Sabrent Rocket XTRM review


Eén SSD stond al ruime tijd bovenaan alle prestatie grafiekjes als we het over externe SSDs hadden: de Samsung X5. Je hebt betaalbare SATA gebaseerde externe SSDs, iets duurdere USB 3.2 Gen 2 opties, maar dat Thunderbolt 3 gebaseerde model kende eigenlijk geen concurrent. Tenminste als je flink geld te besteden hebt, want een 1TB variant kost je tenslotte al bijna 400 euro waar je voor 150 euro ook een prima externe SSD kan kopen. Maar als je écht prestaties zoekt dan was dat je keuze.

Sabrent wil daar verandering in brengen met hun nieuwe Rocket XTRM, hun visie op een externe Thunderbolt 3 SSD. We gaan kijken of de 1TB versie een beetje wil presteren, maar met één kritische kanttekening: vooralsnog zijn Sabrent producten in de EU lastig leverbaar. Sommige producten liggen bij Amazon, maar vooralsnog zie ik geen enkele winkel die deze producten hier voert. Laten we hopen dat ze daar verandering in brengen.


Bij premium producten verwacht je een premium uitstraling, en Sabrent laat zien dat ze puntjes op de i kunnen zetten. De verpakking is een net metalen doosje, en er zit ook direct een instructie bij hoe je de Windows Policy goed moet zetten voor optimale prestaties, iets wat overigens voor elke SSD handig is! Samsung doet dat door middel van zijn eigen drivers, maar tot dusver heb ik geen enkele fabrikant dit ook maar zien suggereren.


Thunderbolt 3 devices zijn vooral het domein van Mac eigenaren. High-end Windows laptops hebben normaliter ook Thunderbolt 3 support, maar de meeste desktop PC’s niet tenzij je hebt geinvesteerd in een echt luxe moederbord. Sabrent’s keuze voor een strak metalen behuizing in Mac-stijl is dan ook best begrijpelijk. Voelt goed, oogt goed, en met 104 x 45 x 14mm hij is zelfs nog wat compacter dan de Samsung X5. Met 124 gram is hij ook wat lichter, maar typische externe SSDs wegen een stuk minder.



Het zijn echter de prestaties waar Sabrent écht indruk maakt. Waar de Samsung indruk maakte met piek schrijfsnelheden van 2007 MB/s en leessnelheden van 2424 MB/s, doet deze er een schepje bovenop met 2601 MB/s en 2744 MB/s respectievelijk. Ter vergelijking: een typische SSD zit zo rond de 550 MB/s, een USB 3.2 Gen 2 model hooguit 1000.

Die extremen redt je uiteraard niet met het overzetten van échte data, maar de winst werkt wel door in het resultaat. Een gemengde dataset van 106 Gigabyte wordt hier met 1 minuut 4 seconden weggewerkt, de Samsung doet er 1 minuut 22 seconden over, en de meeste USB SSDs tussen de 2 en 5 minuten. Je kan je afvragen wat het verschil tussen de X5 en de Rocket XTRM uitmaakt en opmerken dat je een snelle interne NVMe schijf nodig hebt om dit ook maar te kunnen doen, maar objectief: de Sabrent is sneller.

Ook met kleine blokken doet Sabrent het heel goed. Met 4K blocks zien we 333 MB/s schrijven, 337 MB/s lezen. Ten opzichte van 281 MB/s en 301 MB/s voor de X5. Die kleine blokken zijn cruciaal voor de PC Mark 8 Benchmark, waarbij verschillende “real world activiteiten” worden getest, denk aan het laden van games, uitvoeren van Office workloads, foto en video editten, etcetera. 601 MB/s gemiddeld voor de Sabrent versus 474 MB/s voor de Samsung is een fors verschil, wat deze SSD erg interessant maakt om live vanaf te editten. En dat is de werkelijke doelgroep, want zeker als je met 4K beeldmateriaal werkt merk je dat.


Hoewel zowel de X5 als de XTRM zich prima weten te houden in een edit workflow, heeft de XTRM net als de X5 problemen met warmte als je hem wilt gebruiken om écht veel data over te zetten. Afhankelijk van het soort bestanden en je omgeving (temperatuur, vochtigheid, luchtverplaatsing) varieert het wanneer dit begint. Meestal na ca 500 Gigabyte non-stop data, maar soms al rond 300 Gigabyte. Beide SSDs reageren anders: De Samsung kakt helemaal in wat prestaties betreft bij oververhitting, ver beneden het niveau van een SATA SSD. Sabrent weet na oververhitting nog structureel 500 MB/s+ over te zetten, maar wordt dermate heet dat je je handen kan branden. Beide oplossingen zijn niet ideaal, dus als je vooral een SSD zoekt voor heel veel, heel grote transfers, blijf dan bij de snellere USB opties waar we binnenkort een video van posten.


Conclusie


Zoek je een drive om vanaf te werken, of hooguit een paar honderd Gigabyte in één keer te verplaatsen, dan zet de Sabrent een interessant plaatje neer: de Rocket XTRM oogt chic, is relatief compact, en zet structureel betere prestaties neer dan de (iets oudere) Samsung X5.

Desondanks valt er ook wat aan op te merken. In tegenstelling tot Samsung heeft Sabrent het niet over hardware encryptie, de genoemde 2 jaar garantie is korter dan het 3 jaar minimum die wij in Nederland op praktisch elke externe SSD zien, en net als bij de X5 is thermal throttling nog een probleem bij het overzetten van gigantische datasets.

De grote vraag is of en wanneer hij hier te koop zal zijn. Lukt het Sabrent om deze producten net als in de VS iets voordeliger te positioneren dan de grote concurrent, dan is het toch een verdomd aantrekkelijke optie als prestaties je eerste prioriteit zijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.