HP Spectre x360 14


Als je ons vraagt om een chique, premium portable laptop gaan, of gingen, de gedachten al snel richting de MacBook Pro, of de Dell XPS 13. HP denkt echter dat ze ons wel kunnen overtuigen om daar vanaf te stappen met hun Spectre x360 14, zeker als je (net als wij normaliter) toch liever met Windows werkt. En op papier klinkt dat best aannemelijk. Zo heeft deze Spectre een 14” OLED paneel in grofweg dezelfde form factor als de 13” MacBook Pro en is het een convertible, dus zowel als laptop, tablet en alles er tussenin te gebruiken. Zo zou het een ideaal apparaat moeten zijn voor creatievelingen.

Prijzen beginnen zo rond de 1300 euro, voor ons high-end model met OLED paneel, Intel Core i7, 16 Gigabyte geheugen en 1 Terabyte SSD mag je 1699 euro afrekenen bij de dames en heren van Coolblue. Bij deze ook direct onze dank aan Coolblue die deze review mogelijk hebben gemaakt. Inmiddels hebben we deze laptop enkele weken als daily driver gebruikt, dus het is tijd om de balans op te maken.

Interesse? Je kan de HP Spectre x360 14 o.a. bij Coolblue.nl kopen


Design en Aansluitingen


HP heeft duidelijk hun best gedaan om een anders-dan-anders design neer te zetten. Met zijn gesneden hoeken en hoekige afweking langs de randen is het een uniek en opvallend model en daar zijn we wel fan van. En dat terwijl het design alsnog absoluut professioneel is, je mag hier best mee gezien worden. Wij hebben hier het volledig zilveren model, maar er zijn ook varianten in een zwart-met-gouden kleurstelling.





Wat form factor betreft is hij niet groter dan een 13” laptop, hij is iets minder breed en nipt dieper dan de M1 Mac, dezelfde klasse dus. Het gewicht zit net onder de 1,4 kilo en ook dat past prima bij het ultra portable of ultrabook concept. De bouwkwaliteit is goed, of zeg maar gerust zeer goed, grotendeels te danken aan het metaal uiteraard. Maar, zowel de MBP als de XPS13 zijn absoluut nog een stukje meer rigide, vooral in het midden van de panelen. Niets waar je echt wat van merkt in de praktijk, er zit ook absoluut geen flex in de randen, maar het moet worden gezegd.

Omdat het een convertible is kan je deze machine als laptop of als tablet gebruiken, of als iets er tussen in. Je koopt dit niet om puur als tablet te gebruiken, daar is hij dan weer wat fors voor, maar het is een mooie extra feature. Zeker vergeleken met een Mac waar nog altijd geen touch screens in mogelijk zijn. Gewoon een stevige bonus feature dus, en vergeet ook niet dat het OLED paneel dit een verdomd chique tablet showcase maakt.




De aansluitingen zijn ook uitstekend, je krijgt een micro SD kaart, een audio jack en twee Thunderbolt (Type-C poorten) aan de rechterkant, waarvan een leuk in de hoek verwerkt zit. En aan de andere kant zit nog een USB 3.0 Type-A aansluiting, een zeldzaamheid op dunne laptops. Ook leuk is de oplader, die uiteraard op de Type-C aansluiting werkt, voorzien is van een wat hippere kabel.




Toetsenbord en Touchpad


Een stevige laptop werkt in de regel lekkerder, en dat is hier ook het geval. Het toetsenbord is aangenaam met een redelijke travel. Let er wel op dat het zilveren model zilveren toetsen heeft, en met witte achtergrondverlichting kan dat bij daglicht soms wel lastig leesbaar zijn. Als je iemand bent die constant naar de knoppen kijkt, overweeg dan een andere kleurstelling met meer contrast. HP vangt het redelijk om met een grote font, maar het blijft een puntje voor mensen die veel naar beneden kijken of wat mindere ogen hebben.




