Acer ConceptD 7 Pro review


Aan het prijskaartje alleen al weet je dat de Acer ConceptD 7 Pro geen typische laptop is. Met zijn Nvidia Quadro RTX 5000 is dit een laptop gericht op de voornamelijk zakelijke gebruiker op zoek naar rekenkracht voor specifieke taken, specifieke taken die op een Quadro beter uit de voeten komen dan op een GeForce kaart.

Zoek je een dergelijk apparaat, dan is je keuze enorm beperkt, en dan blijkt deze ConceptD 7 Pro CN715-71P-73YL op een paar punten direct vrij uniek: met 3999 euro is het de goedkoopste Quadro RTX 5000 laptop van dit moment, zelfs Quadro RTX 3000 of 4000’s ben je al snel dit bedrag voor kwijt, en het is ook één van de weinige modellen met een 4K paneel. Maar, maakt dat direct een goede laptop?

Deze laptop is momenteel bij Coolblue te bestellen voor 3999 euro


Design, Bouw en Aansluitingen


Met zijn witte kleurstelling en oranje “amber” toetsenbordverlichting oogt de ConceptD 7 Pro anders dan anders. Het is een chic apparaat om te zien, zonder al te veel poespas wat ongewenst is in een zakelijke machine. Met nog geen 2 centimeter dik en een gewicht van net over de 2 kilo is hij relatief dun en draagbaar, vermoedelijk de reden dat je geen vast werkstation overweegt.




De bouwkwaliteit en afwerking voelen echter meer als een mid-range game laptop. Acer gebruikt wel metalen, maar ook genoeg plastics, en het is zeker geen high-end ThinkPad of XPS in termen van stevigheid. Niets dat actief gebruik in de weg staat, maar verwacht geen tank.


Het toetsenbord is aangenaam, wederom meer in lijn met een middenklasse game laptop: prima aanslag, niet té hard drukken want dan merk je wel wat flex in de chassis. De afwezigheid van een numpad is wel iets wat je zelf moet wegen. Objectief vind ik de uniformiteit van het keyboard backlight teleurstellend. Ik begrijp dat de videokaart een klein vermogen kost, maar op een laptop van 4K voelt het toch zuur. Het touchpad bevalt weer prima, tot zover touchpads dat kunnen.




Wat aansluitingen betreft missen we weinig. Drie USB 3.1 Type-A poorten, HDMI 2.0, Mini DisplayPort 1.4, en één USB Type-C port met volledige Thunderbolt 3 functionaliteit: laden, meerdere schermen, meerdere USB devices via één dock.



Onze uitvoering heeft verder 32 GB geheugen, een 1 TB SSD en WiFi 6. Daar moet je het ook mee doen, want upgraden is niet eenvoudig. Openschroeven is makkelijk genoeg, net als de accu vervangen of de fans schoonmaken. Echter geheugen upgraden of extra opslag toevoegen vereist dat je het hele moederbord los haalt; geen kleinigheid.


Performance


De prestaties van deze laptop zijn indrukwekkend of teleurstellend afhankelijk van waar je naar kijkt. De 9e generatie 6-core Intel i7-9750H is weliswaar het topmodel van vorig jaar, maar verbleekt toch naast de nieuwe 8 core AMD CPUs die we soms in 1000 euro laptops aantreffen, en de 10e generatie Intel CPUs met 8 cores. Sure, het is een prima 6-pitter en je kan daar praktisch alles mee, maar voor deze CPU power hoef je geen 4K uit te geven.


De Quadro RTX 5000 is een ander verhaal, die deelt weliswaar een basis met de RTX 2080 die we allemaal kennen, een chip die je normaliter in laptops rond de 2500 aan begint te treffen. Ja, je kan hier ook mee gamen en krijgt dan ongeveer RTX 2080 level performance, oftewel een harstikke dikke game ervaring, maar daarvoor hoef je dit model dus niet specifiek te kopen.


Het zijn de specifieke applicaties die van het Quadro aspect profiteren waar we echt het verschil zien. In Catia of Solidworks, de RTX 5000 laat de RTX 2080 waarmee hij de basis deelt comfortabel achter zich, en als je met Siemens NX werkt dan is het een wereld van verschil, deze Quadro RTX 5000 verslaat dan zelfs een desktop RTX 2080 Ti met een factor 10.

