Logitech G Pro X Keyboard review
Een goed mechanisch toetsenbord is weliswaar tijdloos, het verbaasde mij toch een beetje toen ik zag dat de originele Logitech G Pro al weer drie jaar mee ging. Het is tenslotte nog altijd een prima compact bord voor gamers of fanatieke typisten zeker nu hij voor 109 euro over de toonbank gaat, een redelijk typische prijs voor een degelijk mechanisch bord. En ja, ik vind het ook verwarrend dat ze exact dezelfde naam voor een toetsenbord, muis en headset gebruiken.
Met de G Pro X bouwt Logitech echter verder door op datzelfde design, op het eerste gezicht zou je de nieuwe versie namelijk best kunnen verwarren met de oude. De behuizing is grotendeels hetzelfde, tot zover compacte mechs sowieso al niet op elkaar lijken. Bouwkwaliteit is nog altijd prima, niet Ducky of Leopold extreem maar wel concurrerend, en we zien nog altijd de ietwat typerende hoge bovenrand met de knop voor de verlichting en game-modus. Waarom die extra ruimte niet benut wordt voor media toetsen of een wiel ontgaat mij. In de cruciale breedte verliezen we echter geen ruimte.
Net als voorheen kan je de pootjes in twee standen zetten, en is de kabel verwijderbaar. Liever geen verhoging? Dan ligt het bord helemaal stevig op tafel. Logitech’s aparte layout keuze blijft wel onverminderd een puntje, zo heeft ook deze zogenaamd US International Logitech Pro X een smalle, hoge enter. Ik ben blij dat ze van de kleine linker shift af zijn, maar deze Enter kan ik ook nog niet echt aan wennen. Waarom niet gewoon US ANSI zoals praktisch elk gaming merk? Het valt te negeren, net als dat Logitech mij al jaren weet te negeren als ik dit punt opbreng.
De grote nieuwe truck van de Pro X? De switches zijn nu volledig verwisselbaar. Dat brengt twee voordelen met zich mee. 1) Als je een switch sloopt, of je morst, dan kan je enkel een switch vervangen. 2) Je kan naar wens verschillende switches op verschillende plekken zetten.
Althans, als je bereid bent ca 50 euro uit te geven voor een extra doosje met een volledige set switches, en accepteert dat Logitech vooralsnog alleen de typische bruine, rode en blauwe switches verkoopt. Er valt zeker wat voor het concept te zeggen, maar het was interessanter geweest als je ook echt zwaardere switches had kunnen kopen bijvoorbeeld voor je spatiebalk, of dat je kleine setjes voor lagere prijzen had kunnen kopen voor reparaties.
De switches zelf voelen verder uitstekend, ondanks dat het in feite Cherry clones zijn. Maar ze voelen alle drie eigenlijk zoals ze horen, dus daar gaan we verder geen aandacht aan besteden. Uiteraard kloppen de gaming-basics ook. Dus actuatie is snel, response is snel, en van ghosting is geen sprake.
Ook de software is traditioneel goed bij Logitech. Hoge mate van afwerking, en alles is intuitief. Macrotjes maken en lichtjes aanpassen bijvoorbeeld. Helaas kan je enkel de F-keys rebinden naar je eigen voorkeuren, een beperking die de voorganger ook had en ik anno 2020 eigenlijk niet bij een luxer toetsenbord zou verwachten. Het zal de meeste gamers niet deren, maar het helpt niet om je te onderscheiden.
En daarmee vinden we eigenlijk de uitdaging van de Logitech G Pro X: hoe weet hij zich nu écht te onderscheiden? De software is netjes maar dat is die van o.a. Corsair en Razer ook. En het kunnen vervangen van de switches kan zeker geen kwaad, maar het is niet het eerste bord waarmee dit kan, en Logitech beperkt de meerwaarde door enkel standaard switches aan te bieden en geen echte exoten. Plus dat je voor de 50 euro die zo’n kit kost praktisch al een halve nieuwe G Pro (non-X) in huis kan halen. Niets is fout, maar niets is écht een heel zwaar argument.
Of eigenlijk is er één: Je bent Logitech fan en hebt meerdere Logitech producten die je graag in één pakket koppelt. Zoek jij als liefhebber een compact bord, dan ligt deze wel voor de hand, zeker zodra de vorige versie op termijn van de markt verdwijnt en deze weer wat in prijs zakt.
Specificaties
Conclusie
De Logitech G Pro X is een degelijk mechanisch toetsenbord met een fijne switch, plus best handige optie om de switches volledig te kunnen verwisselen. Helaas benutten ze die feature niet optimaal, bijvoorbeeld door geen kleine reparatie-sets te verkopen, of switch sets in exotische smaken te verkopen in plaats van enkel de standaard drie types waarmee de markt al overladen is. Zo weet zijn grootste unieke feature eigenlijk niet echt te overtuigen als hét argument om deze te kopen.
In het extreme aanbod aan hele luxe toetsenborden die je voor 100 a 150 euro kan kopen valt de G Pro X zo een beetje tussen wal en schip, zeker gezien de standaard G Pro voor 109 euro te koop is. De Pro Xis een prima product, maar hij is net niet uitgebreid genoeg of écht premium genoeg (PBT keycaps, dedicated media keys, polssteun, nog meer software opties) om tot de echte uitblinkers te behoren, en hij is net te duur om puur op switch gevoel en snelheid gamers te lokken.
Wellicht dat Logitech nog meer gaat doen met die vervangbare switches, in welk geval de G Pro X wat meer echt unieke voordelen weet te bieden. Tot die tijd is het vooral een bord voor de Logitech liefhebber die bereid is net iets meer te betalen dan strikt noodzakelijk om alles binnen één softwarepakket te houden. Of je moet je eigen argumenten hebben om op deze uit te komen, in welk geval ik moet concluderen dat Logitech in elk geval geen grote fouten maakt en dit gewoon een prima aangenaam compact mechanisch toetsenbord is.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)