WD Black SN850 review


De WD Black SN850 hadden we al getest in 500 GB format, maar de 1 TB versie ontbrak nog. Vandaar dat we vandaag een kleine update doen. Maakt de capaciteit in deze nu echt verschil? Daarbij hebben we inmiddels ook een video gemaakt, en voor de oplettende lezer (of kijker) zit er nog een kleine verrassing in die video:


De WD Black SN850 Samengevat


We herhalen: De WD Black heeft alles wat je van een high-end SSD verwacht: controller, DRAM cache, en uiteraard SLC caching. En dat in een strak zwart jasje.



Een opvallende afwezige is de hardware encryptie, iets wat WD op eerder Black drives ook niet belangrijk vond. En, voor de gemiddelde consument, vermoedelijk niet iets waar je wakker van zal liggen maar het is wel iets waar Samsung met hun 980 PRO dan punten scoort als je het wel wilt.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Opvallend genoeg passeert de grotere capaciteit de kleinere niet. Normaliter win je in prestaties tot aan ca 1 TB, maar in dit geval ontloopt het elkaar dus niet veel.

Full:


Ook hier zien we hetzelde. Maar ook hier maakt het niet uit: WD pakt de winst.

Consistency:


Net als de kleinere broer wordt de 1 TB SN850 best heet: 100 graden werd in enkele minuten van stress bereikt, en dat is best zorgwekkend.

Met koeling trekt de 1TB SN850 echter heel goed bij en haalt hij 350 Megabyte per seconde in die test, vergelijkbaar met de 980 PRO. We gaan binnenkort ontdekken of die SSD met koeling echter ook nog harder kan.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.



Gewoon prachtige scores voor beide, waarbij de 1TB nu wel sneller is in de maximale schrijfsnelheden.


Conclusie


Normaliter is een grotere SSD sneller, maar bij de WD Black SN850 lijken ze het maximale al te bereiken met een 500GB model. Desondanks is het goed te zien dat ook de grotere broer gewoon tot de beste, snelste Gen4 SSDs op de markt hoort. Of je nu snel veel data wilt overzetten, of actief vanaf je SSD wilt werken, deze is heel rap.

De twee zaken om rekening mee te houden zijn de hitte, deze SSD dient echt goed gekoeld te worden, bij voorkeur met heatsink en fan. En natuurlijk de prijs van Gen4 SSDs in zijn algemeenheid: een middenklasse SSD kost ca de helft per Gigabyte. Je moet wel heel bewust een high-end SSD zoeken en bereid zijn ervoor te betalen.

Maar, als jij dat bent, dan is dit één van de, zo niet dé interessantste Gen4 SSD die de markt momenteel rijk is:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.