Gigabyte Z490 Vision-G review
Ik kwam er nooit echt uit. Sprak je het nu uit als Gigabyte Designer of Desig-nare? Dat probleem is met de Z490 serie gelukkig opgelost en nu heten de Gigabyte moederborden met een designer focus simpelweg Vision. De Vision G is de instapper in deze nieuwe lijn en kenmerkt zich, naast die creator doelgroep, vooral met witte details.
Met een prijskaartje van ca 249 euro is het geen goedkoop bord, maar op de TUF Gaming na wel de op één na goedkoopste in onze line-up van 17 verschillende borden. Is hij dan wel goed genoeg voor de dikste processors? En wat heeft hij verder te bieden?
Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:
Techtesters en Z490 moederborden
Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden uitgebreid te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.
Voor onze Z490 moederborden namen we daarom de praktische aanpak: we keken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Inmiddels bleek dat zelfs de goedkoopste bordjes die wij hadden, o.a. de TUF Gaming Z490-Plus en de Vision-G, zelfs met een i9 10900K met overclock nauwlijks warme VRMs hadden terwijl de CPU zelf eigenlijk al om LN2 vroeg. Spotgoedkope bordjes moeten we nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.
En vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.
Design en Features
Wit lijkt in populariteit te groeien, althans als we het over moederborden hebben. We zien meer witte cases, wit werkgeheugen, witte voedingen en zelfs videokaarten. Logisch dus dat Gigabyte daar ook in mee wil. Gezien een flinke dosis zwart in je PC eigenlijk toch nog onvermijdelijk blijft is deze keuze voor een wit-zwart combinatie eigenlijk toch ook het meest praktisch. Zo kan je prima combineren zonder dat je per sé duurdere witte onderdelen moet kopen, want daar komt het in de praktijk wel vaak op neer.
Hoewel de Vision-G de op één na goedkoopste in de grafiek is staat hij vrij consequent in het midden wat aansluitingen betreft, en dat is toch echt positief. Zo heeft hij drie M.2 sloten bijvoorbeeld, en twee RGB en aRGB headers. Alleen de vijf fan headers houden niet écht over, maar ook dat is geen extreme beperking. Ook de audio is gewoon een goede ALC1220 implementatie, je hebt een snelle Type-C headfer, plus nog de nodige verstevigingen en RGB op het bord zelf.
Rear IO is eveneens uitstekend. 10 USB poorten totaal, waarvan vier snel, en 2,5 Gbit LAN. Alleen WiFi en optical out ontbreken. Dat laatste is jammer, maar WiFi op desktop borden lijkt mij zelden echt een noodzaak.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.
VRM
De VRMs op dit bord zijn zoals was te verwachten redelijk saai en mid-range. 12 phases (12+1), 50 Amp Intersil power stages, maar wel een goede ISL69269 controller. Daarboven zitten heatsinks, en die zijn weer overkapt. Veel maakt het niet uit, want zelfs met een lichte OC raken die de 60 graden nog niet aan. Zoals ik al zei: je loopt tegen CPU koeling problemen aan met een dikke i9 alvorens de VRM ook maar in de buurt van te warm komt. Oftewel, meer is overkill en eigenlijk de moeite van extra investeringen niet waard.
Conclusie
Je kan je afvragen wat dit bord nu echt “creator” maakt, want eerdere creator focus borden hadden vaak extra snelle 10 Gbit/s LAN headers of Thunderbolt 3 support. Maar de Vision G is relatief gezien veel goedkoper, te goedkoop om 10 Gbit/s LAN of Thunderbolt 3 te mogen verwachten. Je krijgt echter wel 10 USB poorten, meer dan de meeste borden in deze prijsklasse en eveneens onmisbaar voor creators. Ook de aanwezigheid van een derde M.2 slot op dit prijspunt is creator-waardig als je het mij vraagt, opslag is tenslotte iets waar je al snel meer van wilt. En er is natuurlijk weinig mis met de 2,5 Gbit/s LAN die er wel op zit. Kortom: Het is geen ultiem creator bord met alle toeters en bellen, maar wel een goede met duidelijke feature voordelen die creators van pas zouden kunnen komen.
En niet alleen creators, maar eigenlijk voor iedereen wel, en dat is een beetje het fijnste aan de Vision-G. Het is gewoon een goed all-round bord waarbij je niet onnodig geld stopt in een overkill VRM (wat hier op zit voldoet dik voor een i9), of niché features die weinig mensen gebruiken. Dat hij het vervolgens deels van zijn witte uitstraling moet hebben om aandacht te trekken klinkt dan als een goedkoop argument, maar gezien het bord verder gewoon goed is én je niet overdreven veel geld uitgeeft is daar m.i. niets mis mee. Dus ook als je gewoon een prima bord met witte details zoekt is dit een prima aanrader:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)