Crucial X8 Portable SSD review


Crucial zal vooral bekend staan om hun werkgeheugen en prijs-prestatieknaller SSDs van de M4 vele jaren terug, tot de MX500 wat meer recentelijk. Met hun X8 externe SSD gaan ze echter niet voor een leuke SATA mid-ranger voor een hele scherpe prijs, maar mikken ze direct op de absolute top met een snelle USB 3.2 Gen2 drive.

Is dat gelukt? Dat zoeken we nu uit. De Crucial X8 kost je momenteel ca 200 euro voor de 1TB versie.


Design


Smaken verschillen en voor mijzelf is een SSD vooral functioneel, maar het is toch wel fijn als je prijzige externe opslag er een beetje uitziet. Crucial kiest voor een grotendeels metalen constructie, wat hem lekker stevig aan doet voelen. De afwerking is ook netjes, het is gewoon een bovengemiddeld chic ding. Hij is niet de lichtste van het stel met 101 gram, de Samsung T7 (links ernaast op de foto) weegt nauwelijks meer dan de helft wat een factor kan zijn als je veel reist, maar hij voelt zo wel heerlijk solide en een keertje of twee laten vallen zal geen bezwaar zijn.





Klein detail: liever zie ik een losse Type-C en Type-A kabel dan een Type-A verloopje, die vaak toch net even niet goed vast zitten ondanks de toevoeging van een klein uitsteeksel.


Specificaties



De specs mag Crucial wel een beetje beter invullen, zo ontbreken basale details zoals het gewicht.

Prestaties


Waar het om gaat, prestaties. Bij externe drives richten we ons op een paar praktische tests, precies die dingen die voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echt tellen:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets (ATTO Peak, Large File Folder copy)
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files (o.a. overzetten van kleine datablokken) (ATTO 4K, Warcraft folder copy)
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en game laadtijden. (PC Mark 8)










We zien hier een paar dingen in grote lijnen. Externe opslag kan je in vier klassen verdelen: mechanische HDDs, SATA-limited-SSDs, USB 3.2 Gen 2 SSDs en Thunderbolt SSDs. Die laatste groep is ultiem snel, maar ook prijzig, en het werkt alleen op Thunderbolt poorten. Als echte USB 3.2 SSD valt de X8 feitelijk in de snelste ‘betaalbare’ categorie en de snelste USB categorie.

Niet alleen dat, de X8 presteert consequent top, zowel in grote block transfers als kleine files, en laat in geen enkele grafieke punten liggen. Alleen tussen de Sandisk Extreme Pro en de X8 valt eigenlijk geen winnaar te kiezen, in de praktijk merk je tussen die twee geen enkel verschil. Beide zijn in elk geval ook uitstekend om live vanaf te werken gezien de uitstekende 4K prestaties.



Conclusie


En dat maakt de Crucial X8 eigenlijk een hele makkelijke om samen te vatten: het is gewoon één van de snelste manieren om extern data op te slaan, en één van de snelste externe drives om vanaf te werken voor bijvoorbeeld video editors op een laptop. Thunderbolt blijft koning, maar daar betaal je dan ook fors voor. Kijken we naar USB opties presteert hij gewoon top, en blijven zeker SATA gebaseerde modellen ver bij hem uit de buurt.

De prijs voor ‘de beste externe USB SSD’ gaat naar zowel de Crucial X8 als de Sandisk Extreme Pro, die qua snelheid niet van elkaar te onderscheiden zijn. Sandisk scoort wat bonuspuntjes met zijn waterdichtheid (best fijn) en iets lager gewicht, Crucial scoort bonuspunten met zijn degelijkheid en lagere prijs. De beschikbaarheid momenteel valt tegen, daar mag Crucial aan werken, maar de huidige besparing van ca 30 euro ten opzichte van die Sandisk is voor mij toch reden genoeg om hem zowel de editor’s choice als de value award te geven. Uiteraard heb ik het dan wel over de 1TB versie voor ca 200 euro, want bijna 150 euro voor de 500GB versie is niet bijster interessant. Dat gaat echter op voor de meeste snelle externe SSDs op dit moment.

Interesse? Je kan de Crucial X8 momenteel het voordeligst bij Azerty.nl bestellen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.