ASUS ROG Strix LC RX 6800 XT OC


Hoewel AMD’s nieuwste referentieontwerp an sich prima presteert keken we toch enorm uit naar de custom kaarten: ruimte om te overclocken, en nog extremere looks natuurlijk. Het bemachtigen van zo’n kaart bleek voor reviewers net zo lastig als consumenten, maar met een beetje pijn en moeite lukte het om er één in huis te halen: de extreme watergekoelde ROG Strix LC. Een brede vergelijking laat nog even op zich wachten, maar we kunnen er wel vast mee aan de slag: geeft zo’n kaart nou een beetje meer overclock headroom, en wanneer is zo’n watergekoelde kaart nu zinvol?

Liever een video? Astublieft.

Liever wat lezen? Scroll door voor een samenvatting. Deze gaat specifiek over deze ROG variant op de Radeon RX 6800 XT, en we gaan er hier vanuit dat je al bekend bent met de RX 6800 XT zelf. Benieuwd naar hoe de 3090 zich verhoudt ten opzichte van andere chips? Kijk dan naar de review over die chip zelf.


Het Design


ASUS heeft duidelijk werk gemaakt van het design, want het is een pracht van een kaart. Mooie shroud, fantastische RGB implementatie, en een mooie backplate. Blijf ook een voorstander van de mooie grijs-zwarte combinatie. Het opvallende zijn natuurlijk de slangen die eruit komen en naar het 240mm rad gaan, waar vervolgens weer RGB fans op zitten.






RGB fans die van mij wel iets meer helder hadden mogen zijn overigens, maar de RGB als geheel is wel indrukwekkend.



We zien nog een nadeeltje: er zit een flinke bak kabels aan. Die kan je met een beetje handigheid wel wegwerken, maar de mate waarin ze écht onzichtbaar worden is afhankelijk van je case.


Het belangrijkste wat je moet weten van dit design is dat hij vooral tot zijn recht komt in cases met een vertical mount. Omdat het gros van de hitte via de radiator wordt afgevoerd, moet je natuurlijk wel een plekje hebben ergens voor je 240mm rad, hoeft de fan op de koeler zelf weinig te doen. Een klein beetje blazen is genoeg zodat er intern niet te veel warmte opbouwt. Hierdoor kan je deze kaart prima nabij een glazen zijpaneel zetten. Je hebt weliswaar iets ruimte nodig, maar niet zo veel als bij een grote luchtgekoelde kaart. Het is er dus één voor een specifieke PC indeling.

Prestaties


Prestaties wat betreft snelheid:




Temps, geluid en stroomverbruik:






Lijkt mij een helder verhaal. De referentiekoeler van AMD was prima, maar dit is vele malen krachtiger. Plus hij is een mooi stukje sneller uit de doos. Nvidia’s laatste generatie zette wat druk op het “factory oc” concept, hier zien we in elk geval nog iets tastbaars. Waar ik mij zorgen over maakte bleek totaal geen issue: de kaart maakt niet veel geluid. Fans stoppen allemaal in idle, en ook onder load blijft de geluidsproductie beperkt. Let op, je hebt wel twee radiator fans (ook op 50cm gepositioneerd) die wel degelijk lucht verplaatsen, en afhankelijk van je case airflow kan je dat dus wel meer horen dan een typische luchtgekoelde kaart die volledig in het kastje zijn ding doet.

Die koeling zette de deur open voor wat overclocken. Quick en dirty, want we houden er niet van de suggestie te wekken dat een specifieke kaart een goede overclocker is: dat wisselt heel sterk per sample. Maar, een vlotte overclock was snel geregeld (power limit omhoog, core clock slider naar rechts, klaar), de temps bleven goed, en zo kwamen we in sommige games zo’n 10% voorbij het referentiemodel. Even naar je overclock kijken is dus wel de moeite, en thermal headroom heb je zat.




Voor meer informatie over de RX 6800 XT zelf, check deze video:

Positie in de Markt


Hier wordt het lastig, want ook de RX 6800 XT staat momenteel lastig in de markt. Alle modellen zijn nauwelijks verkrijgbaar, en als ze ergens staan is het voor absurde prijzen. Ik vind het dan ook te vroeg om nu al hele harde conclusies te trekken op een product dat normaliter een jaar of twee in de markt moet staan.

Hoe dan ook zal de luxe ASUS ROG Strix LC variant altijd wat meer onder druk staan, want deze constructie is natuurlijk niet goedkoop. Hij is krachtig, en ik vermoed dat ook dikke luchtgekoelde kaarten hier een flinke kluif aan zullen hebben, maar ik vermoed even goed dat hij ook een beetje overkill zal blijken en dat goedkopere 3-fan kaarten voor de meeste gamers voldoende zijn. Ook met overclock.

Wat je hier dus vooral lijkt te kopen is een specifieke koeler met een specifiek ontwerp welke in sommige cases gebruikt kan worden waar luchtgekoelde kaarten in de knel komen. En dat zijn cases met een verticale mount nabij een glazen zijpaneel, of andere unieke constructies waarbij de ventilatoren op een typische luchtkoeler niet kunnen ademen. In zo’n geval kan je vaak niet anders dan waterkoeling overwegen, dan zijn de kosten van bijvoorbeeld een NZXT G12 plus NZXT all-in-one vermoedelijk hoger dan wanneer je gewoon een kant en klaar geval als dit past, plus die ROG looks zijn toch wel lekker nietwaar?


Conclusie


Kortom, de ASUS ROG Strix LC is een goede niche oplossing voor situaties waarbij waterkoeling op je GPU gewoon beter tot zijn recht komt dan luchtkoeling, en je moet hem niet zien als een “x duurder, dus moet x beter zijn” alternatief op een dikke luchtgekoelde kaart. Val jij in die niche, dan is de uitvoering hier grotendeels prima. De voornaamste reden voor wat puntenaftrek zijn de RGB fans, die wat goedkoop voelen naast het mooie RGB op de shroud zelf: ik heb geen bezwaar tegen dure maar ultieme ROG producten, maar zorg dan wel dat alles echt ultiem is. De kabels zijn ook een punt maar daar ontkom je nooit aan met dit soort producten dus we kunnen dat vergeven. Verder is hij vooral gewoon heel dik: Goede prestaties direct uit de doos, dikke koelprestaties prima stil te houden, en hij heeft flink wat RGB voor de liefhebber.

Oh ja, en je zal nog even moeten wachten op beschikbaarheid en informatie over wat de prijs zou moeten zijn. Maar daarvoor kijken we momenteel vooral naar AMD, niet naar hun board partners.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.