling tot de extreem geknepen software ervaringen van de concurrentie krijg je bij ASUS namelijk wel gewoon je volledige router functionaliteit met o.a. een goede, uitgebreide web-interface, en de nodige extra’s waaronder meerdere VPN functies en maar liefst 3 gastnetwerken. Het zal niet iedereen interesseren, maar voor wie een typische Mesh set net iets te “consumer” is is dit wel aantrekkelijk.

Het is dan ook de pro-sumer insteek gecombineerd met een écht goede prestatie die de nipt duurdere ZenWiFi AX erg interessant maakt voor die iets-meer-eisende gebruiker. Hij scoort consequent heel erg goed, en hoewel je je af kan vragen of de bescheiden meerprijs boven o.a. de Orbi AX4000 (bij 3 nodes) voor jouw gebruik gerechtvaardigd zijn krijg je er als tech liefhebber duidelijk één en ander voor terug: meer features, extra lan poorten, plus de kleurstelling keuze. Dat maakt ook de ZenWiFi AX één van de sterkere keuzes die de markt te bieden heeft.

Asus ZenWiFi Mini
(159 euro voor 2, 259 euro voor 3)
+ De kleinste nodes
+ De goedkoopste set
+ Prima bereik
– Dual-Band

Asus ZenWiFi XD6
(279 euro voor 2, 189 euro voor extra nodes)
+ Goede prestaties rond bedrade nodes
+ Uitgebreide software features
– Dual-Band in de Tri-Band prijsklasse

Asus ZenWiFi AX (XT8)
(399 euro voor 2, 234 euro voor extra nodes)
+ Goede prestaties
+ Uitgebreide software features
+ Goede prijs-prestatieverhouding
– Kleine meerprijs voor de extra functies


Conclusie


Met het volwassen worden van de markt voor Mesh Systemen komt de nadruk onvermijdelijk op de prijs te liggen. Dat wil zeggen dat aanbiedingen of leuke speciale deals het verschil kunnen maken tussen een goede of juist een matige aankoop. Vooral in het lage en het middensegment is dat het geval, en zeker rond de 300 tot 500 euro waarvoor we enkele zeer capabele Tri-Band oplossingen zien, zoals de Orbi RBK75x, de TP-Link Deco X90, en de ZenWiFi AX, kan een mooie korting het verschil maken.

Met de straatprijzen van de afgelopen maanden in het achterhoofd lijken vooral de Orbi en de ZenWiFi de middenklasse sets van dit moment. De Orbi AX4000-RBK753 voor ieder die een 3-pack zoekt voor minder dan 500 euro, en de ZenWiFi AX voor iedereen die niet alleen het gemak van een WiFi Mesh System wil, maar ook de volledige router software features wenst die andere fabrikanten achterwege laten met het idee dat die zaken simpele gebruikers maar in de war brengen; beide verdienen een Editor’s Choice award. De Deco X90 blijft hier echter een sterke outsider om in de gaten te houden, zeker als TP-Link zorgt dat niet alleen de 2-pack, maar ook de 3-pack rond hetzelfde prijspunt mee gaat doen, en TP-Link is normaliter niet vies van een potje prijs-drukken en als ze drie stuks naar 499 weten te brengen dan zet dat de lijst weer op z’n kop; recommended is op zijn plaats.


Klink het bovenstaande plaatje voor een compleet overzicht met modellen, prijzen en resultaten.

De instap-WiFi 6 AX1800 setjes vinden we eigenlijk geen van allen echt interessant. De bovengenoemde Tri-Band oplossingen zijn een mooie investering voor de komende jaren en als je als eenvoudige gebruiker weinig meer wilt dan “gewoon goed bereik” kan je prima met de nog veel goedkopere WiFi 5 sets van vorige tests af. Alleen de Deco X60 vinden we de moeite waard om aan te raden aan de onderkant van de markt wanneer je huis bijvoorbeeld wel grotendeels bekabeld is, dan krijg je veel prestaties per node voor een relatief bescheiden prijs: ook recommended dus. De meeste AX1800 sets lijken vooral bedoeld om minder geïnformeerde te lonken met “WiFi 6”. Ze werken an sich best prima, maar ze vallen echt tussen wal (goedkoop WiFi 5) en schip (écht goed WiFi 6).

De top van de markt wordt gedomineerd door de Orbi RBK852 of RBK 853 die niet alleen goede prestaties biedt in deze test, maar ook uit onze eerdere praktijktests al wist te bewijzen dat er geen set als deze zo ongevoelig is voor de exacte plaatsing van elk van je nodes. We vinden de prijs wel erg fors en we zouden je de RBK752 of RBK 753 en ZenWiFi AX toch nogmaals laten heroverwegen omdat die meestal al meer dan uitstekend zijn, maar voor ieder die hun WiFi-gezeur écht moe is en ongeacht de prijs gewoon de allerbeste kit zoekt is de Orbi RBK852/853 ongeëvenaard, kortom ook Editor’s Choice. En als deze set niet voldoet in huis rest maar één oplossing: gewoon kabels trekken.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.