Logitech G502 Hero KDA review
In een tijd waarin de ene na de andere fabrikant kleinere en vooral lichtere muizen uitbrengt was het een opvallend pakketje voor ons: de “nieuwe” Logitech G502 Hero KDA editie. Een re-release van de G502 hero, wat in feite natuurlijk weer een update was van de originele G502 van meer dan 5 jaar geleden. Toch is het nog altijd een van de populairste muizen van dit moment dus greep ik de kans voor een re-review enkele jaren later graag aan. Kan Logitech’s oude rot in deze moderne tijd nog altijd goed meekomen? Of is de G502’s pensioenleeftijd bereikt?
De G502 Hero KDA kost je op dit moment zo’n 75 to 80 euro.
Logitech staat bekend om vooruitstrevendheid met hun muis technologie, maar terughoudendheid met de vormgeving. Logisch ook want Logitech fans van vroeger, en dan denk ik echt terug aan de MX5xx dagen, staan bekend om hun voorliefde voor de vertrouwde vorm en argwaan richting grote of zelfs kleine veranderingen.
De G502 voelt dan ook, zelfs vandaag de dag, nog echt als vanouds; fijne handje-vol ergonomische vorm, degelijke bouwkwaliteit, fijne switches. Het is een muis die, wanneer jij niet al over bent gegaan op de nieuwe ultralight-achtigen, direct natuurlijk aanvoelt. En de vraag is natuurlijk ook of dat is wat je zoekt. Als een high DPI, palm grip muis is het lastig om de G502 op welke fout dan ook te betrappen. Als je denkt dat dit gaat concurreren in snelle FPS shooters met kleinere en lichtere muizen heb je het natuurlijk mis.
Maar dat is de doelgroep van de G502 ook niet. Die is juist gemaakt voor all-round gebruikers, gamers die hun muis niet constant optillen, en gamers die juist liever een paar knopjes meer hebben. Want dat is natuurlijk waar de G502 in uitblinkt: meer knopjes meer beter. Zeker als je nog World of Warcraft speelt bijvoorbeeld is dat al snel onmisbaar, en is een G Pro Superlight eigenlijk maar een karige tool. Met maar liefst 11 knoppen, side-press op het scrollwiel meegerekend, is dit natuurlijk een compleet ander verhaal. Elk van de knoppen voelt ook goed, de sensor is ook top, het plastic is allemaal lekker stevig, Logitechs software zit goed in elkaar, dus op die totale ervaring valt echt niets aan te merken.
Kan er dan echt niets beter? Zeker wel, zo hebben we in recentere gaming muizen de zogeheten paracords gezien. Soepelere kabels met minder drag die de muis meer als een draadloze muis doen aanvoelen. Vermoedelijk was het te lastig (lees: kostte het geld) om de productie van de G502 die al jaren aan de lopende band verloopt aan te passen op dit soort moderne kabels, maar voor een nieuwe model met een nieuw premium prijskaartje had dat toch moeten kunnen. Voor de niet low-DPI, FPS gamers zal het nauwelijks opgemerkt worden, maar toch.
Ik vond het wel wat vreemd dat een League of Legends team waar ik nog nooit van gehoord had precies de G502 Hero koos om een partnership mee aan te gaan; je zou denken dat esports hier niet de doelgroep is en dat een G Pro of een G305 achtige vorm logischer zou zijn. Toen bleek dat KDA echter geen League of Legends team is maar een virtuele K-pop group gebaseerd op vier League characters snapte ik er als Boomer eigenlijk nog minder van, maar ik ga er maar gewoon vanuit dat de KDA doelgroep gewoon meer “jongere gamers” is dan heel specifiek League spelers. En gezien de branding relatief bescheiden is zou het mij niets verbazen dat een ander deel van de doelgroep gewoon all-round gamers zijn die liever een witte dan een zwarte G502 Hero in huis halen.
Conclusie
De vraag of de G502 Hero in 2021 nog mee kan komen is eigenlijk helemaal niet relevant. Op het vlak van ultralichte muizen hebben we duidelijk grote stappen vooruit gezien, maar wat een ietwat grotere, palm-grip all-round game muis betreft had Logitech het eindstation eigenlijk 5 jaar geleden al gewoon bereikt. Gamers die liever een nette ergonomische vorm hebben en meer knoppen worden hier in 2021 nog net zo uitstekend bediend als eerdere jaren; het is een top muis met die doelgroep in het achterhoofd.
De vraag of je ca 25 tot 30 euro meer wil betalen voor de KDA of “witte” uitvoering is iets wat je zelf moet bepalen, de originele G502 Hero was in de tijd ook duurder maar is tegenwoordig voor 49 euro te koop wat de vergelijking een beetje scheef trekt. Voor 49 euro is de G502 Hero echt ijzersterk, maar flink meer betalen voor een leuke skin is natuurlijk een subjectief onderwerp. En laten we ook niet vergeten dat er op dat moment dan ook flink wat concurrenten zijn die vergelijkbaar uitstekende prestaties leveren, en geregeld voor minder (dan 79 euro in elk geval).
Kortom, de G502 Hero is nog altijd een top muis en een editor’s choice award waard (en een Great Value, als we de originele versie vandaag de dag zouden reviewen). Aan jou de vraag of je wilt betalen voor dat kleurige. Persoonlijk zou ik zeggen dat als je bereid bent meer te betalen dat je ook even moet kijken naar de G502 Lightspeed, de draadloze versie van deze muis met een prijskaartje van 110 euro. Uiteraard weer wat meer geld, maar draadloos muizen is wel een echte upgrade voor je geld.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)