Cherry MX Board 3.0S review
Cherry kennen we natuurlijk allemaal van hun MX switches, de mechanische switches in het gros van de gaming- en liefhebbers toetsenbordjes. Maar de Cherry-brand producten die ze al jaren maken bleven vaak toch op de achtergrond, of kwamen soms niet eens naar Nederland.
Of het aan elkaar gerelateerd is weet ik niet, maar het is ons niet ontgaan dat veel van de keyboard bouwers (Corsair, Cooler Master, etcetera) die traditioneel Cherry switches trouw bleven tegenwoordig ook andere switches inkopen, en tegelijkertijd lijkt Cherry hun eigen producten nu actiever naar ons landje te willen brengen. Tijd om wat nieuwe Cherry producten te bekijken dus, en alvast een kleine hint: het is goed nieuws dat ze komen, want er zitten wat prachtige bordjes tussen. We beginnen vandaag met de MX Board 3.0S, een bord van ca 139 euro, uiteraard met Cherry MX mechanische switches.
Interesse? Je zal deze en andere Cherry borden vermoedelijk als eerste bij Alternate.nl zien verschijnen.
Jaren geleden had Cherry al een MX Board 3.0, een relatief eenvoudig en betaalbaar (ca 70 euro voor een mechanisch bord is niet veel) toetsenbord met plastic behuizing, en naast de goede switch weinig poespas. De nieuwe MX Board 3.0S deelt weliswaar die naam, maar is een compleet ander beest: chique aluminium behuizing, hij is echt oerdegelijk, een stealth look met front lasered keycaps, en daarbij ook nog eens RGB verlichting. De prijs ligt ook anders, maar denk dus niet dat dit een MX Board 3.0 revisie is, ze lijken geenszins op elkaar.
Mocht je niet blind kunnen typen, geen zorgen, de legends zitten er dus gewoon op aan de voorzijde. Je ziet ze alleen niet van boven. Strak fontje ook.
Smaak is subjectief, maar ik ben zelf echt enorm fan van dit soort uitstralingen. Het doet mij denken aan de Cooler Master QuickFire bordjes van vroeger die ook deze stealthy looks hadden. Kwalitatief is dit echter een klasse hoger, zowel materiaalgebruik als afwerking is echt uitstekend.
Featuretechnisch valt er niet veel te bespreken. Hij heeft wat extra media keys rechts boven, maar de volumecontrole zit gewoon onder de f-keys. Wel heeft Cherry tegenwoordig hun eigen software, met wat bekende basis features zoals RGB opties en macro’s maken. Niets uitzonderlijks, maar wel fijn dat het er is. Verder? De kabel is vervangbaar, al sluit enkel de originele kabel echt goed aan. Het ontbreken van een hoogte verstelling is wel opvallend. Het bord ligt als een tank op tafel, maar meer kan je er ook niet van maken.
Alles draait dus om drie dingen: looks, bouwkwaliteit, en die bekende Cherry MX switches. Ik zie voor Nederland vooralsnog enkel de MX Red variant gelist bij Alternate, deze lineaire switches zijn vooral voor gamers interessant. Uiteraard ontbreekt de n-key rollover feature niet en wordt ghosting tegengegaan, zo kan je zo veel en zo snel knoppen indrukken als jij zelf mogelijk acht, dus op gebied van gaming concurreert dit met de besten.
De meer all-round MX Brown switch zie ik wel in Duitse Layout, maar vooralsnog niet in de meer gangbare US International layout die je hier op de foto ziet. Zelf ben ik niet heel gevoelig voor het type switch, dus mijn testperiode met dit bord was dan ook niets minder dan aangenaam, maar ik denk dat Cherry meer switch opties moet uitbrengen, zeker op dit soort bordjes die visueel ook prima bij een tech-liefhebbende typist zou passen, niet louter gamers.
Andere switchfabrikanten hebben absoluut grote stappen gezet en concurreren absoluut stevig, maar Cherry MX switches zijn al tig jaren bewezen betrouwbaar, en dat geeft een bepaalde zekerheid en een vertrouwd gevoel. Het is inmiddels lastig om door de bomen het bos te zien, maar het staat voor mij niet ter discussie dat de naam en reputatie van de Cherry switch nog gewoon bij de top staat. Het feit dat anderen inmiddels claimen dat hun switches 500 biljoen keer gebruikt kunnen worden doet mij in elk geval niets, Cherry’s 50 miljoen claim gebruiken ze al decenia, en die heb ik ook nog niet kapot gekregen. Althans, zolang je er geen drankjes overheen gooit, dat vinden de meeste switches niet leuk.
Door de nadruk op de kwaliteit te leggen en niet op de overdaad aan features die de echte gaming merken vaak aanhalen maakt Cherry het zichzelf wel lastiger door ABS keycaps te kiezen, en niet het duurdere, duurzamere PBT. Cherry geeft aan dat de caps slijtvast zijn, en wellicht kan front lasered ook gewoon lastig samen gaan met de PBT caps, maar het zet mij wel aan het denken: hoe ziet dit bord er over een jaar of twee uit? De tijd zal het moeten leren.
Met de RGB uit is hij wellicht nog het mooist?
Conclusie
Eigenlijk maakt Cherry zo een lastig bordje om te reviewen. Ze doen objectief niet iets uitzonderlijks, maar zetten wel een heel goed product neer: lekker stevig, heel tof design, fijne switches. We hebben vaker tanks van toetsenborden gezien zoals bij Leopold, Ducky, of eerdere Cherry borden, dus echt opvallend is het niet, maar dat maakt hem niet minder chic.
Het is ook vooral die tank-achtige kwaliteit plus de uitzonderlijk strakke look die jou zal moeten overtuigen. Ja de switches zijn fijn, maar er zijn honderden andere Cherry-based toetsenborden te koop. En zitten er wel wat handige features op en aan, maar zaken als software of media knoppen vinden we ook overal en nergens. Nogmaals: je zal dit bordje moeten zien en denken “yes, die wil ik!”. En eerlijk is eerlijk, er zijn genoeg kneiteroverdreven “gamer” bordjes op de markt, een paar strakke alternatieven kunnen echt geen kwaad.
Het feit dat er veel objectief goede borden zijn houdt wel in dat we op kleine dingen kritisch moeten zijn. Zoals het ontbreken van een hoogte verstelling, de afwezigheid van PBT keycaps op dit prijspunt, de Nederlandse prijs van 139 euro terwijl de Duitse layout op Amazon minder dan 100 euro kost, plus het feit dat dit bord vooralsnog sowieso lastig te koop lijkt en enkel met de MX Red switch. Cherry zet hier een prachtig en begeerlijk bord op de markt voor liefhebbers van een echt premium toetsenbord, maar als ze echt grotoschalig aandeel willen weghalen bij de gamer bordjes zullen ze in elk geval de zaken als beschikbaarheid en switch keuze moeten oppakken.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)