De accu doet het redelijk, ca 4 uur in PC Mark, 5 uur 15 minuten in Netflix op 180 nits, en ca 6 uur bij licht gebruik als een beetje typen en browsen. Niet verkeerd, net als de thermal performance overigens. Acer legt de focus niet op maximale prestaties door de CPU tot het uiterste te drukken, maar op redelijke temperaturen en geluidsproductie. Tijdens een volledige CPU en GPU belasting komt de i7 9750H op een verbruik van 25 Watt en een 2,55 GHz gemiddelde kloksnelheid met 81 graden. De Quadro RTX houdt ca 1400 MHz aan met een stroomverbruik van 80 Watt en een temperatuur van 76 graden. Met een geluidsproductie van 42,8 dBA op 50 centimeter maakt dat een keurige balans.

Beeldscherm


Zodra je besloten hebt dat je die Quadro RTX nodig hebt dan valt op dat de meeste laptops die deze hebben gebruik maken van 1080p of 1200p schermen, een 4K IPS paneel is een zeldzaamheid, en een 100% (nou ja, 99,2%) Adobe RGB gamut, gekalibreerd paneel is een unicum. De kleuren zijn indrukwekkend, de kijkhoeken zijn uitstekend, en de AdobeRGB kalibratie is ook uitstekend uitgevoerd. Het is het soort scherm waarmee je uitstekend alle creatieve taken die je kan bedenken mee kan uitvoeren.



Keurige AdobeRGB coverage

Ook hier valt echter genoeg op te merken, wederom vooral gezien de prijs. Primair pijnlijk is de afwezigheid van een goede sRGB emulatie, tal van applicaties richten zich tenslotte op het sRGB gamut en zonder goede sRGB modus is er sprake van oversaturatie. Een irritant puntje waar ASUS af en toe ook een handje van heeft overigens. Ook is het contrast niet uitzonderlijk met 1305:1, en de maximale helderheid van 356 nits is nauwelijks meer dan gemiddeld.



Conclusie


Het ontbreken van wat puntjes op de i en wat foutjes in de afwerking zijn pijnlijk op een laptop van bijna 4000 euro. Waarom is er geen goede sRGB modus, waarom kan je niet eenvoudig extra opslag of geheugen toevoegen, waarom oogt het keyboard backlight goedkoop en niet consistent, en waar is de versie met 10e generatie 8-core Intel CPU?

Aan de andere kant is er een harde doch simpele realiteit: een goedkopere Quadro RTX 5000 laptop is er niet. De StudioBook Pro X die wij eerder testten wint het weliswaar op bouwkwaliteit om maar iets te noemen, maar dan praat je over een laptop die nog eens 2000 euro meer kost. Een klein beetje flex in je chassis wil je dan wel door je vingers zien. Zeker gezien het andere voordeel: het 100% AdobeRGB 4K paneel, duidelijke meerwaarde boven 1080p en 1200p panelen in menig concurrent.

Onder de streep maakt dat de Acer ConceptD 7 Pro in deze configuratie gewoon een zeldzaam geval met een hele duidelijke niche. Gamers hebben tal van betere keuzes, iedereen die vooral CPU power zoekt vind krachtigere CPUs voor flink minder geld, en ook als je vooral een goed beeldscherm zoekt zijn er goedkopere alternatieven met een vergelijkbare beeldkwaliteit. Maar zoek je een dikke Quadro RTX GPU voor die specifieke taken welke wel echt van zo’n kaart profiteren, en wil je vervolgens graag een beetje chic 4K paneel, en betaal je liever niet de hoofdprijs, dan sluit dit apparaat wel precies op die wensen aan. Het is zeker geen laptop voor iedereen, maar een laptop met een hele specifieke doelgroep zonder vergelijkbaar alternatief mag er van ons wezen.

Een woord van dank aan Coolblue voor het mogelijk maken van deze review. Klik op de onderstaande banner om de Acer ConceptD 7 Pro bij hen te bekijken:

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.