De Complete MSI PC


MSI is aardig op weg om een complete MSI build mogelijk te maken. Moederborden en videokaarten kenden we natuurlijk al, maar tegenwoordig hebben ze ook cases, processorkoelers en voedingen. Zo hebben ze in elk geval de meeste zichtbare delen “all MSI” en is het enkel nog wachten op werkgeheugen en SSDs. Die moeten ze vast ergens kunnen inkopen het komende jaar.

En natuurlijk willen ze dan graag laten zien wat je krijgt als je de volledige MSI route kiest. Ze lieten ons weten dat te willen doen bij niemand minder dan Dylan Haegens. MSI en Redux Gaming, een pc bouwer waarbij je complete PCs kan laten samenstellen, willen met Dylan (of voor Dylan, de details zijn mij niet bekend) een complete MSI in elkaar zetten waarop hij dan al zijn dagelijkse dingen kan doen: gamen, editten, naar RGB gapen: al het gebruikelijke wat jij en ik ook doen. Ongeveer dan.

Maar natuurlijk wilden ze ook weten of dat systeem wel een beetje goed is, zeker omdat het idee is dat anderen straks iets vergelijkbaars kant en klaar kunnen kopen. Dus, aan ons de taak om te zien of dat systeem ook een beetje presteert. Overigens kunnen we geen uitspraken doen over de prijs, want die is nog niet bekend. We kijken dus gewoon puur naar de configuratie, de uitstraling, en de prestaties.


De configuratie


Laten we beginnen met de onderdelen:

– AMD Ryzen 7 5800X
– MSI MPG B550 Gaming Carbon WiFi
– MSI MAG CoreLiquid 240R
– 2x 16GB HyperX 3600MHZ RGB RAM
– WD Black SN850 1TB SSD
– MSI MAG A850GF PSU
– MSI GeForce RTX 3080 Suprim X
– MSI MPG Sekira 100R

Uiteraard is er hier en daar gekozen voor wat meer bling dan louter prijs-prestaties, onder andere met de wat luxere Suprim uitvoering van de videokaart, de keuze voor een AIO waterkoeler, en de keuze voor een iets luxer moederbord dan noodzakelijk voor een Ryzen 7 5800X. We vermoeden dat “RGB” hier toch ook echt een doel was omdat deze build straks Dylan z’n publiek moet overtuigen. RGB is iets wat de B550 Gaming Carbon wel heeft, en de goedkopere B550 Tomahawk die we bijvoorbeeld in onze adviesgids zouden stoppen niet. Ook is er gekozen voor een duidelijke high-end SSD, de WD Black SN850, de nadruk ligt dus ook op prestaties.


MSI’s nieuwste topmodel: de SUPRIM X

Mocht je zo ver komen en deze configuratie voor je hebben, dan zouden wij enkel het volgende voorstellen: kijk of je een geheugenkit met 4x8GB kan pakken (mits je niet voor 64 GB wilt gaan) omdat volle banken er wat toffer uit zien. En als je een serieuze creator bent, dan is de Ryzen 9 5900X de extra honderd a honderdvijftig euro gewoon waard: 12 cores zijn flink rapper dan 8 cores. Je zou indien nodig dan iets kunnen bespraken op de opslag bijvoorbeeld, want als je op prestaties wilt focussen dan ligt een luxere CPU nu eenmaal meer voor de hand dan opslag, en een extreme SSD pak je pas als je zowel je CPU als Videokaart in het topsegment hebt. Puur voor gaming echter is de 5800X weer geen gekke keuze.


Waar je niet op wilt bezuinigen is de voeding, 850 Watt is niet overdreven voor een moderne high-end videokaart. Het is ons echter niet duidelijk welke OEM er achter de MSI voedingen schuilen, maar we gaan er gemakshalve vanuit dat ze voor het behoud van hun reputatie daar geen vreemde keuzes hebben gemaakt. Maar vooralsnog weten we dit niet zeker.

De Showcase

Hoe komt het samen? Visueel harstikke netjes! De heren van Redux hebben het geheel netjes in elkaar gezet, en de instapak om de videokaart op zijn plaats te houden deed zijn taak. Ook valt er niets op het kabelmanagement aan te merken, overigens wel met toevoeging dat dit geen mystery shopper ervaring was uiteraard, maar we mogen er toch vanuit gaan dat ze dit prima aan de lopende band kunnen doen straks.



Ik vind het totaalplaatje ook harstikke netjes. De Sekira 100R behuizing is wel voor RGB liefhebbers, maar het is ook weer niet enorm overdreven. En hij is niet overdreven groot: groot genoeg voor de dikke Suprim videokaart, maar je hebt geen enorme loze ruimte en een gigantische kast op je bureau. De case- en de koeler fans gaan ook aardig samen, dat is lang niet altijd het geval, dus het voelt duidelijk als één geheel, ik vermoed dat potentiele die het plaatje zien de realiteit ook niet vervelend gaan vinden.


