Gigabyte B550 Aorus Elite review
De Gigabyte B550 Aorus Elite vervult de rol van middenklasse B550 bord, met een prijskaartje rond de 150 euro. Althans als je hem kan vinden, want de B550 leveringen lijken vooralsnog niet op al te hoog niveau. In deze review nemen we dit bord onder de loep, zoeken we naar de meerwaarde boven budget borden, en naar welke zaken je wellicht meer uit zou willen geven.
B550 in a Nutshell
Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid, dit kan je overslaan als je al andere B550 reviews hebt gelezen. B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.
B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.
De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.
De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.
Design en Features
Aan aankleding geen gebrek, de Aorus Elite heeft in elk geval een beetje luxe voorkomen: zwart, groot IO cover, m.2 shield op het eerste M.2 slot voor je Gen 4 SSD. Het ziet er allemaal goed uit.
Kijken we naar de daadwerkelijke features, dan begint het een beetje te kraken. Twee M.2 sloten is leuk, 5 fan headers is genoeg, maar dat zijn zaken die goedkopere borden ook hebben. Het zijn de paar extra RGB en aRGB headers en de betere audiochip die de Aorus Elite boven bijvoorbeeld de goedkopere Gaming X zet. Wel mis je alle luxe: geen Type-C, geen postcode, geen fysieke knoppen, geen derde M.2 slot, geen extra features voor custom loops of extreem overclocken.
Rear IO zet iets meer af van de goedkopere opties, of zelfs de duurdere alternatieven van MSI. Acht USB poorten is dik prima, net als de bios flash feature, optische uitgang en 2,5 Gigabit LAN.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s zoals insteekkaarten voor meer M.2 sloten of fan extension kaartjes.
Stroomvoorziening
De stroomvoorziening is in recente Gigabyte stijl bovengemiddeld voor het prijspunt. 12+2 phases, 50A DrMos power stages, gewoon harstikke overkill. Zelfs de goedkopere Gaming X met minder phases en mindere componenten kon eenvoudig overweg met een 3900X, een Aorus Elite heeft voldoende headroom voor een stevige overclock and then some. Luxere borden gaan verder, maar praktisch is het niet nodig: dit is gewoon goed.
Conclusie
En dat maakt de B550 Aorus Elite een opvallend makkelijk bord om te bespreken, want het is gewoon een voorspelbare middenklasser. Alle luxe features kan je vergeten, daarvoor mag je meer betalen. Denk aan een USB Type-C header voor USB-C op je behuizing, extreme overclock features, extreem veel fan headers, fysieke knoppen etcetera. Maar je krijgt wel dingen die op goedkope borden vaak ontbreken: een ruim voldoende VRM zelfs voor Ryzen 9 overclocken, 8 USB poorten achterop, 2,5 Gigabit LAN, goede audio en wat extra RGB aansluitingen. En laten we niet vergeten: een uitstraling die een high-end PC waardig zou zijn. Iets als de B550 Gaming X is droog gezien weliswaar al meer dan genoeg voor een Ryzen 9 PC, maar de bovenstaande extratjes bij elkaar klinken toch aantrekkelijk om net die twee tientjes meer voor uit te trekken.
Super spannend? Zeker niet, en er zijn genoeg argumenten dus om nog wat meer budget uit te trekken voor je 550 moederbord. Maar voor iedereen die dit soort bedragen eigenlijk al genoeg vindt is het een aantrekkelijke optie, zowel vergeleken met andere B550 borden als iets goedkopere B450 borden, zeker als je later dit jaar of volgend jaar een Zen 3 overstap overweegt.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)