Gigabyte B550 Gaming X review


We zien veel prachtige moederborden met de dikste VRMs en uitzonderlijke featuresets, en best veel mooie middenklasse moederborden die een goede balans raken tussen prijs en features. Spijtig genoeg zijn de meeste fabrikanten echter enorm terughoudend met het uitsturen van hun instapmodellen. Ergens logisch, want marketing technisch zijn ze natuurlijk niet zo sexy, maar soms wil je gewoon een moederbord dat aan jouw eisen voldoet en geen cent meer kost dan noodzakelijk.

De Gigabyte B550 Gaming X is het goedkoopste B550 moederbord in onze line-up, en is zo rond de 130 euro te vinden. We wilden een betaalbaar werkstation maken op basis van de AMD Ryzen 9 3900X, en dus waren we benieuwd of dit bord daar toe in staat is, en wat je overwegingen zijn.


B550 in a Nutshell


Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid, dit kan je overslaan als je al andere B550 reviews hebt gelezen. B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.

B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.

De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.

De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.

Design en Features


Op het eerste gezicht oogt de B550 Gaming X best aardig, iets van VRM koeling is in onze eigen onmisbaar, en dat Gigabyte er dan meteen een forse IO overkapping van maakt met geintegreerd IO shield is harstikke fijn.



Kijken we iets nauwer, dan valt er niet heel veel te beleven. Een bruin PCB wordt niemand echt blij van, al zie je daar weinig van in een systeem dat niet bovenop je bureau staat met glazen zijpaneel. Twee M.2 sloten was te verwachten, 5 fan headers is prima, net als 2 aRGB headers en 3 RGB headers. Twee USB 2.0 headers lijkt mij voldoende, net als 1 USB 3.0 header intern. Alleen USB Type-C ontbreekt, daarvoor zal je vooralsnog dieper in de buidel moeten tasten. 4 SATA poorten is niet overdreven, maar ik vermoed dat ook dit niemand echt in de weg zal staan.


Rear IO is wel verdomd spartaans. Zes USB poorten totaal houdt niet over, geen USB Type-C, en slechts één van de headers is USB 3.2 Gen 2. Ook de audio implementatie is basaal, een instap audio chipje zonder optical is voldoende voor tal van doeleinden, maar niet echt ideaal om dikke speakers of headsets op aan te sluiten. Kortom, gamers pak lekker een USB headsetje.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s zoals insteekkaarten voor meer M.2 sloten of fan extension kaartjes.






Stroomvoorziening


Voor een instapper is de stroomvoorziening best aardig. 10+3 phases met, laten we het middenklasse componenten noemen. Dat dit geen overclockmonster ging zijn was te verwachten, daar is dit niet voor gemaakt, maar het is wel meer dan voldoende voor onze 3900X stock. Zelfs in een gesloten Fractal Define 7 Compact met twee case fans blijft hij rond de 80 graden met PBO ingeschakeld tijdens een AIDA64 Stress Test. En dat is echt meer dan prima, menig écht budget bord trekt dat simpelweg niet.



Conclusie


De B550 Gaming X is niet bijzonder, maar er zit vermoedelijk genoeg op voor tal van doeleinden. Zolang je geen zaken als USB Type-C wilt of geen zee aan USB devices hebt, is de kans groot dat je hier genoeg aan hebt. Toch is het die featureset die iets duurdere opties zoals de B550 Aorus Elite wel aantrekkelijk maken: 15 a 20 euro bijbetalen voor een betere audio chip met optical erbij, meer USB headers inclusief USB Type-C (achterop, niet intern) een zwart PCB en een nog iets betere VRM klinkt als een prima deal. Of jij dat prijsverschil significant vindt moet je zelf bepalen, zelf denk ik dat op de kosten van een totale PC het geen kwaad kan om toch iets meer uit te geven voor een wat completer moederbord, maar als jij strak op de centen wilt letten, niet meer nodig hebt en en gewoon wil dat jouw bord capabel is om een dikke CPU (Ryzen 7 of 9 is geen probleem) aan te kunnen (zonder te gaan overclocken), dan heb je hier wel degelijk genoeg aan:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.