ASUS ROG Strix Scar 17


We hebben het afgelopen jaar nogal wat ASUS laptops bekeken. Daar zaten een paar hele unieke gevallen tussen, zoals de prachtige Zepyhrus Duo met twee schermen, of de TUF A15 die ons begin dit jaar liet zien wat de potentie is van AMD’s laatste mobiele processoren.

Een keuze maken in het middensegment van ASUS is echter een stuk lastiger, want ze hebben nogal wat modellen. Wees eerlijk: weet jij het verschil tussen een Zephyrus G15, Zephyrus M15, Zephyrus S15, Strix G15 en Strix Scar 15? Of de 17” varianten daarvan uiteraard. Ja? Dan weet je vermoedelijk meer dan de meeste ASUS werknemers of reviewers.

Op wat configuratieverschillen na ontlopen die bovenstaande modellen elkaar eigenlijk niet heel veel, en vooral in design en bouwkwaliteit is het allemaal vergelijkbaar genoeg dat één of twee reviews uit die series je eigenlijk al genoeg vertellen. Het zijn echt de specs die het verschil maken, bijvoorbeeld dat de M15 met een kleurecht 4K scherm uitgerust kan worden, en enkel de duurdere varianten met een RTX 2080 of een 300Hz paneel kunnen worden geleverd.


Zoek de verschillen

Gezien we de G15 en M15 al in een video hebben verwerkt, net als de Scar van vorig jaar met praktisch dezelfde behuizing, doen we het vandaag iets anders met de jongste Scar: We kijken wat de Scar echt anders maakt dan de modellen die we eerder al bekijken, kijken naar wat echt telt: game performance, en kijken met een scheef oog naar de toekomst. 2021 staat tenslotte voor de deur, en daarbij de eerste geruchten over wat AMD, Intel en Nvidia volgend jaar gaan doen. De afgelopen weken gingen wij aan de slag met een ROG Strix Scar 17 met Intel Core i7-10875H, GeForce RTX 2070 Super en 300 Hz IPS paneel, een model dat voor ca 2000 euro over de toonbank gaat, maar er zijn verschillende configuraties leverbaar.


Wat maakt de nieuwste Scar nu anders dan het model uit de onderstaande video van vorig jaar? Behalve een spec bump, en dat we nu een 17” model in handen hebben eigenlijk niet veel. En dat klinkt niet heel spannend, maar het is ook wel logisch: de meeste fabrikanten zullen niet ieder jaar hun mallen volledig vervangen, dat kost tenslotte een vermogen. En dat hoeft ook niet, want de basis van ASUS is gewoon al jaren prima: fijne toetsenbordjes, acceptabele touch pads (tja, meer kan je niet verwachten op welke gaming laptop dan ook), een ruime set aansluitingen, en daarbij zien we onder andere op de Strix en Scar series flink wat RGB. Het enige wat de Scar echt anders maakt dan de Strix variant is de aanwezigheid van de Keystone (leuk, maar een gimmick, zie de onderstaande video) en dat je beide modellen per regio vaak met verschillende configuraties gaat zien; zo krijgt de Scar veelal de wat dikkere videokaarten. Maar als basis voor een game laptop valt er gewoon heel weinig op aan te merken, en alles wat Nada in de onderstaande video zegt is ook gewoon van toepassing op het nieuwste model: dit is een uitstekend uitgangspunt voor een gaming laptop.


Toch is het grotere scherm wel iets waar we even stil bij willen staan. Nu we een tijdje met een 15” en 17” laptop in de huiskamer side-by-side zitten valt toch op dat 17” echt fijner is voor gaming en immersie. Tenminste, als je je laptop vooral in de huiskamer gebruikt, want als je veel onderweg bent is het natuurlijk weer een nadeel. Denk vooral bij jezelf na: wil je iets meer mobiliteit pak dan een 15”, of liever een toch wat fijnere ervaring in huis? Pak dan een 17”.



Ook opvallend is de spec bump naar een 300Hz paneel boven de 240Hz van vorig jaar, maar in de praktijk vinden we dat heel lastig om een prijskaartje aan te plakken. Het nieuwe scherm voelt als een kleine evolutie, maar verwacht geen revolutie. Maar in de veronderstelling dat je niet ieder jaar een nieuwe gaming laptop koopt en momenteel hooguit een 60Hz of misschien een 144Hz game scherm hebt: dan is dit een hele mooie upgrade met als bonus dat je een volledig sRGB gamut hebt en ook prima creatieve taken kan doen. Het voornaamste minpunt is zoals vaker de maximale helderheid van deze rappe panelen: 322 nits is niet verkeerd, maar het laat in hele lichte omgevingen te wensen over.