De Prestaties


Case liefhebbers zullen wellicht naar de Sekira hebben gekeken met de vraag hoe het met de airflow zit; zowel het glas als het staal op de voorzijde zijn nu niet bepaald ventilerend. En de enige intake komt dan ook via de ventilatiegaten aan de zijkant van het voorpaneel. En puur voor gaming is dat genoeg: in een typisch game scenario waarin de CPU niet constant vol belast wordt blijft die zo rond de 80 graden hangen, terwijl de videokaart daar net onder blijft, en dat terwijl je hem nauwelijks hoort.

In een stress test beginnen de prestaties wel wat te knellen: de CPU loopt op naar 90 graden met een kloksnelheid van ca 4,5 GHz, en de videokaart stabiliseert op 1920 MHz en 78 graden. Dat is beide binnen spec en niet per sé te warm, maar wel warmer dan wij eigenlijk willen zien. Op een testbench verwacht je namelijk dat die CPU met een waterkoeler eerder rond de 60 a 70 uitkomt, en ook de videokaart blijft dan eerder rond (of onder) de 70 C.


Kabelmanagement doen ze prima!

Gezien de fans op vrij lage toeren blijven draaien en je de PC alsnog nauwelijks hoort is mijn suggestie om zowel de fan curve van de case en die van de waterkoeler in deze iets aggressiever in te stellen: een klein beetje meer geluid om de temps onder de 90 te houden kan geen kwaad en komt ook je kloks weer goed uit.

Die grofweg 500 Watt aan warmte is dus een beetje het randje voor deze behuizing, waarbij je je af moet vragen of dat bij jou past. Puur voor gaming is het niet echt een zorg, maar iemand die ook echt fanatiek aan het editten gaat en de CPU daarbij vol gaat gebruiken? Zeker als je die Ryzen 9 upgrade overweegt en of wil overclocken ligt een behuizing met wat meer airflow voor de hand. De Sekira 100R past in dat opzicht beter bij een iets lagere spec computer dan wat MSI hier laat zien, denk aan een RTX 3070 met een Ryzen 5 bijvoorbeeld. Voor hun echte top-spec hardware kunnen ze beter met een high airflow case komen.


Afsluitend


Uiteindelijk valt of staat een pre-built PC bij de specs en de prijs die je ervoor betaald. Zonder prijs is dat lastig in te schatten, en zelfs met een prijs kunnen we eigenlijk maar weinig. Zo zijn RTX 3080 kaarten nauwelijks te koop, en zijn complete PCs een interessante manier om er toch één te bemachtigen. Daarbij hebben we nog geen prijzen van de voedingen of de waterkoelers. Maar een voorzichtige schatting maken kan wel, en dan vermoeden we dat we zo op de 3000 euro zitten.

En voor 3000 euro, of zeg gemakshalve even 2500 euro, moeten we toch wel heel kritisch kijken naar het geheel. En dan zie ik wel wat opmerkingen die zowel voor een echte creator als een simpele gamer relevant zijn. Ze proberen nu beide dingen in één klap te doen, en dat is net een beetje te veel, en dan vooral voor een gesloten behuizing.

Vanuit het perspectief van een fanatieke creator zoals Dylan denk ik dat een aantal van de specs wat opgekrikt mogen worden, denk aan de CPU en het werkgeheugen, waarin je toch geen concessies wil doen; tijd is tenslotte geld. Ook het feit dat bij echt intensief CPU en GPU gebruik de temperaturen wel stevig oplopen is een reden tot zorg, zeker als je straks wat stofopbouw hebt. De fans een beetje opschroeven zou een oplossing kunnen zijn, maar als je koel én stil wilt combineren zal je de kast moeten vervangen door een echte performance case. En dat is jammer, want zo houdt één onderdeelt een verder stevige collectie hardware tegen.

Mijn vermoeden is echter dat ze vooral willen dat “gamers” dit straks zien en dan zelf een complete MSI build in huis willen halen, waarbij dit specifieke geheel dus meer als showcase functioneert dan als redelijke koop; 2500 euro plus is natuurlijk niet iets wat de meesten zo maar ophoesten. En een mooie showcase is het wel: het past visueel allemaal goed bij elkaar, en het is netjes in elkaar gezet ook. Plus ze kunnen prima een wat redelijkere combinatie van specs samenstellen met exact dezelfde uitstraling, simpelweg door er een Ryzen 5 5600X van te maken (betere value), en voor de videokaart een RTX 3060 of RTX 3070 te pakken, bijvoorbeeld in Gaming X of Gaming X Trio uitvoering. Vervolgens een beetje besparen op de prijzige SSD (performance SSDs heb je als gamer gewoon weinig aan aan), en je hebt zo een “all MSI” geheel dat er even goed uit ziet, prijstechnisch ook interessant is, en waarbij de prestaties van de behuizing voldoende zullen zijn.

Kortom, een aantrekkelijk geheel met duidelijke potentie, en waar ze met de bovenstaande stukjes sturing tot een mooi eindresultaat kunnen komen. We kijken in elk geval uit naar het echte eindresultaat, en tegelijkertijd ook naar een echte performance case van MSI, want dat lijkt momenteel het enige wat een echt ultieme, high-end all-MSI build in de weg staat.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.