RTX 3060 Ti – ASUS vs MSI
De GeForce RTX 3060 Ti is de middenklasse videokaart van dit moment. Hij bracht RTX 2080 SUPER prestaties naar het grofweg 400 euro prijspunt, en vooralsnog is er geen concurrent van AMD te bekennen; de RX 5700 XT komt er niet bij is significant langzamer, en de RX 6800 is net even wat duurder. Maar stel dat je bereid bent iets meer te betalen voor je RTX 3060 Ti omdat je een net wat snellere, net wat stillere, net wat dikkere wilt? Dan denken zowel ASUS als MSI iets voor je te hebben, respectievelijk de ROG Strix en de Gaming X Trio uiteraard. Maar welke is nu beter?
Dat had de introductie moeten zijn, maar inmiddels weten we natuurlijk dat de praktijk heel anders is: Er is nauwelijks een RTX 3060 Ti te bekennen. Sterker nog, er is nauwelijks een GPU te bekennen ongeacht welke je zoekt. En dat gaat voor zowel Nvidia als AMD, van het hoge segment helemaal tot de onderkant van de markt. Kortom, het lijkt bijna zinloos om naar GPUs te kijken.
Bijna, want langzaam maar zeker druppelt er wel eens wat binnen, en op de lange termijn zal de markt een keer weer stabiliseren. Dus gaan we kijken in een directe head-to-head, onderdeel per onderdeel, welke moet het zijn tegen de tijd dat ze daadwerkelijk weer te koop zijn.
De RTX 3060 Ti Samengevat
Wil je meer weten over de RTX 3060 Ti en hoe die zich verhoudt ten opzichte van andere videokaarten, bekijk dan onze originele review:
Verpakking
Gezien de GPU markt toch een grap is, laten we het niet te serieus maken vandaag. Kortom, we beginnen met de doos. Normaliter niet heel belangrijk, maar gezien de kans groter is dat je een lege doos weet te bemachtigen dan een echte kaart wegen we hem dit keer zwaarder.
MSI’s doos is groter, en groter is beter, oftewel 1-0
Accessoires
Ook een categorie die we normaliter overslaan, maar laten we grondig te werk gaan:
MSI geeft je een extra bracket om het scheefhangen van je videokaart tegen te gaan. In sommige situaties handig, maar we hebben ze vaker gezien en de resultaten wisselen nogal per behuizing. Het is dus situationeel handig. ASUS aan de andere kant geeft je een mini PCB meetlat en twee kabelbinders. Kabelbinders kosten een cent per stuk bij de bouwmarkt zodra die weer open zijn, maar dat meetlatje is toch uniek en heel handig. Zo kan je hem ook als GPU houder gebruiken in een behuizing waar de ruimte tussen PSU shroud en GPU precies die afstand is, en je kan er makkelijker je rug mee krabben terwijl je drivers installeert.
Lastig, maar dat laatste is toch wel waardevol. We houden het op 1-1
Design
Laten we naar het serieuzere werk gaan. En hier wordt het lastig, want zowel MSI als ASUS hebben een beest van een kaart in huis. Beide zijn grofweg even groot met 3 fans, een stevige backplate en net genoeg “cool”.
ASUS:
MSI:
Zeker op een afstandje is het een beetje lood om oud ijzer, maar van dichtbij zien we dat ASUS toch het puntje pakt. Zo is de backplate wel volledig van metaal, en is de RGB net wat chiquer uitgevoerd. Mocht je er anders over denken flip het punt, beide zijn tenslotte mooie kaarten, maar wij houden het op 2-1 voor ASUS.
Features
Deze categorie is weer wat makkelijker: ASUS plakt een extra HDMI aansluiting achterop de kaart, voegt twee fan headers toe op de kaart zelf, en knalt er een dual bios op. Allemaal zaken die je wellicht nooit zal gebruiken, maar er wel bij zitten.
ASUS:
MSI:
3-1
Prestaties – Praktijk
De prestaties in de praktijk kunnen we een makkelijke of moeilijke categorie noemen afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Ik zeg makkelijk, want het maakt totaal niet uit welke je pakt, het verschil in de praktijk ga je nooit merken.
