Deepcool CL500 review
Deepcool is op het moment niet een grote speler in Nederland, wat best jammer is omdat ze erg leuke kasten maken voor een mooie prijs. In dat rijtje valt de CL500 die we hier gaan bespreken. Deze case beschikt over een ATX-formaat en een niet geheel standaard front-panel, wat hem redelijk uniek maakt. Voor deze case vraagt Deepcool ongeveer 75 tot 80 euro.
Bouw en afwerking
Eerste wat opvalt aan de Deepcool CL500 is toch wel zijn opvallende front-panel. Normaal zien we mesh, glazen of gesloten voorkanten, deze case heeft grote verticale roosters welke van onder naar boven lopen. De zijpanelen zijn aan beide kanten magnetisch los te halen door hier iets van kracht op te zetten, wat het openen en sluiten erg makkelijk maakt. Qua formaat is het een redelijk standaard ATX-kast, dus ruimte zal je niet snel tekort komen.
Let er wel op, hoewel zowel het front als de bovenkant er op lijken helemaal van metaal te zijn is niets minder waar. Alles op het frame en de zijpanelen na is kunststof, en dat is toch nog best wel jammer. Nu moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat dit een case is van onder de 100 euro en je dan ook geen wonderen kan verwachten, de uitstraling is in ieder geval leuk.
Standaard komt de CL500 met één standaard 120mm fan achterin. Dat klinkt weliswaar wat karig, maar mocht je echt voor die RGB-build van je leven gaan dan staat het je natuurlijk helemaal vrij om losse RGB-fans te kopen en je hele systeem vol te hangen, er zijn ten slotte in totaal zes plekken om een 120mm fan te plaatsen.
Bovenop de case zien we de I/O’s: tweemaal USB 3.0, audio én als grote plus: USB Type-C. Verder zijn hier 2 knoppen aanwezig voor de power en reset. Nu zou je denken dat de grote knop bovenaan de aanknop is, dat is het niet. Klik je op deze knop, dan schiet het rooster bovenop de case los, en verschijnen daar twee plekken voor 120mm fans. Best leuk, al kan het wat verwarrend zijn als je het systeem denkt in te schakelen, en ineens schiet het bovenpaneel los.
Standaard biedt de CL500 plek voor radiatoren tot 360mm vooraan, 120mm achteraan en 240mm bovenaan, en is er ruimte voor CPU-koelers tot 165mm hoog. In de case vind je naast genoeg ruimte rondom het moederbord plek voor twee 3,5” en twee 2,5” drives, al komt de plaats voor grote schijven wel wat in de weg te zitten mocht je een grote voeding plaatsen zoals mijn be quiet! Straight Power, die met 170mm in de lengte stiekem ook best flink is.
In de praktijk
Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
Met het inbouwen van het systeem ben ik weinig geks tegen gekomen. Cable-management is prima in orde en alle kabeldoorvoeren lijken op logische plekken te zitten. Hoewel ik zelf niet de PWM fan-hub gebruikt heb is het wel een welkome toevoeging, vooral als je van plan bent nog fans aan de voor- of bovenkant te plaatsen. Verder is het mooi dat de case standaard met een GPU-riser komt, zo’n nieuwe dure videokaart wil je natuurlijk wel netjes kunnen tonen zonder dat deze doorgezakt is.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans (eentje achterin en bovenin de ML120L) gebruikt.
Kijken we puur naar gaming dan houdt de CL500 alles goed koel. Vooral de grafische kaart wordt niet warm, en zowel de processor als de verdere temperaturen in de case zelf doen het goed. Onder CPU-load zit de kast iets hoger, maar doet hij het nog steeds goed. Als je bedenkt dat dit systeem met slechts twee fans draait, dan kan je zeggen dat deze Deepcool het best goed doet.
Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.
Met Blender is 42dB best netjes, wat hem relatief stil maakt voor CPU-load. Kijken we naar gaming dan zit de CL500 met 43dB toch wel aan de hoge kant in vergelijking met andere cases. Geluidsproductie is dus redelijk, verwacht geen super stil systeem in deze behuizing.
Showcase
Conclusie
Weliswaar is Deepcool’s CL500 niet de meest robuuste, strakste of ruimste case in dit prijssegment, hij weet toch een leuk plaatje neer te zetten, wat natuurlijk ook zeker wat waard is. Daarbij biedt de case door zijn open voor- en bovenkant voldoende ruimte voor airflow en goede koeling, al is het daardoor misschien niet de stilste case. Verder is het cable-management echt een dikke voldoende, en USB Type-C is voor een case van ongeveer 75 euro zeker niet verkeerd.
Uiteindelijk kunnen we zeker positief zijn over de Deepcool CL500, het is dan misschien wel meer een case voor de liefhebber, persoonlijk vind ik hem niet misstaan.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters Instagram