ASUS TUF Gaming VG27AQL1A Review


ASUS gaat geen schoonheidsprijzen voor productnamen winnen met de TUF Gaming VG27AQL1A, een naam zo onnodig complex dat ik mij afvraag of ze de aandacht van iets anders proberen af te leiden. Maar geen zorgen, dat bleek gelukkig niet het geval.

In de veronderstelling dat je een goede monitor koopt voor de ervaring en niet de naam valt er namelijk heel wat voor dit scherm te zeggen. Hij heeft de gouden combinatie van specs voor een all-rounder, oftewel 27”, 1440p, 170Hz en IPS, is niet exorbitant geprijsd a 549 euro. Hij is daadwerkelijk ruim verkrijgbaar, zeker geen gegeven in deze tijd. En het is een all-round uitstekende monitor.

Onlangs zagen we echter al dat die gouden combinatie waarvoor je in het verleden toch al snel 700 euro voor kwijt was al ruim onder de 500 euro is gedoken, zo lijkt de Gigabyte M27Q op papier toch enorm vergelijkbaar voor 350 euro. Normaliter richten we onze pijlen met een productreview niet op één specifiek alternatief, maar met die vers in het geheugen ligt dat wel voor de hand. De eenvoudige vraag wordt dan: weet ASUS duidelijke meerwaarde te bieden voor ca 200 euro meer?


Fysiek komt ASUS meestal goed voor de dag, en de VG27AQL1A geen uitzondering. Hij heeft een stevige stalen voet, er zit weinig beweging in als je tegen de tafel stoot, en hij is volledig mobiel wanneer je dat wel wil: hoogte verstelbaar, tilt, rotate. Daarmee is hij wat flexibeler dan de M27Q. In tegenstelling tot de ROG modellen krijg je echter geen RGB of andere fancy uiterlijke extra’s.






Fysieke knoppen en een joystick zoals (bijna) altijd bij Asus

Deze week zijn we begonnen met het nauwkeurig meten van de snelheid van monitoren, in de tussentijd is de VG27AQ echter retour gegaan en kunnen we deze dus niet (meer) meenemen. In de praktijk en side-by-side met een 1000 FPS camera is het echter niet mogelijk om significante snelheidsverschillen (1ms+) tussen de ASUS en de M27Q waar te nemen. Dat parkeren we dus vooralsnog even als een gelijkspel, en dat is ook prima: beide zijn gewoon keurig rappe panelen zoals je zou verwachten.


Warzone met dit ding bevalt prima!

Wat beeldkwaliteit betreft zien we wel wat duidelijkere argumenten in het voordeel van ASUS. Ook deze monitor heeft een wide gamut scherm met een meer dan 90% DCI P3 coverage, (137,9% sRGB volume), een fijne hoge helderheid van 407 nits, en een nette fabriekscalibratie waarbij je direct uit de doos uitstekend foto- of videowerk kan doen (2,19 en 5,11 delta e gemiddeld en maximaal respectievelijk), en een bescheiden grijsafwijking. Alleen het contrast spreekt niet echt tot de verbeelding met 1027 tot 1, in lijn met de meeste vergelijkbare IPS panelen. Dit is overigens niet heel anders dan andere “goede” opties in het segment, maar met het voordeel boven de M27Q dat ASUS gewoon een RGB subpixel layout heeft. Dat laatste vind ik niet enorm spannend, maar sommigen vinden RGB significant fijner om naar te kijken en het maakt de VG27AQ de veiligere keuze.

Waar ASUS significanter begint uit te lopen is de feature performance, waaronder HDR. In tegenstelling tot de meeste monitoren met deze specs valt er hier aan HDR nog wat te beleven. De maximale helderheid tikt een respectabele 508 nits aan, wat gecombineerd met het brede kleurbereik voor een aardige HDR ervaring zorgt. Je mist local dimming voor een perfecte HDR ervaring, maar voor deze klasse is het wel bovengemiddeld. Ook klopt de Freesync en G-Sync support, de software aansturing van je OSD, en ELMB Sync is weer aanwezig. Dat laatste is de backlight strobing of de black frame insertion mode die werkt terwijl variable refresh aan staat. Ben je dus een fan van anti motion blur modi dan is dit een monitor die op dat vlak ook nog een aardige prestatie biedt, een relatieve zeldzaamheid; de meeste monitoren bieden deze feature niet of een teleurstellende ervaring met zo’n feature.


Conclusie


Eerder zagen we al dat je voor deze mooie spec combinatie (27”, 1440p, 144Hz+ (170 in dit geval), IPS) niet per sé 500 euro of meer hoeft te betalen. Anderzijds zien we dat ASUS met deze VG27AQL1A toch echt wat argumenten heeft om dat wellicht toch wel te doen. Zo biedt ASUS wél een aardige HDR ervaring in een segment waarbij de HDR modus vaker dan niet niets toevoegt, en de ELMB Sync modus is daadwerkelijk het uitproberen waard om te zien of jij één van de gebruikers bent die anti motion blur features wel kan waarderen. Ook is de traditionele RGB pixel layout zonder meer wat veiliger.

De basis klopt ook gewoon: goed paneel, mooie fysieke bouw, rappe prestaties, support voor VRR met zowel AMD als Nvidia videokaarten. Als dat alles is waar je om geeft kan je elders zeker wat besparen. Als je geen moeite hebt met toch iets meer in te zetten lijkt het me stug dat je met deze monitor ongelukkig thuis komt, het is gewoon een keurige all-rounder die geen zwakke plekken vertoont. Uitgezonderd zaken die je echt pas in een veel hogere klasse gaat vinden uiteraard, maar dat kunnen we hem lastig kwalijk nemen. Comfortabel “recommended”.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ns op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.