Logitech G Pro X Superlight review


Hij was een overtuigende winnaar van een Editor’s Choice award, en we noemden hem de beste muis van 2018: De Logitech G Pro Superlight. Een muis die ik om die redenen persoonlijk vervolgens ook nog aanhield als daily driver.

Hij viel in de tijd vooral op door zijn lage gewicht van 80 gram, maar juist op dat vlak hebben we de sindsdien toch de nodige vooruitgang gezien. 80 gram was niet langer “ultralight”, maar meer “beneden gemiddeld”. Voor mij was de vorm reden genoeg om hem trouw te blijven, maar er waren zeker muizen die mij lieten twijfelen en 80 gram als best zwaar deden aanvoelen, zeker als FPS liefhebber.

Maar tot mijn grote plezier bracht de kerstman dit jaar de G Pro X Superlight: zelfde vorm, en maar liefst 17 gram lichter. Het was wel een duurbetaalde Weight Watcher’s kuur, want de prijs is gestegen van 129 naar 149 euro. Is dat het waard?


Een goede vorm hoef je niet veel aan te doen, dus dat ze die niet hebben aangepast bevalt mij prima. Vorm is subjectief, maar ik vind het zelf nog altijd één van de fijnste muizen als het op FPS gaming aan komt, zelfs met grote handen.



En over de sensor hoeven we het ook niet meer te hebben: Die was al top, en natuurlijk heeft Logitech’s nieuwste top-end muis een top-sensor: kan de meest onmogelijke bewegingen bijbenen, 100% accuraat, geen fratsen als je rare lifts of slams doet.


Het muiswiel ligt nu ook iets hoger. Kleinigheidje, wel fijn.

Ik wil het daarom vooral hebben over de veranderingen, want ondanks dat de vorm hetzelfde is is hij wel een stuk lichter. Ik zal niet in elke review diep ingaan waarom lichter beter is, maar het gewoon heel kort samenvatten: met een lichtere muis ben je sneller, acccurater, en minder snel vermoeid. Er zit een grens aan die voor iedereen anders is, maar zelfs onder de 80 gram valt er te winnen (getuige deze muis voor mij). Zelf merk ik weinig verschil tussen 50 en 60 gram, maar 63 (deze) versus de 80 van het origineel is absoluut merkbaar.


Logitech vermindert het gewicht dat zonder er een gatenkaas van te maken zoals sommige anderen. Ook dat is subjectief, ik heb geen problemen met gaten, maar anderen vinden het vervelend. Objectief is een dicht design echter wel de veiligere keuze, dus kudos. Logitech heeft dus vooral intern zagen weggehaald, zonder dat hij op één of andere manier minder degelijk voelt, of korter op de accu werkt: hij doet het zelfs nog iets langer per lading. Je haalt ongeveer 70 uur actief gebruik uit een accu, en momentje hier en daar aan de kabel tijdens niet-gamen is genoeg om weer avonden lang te gamen. Mocht je willen kan je ook een powerplay muismat in huis halen voor non-stop muizen, maar mijn voorkeur gaat uit naar een grote muismat en heel incidenteel even aan de kabel.

Best knap dat hij lichter en duurzamer is zonder in te boeten op kwaliteit, al zien we dat het ook ten koste is gegaan van wat features. Zo is het RGB logo weg, en ook de DPI knop onderop moest weg. Het eerste vind ik een prima keuze om gewicht te sparen. De DPI knop vind ik echter wel jammer. Ik weet dat de meeste gamers geen DPI switches gebruiken, en je kan het via de software of via een hot-key aanpassen, maar ik maakte er zelf af en toe wel gebruik van. Maar ik was zo gewend, dus ik zal verder niet te veel klagen. Belangrijker is dat de duimknoppen niet langer modulair zijn, bij de originele G Pro Wireless kon je ze links of rechts plaatsen, nu zitten ze links vast. Kortom: voor linkshandigen is de Superlight geen optie meer. Spijtig, want de G Pro Wireless was juist ook dé muis voor linkshandigen. Hopelijk houdt Logitech hem in het assortiment.


Niet gewicht gerelateerd maar wel belangrijk zijn de nieuwe mouse feet, die zijn nu groter en een beter glijdend materiaal; gecombineerd met een lager gewicht zorgt voor een merkbaar snellere muis. En precies dat is de sleutel waarom voor mij de Superlight echt de moeite is: als competitieve FPS liefhebber is dit een merkbaar soepelere muis.


De enige vraag die dan resteert is: “Is dat 30 euro waard”, want dat is ongeveer het verschil tussen de nieuwe Superlight (als die al op voorraad is) en de “oude” G Pro Wireless. Als liefhebber zeg ik ja: hij is lichter, glijdt soepeler, en dat bovenop een praktisch perfecte basis. Kortom, hij is een stukje beter in gebruik en dat is echt wat waard.

Aan de andere kant, het is wel meer geld bovenop een al best prijzige muis die alsnog tot de top van de markt behoort, en suggereren dat je dit per sé nodig hebt is onzin. Ook de originele G Pro is nog altijd een uitstekende, objectieve top muis voor iedereen die zich afvraagt of het de moeite is iets meer te investeren in een lichtgewicht dan in bijvoorbeeld een G403 of G703. Zeker als je linkshandig bent, want die 10 a 15% van de bevolking kan de Superlight helaas vergeten. Maar zelfs als je de originele G Pro Wireless te prijzig vindt zijn er ook voordelige alternatieven waarmee je op het hoogste niveau mee kan doen, zoals een G302 of G305, dus de Superlight is zeker geen harde must. Daarbij steekt het ook een beetje dat de grootste concurrent, de Viper Ultimate, voor een lagere prijs een leuk laadstation meelevert; verwacht hier geen chique unboxing. Sterker nog, uitpakken voelt alsof de muis er niet ééns in zit.

Maar doen die prijs en extra’s jou niets? Dan is dit wel degelijk het beste wat Logitech te bieden heeft, én mits dit ook jouw vorm is uiteraard, het beste wat de muizenmarkt te bieden heeft.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.