Beide kaarten stabiliseren op exact 1980 MHz, met praktisch vergelijkbare game-resultaten als gevolg. MSI is iets sneller in Far Cry 5, 122 vs 120 FPS, maar ASUS pakt vervolgens weer een frame meer in Metro Exodus: 73 vs 72. Het zijn allemaal verschillen die niet relevant zijn, en vervolgens is het ook nog zo dat je per sample wat verschil kan ervaren. Kortom: gelijkspel, 4-2
Prestaties – Koeling vs Geluid
Pak een mid-range chip, en knal er een extreem dikke koeler op, en je hoeft je geen zorgen te maken toch? En dat is 100% correct: koop welke van deze twee kaarten dan ook en je zal niets anders merken dan een koele, stille kaart.
Kijken we iets dieper, dan zien we weliswaar iets verschil, maar het is heel, heel weinig. ASUS pusht van nature weer voor lagere temperaturen, 55 graden is echt bizar laag, en de kaart is nagenoeg onhoorbaar op 33,6 decibel op 50 centimeter.
MSI aan de andere kant laat de temperaturen iets verder oplopen, 63 graden is significant warmer, maar met 32,6 decibel net wat stiller.
Mijn persoonlijke visie is dat zolang de thermals “prima” zijn en de geluidsproductie zo laag dat je er met je oor naast moet gaan liggen het niet uitmaakt. Daarbij kan je zelf ook de fan curve aanpassen als je zelf een voorkeur hebt. Stel dat je ze beide vervolgens op 40 decibel afstelt dan zien we een verwaarloosbaar verschil: 46,9 graden voor ASUS, 47,1 graden voor MSI. Dat noemen we geen winst, dat noemen we gelijkspel: 5-3
Prijs
Dit is niet zo zeer een lastig onderwerp, meer een onmogelijk onderwerp. Momenteel hebben we totaal geen idee wat deze kaarten daadwerkelijk zouden moeten kosten. Sure, Nvidia, ASUS en MSI hebben ergens adviesprijzen geroepen, maar vooralsnog zeggen ze gewoon niets. En “wat een gek ervoor geeft” kunnen we natuurlijk geen scores aan hangen.
Toch wordt het hier 5-4, want op basis van een vroege pre-order hier en daar wordt duidelijk dat de MSI, ondanks de bizarre situatie momenteel, in de regel de goedkoopste dient te zijn.
Conclusie
Als je vaker onze reviews van high-end MSI en ASUS kaarten hebt gezien zal al het bovenstaande je niet verrassen: beide zijn uitstekend. En vergeet ook niet dat we naar twee series kijken die al jarenlang aan de top staan wat efficiëntie betreft, het feit dat de een of de ander een puntje pakt betekent niet dat de ander slecht is. Beide zijn top, het is een gevecht in de marge.
Uiteindelijk staat onze teller op 5-4 in het voordeel van ASUS, maar als we de grappen en de gelijkspelen eruit halen blijft er eigenlijk een 2-1 over, waarbij de ASUS fysiek iets luxer is en wat meer features biedt, en de MSI daar in de regel een lagere prijs tegenover zet zonder dat de kaart merkbaar minder is. En dan vermoed ik dat dat ene puntje “prijs” voor menig gamer zwaarder zal wegen dan de andere twee punten, zeker wanneer ASUS met hun prijs tegen de RTX 3070 kaarten aan zal hikken; dat is de verwachting die we op basis van ervaringen uit het verleden wel kunnen uitspreken. Het lijkt dan aannemelijk dat MSI’s voornaamste concurrentie uit de goedkopere hoek komt, niet de duurdere.
Maar de ASUS is de nipt kaart, en objectief de beste 3060 Ti die we kennen krijgt Editor’s Choice. Maar de MSI zal met zijn iets simpelere backplate, enkele bios en geen extra poespas voor velen de betere deal zijn, en zodoende ook een comfortabele “recommended”. Of dat is de theorie, want in de praktijk zal de beste kaart toch die zijn die daadwerkelijk ergens in de winkel ligt.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)