ASUS ROG Maximus XII Apex review


Voor de échte overclocker maat ASUS als enkele jaren Apex moederborden. Borden die niet alleen focussen op de specifieke features die je als overclocker graag wilt hebben bovenop “gewoon een dik bord”, maar soms zelfs standaard zaken achterwege laten omdat die een nóg hogere overclock in de weg kunnen staan. Denk aan vier geheugensloten, want in theorie kan je met twee stuks en betere (kortere) traces hogere resultaten halen.

Het probleem is, de échte doelgroep van de Apex is de die-hard overclocker die dit soort zaken beter weet dan ik. Het soort overclocker die meerdere dikke CPU’s in huis haalt om te kijken waar je wel de records mee kan breken. Het sluit normaal gebruik met de nieuwe Apex natuurlijk niet uit, dus die insteek houden wij zeker scherp in de gaten. Maar om écht te leren of de Apex het aller dikste OC bord is van deze generatie zullen we enkele weken of maanden moeten wachten totdat de nieuwe records stevig staan.

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één enkele i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden uitgebreid te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.


Voor onze Z490 moederborden namen we daarom de praktische aanpak: we keken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Inmiddels bleek dat zelfs de goedkoopste bordjes die wij hadden, o.a. de TUF Gaming Z490-Plus en de Vision-G, zelfs met een i9 10900K met overclock nauwlijks warme VRMs hadden terwijl de CPU zelf eigenlijk al om LN2 vroeg. Spotgoedkope bordjes moeten we nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft. De Apex heeft natuurlijk een iets andere insteek, maar puur op basis van de gekozen onderdelen weten we al dat de stroomvoorziening je beperking niet gaat zijn.

Vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening (in dit geval “heel dik”) OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Ook overclocken moet in stijl tegenwoordig, want bij voorkeur laat je natuurlijk je dikke setup zien. De Apex vervult die rol als aantrekkelijk monster volgens mij prima: dikke heatsinks (die fanatiekelingen mogelijk weer weghalen), en een herkenbare X waar je op sommige plekken doorheen kan kijken. Ook de PCB cut-outs zijn weer aanwezig, zowel langs de randen van het bord als bij de SATA aansluitingen. Het zijn kleine details, maar wel belangrijke details, of althans details die je de indruk geven dat dit net wat dikker is.





Het grote ding van de Apex is natuurlijk de 2-DIMM geheugensetup, die ook dichter op de CPU zit dan op de meeste andere borden. Daarmee moet het mogelijk zijn om je werkgeheugen nóg hoger te klokken dan op andere borden. Is dat echt nodig? Dat is lastig te zeggen, want het is niet alleen zo dat je met extreem dure geheugenkitjes nóg hoger kan, in theorie zou je ook met gangbare kitjes hoger moeten kunnen gaan. Het probleem echter: in theorie. De meerwaarde van supersnel (3600MHz+, of +++++ als je het Intel vraagt) geheugen in de praktijk is nihil, en dan moeten we toch concluderen dat je dit puur en vooral voor de sport van theoretische records wil overwegen.


Wat niet ontbreekt is het hele scala aan overclock features. Safe boot en retry knoppen, instelbare switches, LN2 modi, weerstand tegen extreme kou, extra caps in het CPU socket, dual bios, en ouderwetse ps2 aansluitingen achterop voor Windows XP benchmarking. Stuk voor stuk zaken waar de fanatieke overclockers warm (err..) van worden, en geen enkel ander bord dat al die features aanbiedt. Sommige borden bieden een deel, maar geen doet dit alles.


Kijken we naar dagelijks gebruik, dan kan je alsnog twee M.2 SSDs kwijt in de DIMM.2 expansie kaart aan de rechter kant, zien we “gewoon” high-end audio, en een aardig gevuld rear IO: 2,5 Gigabit LAN, 10 USB poorten, reset en bios flash knopjes, en WiFi 6. Valt ook prima normaal mee te werken dus.

Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van sommige high-end MSI borden, of de extra Fan en RGB kaartjes van de topmodellen van Gigabyte en ASUS.








VRM


Goed. Hij is mooi, en hij is compleet, maar hoe zit het met de stroomvoorziening. ASUS kiest voor een 16+0 70 Amp power stage opstelling die overeenkomst met het die-hard overclockers bord de Apex. Daarmee is hij één stapje boven de al dikke Hero, en één onder de Extreme. Vooral een synthetische positie om logisch te klinken bij de prijspunten, want eigenlijk zijn ze allemaal gewoon dik overkill. Zeker wanneer je je bedenkt dat zelfs de ca 200 euro kostende TUF al nauwelijks warme VRMs heeft met een i9-10900K met OC.

Kortom, dit soort VRMs staan record overclocks niet in de weg. Wel met één nadeel overigens, want de afwezigheid van een iGPU phase betekent dat het iGPU deel van je CPU onbruikbaar is. Je hebt dus altijd een losse grafische kaart nodig, en Intel QuickSync kan je bijvoorbeeld niet gebruiken.



Conclusie


Nogmaals, eigenlijk is de echte beoordeling van de Apex pas mogelijk zodra de echte records gevestigd zijn, en men heeft kunnen laten zien dat je met dit bord daadwerkelijk hogere scores kan halen dan met goedkopere alternatieven. Dat wil niet zeggen dat we bestaande theorieën gewoon kunnen toepassen, bijvoorbeeld het gegeven dat het hebben van twee geheugensloten en kortere traces vrij structureel langer stabieler zullen zijn zodra je met welk geheugenkitje dan ook de grenzen op zoekt.

De vraag lijkt dan ook vooral of ASUS in elk geval op papier alle toeters en bellen heeft toegevoegd die je als overclocker zou willen hebben. En antwoord op die vraag is volmondig “ja”. Overclockers op een budget zullen stiekem naar de MSI Unify kijken, die veel doet voor significant minder geld, maar de Apex gaat gewoon een stapje verder: nog wat extra features, en die gekortwiekte geheugenindeling. Daarmee is dit toch hét overclocker bord van de Z490 serie voor iedereen die niet op de centjes hoeft te letten. Oh, en gewoon een dik compleet bord voor dagelijks gebruik natuurlijk, ook niet onbelangrijk.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.