Opvallend is dat de power knop niet in de hoek zit, maar links van de delete knop. Ze hebben de laptop gelukkig zo afgesteld dat hij pas wat doet als je hem langer inhoudt. Per ongeluk je laptop uitzetten zit er dus standaard niet in. Zoals je ziet zit er ook een vingerafdruklezer in, ten koste van de rechter control knop. Ik vind het prima, maar fervente right-control users mogelijk niet.



Het touchpad is groot en accuraat. Het blijft een touchpad, maar tot zover die kren… dingen gaan valt hier goed mee te werken. Het is een machine gemaakt om flink uren mee te maken, onderweg.


Beeldscherm


De absolute highlight van deze laptop is het OLED scherm, want dat ding is echt prachtig. Natuurlijk weten we allemaal al dat OLED als technologie gewoon verdomd goed is, maar het is hier ook nog eens. Goed uitgevoerd. Inherent heb je de voordelen zoals het eindeloze contrast omdat OLED bij zwarte pixels gewoon uit staat, en het uitstekende kleurbereik van OLED. Ga je content kijken, als zijn het maar gewone fotos, dan zit het er echt heel goed uit. En het helpt natuurlijk enorm dat je een 14” paneel hebt met flink dunnere randen dan gebruikelijk, en een chique 3000 bij 2000 resolutie, genoeg werkruimte voor wat dan ook, en genoeg scherpte.


Belangrijker voor iedereen die niet alleen content kijkt, maar ook maakt, is dat dit paneel in tegenstelling tot menig eerdere OLED laptop de kleuren niet onnatuurlijk opblaast. Voorheen waren die vaak oververzadigd, maar hier is de fabrieksafstelling nagenoeg perfect; ruim goed genoeg om direct uit de doos mee te gaan editten. Ook heb je het volledige sRGB gamut, volledige P3 gamut, en bijna het volledige Adobe RGB gamut. Ongeacht het soort kleurkritische werk wat je doet kom je hier dus prima mee uit de voeten. En HP levert accurate profielen mee voor al deze spectrums, volle score dus voor het scherm.

Prestaties


De prestaties van de laptop zijn het eerste punt waar we tegen wat beperkingen aan lopen. Het topmodel maakt gebruik van een 11e generatie Intel Core i7-1165G7, een 4 core, 8 thread processor. Deze processors hebben uitstekende single core prestaties, wat zorgt dat de laptop in de meeste taken harstikke vlot voelt. Opstarten, browsen, bestandjes laden, fototje bewerken, dat soort zaken vliegen voorbij.

Maar, het blijft een quad core processor, en als ultra portable is de power limiet niet oneindig. Ga je zwaardere applicaties draaien, zeker die wat langer duren, dan loop je tegen beperkingen aan. De Blender Render die op een performance laptop CPU in minder dan 4 minuten afgerond kan zijn duurt hier meer dan 11 minuten, en hoewel Premiere an sich goed “voelt” in gewoon gebruik zijn de render times tergend traag. Quicksync helpt iets, maar niet zo veel als een Nvidia GPU met NVENC. Kortom, je kan prima een keertje een videotje editten, maar als je dat dagelijks doet kijk je beter naar wat zwaarders.


Deze laptop heeft Intel hun XE graphics. Deze zijn aanzienlijk beter dan vorige generaties, maar het blijft een integrated GPU en hij kan niet op tegen een dedicated GPU. Je kan hier een prima potje op gamen als je het bij lichte games houdt, denk aan Minecraft of League of Legends, maar je kan hier geen triple A games op spelen. Of je moet een external GPU via de Thunderbolt poort aansluiten.

HP zet dit neer als een laptop voor creatievelingen, en voor vele vormen van creativiteit is dat zeker zo, maar voor taken die CPU of GPU intensief zijn ben je beter af met een wat grotere laptop met dedicated GPU en een 6- of 8-core CPU.

