Aorus RAID SSD review
Wat is beter dan één SSD? Vier SSD’s in RAID? Dat lijkt in elk geval de logica achter de AORUS RAID SSD, een PCI-Express insteekkaart met maar liefst vier SSDs, een beetje koeling, en wat chique stukjes aluminium om het ook nog een beetje aantrekkelijk te maken.
Maar is zo’n RAID SSD nu echt beter? We zoeken het uit. Prijskaartje: 449 euro voor de 2TB variant, al zijn er ook 8TB versies beschikbaar voor ca 1500 euro.
Het visuele stuk heeft Gigabyte in elk geval voor elkaar, want dit oogt een stuk luxer dan de typische M.2 drive. Stevig ding, nette afwerking, en het voelt een beetje als een chique single slot videokaart. Ook de backplate ontbreekt niet, dus Gigabyte richt zich zeker op het “gezien worden”. En praktisch handig: vier LED indicators achterop.
Normaal gesproken is het inprikken in een PCI-Express 3.0 x8 slot of sneller, en gaan maar. Echter we willen natuurlijk wel even zien wat er onder die covers schuilt. Openen is eenvoudig genoeg, en vervolgens zien we een fan, een heatsink, en vier SSDs in tandem. Precieze Specificaties van individuele SSDs ontbreken, al moeten we die misschien ook maar eens los testen. Wel geeft Gigabyte aan dat elke SSD een TBW value heeft van 700, dat is best veel voor een 500 Gig drive, en dat het een 3D NAND TLC drive betreft met 512GB DRAM Cache. Zou dus gewoon een goede mainstream NVMe drive moeten zijn dus.
Maar wat gebeurd er als je ze in RAID zet? We richten ons hier op een kleine selectie van het totale testprocess, want deze vijf geven namelijk heel helder aan wat je mag verwachten: de RAID setup is extreem snel als het op sequentiele dataoverdachten aan komt, waarbij het niet uit maakt of je leest of schrijft. Echter in de omgang met kleine blocks, of de PC Mark 8 test die veel praktische applicaties test, zien we de beperking van elke individuele drive doorschijnen: in dergelijk gebruik is dit niet sneller dan een typische M.2 NVMe drive.
De vraag is dan vooral: heb jij iets aan die snelle sequentiele writes en reads? Ja? Prachtig! Hij is niet goedkoop, maar hij kost grofweg hetzelfde als een Gen 4 SSD, maar presteert op alle vlakken wat beter (behalve stroomverbruik dan), en je hebt er geen Gen 4 moederbord en CPU voor nodig.
Zo nee? Dan pak je gewoon een betaalbare standaard 2TB SSD. Voor je fotobibliotheek, games, etcetera heb je niks aan high performance drives en zoek je gewoon de beste prijs-per-Gigabyte op. En ja, dat houdt in dat deze RAID SSD overkill is voor de meeste gebruikers, maar de niche die wel iets meer vereist heeft niets aan die wetenschap.
Ik weet niet of “het is een mooie SSD” een goed argument is…
De grotere meerwaarde zit waarschijnlijk in het 8TB model van dit ding, vooral gezien er maar bar weinig 8 TB drives op de markt zijn. De 8TB 870 QVO komt eraan en is goedkoper, maar die vergelijking loopt op andere fronten scheef. En natuurlijk als je door je M.2 sloten en SATA headers heen bent valt er wat voor zo’n insteek kaart te zeggen, al hoef je dan natuurlijk niet per sé een RAID setup te maken. Anyhow: Niche, maar wel met wat duidelijke unieke voordelen die voor die selecte groep relevant kunnen zijn:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)