Hirschmann INCA (MoCA)
Iedereen weet dat de beste manier om snel en stabiel internet te krijgen, het trekken van een ethernet-kabel is. Helaas is dit in veel gevallen niet mogelijk. Bij Techtesters hebben we al regelmatig alternatieven besproken. Denk hierbij aan Powerline en Mesh-systemen. Er is echter nog een derde optie: MoCA. Wat MoCA is, en hoe we het kunnen gebruiken, zullen we vandaag bekijken met de INCA apparatuur van Hirschmann.
Wat is MoCA?
De afkorting MoCA staat voor Multimedia over Coax Alliance, een internationale standaard om netwerkverkeer over coax-kabels te sturen. Coax-kabels? Jazeker! Dezelfde coax-kabels die in veel Nederlandse en Belgische huishoudens wordt gebruikt om TV te kijken, kunnen ook gebruikt worden als netwerkkabels.
In feite maakt MoCA gebruik van ongebruikte frequenties op de coax-kabel. De indeling van het frequentiespectrum verschilt per aanbieder, maar over het algemeen wordt tot circa 108 MHz gebruikt voor FM-radio en tot 862MHz voor TV-ontvangst. De meeste coax-kabels kunnen echter frequenties tot 3GHz verwerken, waardoor de kabel voor veel meer gebruikt kan worden.
Helaas komt MoCA op de consumentenmarkt relatief weinig voor. Dit komt doordat buiten Nederland en België coax doorheen het huis in Europa zo goed als niet gebruikt worden. In de Verenigde Staten is het echter wel meer gemeengoed, al wordt het daar voornamelijk aangeboden door de TV/internet-aanbieders zelf.
In Nederland en België zijn echter MoCA-spullen van Hirschmann op de markt, welke aan de MoCA 2.0 bonded standaard voldoen. Hiermee is het mogelijk om snelheden tot 1Gbit/s te behalen. De door Hirschmann gebruikte frequentie ligt tussen 1350MHz en 1675MHz.
Hirschmann
Welke spullen noodzakelijk zijn om een MoCA-netwerk op te stellen, is afhankelijk van de situatie. In feite is het gebruik van twee INCA 1G-adapters genoeg om een netwerk op te stellen. Echter in test-casa Matthijs was er tevens een noodzaak aan een signaalversteker, aangezien een relatief lange coax-kabel via de zolder opgesplitst wordt naar drie slaapkamers. Houd er rekening mee dat wanneer er gebruik wordt gemaakt van een splitter, deze geen low-pass filter bevat: deze filtert namelijk de hogere MoCA-frequenties weg.
We beginnen met de versterker, de Hirschmann HMV 41. Deze versterker beschikt over vier retourgeschikte uitgangen variërend van 5.5 dB tot 8.5 dB. Daarnaast wordt een witte designstrip en pluggen en schroeven voor een muurbevestiging meegeleverd.
Los verkrijgbaar, of samen met de HMV 41 in een voordeelset, is de INCA 1G plug-in adapter beschikbaar. Deze is speciaal ontworpen voor de HMV 41 versterker, en schuift in de zijkant van de HMV 41. De plug-in adapter voorziet de mogelijkheid om rechtstreeks bij de versterker een ethernet-kabel te verbinden. Ook hier wordt een witte designstrip meegeleverd, naast een relatief korte Cat5e-kabel van 75 centimeter lang.
Het netwerkverkeer wat door de plug-in adapter op de coax-kabels wordt gezet, dient aan de andere kant ook weer opgesplitst te worden in TV-signaal en netwerkverkeer. Hiervoor hebben we de INCA 1G-adapters nodig. Deze zijn zowel los als in set van twee te krijgen, met of zonder USB-adapter. De USB-adapter is tevens ook los te krijgen.
Bij elke INCA 1G-adapter zit naast de adapter zelf ook een Cat5e-kabel en een coax-kabel, beide 75 centimeter. Daarnaast zien we een micro-USB kabel van 1 meter lang. Onder de ethernet-poort zien we 3 LEDs, welke respectievelijk dienen om aan te geven dat er een MoCA-verbinding opgesteld is, dat de adapter voorzien van stroom is en dat er activiteit is op de ethernet-poort.
Daarnaast zijn er nog verschillende accessoires beschiktbaar: denk aan de eerder genoemde USB-adapter (5V 1A) of een aansluitset voor de versterker. Echter werkt eender welke USB-adapter uiteraard ook, dus mocht er nog een rondslingeren kan die ook zonder problemen gebruikt worden.
Uiteraard zijn er meerdere verschillende opstellingen mogelijk: er is geen één juiste oplossing. Indien een versterker niet noodzakelijk is, kan ook een 1G-adapter in plaats van de versterker gebruikt worden. Daarmee bereik je hetzelfde resultaat. Bij elke coax-aansluiting waar je vervolgens gebruik wilt maken van de netwerkverbinding dient er ook een INCA 1G-adapter geplaatst te worden. Wordt er geen INCA 1G-adapter geplaatst, dan zijn de gebruikelijke TV- en radio-signalen nog altijd beschikbaar.
De installatie is tevens plug-en-play: alles insteken en klaar. Geen configuratie nodig. Daarnaast biedt het ook een zo goed als volwaardige Gigabit-functionaliteit: een doorvoersnelheid van gemiddeld 945Mbit/s en een latency van maximaal 3 milliseconden zijn uitstekende resultaten.
Conclusie
Dus, MoCA: een aanrader, of toch liever niet? In mijn inziens is het absoluut een aanrader! Akkoord, een ethernet-kabel trekken is en blijft goedkoper, maar is niet altijd mogelijk. In totaal kost de gebruikte set circa 250 euro inclusief versterker en twee INCA 1G-adapters, en biedt het de oplossing om razendsnelle ethernet te combineren met het TV-signaal over de coax-kabel.
Vergelijken we het met een alternatieve oplossing als Powerline, dan kost een AV2000 startset zonder WiFi-mogelijkheden minstens 100 euro. De vergelijkbare MoCA-oplossing, twee INCA 1G-adapters, kosten ruwweg hetzelfde. Daar tegenover presteert MoCA beduidend stabieler en sneller.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter
– Nadalina op Twitter