Upgrades, Accu


Bij dunne laptops blijft er vaak weinig ruimte over voor upgrades. We nemen het HP dan ook niet kwalijk dat er geen ruimte is voor een tweede SSD, of dat het geheugen niet te vervangen is. Dat de primaire SSD vervangen kan worden is al heel wat. Desondanks kan het wat beter, want ze maken het wel lastig om bij het binnenwerk te komen. Zelfs als je de SSD wilt laten zitten is het fijn dat je de fans schoon kan maken of de accu kan vervangen, en om dat te doen moet je de rubberen strip onderop verwijderen terwijl het lastig is om die netjes terug te krijgen. Eenmalig lukt wel, veel vaker wordt een issue.


Om bij het binnenwerk te komen met de strip achterop worden losgepeuterd

De accuduur is respectabel, bijna 10 uur in de netflix test is niet verkeerd, zeker voor een laptop met een hoge resolutie OLED scherm. Met licht gebruik kom je een hele dag dus prima door. Geef je echt om een accuduur, dan zal een Spectre met een lagere resolutie IPS scherm een betere optie zijn, al betwijfel ik dat ook die de 19-20 uur van de MBP in zal halen (uit onze ervaring, niet de claim van Apple). Geen record dus, maar wel gewoon heel goed.

Overige punten


Wat laatste punten alvorens we afronden: de webcam is keurig, en zit ook op een goede plek. Niet veel mis mee en je komt hiermee prima voor de dag in een zakelijk gesprek.


En de speakers, tja, als je denkt dat de B&O marketing voor ultiem geluid gaat zorgen kom je teleurgesteld thuis. Maar voor een laptop, zeker een compacte, komt er eigenlijk best prima geluid uit. Meer dan goed genoeg om een keer wat content op te kijken, al zal je voor een beetje ervaring toch aan een headset moeten. Nogmaals, dat gaat voor alle laptops op.


Conclusie


De vraag is natuurlijk: is het HP gelukt om onze oude vertrouwde adviezen op te schudden. En het antwoord daarop is gewoon “Ja”. De Spectre is gewoon een prachtige laptop en een waarop heerlijk te werken valt. Bouw en inputs zijn heerlijk, het scherm is top, en hij ziet er gewoon heel erg chic uit. Dat het geen gaming laptop is en dat hij wat tekort komt voor serieus videowerk dien je te weten voordat je er één overweegt, maar daar koop je meestal geen ultra portable voor. Als luxe typemachine, content consumption machine, of als foto- en grafische bak is het een schitterend ding.

Niet alleen op zichzelf ben ik er over te spreken, maar ook vergelijking met de toch stevige concurrentie. Elke vergelijking tussen Windows laptops en MacBooks gaat al snel scheef omdat je vermoedelijk al een sterke voorkeur hebt voor het ene operating system of het ander, maar puur op basis van hardware doet HP meer dan genoeg om duidelijke meerwaarde te bieden. Zo krijg je een groter scherm -en daarmee meer werkruimte- in een vergelijkbare form factor omdat HP niet van die lelijke brede bezels heeft, krijg je een top OLED scherm, en als convertible heb je gewoon meer flexibiliteit. Plus, net wat meer aansluitingen. Dat lijkt mij prima tegenwicht voor Apple’s superieure CPU en nog langere accuduur.

De directere Windows concurrent blijft de Dell XPS 13, die eigenlijk vooral toch indruk maakt met een nog wat stevigere bouw. Maar de versie die wat specs betreft het dichtst bij deze Spectre in de buurt komt (grofweg dezelfde componenten, maar dan met 4K+ IPS display) kost je wel 250 euro meer. En dan heb je geen OLED, minder aansluitingen, en geen convertible. Dat maakt de Spectre x360 14 niet alleen een chique premium laptop, maar ook een die best veel value weet te bieden voor zijn prijs.

Dank aan Coolblue voor het mogelijk maken van deze review. Interesse in deze laptop? Je kan hem daar uiteraard ook kopen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.