Waar het uiteindelijk om gaat natuurlijk is het gamen, en dan is het simpelweg een kwestie van specs afwegen. De Scar 17 die wij hier hebben bevat een RTX 2070 Super die op 110 Watt draait, geen Max-Q dus. Nu dachten we in eerste instantie niet dat die heel veel sneller zou zijn dan een RTX 2070 zonder Super toevoeging, maar zoals je in onze Cyberpunk video kan zien is de Super wel degelijk significant beter, met de 2070 non-super eveneens op 110 Watt uiteraard.

Wat nog belangrijker is en je uit de bovenstaande video kan halen is dat een RTX 2070 Super variant van zo’n dikke ROG laptop ook helemaal zo gek niet is. Nu weten we uit ervaring dat je met een RTX 2060 ook prima kan gamen, maar Cyberpunk laat zien dat wanneer je met je laptop de laatste games met grafische toeters en bellen (zeker met Ray Tracing aan) wilt ervaring dat een 2070 of zelfs een 2070 Super gewoon een goed uitgangspunt is. Sowieso scoort Nvidia hier punten, want zelfs als je niet om ray tracing geeft is de meerwaarde van DLSS an sich al meer dan genoeg. Ja, je kan met iets minder af getuige onze standaard benchmark games, maar je koopt een laptop voor twee? drie jaar? En zeker van een high-end game laptop verwacht je toch al het nieuwste kunnen blijven spelen. Wil je triple-A games op High of Ultra spelen en verwacht je 60 FPS, dan is een RTX 2070 Super een prima uitgangspunt

Gamen kan zo’n high-end Scar dus wel, al is er aan de creatieve kant ook niet veel beters dan de 8-core i7-10875H in ons model. De vraag is echter of een 2021 laptop dit straks niet beter gaat kunnen. En dat is een vraag die wij nog niet kunnen beantwoorden. We weten uit verschillende leaks dat AMD met nieuwe processors gaat komen, net als Intel, maar game laptops zijn vaker GPU bound dan CPU bound dus de kans dat die stap veel impact gaat hebben betwijfelen we.

Echter weten we inmiddels ook wel dat Nvidia hun RTX 3000-series naar laptops zal brengen. Maar hoe veel sneller zullen die zijn? Zeker als je je bedenkt dat de TDPs niet heel anders zullen liggen dan nu is het maar de vraag of het een echte revolutie zal zijn. Nog belangrijker is de vraag hoeveel die nieuwe speeltjes gaan kosten. Zo zijn de meeste RTX 2000-series laptops in prijs gezakt sinds hun introducties op CES (Januari 2020) of Computex (Juni 2020, nou ja.. soort van, thanks Corona), maar de aller nieuwste speeltjes zullen weer hoog beginnen.


Vooral dat laatste zal je belangrijkste overweging voor- of tegen een 2020 laptop zijn zoals deze Scar 17, of welke vergelijkbare unit dan ook. Dat er een spec bump gaat komen weten we. Dat er mogelijk wat fysiek aangepast gaat worden aan de modellen ligt voor de hand, maar zal vermoedelijk geen mega verschil gaan maken in jouw gebruikservaring. Maar is dat reden genoeg om op dit moment RTX 2000-series laptops links te laten liggen? Ik vermoed dat wanneer een RTX 3060 laptop over twee a drie maanden meer kost dan een RTX 2070 (Super) dat het allemaal niet zo eenvoudig meer is.

Het komt dan zoals bijna altijd eigenlijk weer op dezelfde vraag uit: heb jij nu een laptop nodig, of kan je nog even door met je huidige? Kort voor een grote release is het juiste advies meestal om de boel even af te wachten: zodra we meer informatie hebben (of review samples) kan jij een betere keuze maken. Kan je echter niet wachten, dan zou ik ook niet te veel van wakker liggen van het feit dat er wat nieuws aan komt, de kans is reëel dat de nieuwste speeltjes duurder zullen zijn, om over recente voorraad-drama’s nog maar te zwijgen. Hoeveel mooier AMD’s nieuwste mobiele CPUs of Nvidia’s GPUs ook mogen zijn, als er strak niet genoeg van zijn zal dit weer leiden tot afwezige voorraden of extreme prijzen. En op dat moment doe je jezelf echt niet te kort door een leuke deal te scoren op een chique 10th gen Intel slash RTX 2000 machine zoals dit. Hou enkel de prijzen in de gaten van die configuraties die je voor ogen hebt.


Conclusie


Heb je geen haast, hou dan CES 2021 in de gaten. Kan je niet wachten of vindt je ze straks voor een aantrekkelijke prijs vergeleken met de 2021 modellen? Dan is de ASUS ROG Strix Scar 17 net als praktisch zijn hele ROG familie een prima uitgangspunt voor een capabele gaming laptop. Zowel voor esports games, daar is zo’n 300Hz scherm echt fijn, maar ook voor AAA games. Plus met genoeg rekenkracht en een goed genoeg sRGB scherm voor zelfs wat creatieve zaken. Het enige waar je echt naar zal moeten kijken is hoe de prijzen zich de komende weken ontwikkelen, zowel vergeleken met de concurrentie, als met het aankomende speelgoed.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.