Steelseries Apex 3 review
Je wilt een nieuw toetsenbord. Het liefst met een beetje chique featureset: polssteuntje, volumewiel, beetje software om mee te kl.. tweaken, en voor je het weet kijk je naar borden rond de 150 euro. Wil je het onder de 100 houden, dan moet je concessies gaan doen: of je levert features in, of je besluit dat jij helemaal geen mechanisch bord hoeft te hebben.
Voor die laatste doelgroep heeft Steelseries de Apex 3, een nieuw toetsenbord dat momenteel rond de 79 euro kost. We gaan kijken of het wat is.
Design
Het design van de Apex 3 vind ik wel wat hebben. Lekker strak, weinig poespas, en ook weinig verloren ruimte. Grotere borden nemen ruimte weg van je muis, de Apex 3 houdt full-size nog bescheiden. Hij is grotendeels plastic waardoor je wat flex hebt in het frame, maar de bouwkwaliteit is alleszins redelijk en de afwerking eigenlijk heel netjes.
Onderop zien we dat je de kabel via drie gaten kan laten lopen, plus je kan het bord iets hoger zetten.
Wat mij zelf erg aanspreekt is het ‘clean’ design, wat ook in de font goed terug komt. Strak, maar niet raar futuristisch, en geen berg aan tekens die niemand echt gebruikt. De Apex 3 oogt in zo eigenlijk best high-end. Ook het fysieke volume wieltje is een fijne feature.
Meegeleverd komt een strakke matte polssteun die magnetisch aan het frame hangt. Voelt prima, ietwat zachter dan typisch hard plastic, met de bekende keerzijde dat je zachter plastic wel blijft schoonmaken. Vochtig doekje, halve druppel dreft, doet gelukkig wonderen. Nu is de Apex 3 niet extreem hoog, maar de polssteun kan zeker geen kwaad.
Specificaties
De Aanslag
So far so good toch? Maar er is wel één catch, en dat is de switch. Ik moet even op de productpagina kijken wat de exacte naam is, want elke fabrikant heeft zo zijn eigen marketing-blaat.. ik bedoel praat.. over hoe goed hun niet-mechanische switch is. We hebben gekke dingen gehoord in elk geval, maar Steelseries houdt het bescheiden heeft het over de “Whisper quiet gaming switch” die 20 miljoen aanslagen mee moet gaan. Op zich best netjes, want een typische dome switch doet er 2 a 5.
Maar mooie naam of niet, feit blijft dat het een grotendeels rubberdome design is met een plastic constructie erom. Dat geeft iets meer stabiliteit dan gemiddelde, de switches voelen eigenlijk opvallend stabiel aan, maar ze missen de scherpte en actuatiesnelheid van een echte mech. Deze switch actueert iets later, en voelt na een wat stroeve eerste deel vervolgens juist weer wat zacht aan. Er zit wel een tactile bump in om de actuatie aan te geven, al is die wat minder nadrukkelijk dan bij een mech. Kom je van een OEM HP of Dell toetsenbord is dit een stap vooruit, maar een echte mech is het zeker niet.
Nu is dat niet direct een halszaak, maar met 79 euro zit Steelseries wel in het domein waar we al echte mechs zien. En hoewel niet iedereen mech-fan zal zijn moet ik stellen dat de meningen dat een goede mech een fijnere aanslag heeft overheersen. Ik kom er prima mee vooruit om te typen en te gamen, maar overtuigd om mijn Cherry MX bord aan de kant te schuiven? Nope.
Valt er dan echt niets voor te zeggen? Zeker wel, zo is dit een heel stuk stiller, en hebben ze een IP32 rating tegen morsen. Overigens zijn er ook wat echte mechs die tegen morsen kunnen (Flaretech switch, of de Corsair K68), maar de meeste houden niet van een slokje. De stilte is echter wel lastig te zoeken bij de echte mechs, want zelfs de switches die niet uit zichzelf klikken maken meer geluid wanneer je ze tot de bodem drukt. Een paar mechs doen dat beter, Leopold heeft bijvoorbeeld een gedempte laag onderop, maar de Apex 3 is net als de meeste rubberdome borden flink stiller.
Software
Steelseries’ Engine software is inmiddels een bekende, en die bevalt ook prima. Niet gek groot of traag, wel een beetje gepolijst. Heel veel kan je niet met dit bord echter, in tegenstelling tot de uitgebreidere modellen ben je beperkt tot het rebinden van knoppen (al dan niet met macro’s), en ook de RGB aanpassingen gaat niet per-key, maar in 10-zones. Genoeg om leuke RGB waves te maken, of alles in één kleur, maar extreem is het niet.
Conclusie
Voor een dubbeltje op de eerste rang dat bestaat niet. De beste borden die ik ken betaal je normaliter zo’n 120 euro voor, of nog flink meer als je naast top kwaliteit ook nog eens een top featureset zoekt. Met 79 moet je dus gewoon iets inleveren. Steelseries kiest bij de Apex 3 ervoor om dat op de switches te doen, en hoewel ik daar mijn eigen mening over heb (geef meer uit, koop een dikke mech) zal ik mijn eigen mening niet doordrukken. Misschien ken je mechs en vind je het niks, misschien wil je gewoon een bord dat lekker stil blijft, of misschien vind jij de uitstraling en features belangrijker dan de aanslag.
Toch valt er ook objectief wel even uit te halen naar Steelseries, want de Apex 3 bestaat natuurlijk niet in een vacuum maar in een markt met heel, heel veel toetsenborden. Met 79 euro zit de Apex 3 alsnog gevaarlijk dichtbij echte mechs: Cooler Master’s CK350/550, Sharkoon PureWriters (low profile mechs), of Logitech’s G512 die inmiddels onder de 100 is gedoken om maar een paar te noemen. Of wat denk je van andere non-mech alternatieven? Razer’s Cynosa is iets goedkoper (of voor iets meer in een Epic Bundle met muis en headset), en Corsair’s zeer vergelijkbare K55 RGB gaat voor 55 euro over de toonbank. Er zijn een paar kleine verschillen en gezien de Apex 3 pas net uit is zal de prijs nog wat zakken, maar vooralsnog zitten ze dus aan de (te) hoge kant. Ook het feit dat de Apex 3 in de VS wel al voor 49$ over de toonbank gaat doet toch beetje pijn, zeker gezien Steelseries een Europees (Deens) bedrijf is en geen Amerikaan.
De Apex 3 is een leuk, lekker strak toetsenbord voor de liefhebber die simpelweg geen mech wil of duidelijke stilte prefereert ten koste van toetsaanslag. In die veronderstelling doet de Apex 3 het als product aardig. Alleen moet de prijs dus nog wel wat omlaag, of je moet scherp blijven voor een leuke aanbieding. Want met 79 euro in de huidige markt maakt Steelseries het wat te bont.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)